Ochtendje Oude maas dreumesen vangen

Eerst een boterhammetje.

Het  Vandaag 13 september 2010 sta ik om 07.15 aan de helling  bij de Lindsedijk in Zwijndrecht. De trouthbuster en bassbuster gaan vandaag samen op pad op de rivier. Het Haringvliet was niet te doen met windkracht 5 met uitschieters van 7-8 en af een toe wat nattigheid. Voor de roofblei moet je vroeg op het water zijn maar vandaag werd er eerst uitgeslapen en om 07.30 lagen we te dobberen.

Kon Floris gelijk zijn nieuwe hengelhouder (scotty) testen want de boterhammetjes met gebakken ei met spek die waren nu nog warm dus eerst ontbijten met een lekker bakkie koffie recht tegenover de helling bij Puttershoek. Langzaam laten we ons afzakken langs de rand. Het is heerlijk op het water zolang je maar uit de wind zit en die plekken zijn makkelijk te vinden op de Oude Maas. En na een tweede bakkie zijn we er klaar voor en varen naar één van onze stekken

Eentje met zes bakken.

Blijft natuurlijk wel uitkijken met die sterke stroming en het scheepvaart verkeer. Hier gaat er zelfs eentje met 6 duwbakken.

Een stuurfoutje kan fataal zijn.

Dan kan je beter geen stuurfouten maken. goed opletten dus en vaak achterom kijken als geleerd op de cursus VB1.

En op onze stek worden we weer ingehaald.

Maar imposant is het. Op ons stekkie, eens gevonden na een dag investeren en kilometers rand uitgevist te hebben. Je moet nu eenmaal vistijd vrijmaken om stekken te vinden waar niet iedereen op vist en dat betaald zich vandaag uit. Kan gerust zeggen dat we ons het snot voor de ogen hebben gevist. Lang geleden dat we zoveel aanbeten hebben gehad allemaal snoeihard zonder aarzeling. Waren niet te missen en net zoveel lossers. Denk dat de sjet meer van voren werd gepakt dan van achter wat meestal het geval is.

Daar word ik nou vrolijk van.

Baarzen waren allemaal groot en dan bedoel ik dik boven de 40cm met een enkele uitschieter naar de 50cm. Een pracht vis met aanbeten die dreunden door tot in je schouder. En dat heeft denk ik voor een deel te maken dat daar weinig of nooit wordt gevist op dat gedeelte van de rivier

Op de dreg mooi in de mondhoek.

Het gekke ervan is dat alle snoekbaarzen die we daar vingen en ik weet echt niet meer hoeveel het er zijn allemaal dezelfde kleine maat hebben en dezelfde tekening, die groen stippen hebben. Op een drift meerder vissen haken en meermaals met z’n tweeën tegelijkertijd een vis staan drillen, snoekbaars en baars door elkaar heen

Deze maat waren er zat van.

Maar wat ik al vertelde die snoekbaarzen waren allemaal van dit formaat wel weer heel mooi getekend. Hier vangen we ze altijd met die groene stippen op hun lijf. Schitterend gekleurd

Gehaakt tussen de kieuwen maar voorzichtig onthaken dan red die het wel.

Ze lagen opgestapeld want af en toe dacht je eindelijk een dikke te hebben dan was hij vals gehaakt. Dreg voorzichtig losmaken en dan overleeft hij het wel. Net als de baarzen vind ik de laatste tijd ook die snoekbaarzen veel meer sport geven. Lijkt wel of ze veel sterker worden en of dat te maken heeft met de waterkwaliteit

Mooie baarzen met de plug.

En als Floris wat probeert met klein plugjes, de helling loopt daar in één keer van 1,80 naar 12 meter. Werpend naar 1 meter is het hek van de dam. Alleen maar grote baarzen op de 2 meter rand. Fantastische aanbeten en dito runs. De slip maakt overuren. Het is vandaag fantastisch en of dit komt door de extreme waterhoogte.

En gretig waren ze.

Ik denk het van wel want wij hebben dit fenomeen nog niet meegemaakt. Zoveel vissen grote baarzen en dreumesen vangen op één kilometer rivier. Het was altijd tot nu toe of snoekbaars met een enkele baars en andersom natuurlijk net zo, maar dit zo door elkaar zelfs tegelijkertijd samen drillend. En die dreumesen deden er echt niet voor onder. Ook dwars door de slip heen. Wel om de run een andere kleur sjet gebruiken. Dat scheelde aanzienlijk of een andere techniek, diogonalen, drop shot, de beweging veranderen met vertikalen of dus een plugje. Toch dus enigszins herkenning onder de rovers van techniek. Te gek was het nu dus houden we de plek nog even onder ons tweetjes voordat de dressuur zijn intrede ook hier maakt.

Het is heerlijk vertoeven uit de wind.

Het is 14.00 uur en we moet eruit. Floris heeft nog een vergadering en dan kan ik nog even langs mijn vader in Dordrecht. Het was weer werelds. Dit zijn dagen daar zijn er niet veel van. Zoveel vissen. En dan toch nog verwent verlangen “waar zijn die maatse snoekbaarzen gebleven”. Maar hopen dat de wind weer wat afneemt dan kunnen we weer naar het Haringvliet maar daar ziet er de eerst komende dagen niet naar uit.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *