Vissen in je korte broek 4

Zo kan ik trollen met twee hengels.

Samen dus met Ketoet 14 mei 2013 twee hengelsteunen op de boat gemaakt zodat ik met een gerust hart kan gaan trollen zonder bang te zijn een hengel te verliezen. Want al heb je em vast die aanbeten van een tonijntje of barracuda zijn toch iets harder dan van een gemiddelde baars of snoekbaars op het Spui, OM, of Haringvliet. Dat zijn geen dreunen maar klappen alsof de hengel dubbel slaat.

Dat is het mooie in in Indonesia alles kan en mag en men staat direkt klaar om te helpen. Je bent even bezig en de lokale bevolking rondom de bootjes komt gelijk kijken wat die blanda aan het klooten is. Nu kan ik een dieplopende plug op 9, 10 meter en een 4,vier vijf meter duikende gebruiken. Zowieso doe ik dat , verschillende diepten zodat de pluggen minder kans hebben in elkaar te lopen bij een bocht maken. Je kan scherper draaien en bij een aanbeet is in elkaar lopen ook minder risico. Want de vissen waarop we vissen zwemmen zo’n tachtig negentig kilometer per uur en als je die startsnelheid ziet na een aanbeet is fantastisch. Blijf van je spoel af want je brandt je vingers eraan trouwens alles zou finaal afbreken. Meerdere waterlagen afvissen is altijd beter lijkt me dat doe ik thuis ook altijd

Twee hengelsteunen gemaakt samen met Ketoet (r).

Ik ben er klaar voor en morgen eens zien of ik meer geluk heb met dat trollen want dat bodem vissen kennen we nu wel. Grotere vissen willen we zien..

Heerlijk natuurlijk tussen de middag na het vissen met de boot.

Henny heeft met winkelen in Singaraja wat vis attributen meegenomen zoals je ziet hoef je dat niet van thuis mee te slepen. Voor nog geen euro’tje ben je klaar. Mijn zelf gemaakte dobbertjes kunnen worden vervangen voor deze exemplaren

Jos brengt me overal heen met de auto, motor of brommer.

Jos heeft het er maar druk mee met al dat geregel, boodschappen halen, informatie in winnen, natuurlijk vers aas op de markt niets is em teveel

Deze zou ik wel wat groter willen vangen, jonge travelie’s.

Met de nieuwe visspulletjes gaat het wel beter en heb zo weer een emmer vol van dat spul. Kadeh de tuinman vindt dat prachtig want deze visjes schijnen heerlijk te smaken en zelfs de kleintjes vindt hij zonde om terug te  gooien. Het is fantastisch uit je eigen tuin vissen met een koude Bintang geserveerd in ruil voor een emmer visjes

Keukenbrigade.
Wat gaan de dagen snel.
Boeken worden verslonden.
Morgen weer een dag.

Dan kom je “thuis”. De keuken in volle gang. Je neemt douche en een borrel en begint aan de avond aan het zwembad

Maar zelfs deze kleine visjes hebben geen schijn van kans te overleven.

Bij de buren voor wordt weer een net in het water gelegd. Ze vangen toch elke dag weer een paar kilo van dat kleine grut onder de kant weg. Van deze vissers zijn er heel veel soms zie ik er wel zes, zeven tegelijkertijd en tel daar de bootjes bij dan kan je toch wel zeggen dat er intensief weliswaar kleinschalig wordt gevist langs de kust

Door de zon zo uitgevist, dat hou je niet lang vol in de zon.
Wel weer allemaal van hetzelfde soort

Dus na een half uurtje zit ik weer naast een lekkere koele Bintang onder de luifel de dag door te nemen en m’s spulletjes klaar te maken en verzinnen voor morgen

Trollen langs het rif.

En ‘s middags alweer 16 mei 2013 wordt ik weer opgehaald door de capten en gan we trollen langs het rif eerst richting Lombok en daarna rifvissen of bodemvisen voor Kubuttambahan

Vissen ze dus ‘s nachts op.

Op dit soort eilandjes vissen ze ‘s nachts op want dan zie ik in een lijn allemaal licht op het water zo’n twee kilometer op zee. Raar want de bodemstructuur is hier helemaal glad

Gelukkig vandaag bewolkt want we hebben geen zonnedak meegenomen.

We hebben geen dak meegenomen want we gaan maar een paar uurtjes in de namiddag en gelukkig is het bewolkt. De waterafvoerbuizen als hengelsteunen werkt prima en heb beide handen vrij als het even moet. Natuurlijk speel ik flink met de pluggen door ze meer en minder lijn te geven doormiddel van de hengel naar voren en naar achter te bewegen en zal de plug versnellen of even afzakken en natuurlijk hoger of lager gaan zwemmen. Ik gebruik met trollen altijd de drijvende variatie want als je dan meerdere pluggen te water laat en je krijgt beet waardoor de boot stil komt te liggen om de vis te drillen desnoods er achter aan te gaan mocht hij te groot zijn maar daar geloof ik niet zo in vandaag dan zinkt de andere plug niet naar de bodem met alle narigheid van dien. Je wilt niet dat je lijn verstrikt raakt in het koraal of de plug muurvast komt te zitten. Een zinkende lijn omdat de plug zinkt wil je ook niet tegenkomen als je een kapitale vis staat te drillen. Het eerste wat ik de capten ook heb geleerd is de motor uit zodat de lijn in ieder geval niet in de schroef kan komen en de tweede hengel binnen halen. Gelukkig begreep hij dat na drie keer uitleggen hahaha

Zulke bodemstrukturen zie je niet hier in op het Haringvliet.

Maar het middag avond vissen op aanraden van de capten heeft ook niets spannends opgeleverd ik heb meer geloof in de ochtend sessies dus dan maar vroeg op

Weer netjes opgehaald en thuis gebracht door Jos.

Jos haalt me weer netjes op en laadt de boot uit en  alle spullen gaan op de brommer, ik maak de hengels en hummingbird schoon met fress water en de capten verzorgt de boot en spoelt buitenboard motor met dito water. Zo heeft iedereen zijn taken in de groep en zit ik binnen een kwartier achter een koude Bintang

Snel ff douchen en ik kan aanvallen want Comanche heeft weer heerlijk gekookt. Emping, kroep poek, mihoen, kipsaté, babi ketjap, heerlijk allemaal we hebben in die vier weken geen enkele keer hetzelfde gerecht gegeten allemaal even lekker. We laten de keuze van het avondgerecht over aan de koks die weten wat de Indonesische keuken te bieden heeft beter dan wij en daar moeten we ons dan maar in schikken….

Reactie’s

Hoi Freek,

Ander mens geworden?

Leuk dat je zo hebt genoten.

Waldi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *