Mis de blokkendam nu al

Die mis ik al een tijdje hoor. Heb een Linder 440 en kon altijd moeiteloos trailleren daar. Lag er aan hoe de wind stond of hoe hard het waaide aan de binnenkant of de buitenkant waar natuurlijk altijd de grotere vissen worden gevangen. Heb me daarom gekieteld en heb me een groter bootje, een Buster (bassbuster gedoopt) kado gedaan. Maar wat belangrijker was. Een grotere motor erop zodat ik overal wat sneller ben en een hogere railing voor op zee. Dan kan ik er bij Stellendam in om te gaan zeebaarzen en zie daar echt naar uit.

Maar donderdagochtend 22 juli 2009 vroeg floris (trouthbuster) me om mee te gaan naar de Oosterschelde. Het zou 15.15 hoog zijn dus om ±14.00 uur zou ik in kunnen stappen op de pouleplaats bij Hellevoetsluis. Nu wilde het dat m’n zusje logeerde met de kleine Freekkie en er stond nasi met scampi’s en kip klaar om die tijd en Floris was zo overgehaald om mij thuis op te pikken. Wat gegeten en wij op pad naar de schelpenhoek waar we erin gingen. En met 50km over het water heen scheren dat is heel snel als je een Linder gewent bent met 4PK. We waren er zo en met dood tij lagen we onder de Zeelandbrug.

Twee drifjes gedaan en er kwam me daar een zwarte lucht aan. Men had onweer opgegeven en zware windstoten. Dus wij terug naar de kant van Zierikzee maar het viel mee met de windstoten. We zaten net aan de rand van de bui. Paar kilometer verderop zag je een grijs gordijn van de regen. Dus toch maar weer geprobeerd en eerst aan deze kant tussen de pijlers af en toe schuilen onder de brug als het eventjes te hard regende. En na een half uurtje klaarde de boel op en  begon de zon weer heerlijk te schijnen.

En eindelijk pakte we dan ons eerste zeebaarsje. Op een witte mini sjetje van Mann’. Deze zijn niet meer te verkrijgen omdat ik de hele voorraad in één keer kon opkopen want niemand geloofde in dit kunstaas en m’n hengelsportleverancier dacht dat hij hier mee bleef zitten. Soms kleur ik ze met watervaste stiften en dat gaat hartstikke goed.

Beter mee verlegen als onverlegen

Door de vorm is dat staartje verschrikkelijk aktief. Waarschijnlijk vist m’n kennissenkring en familie nog jaaaaren met dit kunstaas. Later op de dag wordt de stroming zo erg en met het windje erbij dat we 50gr. Pilkers niet meer aan de grond kunnen houden en komt het wapen van Floris om de hoek kijken. Als er iemand is die vliegen kan bouwen dan is hij dat wel.

Loodje van 60 gram en soms 140 gram met twee wapperlijntjes en een zelfgemaakte Floris9deluxe eraan. We varen de boot weer stroomopwaarts en gooien tegen de stroom in voor de peiler ons loodje te water. Ik denk dat ik gelijk vast zit en probeer los te geraken weet het wel zeker eigenlijk en zet de slip vast om van m’n loodje afscheid te nemen als ik plotseling wordt geholpen. Een paar beuken op de stok en bij alle twee staat tegelijkertijd de hengel hoepeltje rond. Dat moeten een paar flinke jongens zijn. Hebben we eindelijk de school gevonden. Na een paar flinke uitvallen terwijl de boot onder de brug door hobbelt geholpen door de wind en stroming. Hopen wij dat de vis niet onder de peilers schiet en alles afbreekt langs die messcherpe mosselafzet komt hij dan toch boven. Bij mij moet ik zegen dat ze boven komen want ik heb twee horsmakrelen.

Horsmakrelen

Tjonge wat zijn dat een vechtersbaasjes. Prachtige sportvis. We vangen nog een ondermaatse dreumes zeebaars en dat was het wel. Het bleef heel rustig en na een uurtje of twee en 900 peilers verder houden we het voor gezien. Nog even op de rand van 30 naar 7 mtr. Gekeken of er makreel was maar niedanadanoppes. We gaan met pluggen gooien tussen Zierikzee en het Moriaanshoofd. Vinden een strekdam onderwater en verbazen ons dat er geen vis is. Of toch wel. Er staat ook een oude baas aan de waterkant te gooien en terwijl ik naar hem kijk zie ik een exemplaar springen en ff in de lucht hangen… Tjonge wou dat ik die aan de haak kon slaan. Later als we eruit gaan zien we die walvisser nog en hebben een praatje gemaakt over, natuurlijk de trek van de zeebaars. Dat het voedsel dit jaar later was en de zeebaars eerder is overgeschakeld naar krab. Daarom zit die nog steeds diep. Dat en andere info over stekken is belangrijkste. Info die er is van de lokale vissers en die krijg je niet altijd. Dus zijn we daar zuinig op. We zien nog een paar springers en eentje sprong er bijna in de boot. Dan wou je dat de railing toch wat lager was. We zie wel wat beweging en soms vlak tegen de kant. Floris gaat nog even met de vliegenhengel tekeer maar we komen ze niet aan de schubben. Het is fantastisch weer, we zien beweging maar dus niet te vangen. Maar hier op het water is het nog altijd goed vertoeven. Anders moet je naar de Toer de France kijken, gelukkig is daar een herhaling van een herhaling van. Thuisgekomen eerst een biertje en dan zijn er mosselen. Floris houd daar niet van dus die zit aan de gebakken aardappelen met een balletje gehakt. De groente slaat hij deze keer over. Die heeft hij tussen de middag genoeg gezien. Alles met alles wordt het toch nog wel laat voor Floris als hij zijn weg vervolgt naar Waddinxveen. Maar met a.s. donderdag als we weer gaan in het verschiet denk ik “wat kan het leven mooi zijn”.

Dat waren mooie tijden, blij die te hebben meegemaakt

Misschien dat dan de oude tijden weer tot leven komen en het blokkendam formaat aan de haak kunnen slaan.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *