Waar is de snoekbaars…

Blijft er nog wat over voor de predators.

Zaterdag 19 september toch nog even geweest na de portretsessies van groepen en pesonen. Het was natuurlijk heel verleidelijk na de goede vangsten van de dag ervoor. Maar we kunnen kort zijn. Ik was bij de helling om ±17.30 en er kwamen net een paar belgen eruit met een Lund met alles erop en eraan. Dat zijn toch ook hele mooie boten om te vetikalen. De berichten waren niet hoopvol. Ze waren de gehele dag wezen vissen het hele Haringvliet afgeweest en de score was 1 ja één snoekbaarsje en wilde niet geloven dat het gisteren zo goed was geweest. Dat is vadertje glasoog. Kan met het uur… Wat!! Met het  kwartier omslaan van helemaal los naar niets en dan op de gehele plas is dat zo. Maar ik was nog helemaal in de bui van gisteren en was net en beetje verlost van de zere schouder en elleboog en verwachte alleen maar een ronde Godfather te zien. Heb twee en een half uur de randen afgevist van strandje Den Ouden tot Stellendam maar geen enkele aanbeet. Onbegrijpelijk na gisteren toen het niets uitmaakte waar of hoe je viste. Ze klapten overal op. Maar van de natuur was het wel weer genieten. Op de ondiepe stukken stikt het van de jonge vis en zwermen meeuwen joegen al fladderend van diep een halve meter naar ondiep en joeg de vis de kant op waar het een waar feestmaal was. Fantastisch die samenwerking. Daar werd flink huishouden in die scholen jongbroed. Visjes van 10 cm waarvan misschien 10% overblijft maar dat zijn er dan toch nog miljoenen die er overblijven.

De volgende dag afgesproken met Joop die een nieuwe Drop shot hengel heeft gekocht en met de voorkennis van Luc (Coppens) de snoekbaars goeroe van de Benelux was die niet te houden. Nog voorzichtig verteld van de deceptie van gisteren maar die woorden waren voor hem niet bestemd. Hij zag het helemaal zitten en ik moet zeggen dat ik em nog nooit zo geconcentreerd heb zien vissen. Maar op onze stekken waar we normaliter altijd vis vangen was het droevig gesteld en na een uurtje gaan we richting de vuurtoren waar ook een mooi talud ligt maar erg druk bevist wordt. En warempel daar heeft Joop een aanbeet en van schrik is hij bijna zijn nieuwe aanwinst kwijt. Je kunstaas direkt op de lijn en het (werp) gewicht zo licht mogelijk onder je kunstaas als de diepte en stroom toelaten nu 10 gram geeft direct contact met de vis en dat kunnen dreunen zijn. Ook van relatief kleine vissen want die zijn knap agressief als ze de aanval openen.

Zou één van de weinig snoekbaarsjes zijn vandaag.

Het duurt dan ook niet lang als ik weer een overwinningskreet over het water hoor galmen. De mensen op de pier schrikken zo erg dat er eentje pardoes in het water valt. Gelukkig is de reddingsbrigade er als de kippen bij en wordt de heer in kwestie weliswaar nu zonder bril weer op de kade gereanimeerd. De hengel is ingevist en dan zijn mannen net kleine kinderen zou Waldi zeggen.

We hebben het naar de zin in de Linder.

En als Joop dan nog eens zijn derde vis, een baarsje de wereld boven water laat zien ga ik er toch over denken om ook te gaan drop shotten i.p.v. te verticalen. Maar dan probeer ik het ook iets anders met een vlieg de bruine gestreepte Summersmile III van Floris Fly Fishtechnieken en laat de sjet even op de bodem staan.

Op de bijvanger.

Heel even een losse lijn en weer strak zetten en gelijk is er kontakt met een vis. De ene baars na de andere kan ik zo verleiden tot een aanbeet. En dan wel. Terwijl er eentje aan de vlieg zit wordt de sjet gepakt met tot gevolge een “Dubbel” wat bij het zeevissen heel normaal is maar nu hier bij het baarzen regelmatig voorkomt.

Doublet.

We zijn nu lekker bezig en vangen ons het snot voor de ogen. Soms is het net als zeebliek vangen aan de buitenkant bij de dam op het zoute. De top blijft trillen en de baarsjes soms nog geen 7 cm groot hangen aan de vlieg of dropshot van Joop of je haakt er per ongeluk eentje aan je sjet om dan even later toch een beuk te krijgen van een groter exemplaar.

Er zitten mooie exemplaren tussen.

En er zijn hele mooie vissen bij. Die kleuren van de baars blijft fantastisch. Wat een mooie vis is dit toch en nog een vechtersbaasje ook. Wat een mooie sport heb je aan deze rover.

Werkelijk het krioelt er van alle jaargangen bijeen.

Er moeten honderden zo niet duizenden van die kleine baarsjes zitten. En gek genoeg zwemmen daar ook hele mooie exemplaren tussen. We vissen eigenlijk drie jaargangen op. Van nog geen 9 cm die van rond de 20-25 cm en echt mooie van in de 40 cm. Eigenlijk niet te geloven dat die in zo’n grote getale bij elkaar zitten.

Gaan we spijt van krijgen, dit maak je niet vaak mee.

Maar gek genoeg gaat dat ook vervelen. We willen graag snoekbaarzen vangen en na een uurtje of twee baarzen te hebben gevangen gaan we richting de bunker. Maar er is geen snoekbaars te verleiden. We zien nog die Belgen die er vanochtend met ons in gingen en aan het voorvissen waren voor de wedstrijd van volgende weekend. Wel leuk verzonnen met de boot telt de vis voor 1, vanuit de belly boat voor 1,5 en vanaf de kant krijg je 2 punten. Weer eens wat anders. Die hadden 1 snoekbaarsje gevangen en voor Aquarius haakten er eentje een brasem onder groot hilariteit van zijn maatje. Dit waren andere Belgen dan gister. Zij visten veel tussen Middelharnis en den Bommel dus was het vanmorgen leuk stekken uitwisselen. Wij vissen het uit tot de terrasflats en gaan dan richting de helling. Nog even voor het strandje van de Ouden maar dan houden we het voor gezien. Het is 17.00 uur en we eten verse patat met zeebaars van de BBQ en daar kan je Joop en mij wel blij mee maken.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *