Verkenning HV

Dinsdag 16 juni 2015 gaan we het Haringvliet verkennen en op zoek naar de drie vissen die ik volgende week moet gaan vangen voor de WPC. Dat is de Baars, Snoekbaars en Snoek. En die laatste vis de Esox Lucius heb ik de meeste problemen mee. Werpend vissen op ondiep water doe ik niet vaak alleen eigenlijk op de Oude Maas waar dit reuze effectief is.

Eerst nog wat aan het accu probleem gewerkt en 36V en 12V aangesloten onder het genot van een paar bakken koffie en dan om negen uur richting de helling in Middelharnis. Ik wil het Vuile Gat, het water ten noorden van Tiengemeten uitvissen en eens zien of ik nieuwe stekken kan vinden buiten de onder water liggende strekdammetjes die iedereen wel weet te vinden rond de wierbedden. Want ik denk dat van een een redelijke formaat Snoek vangen het grootste probleem wordt voor de BassBuster.

De eerst Perca Fluviatilis is gelijk een mooi van 48cm.

Baarzen zal geen probleem worden denk ik met al dat speldaas wat er rondzwemt hier op deze grote plas water. Helemaal zwart ziet het op de ondieptes van speldenkop tot 2,5 cm groot. Dat is over anderhalve week drie vier cm dus werk voor de vliegen en Salmo plugjes

De rest allemaal in de veertig cm.

De eerste is gelijk een mooie bak van 48 cm maar de volgende vissen allemaal dik door de 40 cm heen mogen er ook zijn. Ik doet het ervoor over een dikke week deze exemplaren ter weging aan te bieden.

En wat zijn ze mooi in hun stress kleuren, goud met die pik zwarte strepen en fel rode vinnen.

Als ik dan er een paar mis en zelfs lost, daarna een dikke roofblei verspeel is de plek verstoort. Normaal neem ik een bak koffie en een broodje want over een kwartier misschien iets langer zijn ze er weer. Het is net een taxistand plaats vertelde mijn Ome Jan al een kleine veertig jaar geleden tegen me op het IJ-meer als we vanuit zijn bootje lagen te snoekbaarzen. Een goede ambush, een hinderlaag als een steen een kuiltje, berg of rand als daar een vis weg wordt gevangen waar de aasvisjes overheen komen het liefst met stroming en wervelingen in het water. Daar waar de jonge visjes even gedesoriënteerd zijn komt er de volgende predator van de rangorde te liggen. En dat soort plekken, waypoints ziet ik graag in mijn Humminbird opgeslagen.

Nog genoeg te ontdekken.

En dat soort plekken hoop ik vandaag bij te vinden dus ga ik verkassen richting Haringvlietbrug. Op zoek op de ondiepten naar obstakels het liefst met stroomnaden eens zien of er ook een dikke snoek of vadertje glasoog liggen uit te buiken.

Daar moeten toch rovers liggen in die wierbedden.

Na de middag is de stroom er uit op het Haringvliet. Vanmorgen was buiten op zee laag water en stonden de Haringvlietsluizen open. Samen met het persgat het Spui waar het altijd stroomt was er goed een visje te vangen maar nu zie ik alleen enorme scholen wit vis voorbij trekken. Dan zou je denken dat daar om heen wel een jager zit onder zo’n opgedekte tafel maar ze liggen waarschijnlijk allemaal plat op de grond in hun nesten.

Het is in ieder geval heerlijk vertoeven op het water.

De wind is ook veranderlijk het is nog geen dag stabiel geweest en dat is ook ongunstig voor onze vriend de roofvis. Zie roofblijen zat springen en een enkel forelletje en duizenden harders die grazen de stenen af. Windes springen in het rond op de wierbedden maar de rovers zijn niet thuis vandaag.

Zo’n rechte kant lijkt uitzichtloos maar onder water heb je vanuit de oever verraderlijke stenen uitlopers tot vlak onder de waterspiegel. Bij laagwater zijn ze net onder water levensgevaarlijk als je hard vaar maar ozo heerlijke spots om te vissen als de stroom er over heen dendert. Dan is het zonder herrie met de elektromotor niet te dicht bijkomen en precies werpen met je kunstaas op de stek achter zo’n stenen talud bezaaid met aangroei van groen, slakken, mosselen etc. waar de aasvisjes naar op zoek zijn maar ook de grotere exemplaren houden er wel van. Hier op zo’n tafeltje dekje moet er dan gewoon roofvis aanwezig zijn.

De rest is voor Maarten naar de Haringvlietbrug toe.

Het weer was er heerlijk voor om te zoeken op het Haringvliet. Ik heb het team van rapala voorbij zien stuiven, wat Belgen, Duitsers en een Nederlandse trailer zag ik op de parkeerplaats staan. Allemaal aan het zoeken waar te beginnen volgende week om zo snel mogelijk vis in de boot te hebben om op de gevoelige plaat te zetten. Maar ik geef de pijp aan Maarten. Veel belovende spots gevonden en als het een beetje wil gaan stromen dan moet het goed komen. Gelukkig heeft iedereen daar last van want wordt het zo’n dag als vanmiddag dan moeten de ochtend uurtjes het doen en moet je wat geluk hebben de rest van de dag. Anders wordt dan taai om een verdwaalde geschubde roofridder de weg naar het fototoestel te wijzen.

Weer terug in Middelharnis.

Morgen nog wat veranderingen aanbrengen en een kabel veranderen van het 12V systeem. Een back-up kabel maken zodat de lier het ten aller tijd gebruikt kan worden op een tweede accu in de boot die toch aan boord zit voor de rand apparatuur. Nu staat de lier alleen op een accu in de auto maar je wilt niet aan het water staan en je boot gaat niet van of erger nog op de trailer.

Nog een mooi plaatje vanaf de boot op de trailer.

Dan ga ik donderdag het zuidelijke gedeelte van tiengemeente aan de kant van Overflakkee eens uitpeilen bij Ventjagersplaat. Daar ben ik ook al jaren niet meer geweest. Gaat Joop mee dan gaan we naar het Hollands Diep.

Extra was beurt is nooit weg en nog gratis ook, als dat niet echt Zeeuws is.

Onderweg naar huis krijg ik onverwachts nog een paar regenbuien. Door de harde wind die af en toe opsteekt komt het water twee velden verder terecht over de weg heen. De grond is hor en hor droog met die zon en de wind en het jonge gewas snakt naar water. Ik ook een Ballantines zal er wel in gaan na een heerlijke dag op het water.

Reactie’s

Hoi Freek;

Weer een leuk verhaal van de bassbuster.

Het is nu zeer serieus.

Veel trainen.

Veel succes en geluk.

erik 

Facebook

Gerard Jansen heeft gereageerd op je foto.

Gerard Jansen

17 juni om 17:12

Wat een schatje :-)

Facebook

Dorien Borsje heeft gereageerd op je foto.

Dorien Borsje

17 juni om 17:17

Lekkerbekkie :)

Facebook

Jan Glimmerveen heeft je genoemd in een reactie.

Jan schreef: “Dat ziet er goed uit Freek Oosterhuis op het zoet in dordt is het helemaal niks”

Marco Verspeten

17 juni 18:17

Mooie baars zonde van de roofblei

Marco Verspeten

17 juni 18:18

Ben je aan de kant van noordschans geweest

Facebook

Inge Lugtenberg heeft gereageerd op je foto.

Inge Lugtenberg

17 juni om 19:24

Lekker koppie

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *