Hengelsportdag 2011

HOE JOOP OOK ZIJN BEST DOET… VANGEN IS 1 MAAR DE VIS VASTHOUDEN VOOR EEN FOTO IS HEEL ANDERE KOEK. DAN NOG LIEVER OVERBOARD

We waren gevraagd door de HengelSport Vereniging Het Voornse Kanaal om roofvissen uit de boot te demonstreren voor de jeugd. Ik heb zeer goede kontakten met dat bestuur dus waarom niet. Lokatie was natuurlijk het Kanaal door Voorne. Het beste stukje viswater van Nederland.

Tijdens deze open dag waar we te gast zijn bij bij dans acedemie en partycentrum Rijo van Danny & Chiara Reichardt een prima lokatie natuurlijk direct aan het Voornse Kanaal wordt een ieder in de gelegenheid gesteld om met alle aspecten van de hengelsport kennis te nemen. Alle afdelingen zijn vertegenwoordigd en bereid wat “geheimen” prijs te geven.  Zowel de karpes als de witvisafdeling hebben buiten aan de waterkant diverse opstellingen staan zodat je kan zien waarmee en hoe er gevist wordt. De jeugd kan binnen zelf een tuigje maken en ook leren deze goed uit te peilen. Ook werden er visfilms afgespeeld. Enkele leden van de vliegvisvereniging Voorne-Putten waren er om vliegbind- en werpdemostraties te geven.

En wij moeten dus de roofvis afdeling bemannen met de boot weliswaar. Jammer dat ik deze afdeling niet heb gezien met een stand zoals de jeugd,- zee,- vlieg,- wit,- senioren,- visafdeling alles prima voor elkaar hadden. Alles kon je vragen en leren over dobbers, geloof dat Mario zijn winkel de Catfisch had verplaatst zoveel waren er om te zien, onderlijnen, hakjes en haken, loodafstellingen, zijlijnen knopen van b.v. nylon naar gevlochten lijn. Alles kwam aan bod. Prima. Zelfs vistuigjes, dobbers, viskanen, leefnetten etc. uit grootmoederstijd waren te bekijken. Wat een reuze sprong is het dan naar de spulletjes van deze tijd.

Een prima stichting

En er was een loterij waarbij leuke prijzen te winnen waren. Alle sponsoren nogmaals bedankt hier voor. Daardoor kon de complete opbrengst ten goede komen aan de stichting Peuterfonds die vis evenementen organiseert voor gehandicapte kinderen. Een fantastisch initiatief natuurlijk.

De boot is zo getrailerd want vandaag zijn we met de Linder zodat we onder de bruggen door kunnen varen. De BassBuster is te hoog voor dit Kanaal door Voorne. Jammer dat het zo hard waaide maar het kan natuurlijk nog veel erger…regen dus de luwte een beetje opgezocht van de terrasflats en het winkelcentrum.

Joop gaat nog even over de voerplekken heen van Kees de Boer en Cor Dekkers.

Hopen een beetje uit de wind misschien een baars te kunnen vangen tussen de bootjes in de splinternieuwe binnen haven. Maar door de wind was het niet verstandig onze jeugdige vissertjes te laten werpen met klein plugjes. Dus we trollen erlangs tot aan de sluisdeuren aan de rand van het Haringvliet en weer terug tot aan de Kickersbloem langs de rietkragen hopende op onze zwart gestreepte rover met zijn rode vinnen.

Willem krijgt lessen van mijn vismaatje de Crack Joop Flohil onze 78 jarige roofvis specialist.
En die heeft het spelletje zo door.

Willem van Winkelhof is de eerst die meegaat en na eerst wat uitleg te hebben gekregen van Joop in de boot als we nog aangemeerd liggen over de pluggen die we gaan gebruiken, de snelheid waar deze is voor gemaakt en natuurlijk de diepte waar je wilt vissen langs een talud. Dus wat voor schoep er voorop zit dat dit niet alleen de beweging maakt van de plug maar ook de diepte bepaald. De trillingen die het in het water maakt dit noemen we de aktie van de plug wel of niet met kogeltjes. Voor meer herrie en natuurlijk werpgewicht. Wat voor dreggen gebruiken we en welke vis kunnen we verwachten. Allemaal informatie die als een spons wordt geabsorbeerd en zodadelijk in de praktijk vakkundig werd uitgevoerd. Dat moet ik ze nageven dat er niets werd vergeten en het een en ander tijdens de dril de info van Joop prima werd uitgevoerd.

En het is heerlijk als de jeugd het direct opneemt en in praktijk brengt.

En dan eindelijk gaan we te water en trollen richting winkelcentrum. FF bukken bij de bruggen en tussen de terrasflats door krijgt Willem zijn doop.

En zeker als er dan een aanbeet op volgt.

Gelijk een hele mooie 67cm dikke snoekbaars rukt enkele malen meters lijn van de spoel. Zo, zo die trekt horen we en verkocht is hij. Vissen van bovenaf is natuurlijk helemaal te gek. Met zijn hele gewicht hangt hij in de UglyStick. Perfecte stok om mee te beginnen.

Foto’s spreken voor zich.
De dag van zijn leven.

Alle vluchtpogingen pareert hij vakkundig en Joop doe zijn best met hem te coachen. En als hij dan de boot ziet, vadertje glasoog bedoel ik dan gaat hij weer enkele malen door de slip. Mooier kan niet en Willem hangt volledig met zijn gewicht in de hengel. Fantastisch, die slaapt vannacht slecht. Dat doet hij nog wel een paar keertjes opnieuw. Deze vis drillen dus. Dan eindelijk kan Joop hem scheppen of beter gezegd landen even later de vis vakkundig in het netje.

Gelukkig vangen we ook en gelijk een mooie.

Die is binnen. Helemaal gelukkig is Willem en dan weten wij ook gelijk waarom we het doen. Fantastisch, die zien we wel terug aan de waterkant. Willem dan natuurlijk.

Beetje eng is het wel de eerste keer.

Maar de vis vasthouden is wat anders. Dat moet hij nog onder de knie krijgen. Hij is natuurlijk wel wat aan de grote kant om mee te beginnen. Eerst maar eens wat vorentjes, baarsjes etc. vangen want dat is natuurlijk wel een probleem van deze tijd. Wat te doen als een beginnend vissertje er een wat grotere rover land. Daar moet dan de Bond van dierenmishandeling niet bij zijn. Maar vandaag hebben we het er niet over. We doen ons best over te brengen hoe we de vis onthaken en weer terug zetten na de fotosessie. We gaan weer terug richting de koffie met broodjes fricadel, kroket of hamburger. Dat heeft Danny goed gezien. Wij vissers lusten dat wel als lunch. Dat gaat er wel in.  En Willem… die wil nog wel een keertje mee vanmiddag

Joop verteld eerst hoe het werkt met verschillende soorten pluggen voordat we op pad gaan.

En dan kan de middag sessie beginnen. Het weer wordt er niet beter op maar de interesse was er niet minder om. Ouders waren er al bang voor. Dat wordt een bootje kopen

We zijn er weer klaar voor schipper.

We trollen weer richting de sluis en zien onderweg wat roofvissers vanaf de kant vissen. Die hebben allemaal een slechte dag en als wij dan weer een mooie aanbeet verzilveren doen we het dus nog niet eens zo slecht. Later horen we van de TrouthBuster (Floris), Jeroen en de Bassmeister (Waldi) die op de Oude Maas een plekkie uit de wind zochten ook nog niet veel was. Over heel de dag vijf vissen waarvan één snoekbaars is niet al te best. We kunnen dus nog niet zeggen dat ze los zijn. Maar hopen dat de wind een beetje minder wordt volgende week maar daar ziet het niet naar uit. Dan kunnen we het Haringvliet weer op. Want het moet wel leuk blijven en met windkracht 6 is het wel heel snel driften langs een talud.

En weer kan er zo’n ventje in een hengel gaan hangen.

En natuurlijk wordt ook deze vakkundig door Joop geschept. Die mannetjes hebben natuurlijk de dag van hun leven.

Netjes boven het landingsnet gedirigeerd.

De snoekbaars is een baarsachtige; net als de baars heeft hij twee gescheiden rugvinnen, waarvan de voorste met harde stekels.  De snoekbaars is echter langwerpiger; met een grote bek waarvan de kaaklijn tot onder het oog doorloopt. Net als de baars is de snoekbaars gebandeerd (8-10 banden), maar bij oudere snoekbaars wordt deze bandenring meer vlekkerig.  De snoekbaars is in het algemeen lichter dan de baars, meer groen of grijsbruin. 

Snoekbaars is een roofvissoort die met name in troebele wateren veel voorkomt. De beste vangplaatsen zijn te vinden bij steile overgangen tussen diep en ondiep water en bij de stuwen en sluizen.

De snoekbaars heeft een slank lichaam en een stekelvin op zijn rug. In zijn bek heeft de snoekbaars veel kleine tanden met hier en daar een grote tand er tussen. De rug en de flanken zijn groenbruin tot zilvergrijs met donkere vlekken. De buik is wit. Op de stekelvin zitten veel zwarte stippen. De ogen zijn donker en hebben een vuilgele rand. Snoekbaars wordt wel 110 cm lang en meer dan 10 kg zwaar.

De snoekbaars leeft vooral in niet te koud, troebel water. De bodem moet stevig zijn: zand, grind of mergel. Schuilplaatsen zijn belangrijk en daarom wordt snoekbaars veel gevangen in vaargeulen van kanalen en rivieren, en bij richels, kuilen, glooiingen en mosselbedden. Overdag zit de snoekbaars diep, maar ’s nachts komt hij bij de oever naar boven. Net als de snoek is de snoekbaars een roofvis, die voornamelijk andere vissen eet zoals spiering, voorn, baars en alver.

Maar ermee op de foto gaat echt niet lukken.

Maar met de gevangen vis op de foto dat wil nog niet lukken. Zelf zo’n grote vis vasthouden durven ze (nog) niet. Na lang aandringen voorruit dan maar mag Joop hem, wel goed vasthouden natuurlijk en dat wordt drie keer gecontroleerd, gaan ze met z’n vieren op de gevoelige sensor . En voorral niet te dicht bij met die vis. We trollen terug en proberen het nog langs de rietkraag tot aan Cebeco maar het gaat niet lukken een baars te verlijden tot een aanbeet. Toch azen ze want Cor Deckers vangt er af en toe eentje aan de made. Weliswaar kleintjes maar toch. Het begint nu toch wel erg hard te waaien en net voor de regen zijn we eruit. Het was een leuke dag en volgend jaar zijn we weer van de partij hoor Wim (van Amen de voorzitter van HSV Het Voornse Kanaal). Het is een leuk gezicht die glimmende oogjes van die knapen te zien in de boat. Geeft wel voldoening moet ik je zeggen. De ouders weten nu ook wat ze willen voor hun verjaardag. Zo’n aluminium bootje kan makkelijk in de achtertuin. Weinig tot geen onderhoud. Behoort eigenlijk tot de PSU van elke jonge Hellevoeter met al dat water om ons heen. Zeker als de koorts er is en die is nu flink aangewakkerd.

Reactie’s

Hoi Freek,

Leuk verhaal.

Leo

goeiemiddag, heb net het visverhaal met de leuke foto’s gezien op de site, wat is dit erg leuk in elkaar gezet, ik denk als willem dit vanmiddag ziet dat hij echt helemaal zo trots is als een aap met de bekende 5 …….., ik heb geprobeerd om de foto’s op te slaan,maar dit is niet gelukt ik kreeg alleen een kleine strip met alle foto’s erop, ik zou het erg leuk vinden als ik de foto’s op zou kunnen slaan zou u misschien deze kunnen mailen naar …@upcmail.nl, willem zou ze dolgraag op zij hyvespagina zetten.

groetjes

aad van winkelhof

Hay Freek,

Het is gelukt, gaaf hoor ik moest eerst Quick time instaleren….

daarna ging het goed, soms blijft het beeld even stilstaan,

verder oka…………………….groetjes Huibert

Hartelijk dank voor het opsturen van de leuke foto`s, hij was helemaal onderste boven van het

vissen op de boot en het vangen van die grote vissen, toen hij thuis kwam was hij ziek van de

spanning, maar dat was gelukkig na een paar uur slaap `s avonds weer beter,

nog bedankt voor het bezorgen van een leuke dag. 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *