WPC Dag 1

Wel spannend allemaal.

Dan eindelijk na een slechte nacht slapen staan we er op 24 juni 2015 op de steiger bij het Dok om de boot te laten controleren, onze instructie’s  op te halen. Er moet een nieuwe Navronic kaart in de Humminbird maar ik zie nog steeds niet de zones. Hoor ik van Willem Stolk die naast me ligt dat je dat moet aanvinken diep in C-niveau in je programma. Zal wel maar ik kom er niet uit en laat de kaart er zo in zitten.

Voor mijn buurman is alles gesneden koek en hij is zeker één van de deelnemers die kans maakt op de hoofdprijs. Met Luc is hij die het water op zijn duimpje kent dus dat zal een spannende strijd worden tussen die twee.

Willem Stolk is relaxt.

Heb Willem voor het eerst een paar maanden geleden ontmoet bij een lezing in Zeeland en dat was best interessant hoe hij dacht van de water kwaliteit en de visstand in ons water. Samen met de andere vissers komen er toch een paar denk wijzes naar voren waar je later wat aan heb.

Nu is het wat anders we laten niet te veel los.

Dus naar dat soort lezingen ga ik meer heen je steekt er altijd wat van op. Zo is hij ook niet te beroert om te vertellen dat we naar voren moeten om een instructie koffertje te halen en die navrionic kaart er in te proppen.

De twee grootst kanshebbers liggen naast elkaar.

Nog even een praatje met Luc gemaakt en die is zeer zeker van zijn zaak. Het gaat allemaal best lukken zegt hij.

Zo is het een gezellig klupje aan de steigers.

En iedereen is wel met wat bezig aan z’n boot om alles in te laden en wachten op controle. Bij mij is alles al picobello klaar om te vissen. Dat is het voordeel em uit de stalling te halen. Alles is al klaar om te knallen

Ik mis er wel eentje die ons elke dag uitzwaait, ohnee daar fietst hij.

Ga eens kijken of Wim onze instructie doos kan vinden op de kade. Daar heeft Ralph de Kock met Wim van Namen en Leo Munter van Hengelsport vereniging Het Voornse Kanaal o.a. het maar wat druk mee om alles in goede banen te leiden.

Iedereen krijgt zijn eigen instructie doos.

Daar vindt ik Wim in de rij wachtende om onze spullen in ontvangst te nemen. Hij heeft dit allemaal al eens eerder meegemaakt dus is hij gebombardeerd, of hij nu wel of niet wilde tot de administratie aan board.

Ja Ralph die is voor ons.

Daar zitten kaarten in, een telefoon om de vangsten door te geven en ook met een zender (app) zodat ze ons kunnen volgen op het water hoe hard je vaart want trollen mag niet maar ook waar je vaar want je mag niet in de vaargeul vissen, in havens en mondingen van rivieren, natuurgebieden, kreken,  b.v.

Beetje hulp kan geen kwaad.

Nog de laatste instructies en we zijn er klaar voor. Als eerste vertrekken de boten die naar het Hollands Diep moeten varen dat is wel zo eerlijk en wij starten een uurtje later. Dat zal morgen anders om zijn

De mannen die op het Haringvliet het uit moeten vechten zijn er nog.

De sfeer is gemoedelijk want er is niet van te zeggen. Wie vindt als eerste een bepalende stek en vangt drie snoekbaarzen zodat je de rest van de dag al werpend baarzen en een snoek kan gaan vangen.

Eindelijk wij mogen ook.

Maar dan krijgen we te horen dat wij nu ook mogen vertrekken. Ik vindt dit allemaal best spannend gaan worden. Kan ik wat vangen tussen die grote jongens.

Tis dringen bij de start.

We moeten starten tussen twee vlaggen op het water voor Hellevoet en iedereen wil voor aan starten en dat valt niet mee je boot goed te houden met die wind en stroming. Kan er wel om lachen, niet te hard natuurlijk want ik doe net zo hard mee de boel warm houden.

Dan gaan we of beter ze.

Maar als de toeters gaan dan spuit iedereen weg. Ik zal dat morgen net zo doen maar vandaag heb ik er schik in dit zo te doen. Ik kan ze toch niet bijhouden en als eerste op de beste stekken te belanden.

Wat doe jij nu vraagt die zich af.

De foto is van net voor de start maar de Marshall vond het wel een vreemde manoeuvre. Ik draai rustig de boot richting werkhaven en ga op m’n top stek liggen. Ze zijn een beetje verbouwereerd in de Marshallboat en na een paar minuten komen ze langszij. Hou je de vijftig meter vanuit de haven in de gaten roepen ze en we knikken natuurlijk en ik ga een paar meter tegen m’n zin eigenlijk naar buiten vissen. Krijg ik er gelijk een flinke dreun op mijn hengel en ik denk “hangen” maar na een paar meter inhalen loss ik em. Die Marshall moet er om lachen. Had ik bijna de eerste vis van het toernooi gevangen. Tja Bijna is niets, en dat zal ik meer gaan meemaken. Hij knijpt een oogje dicht want ik zity echt op het randje en laat ons daar maar aanmodderen. Maar na een dik half uurtje verkassen we want ik krijg wel tikkies maar te weinig om te slaan en als ik sla is het een gat in de lucht.

Dit formaat vissen lukt wel maar zijn te klein.

En de vissen die ik vang zijn te klein en doen niet mee in deze wedstrijd om gek van te worden. Aanbeten zat maar niet het goede formaat dus.

Controle wat we doen en wat we in de boot hebben.

In tussen tijd krijgen we de tweede controle en daarbij zal het niet blijven vandaag. Ik heb niets te verbergen dus kom maar aan boord of ik de regeltjes omzeilt.

Maar we blijven dreumesen vangen.

Maar we blijven kleine spul vinden en werpend in de wierbedden is het al niet beter.

Die moet nog ff groeien.

Daar vang ik dit soort baarsjes die net een paar cm missen om mee te doen, ze halen allemaal de 27cm niet.

We maken er een foto van maar vrolijk worden we er niet van.

We krijgen dus op alle stekken aanbeten genoeg maar ik heb heel veel missers en losse = een meterje mee komen en ze spugen de shad uit. Mis zelfs een keer het staartje en hoe vaak hij niet om de dreg heen geslagen is zijn niet te tellen. Ik hoor later o.a. van Mario Roobol en Michel Luijendijk, en daar hebben ze een goed punt dat er meer vissers waren die dit ondervonden. Het zou waarschijnlijk komen omdat een paar weken geleden ook de Predatortour 2015 European Chamionship met 50 teams zich hier weer heeft afgespeeld op dit water. De plas is groot maar zoveel geweld op de stekken is een beetje te veel  van het goede om spontane dreunen te verwachten.

Volgend jaar dus weer dezelfde situatie.

Als dan de een paar weken later de World Predator Classic start en er weer 50 boten flink gaan oefenen dan weet je dan het taai zal worden. Er wordt weken van te voren het water verkent door al die teams dus al de top stekken zijn overbevist. De vissen weten het nu dus zo langzamerhand wel en zijn voorzichtig geworden. Vandaar al die voorzichtige staart een beten die ik moet incasseren.

Dan denk ik dat is em, de dagprijs.

Maar dan eindelijk krijg ik een serieuze tik op de hengel en voel gelijk een betere vis. Wim pakt gelijk het schepnet bij het zien van mijn kromme stok en het duurt even voordat ik controle krijg onder water maar dan voel ik het al. Het is ff knokken maar dan zeilt hij naar het oppervlak. Een brasem, een dikke platte zoals de wedstrijd vissers het zeggen heeft de shad gegrepen. 

Weer terug in de haven lichtjes balend over het resultaat.

Met heel veel aanbeten en één maatse snoekbaars moeten we het jammergenoeg doen vandaag. Het was een heerlijke dag om te vissen maar omdat dit om het echie gaat ben ik niet echt tevreden. Had er veel meer van verwacht eerlijk gezegd want de laatste tijd ging het best lekker. Alleen jammer dat ik het pas een week van te voren wist dat ik mee kon doen. Heel de week daarna met die harde de ene dag Noord dan NoordWesten of zelfs Zuid en dat veranderende zelf op de dag. Die wind Bfr 5-7 was er weinig aan om voor te vissen. Om lekker te vissen moet het weer een beetje constant zijn met niet te grote (druk) verschillen.

We staan op plaats 18 ermee de eerste dag en dat is ver onder de maat. Dan moet morgen de kennis van het water van Wim het verschil gaan maken. Dan gaan we naar het Hollands Diep

Snel de uitslag verifiëren en de boot terug brengen naar de helling.

Wim brengt ons kistje naar de organisatie en doet de administratie terwijl ik de boot opruimt alvast voor morgen. Daarna speren we naar de helling van de haven van Cape Helius waar we hebben getrailerd vanochtend.

Als ik thuis komt is er een pakketje van een vismaatje binnen gekomen.

Met Gelukkig met een dag vertraging zijn m’n Black Minnows binnen gekomen en moet ik nog even aan de bak om ze in elkaar te zetten nadat ik de boot heb afgetankt, lekker bami te hebben gegeten van Henny met kippen drum sticks. Ze zijn als extra inzet met wat ik al heb om over de wierbedden te vissen. Die heb ik zeker morgen nodig om aan m’n aantallen baars en snoek te komen en er nog wat van te maken…

Reactie’s

Hoi Freek;

Facebook

Joop de Jong heeft gereageerd op je foto.

Joop de Jong

25 juni om 21:06

Komt goed,Freek.

Facebook

Gerard Jansen heeft gereageerd op je foto.

Gerard Jansen

25 juni om 22:16

He…. Freek geniet ervan, en veelplezier ;-)

Facebook

Wim Arkenbout heeft gereageerd op je foto.

Wim Arkenbout

25 juni om 22:49

Freek, het is net als bij de Olympische Spelen, het meedoen is het belangrijkste en als je dan nog wat vangt is het helemaal super !!!! Succes morgen.

Facebook

Inge Lugtenberg heeft gereageerd op je foto.

Inge Lugtenberg

25 juni om 23:04

Je ziet er goed uit 󾬖

Facebook

Patricia van Wijk heeft gereageerd op je foto.

Patricia van Wijk

26 juni om 6:50

Flinke vis!

Facebook

Jan Glimmerveen heeft gereageerd op je foto.

Jan Glimmerveen

26 juni om 8:35

Dat is nou een echte platte

Facebook

Joop de Jong heeft gereageerd op je foto.

Joop de Jong

26 juni om 9:00

Succes morgen,Freek.

Hallo Freek,

Het verslag heb ik met genoegen gelezen.

Detail: Als ik me niet vergis moest je vijftig (niet honderd) buiten een havenmonding blijven en wel honderd meter van een andere visboot vandaan.

De foto van de gestrande Stephan Gockel moet je vandaag toch opnieuw ontvangen.

Groetjes,

Wim

Facebook

Nico van Lopik heeft gereageerd op je foto.

Nico van Lopik

1 juli om 23:17

Onze eerste kennismaking was een beetje een valse start, maar het vervolg was super gezellig.󾮗󾮗󾮗󾮗󾮗

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *