Dan maar vanaf de kant

Met Peter is het altijd lol met vissen maar bere fanatiek issi.

Dat gaat hem worden zegt Peter als we op de tweede stek aankomen op woensdag 6 november 2013 en we het assortiment aan shads doornemen groot en klein met alle kleuren van de regen boog terwijl we een boterhammetje eten. Dat doe je goed zeg ik nog want de laatste tijd doet deze shad het goed op het Haringvliet. Wat een weer we staan al twee uur in de regen en echt wild is het nog niet op een paar missers na dan.

Vorige week woensdag zouden we al gaan vissen op de Oude Maas en het Spui met de TroutBuster Floris en Waldi en wij Peter en de BassBuster maar de harde wind was de spelbreker en vandaag 6 november 2013 is weer de wind veel te hard om met de boot het grote water op te gaan. Het is Bfr 5 met windstoten tot zeven en het zou de gehele dag regenenen maar daar kan je je tegen kleden. Moet je wel je degelijk voorbereiden en alles meenemen natuurlijk. Peter heeft vanmorgen eerst zijn tweede hobby beleeft en dat is hardlopen. Tja als je dan thuiskomt lijkt warme kleding niet zo hard nodig je lichaam moet zelf zijn warmte kwijt maar nu een paar uurtjes verder issie blij een trui van me te lenen. Ik opperde om hier vanaf de kant te vissen wat met dit weer heb ik goed hoop maar we kunnen natuurlijk ook de polders bij jou afstruinen weer iets nieuws voor mij maar hij was zo overgehaald en zou om half twaalf bij mij zijn. Die Polders rondom Zevenhuizen komen dus nog aan de beurt

Die kennen we nog van een week geleden op de OM.

Die (rijkswaterstaat) hebben ook een boterhammetje gegeten in de luwte van de haven en gaan weer verder met monitoren. Zou een mooi baantje zijn voor mij als de liefde over is met fotograferen. Lijkt me fantastisch werk en zou best alles willen uitzoeken op dat gebied water kwaliteit en vis stand

Zijn PR snoekbaars is verbroken.

En hier aan de rand van het Haringvliet net als het even droog is laat Peter gelijk zijn visitekaartje achter en vangt een prachtige Snoekbaars dik in de zestig centimeter. Zijn PR is er aan

Hij gaat gewoon door.

Als ook Jan arriveert die kan het ook niet laten volledig geïnfecteerd door het spelletje, wachten op die dreun in je pols tot in deze jaargetijde is dat te voelen in je schouder maar we worden er uit gevist door die vliegvisser uit Zevenhuizen. Die is helemaal loss

De vis springt uit zijn handen richting vrijheid.

Ja en na de zoveelste drill horen we hem zeggen; en deze maat vang ik altijd in de bellyboat en na het onthaken wil hij em terugzetten maar de vis spartelt zo hard dat hij met een grote boog te water gaat.

Na een serieuze dril sta ik klaar met mijn fototoestel.

Peter moet de gebruiken nog een beetje leren op de Punt zoals wanneer je verder naar buiten wilt gooien moet je niet over de lijn van je buurman gooien maar even andere kant van em gaan staan zodat bij een aanbeet niet de lijnen in elkaar draaien. Als ik dan ook weer zo’n formaatje dreumis kan aantikken zitten dus onze lijnen gekruist en je raad het al. natuurlijk. Terwijl ik probeer de lijnen uit elkaar te halen en tegelijkertijd de vis binnen draait voelt hij plotseling veel zwaarder aan en ik denk toch dat het een vis ais van redelijk formaat is maar dan gilt de slip van Peter het uit en er wordt zeker 25 mtr. lijn vanaf genomen. Dat is een mooi formaat snoek weet ik gelijk en als dan eindelijk min vis boven komt half in de veertig centimeter moeten we de lijnen uit elkaar halen want die van Peter staat als een snaar van een zopas afgestelde Cello zo strak. Als we dan eindelijk mijn vis een paar keer om de lijn van Peter hebben gewikkeld en mijn lijn vrij is valt de lijn van Peter slap. Dat zal je zien Potjandrie dubbeljes verspelen we een kapitale vis door onkunde en niet in acht nemen van één van de belangrijkste de regels op de Punt Niet over elkaars lijnen gooien en zeker niet als de shadjes nog dalende zijn

Dancing With Pike.

Maar dan voelt Peter toch nog wat weerstand en dan heeft hij weer contact met de vis en misschien maar goed dat de lijn even slap viel want de vis zwemt nu van de palen weg terwijl mijn dreumis daar werd gegrepen. Dat Zandertje is met de schrik vrij gekomen wel flink gehavend hij heeft er een paar Adidas strepen bij als trofee. Over zijn flank en buik streek zitten een paar flinke verwondingen maar dat overleeft hij wel en snel gooi ik em terug. Later realiseer ik me dat ik er een plaatje van had moeten schieten maar we zijn vol extase over de ronde stok van Peter en Jan en Arie staan al klaar om te helpen. We hebben geen schepnet bij ons die hebben we eigenlijk nooit nodig hier maar wie verwacht er op een 10cm shadje zo’n kapitale vis want dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Dit formaat begint met vissen grootte dreumis dat zien we als we ‘s winters in de haven vissen van bv. Briele en Hellevoetsluis. Dan is het water zo helder dat je deze kwaaie jongens ziet liggen onder de bootjes. Een voorn tot dertig centimeter laten ze met rust maar alles wat groter is moet je heel erg snel binnen halen anders kan je een nieuwe onderlijn er aan knopen. Licht vissen is uitgesloten in dat jaargetijde anders heb je je vis niet snel genoeg in je pan netje en is onze vriend de snoek je te snel af

PR een halve meter opgevijzeld naar 112 cm.

Als dan na een voorzichtige dril na een eeuwige slopende maar waarschijnlijk minuten kom dan eindelijk onze Lucius boven kijken om eigenlijk direct weer de diepte te zoeken maar we zagen dat de hoofdhaak van de shad precies in zijn scharnier vast zat. Gelukkig dat is de mooiste plek om em te haken met ons materiaal er zit immers geen stalen onderlaan aan maar fluorCarbon van 40mm/20Lb bestand tegen de mosselbanken. We zitten op vadertje glasoog te vissen en vangen zelden een snoek en zeker niet van dit formaat op ons aas de relatieve kleine shadjes voor deze onderwater giganten. Maar langzaam winnen we terrein en kunnen we hem naar het trapje dirigeren daar waar Jan de hengel overneemt ik met het fototoestel en Peter stapt zo het water in en omarmt zijn Snoek en stapt zo op het droge. Maar het regent alles is nat en de vis is glad en als hij dan op zijn knieën valt glibbert de vis op het gras en spartelt bijna het water weer in zonder op de foto te zijn geweest. We zien dan de dans met de snoek en Lucius en Peter geven een dans partijtje weg

Omdat die zo mooi ie.

Peter laat zijn PR niet zomaar ontsnappen tjonge wat blij is die hij gaat helemaal uit zijn dak. Ik heb nog nooit zo’n grote snoek gezien en hij glundert van oor tot oor. Zijn dag is goed maar die van mij kan ook niet meer stuk wat een heerlijk gezicht is dat je vismaatje zo uit zijn bol te zien gaan

Daar gaat tie weer.

We vissen nog even door maar we zijn er niet meer helemaal bij en na een paar aanbeten te hebben gemist gaan we naar huis droge kleren opzoeken en dan zitten we net voor donker aan de borrel vet na te genieten. Wat een middag om nooit meer te vergeten…

Getij van vandaag op het Haringvliet.

Van de getijde tabel op het Haringvliet kan je de laatste dagen niet zo van op aan want met Westen wind gaan de sluizen niet open en is het met laag water dus hoog voor Hellevoetsluis maar als ze dan open gaan dan stroomt het als een jekko. Perfect om te gaan vissen. Laat het maar flink gaan plenzen

Die moet worden vervangen maar heeft z’n best gedaan.

Van de shad, die ik van Leo heb gekregen zie ik aan de montage van de dreg is niet veel meer over maar Peter gaat hem in lijsten…

Reactie’s

Freek

Floris schitterende vis peet !!!

Hoi Freek,

Bedankt voor de foto’s! Er zitten een paar mooie en leuke bij. Je kan wel zien dat je er kijk op hebt. Zou je de foto’s van die snoek van zeg DSCN 2158 tm. 2173 in de oorspronkelijke resolutie aan me door willen mailen. Waarschijnlijk in delen want ik denk dat mijn mailbox maximaal zo’n 15 MB per keer aankan.

Of in Dropbox of zo. Dan kan ik ze van daaruit oppikken. Ik vind het nog steeds frappant als ik eraan terugdenk hoe deze snoek gevangen is. We doen het nog wel een keer over binnenkort. Breng ik je broek en sokken gelijk terug, en gewassen uiteraard J

Gr. Peter

Netty Schroot Wat een fraai exemplaar, zeg!

Wat een Super verhaal weer Freek en dit keer met mij in de hoofdrol notabene. Het was voor mij een dag om nooit te vergeten. Vooral de manier waarop we de snoek vingen. Met nadruk WE want had die snoek niet op jouw snoekbaarsje geklapt en ik niet over jouw lijn had geworpen, dan was op zeker deze vis niet gevangen. Voeg daaraan toe de run van de snoek van zeker 25 meter vlak langs de palen aan het havenhoofd, het slapvallen van de lijn, de shad die keurig in de hoek van de bek gehaakt zat en het niet bewegen van de snoek toen ik hem met beide armen “geschept” had en de steile kant op glibberde, heb ik alle mazzel van de wereld gehad

Schitterende foto’s trouwens. Ik wilde al jaren graag een meter snoek vangen. Nou dat is dan eindelijk gelukt en wat voor een. Ik was en ben er nog steeds heel blij mee.

Peter van der Burg

Hoi met Teun, de schoonvader van Peter. Ik heb je verhaal gelezen heel mooi en mooie foto’s, peter ook gesproken wat was die blij zoiets vang je niet veel. Groetjes Teun Brenkman.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *