Mooie dag ervoor

15.52 uur. Rijkswaterstaat is ook vroeg thuis.

Belooft een mooie dag te worden woensdag 12 juni 2024. Het zonnetje schijnt eindelijk en het is droog. Vanavond speelt Nederland tegen Engeland voor de EK en ze maken dus kans om in de finale te komen tegen Spanje a.s. zondag.

En als ik in de tuin staat dan is het benauwd warm er zal vanavond wel wat gaan vallen tijdens de wedstrijd ze geven code oranje op. Maar kan net zo goed een paar uurtjes achter de glasogen gaan om de tijd te doden tot aan negen uur. Als ik aankom net voor vier uur begint er ook net een vader en zoon maar ik kan op mijn geliefde plek vissen helemaal op het puntje. Ik ben dit nieuwe seizoen nog niet hier geweest om de predators te belagen. Mijn laatste dag was dus 30 maart j.l. Zo goed waren de verhalen nog niet. We wachten allemaal tot dat de bladeren gaan vallen van de bomen. Maar het is heerlijk hier bijna windstil een klein briesje met deze drukkende warmte is wel lekker. De wind zal wel aanwakkeren maar het is goed uit te houden in het zonnetje.

15.56 uur.
Tiem minuten later.
Ze worden wel steeds kleiner.

Eigenlijk al bij de tweede worp krijg ik een tik op en de vis komt mee tot vlak onder de kant en schiet dan los. Maar daarna krijg ik niets meer om op te slaan. Even later komt leo ook nog eventjes naast me zitten die is met zijn fietsrondje bezig langs de vis stekken. gebeurt ons zo vaak dat de eerste worp een aanbeet oplevert om daarna niets meer te kunnen trickeren. Maar het is heerlijk in mijn T shirtje in het zonnetje met dat briesje in de rug. En Leo is net weg als ik twee mooie vissen verspeelt de eerste laat ik als een beginneling de dukdalf palen in zwemmen en loop daar vast en de tweede mooie vis loopt vast tien meter uit mijn eigen kantje op een voor mij nieuw obstakel. Muurvast zit alles. Kan even later toch nog wat dreumesen pakken dus mijn middag is geslaagd. Gaat me voorbereiden op de wedstrijd

Want ik ben nog maar koud weg en er worden de mooiste plaatjes geschoten. Heb er eentje geleend van Jan Maasdam met goedkeuring uiteraard. Stilte voor de storm want even later gaat het een kwartiertje goed loss in Hellevoetsluis.

13.22 uur.

Wat een domper, in de allerlaatste minuut op zijn Duits worden verslagen door Engeland. Een onterechte penalty volgens mij en er werd dacht ik ook nog hands gemaakt door die Britten vlak voor het uitgestoken been van Dumfreys. Het is toch laat geworden gister maar nu net na de middag begint het toch weer te kriebelen op donderdag 11 juli 2024 met dat mooie weer. Ik gaat wat voer aanmaken want wil het gaan proberen in de vestinggracht ter hoogte van de Glaciswijk. Eens zien of die brasems er zin in hebben.

Gelijk al vis.
Thomas
Thomas zijn geheime wapen.

Als ik mijn spullen opzet en de eerste keer de lijn strak draait komt Thomas langs. Die heeft vanmorgen gevist op Land van Paling aan de andere kant van Hellevoetsluis in de vestinggracht. Met zes karpertjes goed gevist daar. Want zo goed als jaren geleden is het niet meer. Ik vis meestal met twee hengels als ik vrij vist beide met ander aas of systeem. En terwijl ik mijn tweede stok uit de foedraal haalt ziet Thomas de lijn slap vallen van de hengel die er al in ligt. Dat is al snel en de eerste is binnen voor vandaag. Ik krijg nog wat aas van hem dat het goed doet hier in deze plas water. Thomas vist bijna elke dag en kent het lel hier als zijn broekzak. Daar neem ik wel wat van aan. Dan gaat die er vandoor want heeft trek gekregen. Die is al heel de dag op de pad en rammelt van de honger.

14.00 uur.

Ik zit hier heerlijk uit de wind in het zonnetje maar na die snelle aanbeet gaat ik toch maar weer met één hengel op een waftertje van mezelf vissen. Want het eerste half uur is na de eerste vangst heel rustig daar aan de overkant.

14.08 uur.
14.17 uur. Alles af.
14.31 uur. Onderlijn knak.

Ik laat op de rechter hengel onder de bomen de pellet zitten van Thomas en op de linker hengel weer mijn eigen variant waar ik heilig in geloof. En jawel hoor binnen vijf minuten kan ik er weer eentje netten. Maar even later knalt mijn steun naar links en een grote streep door het water van de lijn met een gierende slip en voordat ik mijn hengel kan pakken is het een droge knap en de lijn breekt ergens op een zwak punt. Daar kan mijn lichte winckle picker setje niet tegen op op dat geweld. Maar even later gebeurt dat ook op de linker hengel en breekt de 21mm onderlijn finaal af na de aanbeet. Het maakt de karper dus niet uit vandaag. Ze zijn niet kieskeurig. Wat een rukken zijn dat vandaag dat kan geen brasem zijn. De slip moet nog losser staan op het zelfhaaksysteem.

14.40 uur.
15.09 uur.
14.47 uur.
15.14 uur.
15.03 uur.
15.38 uur.

En het begint dan plotseling te lopen. Op die rode aas 6mm pellets van Thomas zo af en toe niet te stoppen runs met een gebroken onderlijn en eentje die ik wel kan netten een spiegeltje en op de 3mm wafters overwegend dikke platten. Maar ik mis zeker het zelfde aantal wat ik wel kan netten. Ze komen half mee en schieten dan toch los. Aan de scherpte van de haak kan het niet liggen want die moet ik nog al eens vernieuwen door lijn breuk. Zal toch zelf thuis moeten gaan knopen en naar 25/100 onderlijn maken op haakje 14 en 12. Als ik ze allemaal kan netten vandaag zou ik in de twintigtallen per uur zitten. Ook steevast heb ik beet als ik met de andere hengel bezig ben te drillen. Die schieten toch los met deze weerloze haakjes met een bandje.

Dat kwam aangezwommen.
Maar niet beetgepakt.

Wie het weet mag het zeggen. Kwam aan het oppervlak aangezwommen. Lijkt wel een grote volgezogen parasiet.

16.07 uur Net boven de haak.
Op die rode van Thomas.
Misschien toch naar haakje 14.
16.48 uur. Het lukt me toch een keer.
16.20 uur.
16.57 uur.

En dan plotseling blijf ik aanbeten verspelen. De haak zit toch goed net onder de wafter dus gaat ik veranderen van kleur en grote. Misschien herkennen ze nu die 3mm wafters. En dat variëren werkt dus. Kan nu zelfs een keertje er twee tegelijkertijd vangen. Maar de meeste vang ik toch op de wafters in verschillende grote en kleurtjes terwijl onder de bomen in het nauwe stuk de grote en karpertjes vandaan komen op het aas van Thomas.

17.06 uur. Dat gebeurt nog al eens.
17.41 uur.
17.22 uur.
18.10 uur.
17.29 uur.
18.17 uur.

Dat Oranjegevoel, die rotsmaak is nog niet helemaal verdwenen maar deze middag heeft me wel goed gedaan. Wat een aanbeten weer en dat smaakt naar meer. Maar morgen geven ze alweer heel de dag regen op. Het is wachten op een beetje weer want ik heb de dagen voor het uitzoeken en dan ga je niet in de regen zitten te vissen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *