Druk op de Punt

Iedereen was hoopvol.

Het is druk als ik om een uurtje of 14.00 uur 6 januari 2012 aankom op de Punt. Twee man zeebaars vissers de gebroeders de Haan, volgens de info van Leo een groepje die elk jaar januari-februari komen snoekbaarzen en de ander helft van dat gesponsorde keurkorps van Shimano zit bij de vuurtoren te vissen, Isset natuurlijk en Leo komt ook zo en kan dan aanschuiven.

Anton komt ook even Nieuw Jaar wensen net als Ferry. En Ferry wil wel even een foto maken van deze drukte. Die viste hier al toen wij nog in onze luiers stonden. Het ziet er hoopvol uit want het is hoog water en met deze wind kan dan alleen de sluis open. Anders drukt de wind meer water naar binnen dan er uit gaat natuurlijk. Dan komt Arie er ook bij zitten en als klap op se vuurpijl komt Jan de Spruitenkoning er ook aan gesjeest op zijn fiets. Net terug van vakantie en na thuiskomst een vol kwartier op een verjaardag gezeten en dan als een speer naar de punt gescheurd. Daar maakte hij geen vrienden mee maar zo zie je wat een dreun tot in je elleboog doet. Verslavend is dat. Je kan er kompleet doorgedraaid van worden en ‘s nachts badend wakker worden en niet meer in slaap kunnen komen. Eenmaal die dreun gevoeld op de pols tot in de schouderblad nagalmend ben je verkocht. Die aanbeet is het mooiste gedeelte van het ritueel en Jan is daar een goed voorbeeld van wat we allemaal hebben door gemaakt. Hij is nu dik een jaartje aan het diogonalen met de shad en heeft het spelletje goed door. Houd dus in dat elk vrij uurtje eraan wordt besteed weer of geen weer.

Spiderwire Stealth Code Red 0.12mm – 7.1kg

Spiderwire Stealth Code Red is een gevlochten lijn die tegen een stootje kan. Spiderwire Stealth Code Red dyneema is onder druk gecoat met Teflon en samen met de Colour lock technology, blijft de lijn zijn camouflerende rode kleur behouden! Rood heeft een camouflerende eigenschap onder water!

– PE fiber constructie

– Camouflerende rode kleur

– Rond profiel

– Onder druk met Teflon gecoat

– Extra zacht

Hij heeft gelijk goed nieuws, heeft namelijk 3 spoelen van 1000 meter 12mm 7.1kg  Spiderwire gekocht voor een prikkie dus als je het lief vraagt… Ik zelf geef de voorkeur aan Spiderwire Ultra cast 12mm 9.1 kg. Gooit net iets fijner en twee meter maakt soms heel veel uit is iets sterker qua trekkracht en 100% rond maar wel duurder natuurlijk. Heb twee weken geleden die nieuwe lijn van Berkeley de Nanofil 0.06mm 3.3kg uitgeprobeerd vanuit de boot maar ik kan er niet mee omgaan. Krijg het niet geknoopt en moet ik misschien naar dikker gaan en kan ik dus net zo goed die SpiderWire gebruiken die prima voldoet. En om nu weer een klos te kopen om die daarna bij het vuil te zetten is natuurlijk gekkenwerk.

Het is bedroevend.

En het water is perfect. Bruin van kleur en het begint te stromen als een jekko. En met deze hengeldrukte, zeven man moet het toch gek lopen als er niets wordt gevangen. Aan de buitenkant kan 31 gram geen bodem houden en dan stroomt het hard. We zien ook dat zienderogen het water zakt. De balken zijn in een half uurtje voor de helft droog en dan gaat dat hard hoor op zo’n grote plas water. We zijn allemaal vol goede moed zelfs Ferry en Anton die niet vissen zijn uitgelaten. Beide zijn de kriebels al vijf maanden kwijt, andere dingen aan het hoofd maar allen wachten op de eerste aanbeten. Maar wat we ook doen we krijgen geen aanbeten. We zien ook maar twee futen die sporadisch hun maaltje boven halen dus die aasvisjes zitten er ook niet dik. En om een uurtje of 16.00 uur komt Erik langs en hou ik het voor gezien. Arie heeft als eerste het bijltje erbij neergegooid en is van actief vissen toeschouwer geworden. Die gooit altijd een paar worpen maar als er niets wordt gevangen is hij altijd als eerste die zijn kruit droog houdt tot dat natuurlijk iemand een tik krijg op zijn stok. Maar ik ga met Erik mee naar de Stammtisch van WarungFreek voor een borrel. Dat wordt niets meer vandaag.

Stamtafel

Een typische asbak met bord “Stammtisch” in een Duits café.

Een stamtafel, ook wel bekend onder de Duitse naam Stammtisch, is een tafel in een café of vergelijkbare horecagelegenheid waaromheen zich regelmatig de stamgasten van dit café verzamelen. Het betreft hierbij geen georganiseerde ontmoetingen, maar eerder samenkomsten op basis van vriendschap en gewoonte. Het café waarin de stamtafel zich bevindt, wordt door de stamgasten ook wel hun “stamcafé” genoemd.

Stamgasten kennen het bedienend personeel en de andere stamgasten bij de (voor)naam. Omgekeerd weet het personeel wat de klant drinkt. Bij hun binnenkomst wordt zijn consumptie ongevraagd voor hen klaargezet – een handgebaar is voldoende. Daardoor voelen de stamgasten zich vertrouwd en thuis in het café en beschouwen zij het personeel en de andere vaste klanten als goede kennissen.

Vaak wordt de stamtafel door een bord of speciale asbak gemarkeerd zodat deze voor de stamgasten gereserveerd is. Andere gasten kunnen aan de stamtafel worden uitgenodigd, maar het wordt als onbeleefd beschouwd zichzelf aan de stamtafel uit te nodigen.

Achtergrond

In Duitsland was het lidmaatschap van een stamtafel tot in de tweede helft van de 20ste eeuw gebonden aan een hogere sociale status. Personen als burgemeesters, artsen, apothekers, leraren of rijke boeren zaten rondom deze tafel.

In het Iberische taalgebied (Spanje, Portugal en Latijns-Amerika) kent men de “tertulia”, een soortgelijke bijeenkomst, vaak met een literaire or artistieke achtergrond. In het Verenigd Koninkrijk en Ierland bestaat in veel pubs een afgescheiden “achterkamertje” voor hetzelfde doel.

gemeenschappelijke interesses spelen nu nog een rol.

Tegenwoordig zijn stamtafels niet meer verbonden aan sociale status. Enkel zaken als saamhorigheid, vertrouwdheid en gemeenschappelijke interesses spelen nu nog een rol.

Een typische asbak met bord “Stammtisch” in een Duits café.

En ook Isset houdt het voor gezien. Een vroegertje dus vandaag terwijl het er zo goed uit ziet. Erik heeft nieuwe extreem grote binten aardappels meegenomen maar ja zonder vis moeten we wachten op die heerlijke verse patatten met gebakken snoekbaars. Onbegrijpelijk het is allemaal perfect maar geen vadertje glasoog te bekennen. Het stroomt verschrikkelijk, bruin water en aasvisjes al houdt dat niet over natuurlijk. Het blijft een raadselachtige vis die Zander en gelukkig maar want anders heette het wel vangen i.p.v. vissen. Morgen maar weer eens proberen na hoog tij. Het hoge water houdt nog wel even aan want in Dordrecht staat het water 30 cm op de kade. Dat is dus natte voeten werk en voordat die plons weg is uit de Drechtsteden moet een gedeelte allemaal langs Hellevoetsluis richting Harinvlietdam komen. Er komt dus zeker nog een mooie week aan. Ik ben er klaar voor met m’n nieuwe Penn Atlantis 5000. Ben onderuit gegaan in de branding op de Gili’s in Indonesia met m’n Daiwa cloon van Spro en daar kon hij niet zo goed tegen. De branding aan de  Pacific is toch wat anders dan wat ik hier gewent ben. Was tot nu toe toch eentje van mijn favorieten maar niet meer te repareren vanwege geen onderdelen meer. Leek op een zandbak volgens de reparateur van Spro. Was toch maar een nano seconde onder water in die golfslag maar kon daar niet tegen. Jammer natuurlijk want ik koop er altijd een stuk of drie dezelfde met extra spoelen met een keur aan opgespoelde lijnen. Als je dan na enkele jaren geen onderdelen meer kan krijgen is dat balen. Deze Penn bevalt me uitstekend, lijn spoelt heel mooi af en werpt als een jekko en zou zoutwater bestendig zijn zodat ik die voor meerdere disciplines kan inzetten. Denk wel dat deze het dus gaat worden om die Melissa’s van Spro te vervangen.

PENN Atlantis 5000

Een volledig metalen molen met een innovatief ”onderhoud luik”. Eenvoudig te openen en na onderhoud eenvoudig weer te sluiten. Geschikt om onder de zwaarste omstandigheden op zoet- en zout water in te zetten. Diecast aluminium frame, achterplaat, cover en rotor.

– Gefreesd aluminium

– EAS – Easy Access Systeem

– Eternal alloy

– HT-100 Power slip en permanente anti retour

  • 10+1 RVS kogellagers

Eigenschappen:

Aantal kogellagers 10+1

Inhaalslag per omwenteling 79 centimeter

Lijncapaciteit 228 meter / 0.36 mm

Inhaalsnelheid 4,8:1

409 gram

Heb mezelf dus maar weer heerlijk gekieteld want een ander doet het niet.. Vissen is een dure aangelegenheid wil je het goed doen en tegenwoordig wat vangen. Het wordt steeds geavanceerder en we laten elkaar natuurlijk hartstikke gek maken. Maar een hobby mag tegenwoordig wat kosten. Wat ik er aan uit geef kan je elke week goed vis van halen. Meer dan genoeg.  Maar ik heb er zeker net zo veel plezier in die je mee mag nemen samen met je vrienden te nuttigen en als die net zo lekker zouden zijn maar dat kan natuurlijk niet. Verser kan uiteraard niet.  En daar geniet ik net zo veel van met m’n vrienden aan de tafel. Niet vergeten natuurlijk die heerlijke lange goudgele 20cm lange gebakken binten erbij. Dat houden we nog lang vol.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *