Rustgevend, dat wel maar goed voor je Rikketik?

Belly boat gereed voor afvaart.

Oostvoornese Meer. Zondag 25 april 2010 om 11.00 kreeg ik dan mijn bellyboat doop op het (OVM) het Oostvoornse Meer. En ik moet zeggen dat staand in het water vliegvissen vermoeiender is dan hierbij vergeleken.

Dus Zeer relaxt dobberen zwaaiend met je vliegenlat, het is fantastisch. Grote bellen plakaten en kolken van grote forellen 3, 4 meter van je vandaan. Die schrikken natuurlijk als ze je dan zien en schieten dan naar de diepte. Schitterend. Ruggen boven water als dolfijnen en smakkende vissen om je heen als karpers die een korst brood van het oppervlak nemen. Om je heen van die grote plonsen van de kleinere vissen 40+ die helemaal uit het water komen. De zwarte vliegen “Bibio’s” zijn los. Dat is maar één week in het voorjaar en dan komen ze ook massaal overdag de bomen uit en dan ziet het water er zwart van.

Een hele aparte ervaring

En die vlieg van mij… die laten ze links liggen. Er zijn een 20 tal bellyboaten voor het natuurgebied een enkele vliegvisser vanaf de kant maar niemand heeft er vis. En dan die verhalen over vroeger als dit fenomeen gebeurde en nog niet eens zo lang geleden als ik de verhalen moet geloven zo’n 5 jaar en meer dat als je zo’n boeggolf zag je de (nep)vlieg inclusief haakje een metertje ervoor wierp dan was het  bingo. Ze visten met 30/100 en dan 40 forellen op een dag was heel normaal en niet eentje onder de 50cm. Maar nu is dat anders met 18/100, ze zijn natuurlijk steeds voorzichtiger geworden en dunner gaat absoluut niet want als je er dan eindelijk eentje aan heb ben je em alsnog kwijt. Die knallen daar dwars doorheen. Er zijn er gewoon veel minder en groeien langzamer waarschijnlijk omdat de garnaal en vooral de jonge haring zo goed als verdwenen is maar dat gaat goed komen want ze laten weer zout water in het OVM. En al mag het niet maar er zal zo af en toe wel eens een vis in de pan gaan natuurlijk niet bij die vliegvissers want anders helpen die hun eigen sport naar de gallemiessen maar uiteraard bij die stropers en diegene die het recht heeft om fuiken en staande wanden neer te zetten. Het is natuurlijk ook zijn brood. Hij zet er ook elk jaar glasaal uit om die daar te laten opgroeien en later weer terug te vangen als paling. Maar een forelletje zal hij ook zijn neus niet voor op halen. Hij is dan immers toch al dood.

Heerlijk dobberen.

Afijn het is dus net aquarium kijken. De vissen zwemmen om je heen, bekijken je even en zwemmen dan grijnzend weg. Het is heerlijk op het water, windstil maar geen kromme lat. Alhoewel ik wel mijn kans heb gekregen. Zit ik rond te kijken naar die steigende vissen, prachtig als er een grote plons bij mijn eigen vlieg hoorbaar is en ik kijk weer waar ik dus had moeten kijken en kan nog net de spetters ontwijken. Volgens mij spuugde die vis pisnijdig natuurlijk zo die nep vlieg me om de oren. Er staat een vliegvisser aan de kant zo’n 30 meter van mij vandaan op een stuk waar wel heel veel vissen de oppervlakte beroerde en tussen ons gebeurde het. We moeten er beide wel om lachen. Heel veel gespetter om je heen en er geen eentje kunnen verlijden. Hoor nog wel een schreeuw over het water van Waldi de BassMeister die er eentje volledig misslaat maar die heeft gisteren zijn verjaardag gevierd en en een geldig excuus en na een paar uurtjes hield hij het dan ook voor gezien. Of dat aan de wiskey van gisteravond lag of de vangsten ook om ons heen maar de animo bij hem was weg.

Het was weer een hele ervaring rijker.

En toen we bij de parkeerplaats waren om 14.00 uur waren dan ook de meeste bellyboaten eruit. Een hele leuke visserij die ik deze week zeker nogmaals gaat beoefenen. Misschien wel met een spinnertje, en zo’n oude Hardy spinhengel uit de kast halen met een Cultiva (plugje). Die zal dan wel helemaal rond gaan denk ik. Eens kijken hoe dat gaat. Moet ik er wel eerst eentje vangen natuurlijk.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *