Moet er weer ff inkomen

Ik stond er bij en keek er naar.

Na precies 2 maanden ontbering vandaag woensdag 4 januari 2012 eindelijk weer een snoekbaars in levende lijve gezien. Weliswaar aan de hengel van mijn vismaatje Leo maar ben er niet minder blij om. Kijk om 11.00 uur op de Mac en zie dat het om 12.00 uur hoog is. En dat met deze waterstand en die harde (6) zuid westen wind kan het werelds zijn op de “Punt”.

En hoog stond het water en nu maar wachten tot dat de sluizen open gingen bij de Haringvlietdam zodat de stroom er in kwam. Leo zit al een uurtje en heeft één aanbeet gehad maar niet kunnen verzilveren. Arie is net weg, die was van de “ochtendploeg” en was tikkie loos. Jaja, ik ben niet de enige die weet dat als het stormt Zuid West met een hoge waterstand dat het kan spoken op de Punt.

Een golf afwachten als op het zoute zodat je kan landen zonder schepnet.

En na een half uurtje heeft Leo dan weer een trilling op z’n stok want een aanslag kan je het niet noemen. Wij in de boot noemen het een natte scheet (zie vorige verhalen). Een zachte aanbeet, net of je vastloop in de modder, nog zachter eigenlijk i.p.v. het tikken van de schelpen rand. Nog niet aanslaan maar strak houden is het advies en dan komt de tik. Soms snoeihard maar vaker gewoon een zware dreun. Sla nu niet bij die eerste zachte natte want je zit dan volledig mis of een losse = een metertje meekomen en loslaten.

En een mooie volle ronde vis.

Maar het is moeilijk vissen met die wind stoten en het is dan ook niet verwonderlijk dat als het eveen ists minder is we aanbeten voelen. Waarschijnlijk omdat je de rest gewoon niet voelt in de golfslag. Je kan gewoon niet je hengel goed stil houden.

En Leo voelt dat het best aan.

Inmiddels is onze kapper in rustte Wim Arkenbout uit de vesting ook komen aanschuiven met zijn zoon maar dat maakt Leo niets uit. Die gaat gewoon door met zijn techniek en land zijn volgende slachtoffer. Weer dezelfde aanbeet op dezelfde plek op het talud. FF wordt de sjet tegengehouden waarna een ferme tik volgt en hangen met als gevolg een hoepeltje ronde stok.

Iets kleiner waarschijnlijk een mannetje maar gaf goed sport

En als Leo dan zijn derde vis haakt begin ik me een beetje verloren te voelen. Welke kleur, staart of type sjet ik ook gebruik ik kan ze niet verlijden tot een aanval. Terwijl het stikt van de watervogels die overwegend met kleine baarsjes bovenkomen. Altijd een goed teken want waar de aasvis is zijn de rovers niet ver vandaan. Die zwermen om zo’n school heen.

Als je ze zelfs haakt die garnaal dan weet je dat er genoeg zit.

En als dan m’n haken met garnalen bezet zijn dan weet ik denk ik hoe dat komt. Alle vissen zijn er gek op dus valt het niet mee ze te verlijden met een shadje. En we zien nu de rode lampen branden op de Haringvlietsluizen maar de stroom zit er niet in. Het lijkt wel of dat het water steeds hoger wordt i.p.v. dat het zakt. Ze geven niet voor niets in Groningen alarmfase oranje af want door de harde wind valt er niet te spuien.  Dan komt Yoego (Isset) er ook bij zitten, ja die kan je hier ook uit tekenen. En na nog twee missers houd Leo het voor gezien. Die moet nog een naaimachine omruilen bij de Lidel. En als ik dan eindelijk een vis haak maar lost en tegelijkertijd Isset er wel eentje kan landen denken we dat ze het eindelijk gaan doen. Maar na een half uurtje ben ik verkleumt en hou het voor gezien. Morgen weer een dag en dan maar hopen dat het water weg kan want dan kan het werelds zijn daar op de Punt. Je moet er in blijven geloven natuurlijk en gewoon uren maken.

De welbekende Stampftiche bij WarungFreek.

En als we verse patat hebben met snoekbaars bel ik altijd Erik even op. Onze arts in rustte want ik weet dat die er gek op is. Moet hij wel een paar extra aardappelen meenemen want de mijne zijn bijna op en heb er niet genoeg zeker als er nog meer aanschuiven zodadelijk. No problem natuurlijk en Joop komt ook nog even aanwaaien. Die kan gelijk aan de slag en maakt altijd graag de vissen voor me schoon. Heerlijk natuurlijk want na die koude uurtjes nog fileren valt altijd weer tegen maar voor Joop altijd weer geen probleem. Die heeft in z’n leven al heel wat vissen schoongemaakt. Overtreft misschien wel de visschoonmakers van de vis aflag op Stellendam. Die staan immers alleen op vrijdag en ik denk dat Joop die makkelijk overtreft

Alles wat nog over is één fileetje voor de moeder van Henny morgen.

En als dan Henny thuiskomt die bij haar moeder langs is geweest en die doet natuurlijk gelijk haar laarzen aan toen ze hoorde wat we aten en zodoende zit de tafel weer gezellig vol. Die is ook gek op gebakken of gestoofde vis. Zo zie je Leo dat ons quotum van vandaag door een ieder heeft gesmaakt. We er ook achter zijn gekomen dat twee verschillende soorten aardappelen beide toch binten een andere kleur hebben na dezelfde tijd frituren en anders smaken. De ene aardappel is dus de andere niet. Zou komen door het verschillende hoeveelheid zetmeel volgens de deskundigen aan tafel en na een flink stuk Viennetta ijs, vanilie met chocola, wat advocaat en een tikkie Cointreau is heel de tafel weer voldaan. En zijn ze het er allemaal over eens dat ik meer moet gaan vissen.

Reactie’s

•Freek, Leuk stukkie, water staat nu waarschijnlijk NOG hoger, in Dord loopt het al over de kades.

Waldi

•Koubestendige Indo,

Ik krijg het al koud bij gedachte dat je nu met dit weer gaat vissen. Je bent een bikkel hoor.

Groet Armand

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *