Eindelijk weer een paar baarzen

Jan doet het me wel even voor.

Jan doet het voor

De laatste dag van de maand 31januari 2012 ga ik toch nog maar even naar de waterkant nadat Erik me heeft geholpen m’n bordje stampot andijvie met worst en spekkies leeg te maken. En omdat er niet op gerekend was natuurlijk het was immers en kliek van gister werd na het doorspitten van de ijskast ook nog maar een pak vis stick als toetje door de oud dokter naar binnen gewerkt.

Hoe blijft hij zo slank. Dat zal wel komen door dat harde werken bij em in de tuin want Erik is al maanden bomen aan het rooien sinds hij eind vorig jaar is gepensioneerd. En van dat sjouwen blijkbaar valt hij ziender ogen af. Snap je niet want hij had een stervens drukke baan… En aan de waterkant om een uurtje of 15.00 uur staat alleen Jan nog te vissen. Uurtje geleden is Arie vertrokken en de stand is een mooie snoekbaars voor Jan deze middag. De info is dat Waldi en Floris net zijn langsgekomen met de TroutBuster en het daar niet denderend was met vangen. Die zijn getraillerd in Hellevoet zijde aan de dam en richting Middelharnis geweest. Dat is dan niet best want zaterdag, jammergenoeg had ik enkele portretsessie’s en een bruidsbespreking voor 24 augustus a.s. is er heel goed gevangen en lagen er mee dan 20 bootjes voor de havens van Hellevoetsluis en triple of dubbele kromme stokken waren geen uitzonderingen per bootje. Dat de vis al zo samenschoolt om te paaien zo vroeg in het jaar en als ze dan zijn gevonden liggen de bootjes zij aan zij. Vanaf de kant kan je nooit het talud halen zeker niet met Oosten wind waar de vis lag opgestapeld. De zondag was een stuk minder en maandag werd er ronduit slecht gevangen tot helemaal niet.

Ze zitter er dus wel.

Maar ineens heeft Jan een aanbeet, eentje die aanvoelt alsof je vastloopt in de modder en natuurlijk zo geroutineerd als hij al is na een jaartje kantikalen tikt hij aan. Met z’n nieuwe hengel een 3mtr. Shimano SpeedMaster AX en de vis heeft geen schijn van kans te ontsnappen. Met de lengte van die 3 meter kan Jan de vis mooi uit de stenen glooiing houden en hem landen.

En zijn eigen shad terug van gisteren.

Als hij dan even later zijn eigen shad opvist die gisteren verspeelde is hij natuurlijk blij want de shad een toppertje dit jaar hier in deze contreien is in alle hengelsportzaken in de gehele streek en ver daar buiten niet meer te vinden. Ja zo gaat dat. Het ene jaar is de andere niet natuurlijk een goede vanger blijft een prima shadje maar gek genoeg zijn ze af en toe kieskeurig en sta je echt voor “met die kleine achternaam” als je die niet heb en je buurman de ene na de andere vis aantik. Zou je zo kunnen stoppen met vissen en alles het kanaal in gooien. Komt op de “Punt” niet voor hoor want daar gaan ze van hand tot hand als je even zonder dat model of kleur zit en ze doen het erop.

Kan ik natuurlijk niet achterblijven.

En warempel loop ik ook vast en vang ik zijn moeder een flinke baars puntje gaaf die als een zak de eerste meters meekomt maar daarna flink partij geeft. Hij wil natuurlijk weer de stenen rand in op het talud maar ik kan hem er gelukkig uit houden door de slip wat vaster te zetten en de hengel zijn werk te laten doen. Die buigt vervaarlijk diep door maar alles houdt het gelukkig en de haak scheurt niet te ver uit. Kwestie van druk op de lijn houden en niet verslappen want heeft de vis even slek dan ben je hem gegarandeerd kwijt.

Dat duurt niet lang meer maar dan hebben we hier dezelfde visstand als op het IJsselmeer.

Zien we even later een vissersboot en niet zo’n kleintje ook. Nu maar hopen dat ze aan het testen zijn want zijn we net verlost van degene die hier het vis recht had uit Piershil. Volgens Jan is die uit gekocht vandaar misschien dat er zoveel witvis is op dit vroege tijdstip van het jaar. Er is vreten zat voor vadertje glasoog en vandaar misschien die goede vangsten zo af en toe want er zijn hele goede dagen bij. Zie vanaf eind vorig jaar dat ook de netten niet zijn terug gehangen en vond dat al vreemd want vanwege de paling is dat in november toch wel over. Maar als de ene wordt uitgekocht en de volgende gaat zijn netten uit testen heeft dat kierbesluit weinig zin. Vangt de beroeps alsnog de zee- forellen, en wat niet allemaal nog meer ze alsnog op maar nu aan de binnen kant van de Haringvlietsluizen. Aan de buitenkant is dat lastig want je kan tegenwoordig lopende naar Engeland. Door opspuiten van Maasvlakte 2 slibt het voor zeeland helemaal dicht en kunnen nu de visboten nog maar door een nauwe opening huiswaarts keren naar Stellendam. Aan de binnenzijde van de haringvlietdam is het natuurlijk nog lekker diep. De Paling mag niet meer maar de snoekbaars levert 9,- de kilo op. Ze gaan precies op de rand naar 20 meter netten “spoelen” daar waar de zander op dit moment vertoeft. En de sportvisser wordt op de leuke stekken zoveel mogelijk ontmoedigt door zo veel mogelijk te controleren en als je dan eens wat bent vergeten je te bekeuren want neem van mij aan dat als je een bootje heb met de benodigde apparatuur aan board en je visgerei dan kan je daar een goede middenklasser auto van kopen en dan heb je heus alles wel in orde. Dan is alles pico bello verzorgt natuurlijk.

En weer geeft Jan het goede voorbeeld.

En als Jan de Spruitenkoning dan eindelijk zo’n rakker aanslaat waar we op zitten te wachten pak ik even later ook een dreumis. Die komen hier bijna niet voor zegt Jan en direct bij de volgende worp pak ik inderdaad een mooier exemplaar. Het kan raar lopen met de snoekbaars. Zo sta je gezellig een uurtje te klessebessen geen vis te bespeuren om dan plotseling in twee worpen beide keren een vis te kunnen haken.

Jan kan wel een fotocursus gebruiken maar het was ook knap koud.

Onze ogen van de hengels vriezen nu voortdurend dicht en na nog een tik verzekerd te hebben hou ik het voor gezien. Zo gouw de handschoen uit gaat heb je een paar kouwe klauwen dat wil je niet weten met die wind uit het oosten. Voor de rest heb ik het niet koud maar om 16.00 uur komt Joop helpen met de nieuwe oven plaatsen en ik heb al een dik kwartier gespijbeld. Ik ga inpakken en naar de Ballantines.

Vandaag nog even aftimmeren blijft er nog genoeg tijd over om te vissen.

Een stroomstoring en een paar kleine veranderingen verder is het gisteren dan gelukt om de oven te plaatsen en moet hem vandaag alleen nog aftimmeren. De stammtisch van WarungFreek wordt vanochtend ingenomen door de dames. En ook anders is de koppen koffie die erop staan maar voorruit het is ze vergeven. Gelukkig leggen de kippen van Ellen aan de Grasweg weer en komt Gerda verse eitjes brengen. Heerlijk zijn die van die loslopende kippen maar halen het natuurlijk niet zomers van die overheerlijke ganzen eieren.

Het eieren meisje.

Eieren van 15cm groot. Broodje met wat sla, ham, tomaat van Floris natuurlijk, mayo, peper, zout en zo’n groot ei erop. Heerlijk is dat. Wel 12 minuten koken dan is het geel nog heerlijk zacht en daarna het ei tegen de muur gooien want die schil is kei en kei hard. Daaronder dat velletje eraf halen want dat lijkt wel rubber zo dik is dat vele malen dikker dan bij een kippe ei. Jaja met zo’n ei ben je wel even bezig voordat je die naar binnen kan schuiven. Maar alle aandacht waard kan ik je verzekeren.

Gelijk maar proeven dan

Eerst maar eens brunchen want vanmiddag is het rustig. Komt alleen een stelletje foto’s bekijken die zaterdagmiddag zijn gemaakt en natuurlijk dit verhaaltje verzinnen. Weer een drukke dag dus… Denk dat er wel een uurtje vissen in zit vanmiddag na drieën. Dat is wel uit te houden denk ik met het windje in de rug zeker na deze cholesterol hap. Beetje beweging om dit te verbranden kan denk ik geen kwaad.

Reactie’s

Hoi Freek,

Kei gaaf verslag Freek. Dat met de ganzen eieren kennen wij, hebben ze zelf ook gehad. Er werd ook nogal eens advocaat van gemaakt, maar dat is dan toch beduidend strlaffel dan in de winkel hik.

Groetjes Rob Vispartner-International.

Hey,

mooi stukkie Freek, jullie hebben het beter gadaan als wij in ieder geval ;)

Floris

Man je lijkt wel gek met dit weer. Nu moet je lekker binnenzitten met koffie en appeltaart. Kus aan Hennie.

Jolanda

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *