Niets is zo veranderlijk als het weer

Levert natuurlijk wel mooie plaatjes op maar koud is het al wel heel de week.

Bar en Boos 23 januari 2012

Deze laatste tijd week (3-4) is het druk langs de waterkant. Er worden uren gemaakt maar het mag niet baten. Ze en dan bedoel ik natuurlijk onze rakker vadertje glasoog doen het uiterst voorzichtig en de bijt uurtjes zijn kort. Er is meer dan genoeg te vreten want de futen komen constant met aasvisjes boven. Onbegrijpelijk waar ze dat laten.

Ik ga ook steeds meer in geloven dat wanneer de snoekbaars is volgevreten ze uit agressie de staarten afbijten van aasvisjes en die in mindere tijden op komen halen. Ze blijven immers leven maar kunnen niet wegzwemmen. Want tonnetje rond zijn ze als je er eentje kunt vangen natuurlijk. En het kuit loopt of beter gezegd stroomt er al uit en dat in januari als je de vis vast houdt. Geloof ook dat er daarom rondom een school snoekbaarzen altijd enkele extreem grote vissen rondzwemmen die ervan profiteren. Dat die die aangeschoten visjes verorberen immers ik zie naar de rest van het dieren rijk. Hoe ouder des te minder vitaal je bent en waarom zou je je vermoeien achter je prooi aan als ze voor het oprapen liggen rondom zo’n schooltje jonge agressievelingen. Daarom vang je ook altijd voorral in deze tijd, dat ze scholen gaan vormen de zwaarste exemplaren op dood aas. Het is er de beste tijd voor om met een haring, makreeltje of gewoon een flinke voorn wel of niet ingespoten met vis olie te vissen.

Bron; internet plaatjes.

Dit fenomeen geld niet alleen voor de snoek hoor die zo vlak voor dat het gaat vriezen de schollen voorns volgen de havens in. Bakken van voorns vangen ze nu met hennep en voorral heel weinig voeren. Af en toe een paar gekookte hennep zaadjes bij de pen is voldoende zodat het kleine gespuis weg blijft en zo’n school voornes ver in de dertig centimeters op je stek blijven hangen. Niet te dun vissen want ben je niet snel genoeg met binnen halen dan heb je moedertje Esox lucius erbij aan je vaste stok hangen. Die liggen er op te wachten onder je steigertje recht onder je viskaantje of onder de bootjes.

Bron internet; De bewaker van het broed.

Die scholen snoekbaarzen worden nu gevormd om zo dadelijk nesten te gaan bouwen de eitjes te leggen en te bevruchten waarna natuurlijk de mannetjes ze zullen bewaken. De eitjes die nu al worden gelegt zijn ten dode opgeschreven. Het gaat vriezen aanstaande week end en wat moeten ze gaan eten als ze uitkomen zo vroeg in het jaar.

Alles wordt uit de kast gehaald en uitgeprobeerd.

Maar wij moeten voor die paar aanbeten en een enkeling die een visje vangt ons best doen. Het is super taai vanaf de kant en met de boot gaat niet omdat het gewoon te hard waait. En als dan de wind per ongeluk even gaat liggen dan liggen er acht tot tien bootjes boven op elkaars lippen precies op de stekken die vanaf de kant ook zijn te bereiken. Als dan vanaf de kant Joop StekeZe meer vissen haakt dan alle bootjes bij elkaar druipen ze vroeg in de namiddag één voor één af richting Stellendam.

Branko trotseert 6-7 staande.

En als het dan waait, waait het goed eigenlijk niet onder de drie. En wanneer dat wel het geval is dan is het gelijk goed koud ook met af en toe een beetje regen.  Maar natuurlijk gaan we iedere dag even kijken want we kunnen niet zonder.

Jan neemt zelf zijn viste mee naar de waterkant.

Zelfs Jan de spruitenkoning komt even kijken en gaat zijn hengel toch maar halen. Ondanks dat hij logé’s heeft en weet deze dan toch over te halen om mee te gaan. Wel binnen in de haven maar toch. Knap hoor want met deze wind valt het niet mee om überhaupt wat te voelen. De wind blaast direct een grote bocht in je lijn waneer je niet zo geoefend bent en dan is een aanslag van onze vriend de Zander op je shad nog niet te voelen laat staan die knabbelaars van de laatste tijd.

Met witte schuimkoppen.
Gelukkig de wind schuin in de rug.

En het water blijft ook zo helder het wordt weer tijd dat er water water valt in het binnen land. Begrijpen doen we het niet want wanneer de sluizen open gaan stroomt het werkelijk als een jekko. Normaal gesproken andere jaren hoopten we hier altijd op omdat ze dan in ieder geval begonnen te azen. Het is vandaag woensdag, miezerig en koud maar vooral donker weer, 16.15 uur en de winkel was vandaag open maar iedereen houdt zijn hand op de portemonnee. Dan kan ik achter de Mac vandaan komen zo zonder fotowerk en gaan vissen want het kriebelt weer. Het is immers al weer precies 24 uur geleden dat ik aan de waterkant zat. Henny runt de laatste weken sowieso de winkel in haar eentje en dat gaat haar goed af. Gelukkig maar zodat ik m’n uren voor mijn hobby aan de waterkant voor het uitkiezen heb. Zo slecht hebben we het nog niet…. toch. Wel goed aankleden natuurlijk maar dat gaat lukken.

Arie en Jan beide goed voor drie tikken en een losse.

Stonden bij aankomst nog twee man in de miezer vanaf 15.00 uur te blauw bekken. Arie en Jan die net allebei een tikkie hadden gehad en Arie verspeelde er nog eentje. Zou ik nu toch een keertje op tijd komen. In een bijt uurtje vallen, met de neus in de bekende boter maar aan beide kanten van de strekdam geen stootje gekregen. Was erg laag water maar de stroom zat er nog goed in. Kwam nog een duitser bij zitten, sprak in ieder geval duits met een letter A op de BMW die de koorts ook moet hebben. Zie em iedere dag meestal rond deze tijd 16.00 uur verschijnen aan de waterkant. Zal in een hotel zitten en snel na het eten en voor het slapen gaan een shadje uitgooien. Zien we zomers zo vaak dat duitsers die worden ingehuurd in het Europoort gebied en dan de avond doorbrengen aan de waterkant. In Nederland kan dat natuurlijk vrij gemakkelijk. Een vergunning halen van 15,- en klaar is kees. In Duitsland of waar dan ook kost dat een veelvoud per dag om te kunnen vissen. En dan is de visstand miserabel te noemen. Nee we zijn bevoorrecht en het is dan ook niet te begrijpen dat er nog vissen zonder vergunningen. Om 17.30 uur houden Arie en ik het voor gezien. Jan heeft het al een half uurtje eerder op gegeven en is naar de warme hap gefietst. Als we wegrijden komt er een werkbusje vol die die duitser gaan vergezellen. Of misschien komen die vanuit de Vesting en gaan alleen wat roken van wat ze daar gekocht hebben want af en toe staan we daar half stoned te wezen aan de waterkant van die sigaretten lucht. Wel goedkoop natuurlijk… dat mee roken en een lol dat we dan hebben met z’n allen en we lachen om de flauwste grappen. Gezellig hoor daar op de “Punt” het is net een soap je zou er verhalen over kunnen schrijven.

Reactie’s

Hoi Freek, bedankt weer voor je leuke verhaal en mooie foto’s natuurlijk !!

Veel plezier met je maatjes

Doe Henny ook de groetjes van Gerard en mij .

Loes

Doe Henny ook de groetjes van Gerard en mij .

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *