Zeebaars met de dobber

Eerst garnalen vangen.

Of we woensdag 18 mei 2011 eens gaan kijken of de zeebaars er is en natuurlijk willen we dat. Vorige week was het nog niets maar we moeten dan wel eerst garnalen gaan scheppen want ik heb er te weinig overgehouden van de laatste sessie aan het Hartelkanaal. Gaan we doen

Peter komt ook mee en samen met Erik en Waldie is de DenemarkenGang weer bijna kompleet. Hans zou namelijk misschien ook zijn neus even laten zien. Die had nog een laat klussie in de Europoort te doen. Die moest nog een paar heftrucks slijten die te veel op de werkplaats staan en wilde die graag aan de man brengen.

Onze privé arts weet nu dus ook hoe je steurkrab vangt.
Zoeken naar garnalen.

Erik en Peter deden dit voor het eerst en beide vonden eigenlijk garnalen vangen net zo leuk als het vissen ermee op de zeebaars. Het hoort er nu eenmaal bij met zo’n visdag. Zelf je aas vangen i.p.v. eerst naar de hengelsportzaak je zagers ophalen. Moet je ze natuurlijk wel meenemen want Erik is weer vergeten dat pakje mee te nemen uit de ijskast (zie het vorige verhaal van de OS). Maar het maakt het allemaal wel speciaal, vrienden onder elkaar op het water.

Bron; Leve Internet

Gewone steurgarnaal; Palaemon elegans Rathke

De Gewone steurgarnaal heeft een glasachtig lichaam, met op het achterlijf donkere verticale streepjes. Ook het kopborststuk is vaak voorzien van een zebra-achtig patroon. Het rostrum is recht. De dieren zijn goede zwemmers en verplaatsen zich op gracieuze wijze doorgaans in een rechte lijn. Bij verstoring schieten ze achteruit door de staart onder het lichaam naar voren te slaan. Op deze manier bewegen ook de andere Palaemon-soorten en de Ringsprietgarnaal zich voort. Hij wordt ongeveer 6 cm groot. Gewone steurgarnalen zijn vrijwel volledig doorzichtig. Over het achterlijf lopen dunne, bruine tot zwarte, verticale streepjes, met ertussen vaak verticale rijen geelwitte stipjes. De ‘gewrichten’ van de poten zijn voorzien van gele ringetjes. Direct boven de gele ringetjes zijn dunnere donkere ringetjes te onderscheiden, vaak donkergrijs of blauwgrijs van kleur. Boven de grote scharen een helderblauwe band, veel helderder blauw dan de rest van de schaarpoot. In bepaalde omstandigheden is de blauwe band fletser. De andere kleuren zijn in dat geval ook bleker. De vinger van de schaar van de tweede looppoot is relatief kort, ongeveer 1/3 van de totale lengte van de schaar. De bovenrand van het rostrum is voorzien van 7-10 tandjes. 3 tandjes achter de oogkas. De onderkant draagt meestal 3 tanden.

Hoop krab maar af en toe ook een puitaal.

Wat wel opviel is dat we af en toe een puitaal er tussen hebben zitten waarvan dit de grootste was. De meeste haalde de 10 cm niet.

Bron; Internet

En als we er dan genoeg hebben gaan we richting Oostvoorne, de plaatselijke cafetaria krijgt een beurt. Het tij is nog niet goed dus we kunnen nog niet op de stenen staan waardoor dus nood breekt wet… Peter en ik hebben liever een gebakken vis bij de frieten. Ik zit al heel de week broodjes frikadel, kroket of kaas souflé naar binnen te werken tussen de middag. Je heb wel eens van die visdagen. En bij het dagmenu van vandaag; Wijting met eigenlijk te dikke laag baksel zitten heerlijke dikke verse patat. Dan toch ook nog maar een lekkerbekkie die een stuk beter smaakt met een broodje paling er achter aan. Zo we kunnen er weer ff tegenaan. Een broodje Kroket mee voor Waldi want die zien we aan de waterkant zo uit zijn werk. Er zijn er die de economie draaiende moeten houden natuurlijk.

Waldi heeft eigenlijk gelijk een mooie, dat beloofd wat.

We zijn nog te vroeg en kunnen rustig onze hengels op bouwen en naar de Harders kijken die ook hier in grote getallen aanwezig zijn. Maar eindelijk kunnen we dan vissen en Waldi pakt eigenlijk gelijk een mooie vis. Iedereen is bij de les, maar er wordt jammergenoeg ook veel verspeeld. Erik en Peter die hier dus voor het eerst staan zien met lede ogen toe hoe af en toe een onderlijn maar erger hun dobber verloren gaat. Je haak ben je vaak kwijt want met helder water moet je vlak bij de bodem wezen en die is hier nogal ruw op zijn zachts gezegd en met deze stroming raak je nogal eens vast. Belangrijk dus dat je onderlijn lichter is dan je hoofdlijn.

Wel uitkijken natuurlijk, vorige week is er nog iemand verdronken.

En het blijft uitkijken natuurlijk alhoewel ik niet snap waarom deze sleeper vol gas door het kanaal komt de golven slaan zeker en meter de kant op. Gelukkig ziet hij ons staan en vaart rustig bij ons langs maar honderd meter verderop draait hij en vaart weer als een raket terug?? Moet zeggen dat alle schepen gas terugnemen ter hoogte waar wij vissen. Of dat te maken heeft met dat tragische ongeval van vorige week. Waar vader en zoon visten op de kribben in de Nieuwe Waterweg, beiden door een hekgolf te water vielen en hij zijn zoon nog op de kant kon gooien en zelf verdronk. Gruwelijk maar echt tegen de stroming en zeker als er een schip voorbij komt is niet tegen in te zwemmen. Je bent kansloos.

Wrijf het er maar goed in.

Erik vangt zelfs een platvis dus één ding is zeker hij vist dicht bij de bodem. Als Waldi zijn tweede pakt wil hij deze ook wel even showen.

Ook Peter pakt nog een mooi zeebaars.

Peter vangt ook zijn eerste Zeebaars met de dobber en is in extase. Natuurlijk en gelukkig verzilveren onze rookies de aanbeten deze avond.

Maar de gelukkigste is Floris vandaag.

Willem belt, die weet dat we vissen want die kwamen we tegen bij de snackbar. In huize van Dongen was het PizzaTime. Of we geen biertje lusten. Daar was iedereen wel voor te porren. Marit wordt zaterdag 50 jaar dus moest dat worden voorgeviert. Ik loop eigenlijk alleen maar te klooien met mijn lood. Heb niet de goede gewichten bij me. Te dikke hoofdlijn en een dobber waar deze lijn doorheen stroopt teveel waardoor het aas niet snel genoeg bij de bodem is. Heel slecht voorbereid dus. Geen goed voorbeeld voor de nieuwelingen. Dus als enige blijf ik nog even om het een en ander uit te proberen. Maar met een 14 grams dobber + lood geleend van Floris, het stroomt als een jekko kan ik nog een Houting of is het een Blauwneus vangen. Ik kan het niet meer goed zien in de schemer en als ik even later vast komt te zitten en alles kwijt ben onder de dobber hou ik het ook voor gezien.

Vaarbewijs maten 19 mei 2011.

Maar ben toch nog vroeger thuis dan de rest van de Gang hoor ik later (donderdag 19-05) op de cursus Marifoon bij Jaap in Brielle. Jaja, de boy’s slepen me ook door deze stof heen. Daar heb je vrienden voor. Toch…

Enne… Marit valt best wel mee hoor 50 worden en genieten van het leven.

Goede voorbereiding.
is halve werk.

Morgen gaat ik nog eventjes de laatste garnalen laten leren zwemmen met Erik. Eerst nog langs Mario en mijn arsenaal aan dobbers met bijbehrende gewichten gekocht. Mario heeft zelfs de SavaGears ondertekent. Wat kan er dan nog mis gaan zou je zeggen.

Reactie’s

Freek, erg leuk deze mailtjes, hou er wel van, vooral blijven sturen.

gr.ed

Hoi Freek,

Bedankt voor je leuke verhaal,succes met vissen.

Maar ik heb ………….jou niet gezien op de foto deze reis!!!!!!!!!!!

Loes

Freek,

al is het dan niet helemaal gelukt met de vissen, dit verhaal is weer top!

Nog een keertje overdoen deze week?

Ik vang ze wel weer voor je:)

Je maatje.

Waldi

Hoi Freek, weer geweldig je verhaal te lezen. Wanneer ga je een boek uitbrengen? Hoe is het met je arm? gr. ook aan Hennie, Jolanda 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *