Uurtje Oostvoornse Meer

Wat in elkaar geflanst en nu maar hopen dat het et houdt met die bakken van het OVM

Erik is de laatste tijd goed bezig op het OVM met uitschieters van twintig vissen op een middagje vliegvissen en vroeg of ik ook zin had om mee te gaan. Natuurlijk maar met die wind wilde ik het anders doen dan met de vliegenlat. Ik ben daar op z’n zacht niet erg bedreven in en waarom niet met de spin 8ft. medium 20-40gr. die ik voor de roofblei gebruik.

Eerst maar eens de drijvende versie van de Bombarda uit proberen op dinsdag 8 mei 2012 immers de Bibio’s, zwarte grote vliegen komen uit rondom het Oostvoornse Meer en dan is het bal. Gaan de vissen helemaal los en het is dan ook een fantastisch gezicht als rondom je heen de kolken en ruggen verschijnen wanneer die vliegen van het water worden geschept door de forellen. Tot op een meter om je heen zie je de kolken soms boeg golven of rimpels op het water oppervlak. Joekels soms het formaat richting 70 of soms zelfs 80 centimeter meer nu nog zien te verleiden dat ze jouw vlieg pakken.  En dat kan zeer frusterend zijn kan ik je verzekeren

Tis ff knutselen

Ik gebruik een swivel uit m’n karper doos want heb zo snel geen andere kleine. Die ik heb zijn voor de zeebaars en veel te groot en zwaar uitgevoerd, snoekbaars zowieso te groot en denk ik te licht uitgevoerd en uitbuigen tijdens een dril dat wil je niet mee maken en die ik gebruik bij het wit vissen zijn in ieder geval veel te licht denk ik. Een rubbertje uit de witvisdoos wat wordt gebruikt om je dobber aan je lijn te bevestigen maar nu om de knoop te beschermen, een kraaltje wat zodadelijk er over heen schuift en een kleinere om de Bombarda op te vangen tijdens ingooien. Dit alles aan een gevlochten lijn om direkt kontakt te hebben zonder rek op de vlieg immers de Bomdarda kan vrij schuiven en die velle runs moet mijn 20-40 grams hengel opvangen en dat die buigt zoals bij die Rfb tot in het handvat op vrij water geeft alleen maar een heerlijk gevoel. Aan de andere kant van de wartel zit FlurCarbon en dit is onzichtbaar in water en dan ik ben er klaar voor;

Als ik bij Erik aan komt in de middag ±14.00 uur vindt de OVM Crack het nog veel te hard waaien  een dikke 5 maar vanavond valt de wind dus we wachten nog even. Gesprekstof genoeg en we liggen bijna op javaanse wijze te chillen in zijn grote luie fauteuils tot dat de wind een beetje wilt vallen. Het zou met de schemer windstil worden dus einde van de dag hebben we er alle vertrouwen in dat we een heerlijke avond zullen hebben

Erik trekt gelijk een vis voor mijn voeten vandaan

En dat gaat helemaal goed komen want als we aankomen om een uurtje of 16.00 uur is het goed te doen en onder de duin rand is het al bijna wind stil met af en toe een klein beetje regen. Maar een capuchon doet wonderen en die is misschien vier keer een enkele minuut op geweest. En het is hoopvol de vissen draaien rondom ons heen en pakken de en na de andere Bibio van het water

Ik ben er klaar voor

En steeds vlak voor me nog geen twee meter verder bij een rand van een die talud pakt een forel steeds weer zo’n zwarte kleine rakker maar met die Bombarda maak ik dus duidelijk teveel herrie op het water dat is zo klaar als een klontje en moet deze een stuk verder in werpen en hem sturen met de wind naar de goed plekken. Voordeel is dat ik een veel groter stuk kan afvissen. Erik staat naast me en werpt zijn vlieg op de plaats waar we weer een kolk zien en direct heeft hij zijn eerste vis van de dag vlak voor mijn neus. Fantastisch en mooi gezicht want zie alles zo voor me gebeuren. Het stijgen van de vis in dit heldere water, de aanval op de vlieg en de aanslag van Erik waarna de dril kan beginnen. En terwijl ik kijk naar Erik zijn vakkundige landing zie ik in mijn ooghoek de Bombarda in mijn richting draaien. De vis heeft de vlieg genomen maar is mijn richting heen gevlucht en ben ik een trein te laat voordat ik de lijn weer strak heb en kan aanslaan. Jammer maar even later sta ik de verre worpen van Erik te bewonderen en die gooit zijn vlieg vlak waar de mijne zou moeten liggen en ik krijg er een verschrikkelijke dreun op en ben te verbouwereerd om aan te slaan zo ben ik in de ban van Erik zijn kunsten of zal het zijn dat ik weer de echte eerste dreun te verwerken krijg die zo deze soort van visserij zo siert want sinds 2010 niet meer zo gevist. Erik die werpt wel een metertje of dertig-veertig en leuk om naar te kijken maar dit alles is mooi natuurlijk, we zien beide een grote kolk en een boeggolf richting Oostvoorne. Jammer jammer maar het werkt dus wel. Er wordt hier na niets meer gevangen en om ons heen (±10 vissers) is het ook stil. We gaan morgen weer dat is zeker want twee missers is zo slecht nog niet als ik om me heen informeert.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *