Taai, heel taai de laatste wkn.

Mijn vangst van 17 november.

Het is de laatste weken niet best gesteld met het vissen op het Haringvliet zowel vanaf de kant als vanuit de boot. Je moet echt de rivieren opzoeken het water hier is kristalhelder ook na een fikse regenbui en daar houdt vadertje glasoog niet van.

Natuurlijk ga je even na je werktijd maar het is meer voor de gezelligheid dan voor het vissen want je bent spek koper als je één of twee voorzichtige tikken op de avond heb gevoelt meestal van die natte scheten en dan bedoel ik aan de shad want Robert staat meerdere keren klaar om je er eentje te geven met het knuppeltje van Leo, het houten wel te verstaan. Saai is het dus nooit onder de Buckaroo’s van de Punt. Er is ook altijd wat te beleven en te zien aan bootjes geen gebrek, Rijkswaterstaat die elke dag weer binnen komt, de vaste bezoekers die komen en op het bankje zitten te genieten weer met hun eigen verhalen van wat er allemaal is gebeurt in Hellevoet. Je hoort hier meer dan je in de krant leeste. En natuurlijk de prachtige zons- op en ondergangen. Nee hoor het is hier goed vertoeven ook zonder aanbeten maar toch

De vaste ploeg staat er weer 7 november 2013 en dan kan onze babbelende vriend uit Oudenhoorn er eindelijk eentje foppen. Want dat moet ik ze nageven elke middag staan de mannen er te wachten op die beuk tot in je schouder. Zolang er aasvis is moeten die predators er om heen bivakkeren. Het is wachten op het aasmoment en dan moet je uren maken

Mannen komen ook weer thuis.

Rijkswaterstaat is ook weer in zijn thuishaven 10 november 2013. Deze legt alle betonning neer op zee en het deltagebied. Het bootje draait altijd precies de haven in op het diepste gedeelte. Daar is met dik 31 meter diep. Of dat daar draaien in al die tijd er aan meehelpt weet ik niet maar daarom is dit hier een goede plek met een knap talud en dat werkt wel mee aan de snoekbaars vangsten. Alle aasvis die uit het Voornse Kanaal komt moet er toch langs en natuurlijk die scholen die willen schuilen in de havens vanuit de delta

Altijd mooie luchten in deze tijd van het jaar b.v. 10 november.
Altijd mooie luchten 15 november.

De avonden zijn onbeschrijfelijk mooi met alle vogels die van de graslanden, grienden, ondiepten, mosselbanken etc.  richting natuurgebied vertrekken om de slaapplaats op te zoeken

Nee het is al dagen af zien maar elke keer weer hoop je op een “bijt” uurtje en dan moet je er zijn dat weten we allemaal dus je gaat toch steeds weer naar de waterkant. Het water is soms goed dat het onbegrijpelijk is dat ze er niet zijn. Vaak kristal helder maar er zijn dagen die perfect lijken te zijn met dik bruin water, met stroming als het flink heeft geregend en de Haringvlietsluizen open gaan met laag water buiten wel te verstaan. Onbegrijpelijk dat gedrag van de Zander want te zout kan nu natuurlijk niet

Leo is de gelukkige of zou hij het echt de boss van de “Punt” zijn.

Maar 15 november is er een lichtpuntje we krijgen afentoe een friemeltje te voelen aan het talud van de overkant en Leo kan hem verzilveren. Het is een mooie snoekbaars, zouden ze het nu eindelijk gaan doen en iedereen is weer bij de les, is weer geconcentreerd met het spelletje bezig

Ik vang ook nog wat.

En in m’n ijver gooi ik tot Middelharnis m’n spoel leeg en vliegt er een schooltje vogels die onderweg naar huis zijn richting overkant naar de natuurgebieden door mijn lijn heen en bij eentje slaat de lijn om zijn vleugeltje heen. Gelukkig niet in de haak en we kunnen em aan de kant krijgen zonder dat de spiderwire gevlochten lijn breekt want dan is het leed niet te overzien voor onze gevleugelde vrind.  Maar vandaag blijft het bij de mooie Zander van Leo en dat is al veel beter dan de laatste dagen er zit dus progressie in

Isset of te wel Hugo gedoopt de tovenaar uit Joegoslavië kent het water hier na 35 jaar op zijn duimpje.

Ook maandag ochtend 18 november 2013 samen met Hugo willen ze het weer niet doen en zien we de boot voorbij varen van Natuur en Toezicht, gebeurt er toch nog wat op her water. Misschien dat het eind van de middag beter is als de stroom er in gaat komen maar we zouden met ze allen voor niets komen waar zijn ze toch die gouden rakkers. Ga misschien wel wat geloven van die migratie verhelen. Dat er twee families rondzwerven in het deltagebied de ene zwemt naar buiten en gaat vis de Nieuwe Waterweg door de Biesbos op door de Oude Maas door het Spui weer terug en de tweede groep zou verderop het Noordzeekanaal kiezen en hun een groter rondje Nederland  maken maar dan zou er toch veel meer Snoekbaarzen op het zoute worden gevangen en dat is nu sporadisch. Leo pakt ze wel eens buiten de sluizen maar dan spoelen er ook een hoop op het strand aan dus daar geloof ik niet zo in. Die grote aantallen die dan na extreme hoge waterstanden op het strand te rapen waren is ook niet meer als een paar jaar geleden dat er kruiwagens Snoekbaarzen geraapt werden. Zou dat dan een derde familie geweest moeten zijn die niet tegen zout water bestand waren. Ze zijn in ieder geval wel gek op de zeebliek het ultieme aas op de dropshot of fireball in het Noordzee kanaal

Ook vanmorgen 18 november kunnen we niet registeren.

Maar ook de volgende dagen terwijl het water perfect lijkt kom we Hugo, Leo, Herman, Chris, Roy, Arie en Jan de Spruitenkoning niet verder dan een paar leuke plaatjes van de natuur. En dat zal de hele week zo door gaan of we nu ‘s morgens of eind van de dag gaan vissen niet meer dan af en toe een lorretje, een dreumes komen we niet

Misschien met Guus (van dat Geluk je weet wel) lukt het met de boot.

Als dan 27 tot 30 november John en Julie er weer een paar dagen zijn is het zaterdag eindelijk een beetje rustig weer 3 Bfr op het Haringvliet want het is al dagen meer dan 7 Bfr. En dan is het niet lekker met een bootje maar nu kunnen we ze dan eindelijk opzoeken op die grote plas water.

Ik trailer de boot terwijl John een paar broodjes kroket en fracandel special haalt want dat kennen ze niet in Engeland en dat mist hij dan toch. Dat is dus een goed begin van net na de middag want het is slecht vertoeven op een lege maag op het water dat weten we beide “donders” goed.

Komt goed uit want mijn MinnKota Ankert niet.

Het komt ook goed uit want Marco van Evin heeft een leen kop gebracht voor mijn Minn Kota want hij ankert niet en dat is het belangrijkste wat we gebruiken met het elektrisch vissen of moet ik zeggen varen. Maar ik hou dezelfde problemen met m’n speeltje van 2535,- en daar wordt je niet vrolijk van. Nu ben ik geloof ik vaker de klos want mijn Humminbird een nog groter bedrag werkt ook niet naar behoren en dan is het maar afwachten geblazen van importeurs. Pfffft, maar dat is een heel ander verhaal en een stuk minder gezellig kan ik je verzekeren.

We houden het voor gezie

We varen direct richting Hellevoet en kunnen redelijk vissen in de luwte van de duinenen, de werkhaven en de vuurtoren maar op een enkele misser kunnen we niets registreren. We gaan nog even naar het gemaal van Dirksland maar daar vol in de wind is het guur en niet lekker vissen dus we nokken af. Ik verlies er nog m’n 20gr. gevulde doos shads (±85) die achter al jaren op de bank staat maar dus toch met harde wind die waarschijnlijk de deksel heeft doen open waaien en een beetje dollen natuurlijk bij het weg varen overboard is geslagen. Dat weten we dus ook weer daar moet je geen shaddoos meer neer zetten op die bank.En na een patatje met en Saté, kaas soufle en berepoot bij Stelle in de binnenhaven van Stellendam kunnen we er weer even tegen. Volgende keer neem ik een lekker kipje uit de gril die ik daar zag draaien. Heerlijk terwijl ik er vorig jaar zo slecht heb gegeten met een gebakken vis met patat. Wat een verschil was het met vandaag. Toppie was het

Binnenwater en op de grote plas evenveel plezier.

Nee ook de kunstaasviswedstrijd (zie https://bassbuster.nl/2013/11/24/kunstaaswedstrijd-2013/) van 24 november 2013 word een fiasco qua vangsten dan want de sfeer was als van ouds. Wel jammer dat ik dan de enigste snoek ving dus mijn eigen prijs in ontvangst mocht nemen een dag vissen met de BassBuster op het Haringvliet en niet één van die jeugdvissertjes maar één van die apen had daardoor wel mazzel. Ik heb de prijs laten verloten onder die ventjes en bloed fanatiek waren ze bij de lootjes trekken.

Blijft mooi op dat Haringvliet.

En zo kabbelen we voort in de dagen en worden het weken en zijn de vis vangsten abnormaal slecht, ik denk maar dat is elke keer dit jaargetijde nog nooit zo slecht geweest met een opsteker in de eerste twee weken van november toen kon het niet op, wilde je toen ff pauze moest je de hengel recht op naast je neer zetten en zorgen dat je shadje niet het water aanraakte. Zelfs op onze stek “de Punt ” is het abnormaal slecht. Welke tijd je ook verschijnt geen enkle rectie aan de andere kant. Je zit er natuurlijk wel fantastisch en de omgeving is helemaal niet verkeerd. Maar toch

Hij kent mijn eetlust.

Dan heb je alle tijd voor de beslommeringen van de dag. FF naar de Tandarts bij Pim en Heidi Betke waar ik in, alweer 2005 op 25 juni hun mooiste dag mocht fotograferen en ze mij liefdevol opnamen in hun klanten bestand.

Natuurlijk ook in de praktijk foto’s gemaakt.

Daarvoor moest ik steeds naar Dordrecht rijden waar toentertijd mijn tandarts zat nog uit mijn verleden. Henny zat er al voor haar gebit verzorging bij tandarts Karsten in Rockanje waarvan dit verliefde stel de praktijk overnamen. En in mijn drukke bestaan toen als fotograaf kwam dat heel goed uit zo dicht bij huis. Daarna gelijk de pan met bruinen bonensoep maar leeg gegeten bij Erik de AnkerMeister in Rockanje. Heerlijk was die weer

Henny kreeg gelijk zin om winterkost te maken, lekker hoor.

Maar je gaat echt rare dingen doen als dat vissen elke dag op niets dan gezelligheid uit loopt en geen normaal formaat zanders worden gevangen. Zelfs de klussen rond en in het huis komen nu ook af…

Toch wordt ieder tij meegenomen door Jan en alleman.

Jan Spruit is er iedere dag minstens twee keren en die maak je niets meer wijs op deze stek en met Adrie uit Oudenhoorn er bij hoef je niets meer te zeggen want die heeft heel wat te vertellen. Maar mooie vissen vangen is wat anders. Van Jan de Spruitenkoning mag ik altijd op mijn eigen stekkie zitten 7 december 2013 helemaal voor aan want ik heb een stoeltje gemaakt door Arie al jaren geleden en dan kan je op die schuine kant zitten en sindsdien op deze plek vis ik nooit meer staande. Daar zit ik Jan dan niet in de weg en kunnen we beide de beroemde stek bevissen. Maar ook vandaag gaan we weer binnen het uur naar huis het is guur en weer geen aanbeten de gehele dag al niet. Dat is het mooie van deze stek vijf minuten van je huis vandaan is het niets dan kom je toch een paar uurtjes later terug misschien stroomt het, bruin water, wind, sluis open het wel en doen ze het plotseling wel

Maar het blijft bij een mooi plaatje vandaag ook 7 december.

Ik kan nog een leuke zonsondergang maken maar op een enkele misser kom ik vandaag niet en dat is al meer dan gisteravond dus dat houd de moed er in we blijven het proberen

En dat is wel lekker hoor ik kan gelijk aanschuiven want inmiddels is de visite er al. Kan niet beter. Weer gezellig hoor in WarungFreek

Reactie’s

Hoi Freek,

Yvonne Koppenol-van Heerwaarden Je hebt het weer goed bekeken…Lingo nog bekeken was het wat hihihi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *