HSV Voornse Kanaal

Zo mag het elk jaar voor mij er uit zien om deze tijd van het jaar.

Gisterenmiddag 30 oktober 2016 bij de afsluiting van de vaste hengel wedstrijd van Mario waar ik niet aan mee kan doen omdat m’n eigen winkeltje open is. Elke pasfoto is er eentje zal maar zeggen. Daar kom ik Ed Verweij tegen en hoor dat de winter competitie op zondag is. Of ik mee wil doen want de spoeling is dit jaar wel heel dun. Ze vissen met vijf man.

Zodoende zit ik dus op zondag ochtend 30 oktober 2016 in een beginnend zonnetje aan het kanaal. Gelukkig is de wintertijd in gegaan en heb ik een uurtje meer om op te starten. Ik ben net op tijd en mag achteraan aansluiten naast Leo Munter.

Het is heerlijk om er te zitten.

Mijn vaste stokken thuis gelaten en de bolognese mee genomen, ook m’n feederstok maar denk dat de brasem niet thuis gaat geven en voor de zekerheid als back up m’n match hengel. Heb al zo lang niet meer ge-wit vist dus eerst maar eens proberen met dit materiaal. Zoek ik over twee weken wel m’n spullen bijeen wat behoort bij m’n vaste stok.

Een bolognese hengel is een telescopische hengel met op ieder deel maar 1 oog. Ze hebben een lengte van 5 tot 8 meter en worden voornamelijk gebruikt op het wat sneller stromende water. De bolognese hengel is voorzien van een molen waardoor ook grotere vissen zoals karper goed kan drillen. Tevens kan men doordat men een molen gebruikt met wat dunnere lijn  vissen. Verder worden bolognese hengels vooral gebruikt bij het vissen op witvis. Doordat de hengel langer is dan een matchhengel kan men voordeel hebben met een bolognese hengel.

Een matchhengel is een werphengel die gebruikt wordt om te vissen met dobber op witvis. Een matchhengel is vaak voorzien van veel ogen en kenmerkt zich door een uitgesproken top actie. De meeste matchhengels zijn tussen de 3,90 en 4,50 meter lang.

Eerst kijk ik hoe diep het is overal met de feeder. Gooi ik in met een loodje geleerd van Ben Zwart om een gaatje een verloop of randje te vinden. Halverwege is het zo’n zes meter en weinig verloop. Kan geen gaatje of randje vinden dus kies meer wat op die afstand. Breng er een paar korven voer heen en ga vissen met de bolognese op zon 8 meter uit de kant  net boven de bodem op voorntjes. Kan die voerplek verderop mooi aansterken. Om het half uur ofzo gooi ik daar een paar korven voer neer. hopend dat ik er eind van de wedstrijd een brasem vandaan kan vangen want dat brengt gewicht in de schaal. Het gaat best lekker. Leo naast me heeft gelijk al vis er op maar die ligt een paar meter verder te vissen met z’n vaste stok. Ik zie beweging op de dobber maar geen aanbeet. Ik ga naar haakje 16 met 12mm onderlijn van Mustad, doe er één made aan en gelijk heb ik vis. Niet groot maar een uur lang heb ik het druk.

Die telt niet mee in de weging.

Een uur lang dus en daarna valt het stil. Gelijk een knijploodje aan de haak maar het water is niet gezakt of gestegen. Ik ben ze kwijt terwijl m’n buurman ze blijft vangen. Wat doe ik verkeerd. De zon is nu volop aanwezig. Is het dat. Ik zit een paar meter dichter bij de kant te vissen. Dus stap ik over naar de feeder. Maar daar is het ook niet geweldig, ik pak alleen op de made een enkel voorntje maar op maïs is geen brasem te foppen. Behalve dan een meerkoet die maar blijft duiken op m’n stek op zoek naar een maïs korrel waarvan ik er enkele in m’n voerkorf heb gedaan. Verkeerde beslissing dus met die duikende vogel op m’n stek. Dacht dik zes meter duiken ze niet maar ze blijft het proberen . Dat moest een keertje fout gaan. Gelukkig helpt Leo me en kunnen we hem onthaken. Het haakje zit pressies in het harde gedeelte van z’n teen. Daarna gelukkig geen last meer gehad van moeders meerkoet. Die heeft het hazenpad gekozen met z’n jong.

Van de standen begrijp ik niet zoveel daar gaat ik Leo nog een over interviewen.

Maar denk dat de stek helemaal uitelkaar gerukt er bij ligt. Dan maar weer terug naar die acht meter met de bolonese die ik natuurlijk wel onderhoud door er af en toe een eitje voer in te gooien. En daar vang ik dan toch nog een paar voorns. Je denkt niet te veel te voeren maar vandaag was voeren het tover woord. Casters (gepopte maden) en hennep waren Magic vandaag maar die had ik niet bij me. Voeren met hennep en vissen met casters. Vooral niet voeren met casters want dan stegen de voorns naar boven om ze te halen en was je ze dus ook kwijt. Zo leer je elke wedstrijd weer wat. Het gaat toch weer kriebelen na tientallen jaren. Denk dat ik over twee weken weer mee doet. Dus wil je op zondagochtend gaan vissen rondom Hellevoetsluis dan is dit hartstikke leuk om te doen. Ik ben er over twee weken weer bij.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *