Nog ff uitwaaien en bijkletsen

Bij aankomst ligt er een bootje op de stek.

Dinsdagmiddag 3 juli 2013 komen Joop en ik er niet uit om de downriggers werkend te krijgen. Overal staat 12V op en de hummingbird ziet ze maar op en neer gaan ho maar. Rob Puik gebeld en die komt morgen om elf uur koffie drinken gaat goed komen dus. Het is bijna zes uur en Henny gaat de honden uit laten. Tja en dan gaat het bij mij kriebelen.

Ik heb vanmiddag laat gegeten dat heerlijke makreeltje van Rob wat we mee kregen na ons uitje voor de MV2 dus echt trek heb ik nog niet. Dus Henny naar het strand en ik ga een uurtje naar de Punt. Woon natuurlijk perfecto in Hellevoetsluis qua viswater alles is op fiets afstand. Het is dat de boot meestal mee moet maar anders… haha. Het zou wel beter voor me zijn. Als ik de parkeerplaats op draai ligt er een bootje voor onze kant maar gelukkig is die aan het maneuvreren om te vertrekken en ik zie dat het druk is. Vier mensen die ik niet ken, Jan de Spruitenkoning is net aangekomen en staat op te tuigen en zo ook met respect “de oudjes” maar zo wordt de bank clan nu eenmaal genoemd op de Punt want ze zitten meestal in het zonnetje achter ons te chillen natuurlijk over vroegere tijden toen het zo goed was. Die visten hier al toen wij nog in een luier rondliepen en sommige ver daarvoor. Als ik dan ook zit komt Roy ook aanwandelen en die laat zijn hengel maar in de auto liggen met al die vakantie gasten en komt naast me zitten en hoor gelijk alle fantastische verhalen van zijn Suriname vis trip, die staan te gooien met veel te lichte spin hengeltjes en te zware shadjes. Gelukkig staan ze een beetje links want die hebben natuurlijk respect voor alles wat hier gebeurt. Je komt aan en iedereen begroet je dus ze weten wel dat het best een hechte gemeenschap is waar je niet zomaar tussen gaat staan. Maar daar in tegen is er niemand te beroert ze te helpen met hoe het wel moet hier op de Punt er worden zelfs shadjes geruild… Daarbij staan er vandaag denk ik dik tien uit met een dood visje een beetje de karper methode met een 35 grams loodje. Vakantie tijd is aangebroken en dat is sowieso de slechtste maanden om te hier te vissen. Ik denk dat dat te maken heeft met de rondgang van de families snoekbaars. (Heb ik het nog over) Issa komt er aan gewandeld maar na een kwartiertje houd hij het voor gezien en gaat naar de vuurtoren. Dit is veel te druk voor hem. Wel nadat hij heeft verteld dat hij gaat trouwen dus misschien hebben we een feessie volgend jaar. Hij zal zijn vismaten toch wel uitnodigen.

Vissen is niet veel maar het is beregezellig op de Punt.

Chris Sigar en Robert zijn er maar die vissen zelden en komen voor de leut. Robert zeker en Chris loopt te tobben met zijn rug en niet zo’n klein beetje ook. Hij wil wel even een fotootje maken van het circus want het is best hilarisch. Er stopt zelfs een bootje een vertikaler die vragen hoe de vangsten zijn. Die zien meer vissers op het hele Haringvliet alles gecentreerd staan op dat kleine puntje. Dan zie ik ook Ferry weer na lange tijd die wil me laten schrikken maar dat lukt niet echt. Ik heb hem net bijtijds door. Best gezellig dus met een mannetje of vijftien op vijf vierkante meter

Altijd druk rond deze tijd van het jaar.

Maar hoeveel hengels er ook uit staan niemand krijgt een aanbeet en langzaam vertrekt iedereen weer. We hebben alleen nog de Champ gemist maar die moest overwerken van Monica hoor ik van Robbert.

Sommige soorten kunnen in zoutwater leven

In een discussie vandaag met Rob Puik over vissen die zwemmen door de Haringvliet sluizen hoeveel er daarvan terug komen en niet op het strand eindigen hoor ik dat er verschillende migraties zeg maar gerust soorten leven in Nederland. Hij zegt dat er uit de snoekbaars onderzoek is uitgekomen dat er verschillende familie’s, soorten zijn die een verschillende route af leggen. Zo is er een migratie die Oude Maas, Spui, Haringvliet op b.v. om te paaien daarna de Haringvliet sluizen door gaat en via de Nieuwe Waterweg weer de Oude maas het Spui terug zwemt nar het Haringvliet. Dat duurt ongeveer drie maanden. Maar er is ook een groep of familie of een soort dat vanuit de Haringvliet sluizen door zwemt langs de kust naar het Noordzee Kanaal en die doet daar een jaar over om weer te paaien op het Haringvliet. Is dat wat.

Daarom hebben we dus hele slechte dagen (wkn) en hele goede. Het verhaal ze zijn er wel maar azen niet wat al moeilijk is te begrijpen is bij deze rover als je heel de dag in de weer bent om te zoeken. Misschien zijn ze er dus gewoonweg niet en zijn ze aan hun trek bezig. Gek natuurlijk dat strandvissers er nooit eentje vangen. Wel grappig is dus dat er verschillende migraties, families zijn er dus ook soorten die alleen in zoetwater blijven. Die liggen dus wel op het strand te lucht happen als Henny de honden uit laat. Wij vingen bijvoorbeeld vier jaar geleden alleen maar vissen met van die mooie groene stippen op de Oude Maas maar nu vang je ze ook al op het Haringviet. Ze verplaatsen dus wel.

De TroutBuster belt me of ik zin heb morgen in een paar uurtjes OM dus aan de Lindsedijk er in. Dat is voor mij zeker twee jaar geleden want als de BassBuster er in gaat voor de Oude Maas ga ik er qua afstand met de auto en veel makkelijker traileren er in bij Middelharnis. Gezellig wordt het dat  weet ik nu al en zeg natuurlijk ja, dat ik er ben met mij shadjes… Enne of ik ook wil meenemen broodtrommeltje want we hebben geen ‘t Hoad, doosje 30 gram, 20 gram 15 gram, 10 gram, doos plugjes, de Godfather, een 4-25 grams spinnerstok voor de plugjes op roofblei, baars, winde, snoekbaars  en een vergeten snoekje, vliegenlat heb ik het niet over de kleding een hele verhuizing dus jaja zwaar is het… Nee hoor zaterdag is pas zwaar als mijn fotomaatje Wim Stad trouwt in Zoetermeer…

Reactie’s

Hoi Freek,

Heb je verhaal weer gelezen, jij vermaakt je wel. Toppie

Inge

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *