Poppers, poppers was het advies

Broodje hamburger gaat er altijd in.

Maandag 24 augustus 2009 was het tij perfect om op de zeebaars te gaan jagen. Om 19.00 uur hoog water dus naar de schemering toe vissen. Floris zou me oppikken om 17.30 maar was natuurlijk door de viskoorts veel vroeger van huis gegaan. Die is niet te houden als er gehengeld moet worden en ik was eigenlijk deze keer netjes op tijd. Floris belde me vanuit de auto, bekent verhaal denk ik met de gelukkigen die ook eens een keertje mee mochten met de zeebaarskoning van de Oosterschelde een klein uurtje vroeger dus.

Dan het vlees maar op een hoger standje en warm gegeten in de tuin i.p.v. op de boot tijdens het vissen. Ik zou ze namelijk meenemen maar nu was er tijd genoeg. En wil je de BassKing rustig aan tafel hebben dan is dat om te vliegbinden of een vol bordje. Anders heeft hij al vlug de kriebbels in z’n kont. Dat heb ik wel meegekregen van onze trips elk jaar weer in Denemarken. En ik kan me daar eigenlijk helemaal in terugvinden.

Lekker man.

Nadat we dan de hap binnen hebben de zeebliek uit de vriezer, de koelelementen en flesjes bronwater in de koelbox en we zijn er klaar voor uitgezwaaid door m’n duifje. Die ging met Mogli samen met  Netty en Budy naar het strand om Theo en Kass te zoeken. Je denkt van, tis ff rijden maar na wat sterke visverhalen en het overleggen van technieken gaat de reis toch ongemerkt en snel voorbij.

Te lange en te strakke stok meegenomen.

De boot ligt er zo in en nadat de mast is geplaatst en de giek is gericht gaan we op weg. We zijn ruim op tijd en het tij staat nog stil. We wachten op de stroming en we beginnen met de pluggen. En eigenlijk kwam er gelijk vis op de stok van Floris. Gelijk de goede plug en dat is natuurlijk de ervaring van hem hier op de binnenzee Die vangt gelijk regelmatig vis zeker om de twee, drie worpen het eerste uur en heeft er al snel een stuk of 8 en ik krijg er geen tik op. Het zijn baarzen tegen de 40cm en op de lichte spinhengeltjes gaan deze hoepeltje rond om dan zes, zeven keer door de slip heen te gaan. Vooral als ze de boot in de gaten krijgen. Dan vluchten ze nog enkele malen de diepte in. Fantastisch gaat het.

AVI filmpje.

Ik probeer heel m’n voorraad pluggen van 2mtr. maar nada noppes niks op 2 missers na dan. Ik vis vandaag met nylon omdat ik dat prettiger vindt bij tegenwind i.v.m. met pruiken gooien maar ben nu in het nadeel met m’n zachte top. Normaal vanaf de kant met pluggen gebruik ik een strakke 330 Spin van Grauvell die de rek wel opvangt maar nu is date en verkeerde keuze dus. Voel wel af en toe een verende beweging. Kan dus simpelweg niet de haak zetten met nylon op die afstand. Komt nog bij dat ze het het beduidend beter doen, wat zelfs alleen op … plug maar die heb ik alleen diepduikend. Dan die er maar aan, voorzichtig draaien niet teveel snelheid maken maar natuurlijk loop ik vast. Geen probleem natuurlijk. Even naar voren varen in tegenovergestelde richting, even trekken en zo los is hij maar de zeebaars is dan ook verstoord. We vangen er niks er meer.

Naar de volgende hotspot.

We vertrekken naar de volgende stek en het is er niet meer zo wild als eerder op de avond. Het licht wordt al snel minder en floris pakt de vlieghengel erbij. Ik ga voor het eerst aan de popper en na twee worpen denk ik aan het eind te zijn en 6 meter van de boot wil ik snel binnen halen en een grote kolk met opspattend water…. We zien het allebei en nat van de spetters kan ik nauwelijks ademen. De adrenaline knalt weer door m’n lichaam en ben gelijk verkocht aan de poppers. Fantastisch zo aan het oppervlakte vissen. De aanbeet gaat meestal vooraf aan een kolk achter de popper. Alsof die mist en je bent geneigd om te slaan maar ff wachten en pizza. Ze knallen er boven op. Soms met z’n tweeën tegelijkertijd. Maar dan begint het te waaien en niet zo’n klein beetje ook. De aanbeten zijn ook minder of we zien het niet meer goed door de golven. Het moet u op gevoel en dat gaat best goed. Soms langzaam indraaien, even stoppen en dan weer draaien waarop de knal komt. Het is inmiddels donker geworden. We wilden tot laat in de nacht doorvissen en de temperatuur liet dat ook toe. We stonden nog steeds in ons overhemd maar nu werd het snel kouder. We stoppen ermee want het kan er best spoken op dat water. We hebben een fantastische avond gehad. Geen grote vissen maar op dat lichte materiaal heel veel sport zoals je deze keer op een filmpje te zien is waarbij floris zo’n scholenbaars landt. Tja het is geen blokkendam.

Haal alles uit de kast.

We gaan naar de broodjes frikadel en kaassoufflé omdat de bamihapjes op waren. Volgens Floris ging er niks boven zo’n kaassoufflé met mayo en gelukkig had Henny er genoeg in huis. Daar wacht me ook nog een verrassing vanuit Friesland. M’n verjaardagskadootje is zaterdag klaar. De Schiffart heeft dan de bassbuster afgebouwd. Zal er nog een Humminbird in moeten bouwen maar ik zit te trappelen van ongeduld. Nog even wat visfoto’s en filmpies bekeken van de zeeforellen uit Denemarken en Haringvliet en dan voor Floris nog de laatste kilometers naar Waddinxveen na een fantastische avond in Zeeland.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *