Buckaroo’s naar de Haaien

06.36 uur.

Vandaag 9 oktober 2024 ben ik de eerste op de parkeerplaats maar tien minuutjes later komen Marco en Mats er al aan. Ik heb mijn telefoon thuis moeten laten liggen want zit te wachten op een afspraak met de van Het Van Weel-Bethesda en die zouden vandaag bellen. Ik zal vandaag geen bereik hebben op zee denk ik.

Dus als ik al vijf minuten wacht denk ik dat ze misschien al zijn geweest. De klok in de auto wijst namelijk als 06.40 uur aan. Bellen kan ik niet maar gelukkig ziet ik op de minuut af onder de foto mijn afspraak de parkeerplaats oprijden.

Marko, Marco en Mats maken de hengels klaar.
Daar komen Kees en Lies al aan. We zijn kompleet.

De mannen van het Nederlands team hebben natuurlijk allemaal hun eigen materiaal bij zich en Marko en ik krijgen een hengel van Sjef de schipper. Als dan Kees en Lies ook arriveren zijn de Bucakaroo’s voor vandaag kompleet.

07.59 uur. Welkom aan board.

Dus na een bakkie en een happie van Sjef kunnen de trossen los. We blijven op de Oosterschelde want de sluis is in onderhoud. Komt eigenlijk wel goed uit want met Bfr5 is het buiten niet rustig vissen.

Mosselen maaien.
Zelfs met vier korven tegelijkertijd.

We moeten een stukje omvaren want er zijn drie boten bezig op hun perceel. Dat kleine stukje met drie boten dat vindt ik weinig maar het zal niet het enigste stukje land onder water zijn waar ze die mosselen opkweken. Misschien wat aan ruilverkaveling doen.

08.36 uur. Eindje omvaren.
08.53 uur. Ons jachtterrein voor vanochtend.

Het is heerlijk weer geen regen en een prettige temperatuur om op het water te zijn. Zoute lippen te krijgen. Nee het is geen straf vandaag.

08.57 uur. Binnen een paar minuten al een haaitje aan board.

En terwijl Sjef de hengel van Marko in orde maakt die net als ik mag gebruiken vangt Kees al een haaitje uptide binnen een paar minuten. Jawel hoor hier zitten ze ook hoor ik em zeggen.

Kees met start.
09.01 uur. Het is natuurlijk een scholenvis.
08.58 uur. Mijn hengel is aan de beurt.
Marco pakt nummertje twee.

Maar een paar minuten later laat broerlief dat niet op zich zitten en pakt de tweede van vandaag. Sjef komt handen te kort en heeft net ingegooid voor Marko als Marco de tweede van de dag scoort. Zo kan het nog wel even duren voordat mijn hengel klaar is voor gebruik.

09.04 uur. Mats een minuutje later.
09.20 uur. De tweede al voor Marco.

Dat laat Mats de kersverse kampioen zeevissen bij het Nederlands Team niet op zich zitten en pakt de derde van da dag. zoals altijd is het dan even stil. Stilte voor de storm want uit de ervaring van de vorige keer. Als er iemand beet krijg moet je opletten want ze zwemmen in schooltjes.

09.24 uur. Een serieuze vis.
Springt er zo weer uit.
Hebben die kip.

Dan heeft Kees naast me het aan de stok met een serieuse klant. Wat een geweld. En de haai landen valt ook niet mee. Die heeft daar weinig zin is. Die is het net steeds te snel af. Maar dan zwemt die zo uit zich zelf het landingsnet in bij een snelle vluchtpoging vooruit.

Houd en in bedwang.
Met vereende kracht.
Die wordt getagd.

Jongens houdt die spierbundel even strak op het plankje. En die kan worden genummerd. Alles boven de 110 en onder de 30 cm wordt getagd en geregistreerd voor onderzoek. Zo de toon is gezet. Een mooie 112cm haai. Nu hebben we een richtgetal om vandaag naar toe te werken.

09.32 uur Ik mag er ook eentje noteren.
Genoteerd wordt de lengte en geslacht.
10.34 uur Wie het kleine niet eert..
10.06 uur. Mats met zijn tweede.
10.25 uur. Kees en Lies.
10.48 uur. Ik ben de tel kwijt.
10.12 uur. Zo vang je niets Freek.
Nieuwe PR voor Lies
10.52 uur Iedereen heeft nu een haaitje gevangen.

Inmiddels dubbele en triootjes in de boot. Iedereen heeft nu een haaitje gevangen en dat is mooi natuurlijk. Lies zegt ik wacht wel tot dat ze de deur open zetten en daar heeft die later gelijk in. Hij zat eerst te kloten met zijn loodsysteem dat verschoof steeds zodat zijn aas niet op de bodem lag maar met wat geknutsel van Mats lukt het nu ook dat die haaitje vangt. Raar want hetzelfde systeem heeft Kees ook en die vangt het snot voor de ogen.

10.59 uur Ook op film.
Weer een beste.
Goed te zien.

Bij Marko wordt de deur helemaal open gezet. Die is laat begonnen met vangen maar nu zijn ze allemaal rond de meter en er overheen. Als ze over de meter gaan zijn ze gelijk en stuk breder. Gezetter is beter gezegd. Goed te zien op bovenstaande foto. Terwijl de vis maar enkel centimeters groter is. Wat een belevenis weer vandaag. Met recht weer mooie herinneringen schrijven in de BassBusterAvonturen.

11.15 uur.
11.22 uur.
11.35 uur. Warme soep gaat er altijd wel in.
11.20 uur. Lies schroeft zijn PR wat omhoog.
11.29 uur.
Bakkie soep.
Terwijl Marko alleen maar meter vissen harkt.
Tis nog geen 4 uur.
11.44 uur. Mats weer met een mooie.

De tel ben ik kwijtgeraakt en het lijstje van Sjef ben ik vergeten te fotograferen. Maar de aantallen zullen niet ver liggen van een paar weken geleden terwijl het water de temperatuur een stuk lager ligt.

11.49 uur. Dat lijkt er weer op.
12.16 uur. Zo nu en dan wel controle.
13.53 uur. De gang is er een beetje uit.
13.59 uur. Kees helpt zijn broertje.
11.47 uur. Nog eentje om te taggen.
12.21 uur. Mats is aan de beurt.
Nog privé les ingooien van Kees.
14.19 uur. Naar nieuwe jachtgronden.
Lies heeft zijn zwager 5 scharretjes belooft.
13.09 uur. Mijn PR verpulvert met 2cm.
13.59 uur. Nog eentje voor Lies.
Volgens Mats: het beste daar is opkomend tij.

Dik na tweeën gaan we verkassen. Het vangen is helemaal stil gevallen en we willen nog wat scharretjes vangen voor de zwager van Lies. En die lust ik ook graag dus huppatee alvast richting Neeltje Jans.

Andere onderlijn.
Zagers.
Paternoster erop.
Rijgnaald.
Gesneden koek voor Kees.
En op de haak.

Nieuwe plek op de platvis. Wapperlijn er af en een paternoster er aan.

Dat is een lijn met drie haken met afhouders er aan.

14.50 uur. Afwachten.
14.54 uur.
15.04 uur. Pak ik toch nog een wijting.
Ze zitten er wel.
Toch ook hier een haaitje.
Lies kan thuiskomen.
Marko toch weer de wat grotere.
Wat een heerlijke dag.
16.02 uur de slang erover heen.

Zo vangen we in een uurtje toch een aardige maaltijd. Ik vang nog een wijting. Denk er aan om die mee te nemen om te snoeken maar die zit netjes gehaakt en gaat terug.

Freek, Marco, Marko, Lies, Kees en Mats bedankt allemaal.

Nog een groepsfoto met een dikke druppel op de lens. Marco bedankt weer voor deze geweldige dat te organiseren. Was fantastisch. Goed weer, weinig wind en geen regen. Allemaal mooie dikke vissen gevangen. Een wereld dag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *