Laatste Dag Seizoen ’14

Hugo is er al dik een uurtje.

Maandag 31 maart 2014 is de laatste dag van roof vissen seizoen 2013-2014 en om 16.00 uur ga ik toch maar naar het Haringvliet i.p.v. het OVM. Vanaf de kant had Erik er daar eentje en een paar missers van 09.30 tot 15.00 uur maar de bellyboaters hadden hun dag van hun leven. Eentje loste een dikke op 24/100 bij zijn derde sprong. Kikke.. maar niet dat verspelen natuurlijk.

Als ik aankom zit Iseth alias Hugo er al en heeft één mooie dik in de halve meter en een paar dreumesen. Ze doen het wel maar heel voorzichtig je krijg af en toe een tikje, soms drie keer achtereen maar ze zijn heel klein soms nog geen vijfentwintig centimeter groot maar kan je ze haken zitten ze toch op de hoofdhaak

Een dreumes, die mag zijn Oma gaan halen.

Jan, Hans, Herman, Issa en Robert komen er ook bij zitten in het zonnetje en na dik een uurtje heeft iedereen wel een dreumes kunnen vangen

Ik mag er ook eentje vangen de laatste dag van het seizoen.

Als ik dan eindelijk ook een niet te missen tik krijg op de shad die ik heb gekocht op de Visma en vol overgave is het kunstvisje genomen is mijn geloof in deze shad uit gekomen nog wel bij de eerste worp ermee. (https://bassbuster.nl/2014/03/28/gezellig-naar-de-visma/). Zijn bek is helemaal over de 12 centimeter shad heen geschoven. Dat zijn de mooiste dreunen die je voelt tot in je schouder op misschien wel zeventig meter ver aan gevlochten 12mm gevlochten dynemalijn zonder enige rek op de eerste meter na dan maar dat is te verwaarlozen

Het is windstil op het Haringvliet.

Een kwartiertje Hans pakt ook nog een vis gelijk met mij en dat is al de tweede keer vanmiddag dat twee van de vijf hengels tegelijkertijd een aanbeet hebben en die werpen dan toch een twintig meter uitelkaar. Ik los hem maar Hans kan hen verzilveren en daarna is het afgelopen. Jan gaat nog even in de haven proberen en na een half uurtje heb ik het ook wel gezien voor dit seizoen. Oostvoornse Meer wordt deze twee maanden mijn thuishonk of de zeebaars moet vroeger arriveren. Ik hoor net van Rob Kraaieveld dat er op de Pier al zeebaars wordt gevangen maar of dat scholenvis, overblijvers die niet terug gaan maar in Nederland blijven dus dat wist hij niet. Nu blijkt uit metingen dat er ook al zeebaars paait in de noordelijke Noordzee meer onze kant dus op doordat het water wat warmer wordt. Volwassen zeebaarsvrouwtjes zetten hun eitjes wel 250.000 tot 500.000 eitjes van 1,3mm diameter per kilo lichaamsgewicht af, zijn doorzichtig in open water waarna deze worden bevrucht door de mannetjes. Als de eitjes uitkomen gaan de larven richting kust om daar op te groeien. En daar meten ze steeds grotere aantallen en dat is mooi

Net ijs dat water zo glad als het is.

Ik heb er geen geloof meer in en ga dus naar huis als ik Jan en Chris “Sigaar” ziet staan in de haven en ga daar nog even chillen

Toch nog ff een praatje maken.

Het kan wel eens goed zijn in de haven rond dit jaargetijde want de vissen gaan nu scholen en zoeken de paai plekken alvast op voor de beste plekken. Willem fiets langs op weg naar het bankje bij de punt en stopt ook. Robert moest ook te lang wachten bij de chinees en komt later wel terug. Op de Punt vertrekken ze langzaam ook allemaal en stoppen toch ook even om te kijken en al snel staan we daar met een mannetje of acht met twee vissers. Wel een koddig gezicht en wat een saamhorigheid alle automobilisten gaan langzamer rijden om te kijken of er wat is gebeurt. Zelfs Rob Kraaijeveld is nieuwsgierig en stopt even voor een babbeltje. Die gaat volgende week lekker tot aan z’n middel in pislauw water staat te vissen recht voor zijn hotelkamer waarschijnlijk in Sorobon maar dat moet ik em eens vragen in Bonaire. Dat zijn pas de berichten. Ik hoorde gisteren nog op de Visma bij de vliegvis goeroe’s o.a. Anne Dikkenboom en Sepp Fuchs dat het daar fantastisch moet zijn. Op dit moment arriveren Floris en Karel ook op hun Lodge in Mexico en ook die zullen weer een mooie week meemaken. Wij natuurlijk ook weer op de heerlijke middag/avond zo dadelijk op onze vis  vrienden bijeenkomsten waar de filmpjes en foto’s weer zullen zegevieren onder het genot van wat te eten en veel te veel drank

Chris vindt het een beetje te druk om hem heen worden.

Als Chris het aan de andere kant gaat proberen van het bootje hou ik het voor gezien en ga naar moeders. Wat een schitterende avond is het vandaag het Haringvliet ligt er als een spiegel bij met hier en daar plotseling een grote school opspringende vissen. Lijkt Indonesia we. Roofblei is het niet al heeft hij wel de vorm maar veel zilverachtiger en die jagen in scholen maar we zien steeds maar één grote vis het water doorklieven alhoewel hoe krijg één vis zo’n school bijeen. Denk eerder dat het een zeeforel is daar gaat het steeds beter mee in deze contreien het Nederlandse Delta Gebied

We visten dus op laag water en mij vallen de vangsten niet eens tegen met dat dode tij. Het stroomde dan ook voor geen meter maar iedereen heeft wel wat gevangen. Dat is wel eens anders geweest deze maand met veel betere omstandigheden. De hengels kunnen in de kast voor twee maanden maar er zijn nog genoeg anders vistechnieken en soorten om dat eens te gaan doen. En als het weer zo blijft is de zeebaars misschien wel een maandje eerder gearriveerd in het Europoort gebied. Maar hopen dat die Franse zich wat kunnen in houden met hun vangset en de dit jaar de vuilcontainers leeg mogen blijven en er niets wordt doorgedraaid. Wat dacht je van het Oostvoornse Meer waar de Bibio’s ook een paar weken (https://bassbuster.nl/2012/05/13/het-staat-7-3-voor-de-ovm-forel/) eerder zullen uit vliegen. Feest wordt dat dus maar dat lezen jullie vanzelf in de BassBusterAvonturen en ik zal proberen dat beter bij te houden. Heb nu dit weekend heel 2014 verzonnen en dat was een hele ruk gelukkig heb ik wel FaceBook bijgehouden dus kon een hoop zo over zetten..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *