VethsVK 24.3 Ravelijn

06.05 uur.

Jan Jobse heeft gekozen om aan het Voornse Kanaal ter hoogte van de Ravelijn te vissen op woensdag ochtend 3 april 2024.

Wat is dat toch als ik moet vissen. Om het uur wakker en als ik slaap heb ik mijn net al vol gevangen. Als ik dan om vijf uur weer wakker wordt kijk ik maar wat nieuws op de TV en staat na een half uurtje op. Maak mijn voer klaar en drink wat bakken koffie. De gaatjes in mijn net kan ik zo nog mooi repareren want misschien gaat ik met de vaste stok vissen. Dat ligt aan het nummer wat ik trek. Want het gaat vanmiddag flink waaien. Dat leefnet nog gekocht bij Klaas “de Kleine Beurs” op de voorstraat in Dordrecht ver voor het millennium en gebruik het nog steeds. Beetje nostalgie. Die Klaas stond daar toen met zijn vader een wereldzaak was het.

Ben er vroeg bij vandaag en dat valt op.

Als ik aankom schijn ik Kees Noordhoek af te hebben gesneden want die komt net na mij op de parkeerplaats opgereden. Dat die mijn plekkie wil innemen om als laatste aan te komen slik ik die woorden dus in.

Daar zijn mijn halve liter maden.
Wel ff afrekenen.

Jan is een wereld goosert. Zo eentje heeft iedere hengelsportvereniging nodig. Wat iedere vereniging kent zo verenigingsmens. Doet alles voor de club en iedereen leunt op de man maar staat te weinig in het zonnetje. Dat wil die ook helemaal niet maar we kunnen niet zonder hem met al dat geregel samen met Jan Jobse. Het moet allemaal wel gedaan worden in vrije tijd. Tis ff hier een kwartiertje, daar een half uurtje maar die mannen staan er gewoon. Regelt weer dat iedereen zijn maden, wormen en casters heeft. Gaat in Oostvoorne op zaterdag voor iedereen die dat wilt aas halen want op maandag en dinsdag is de winkel van Kees Boog dicht. Dat moeten we wel na het tragische ongeval van Mario die samen met Mirabel de Catfish bestierden in Hellevoetsluis. Dat heb ik al beschreven in Memoriam van mijn vriend. Dus dat mag ook wel eens gezegd worden denk ik zo. Er zijn weinig hengelsportverenigingen met een ledental van 17 veteranen die aktief vissen. Oké we kunnen niet altijd door allerlei omstandigheden die er mee spelen als je wat ouder word, vervelende maar meestal leuke momenten maar ben er trots op bij deze mannen mee te mogen vissen. Wat een kennis kan ik hier dan weer op doen. Zo heren daar blijft het bij..

Geloof dat Hans goed heeft geloot.
Wat blijft er voor ons over dan.
Komt goed zegt Aad.
Jawel het eind nummer
Nummertje 1 zit er nog in.
Ik heb wat ik wilde stek 2.
Maar Aad is nog blijer met 2
Nee ik heb het kopnummer niet.
En dan trek ik weer het laatste nummertje.

En weer blijft het kop nummer één als laatste in het netje liggen te wachten op mij. Harry vindt dat maar zozo die zit precies in het midden op vijf en Aad glimlacht dan zit je naast me vandaag BassBuster. Maar Jan de Bruin trekt zes en wil graag op één zitten. Dat is een uitermate geschikte plek om met de vaste stok te vissen helemaal vooraan. Wordt ook meestal goed gevangen ondanks het geloop van de mensen op de steiger die heen en weer naar hun bootje lopen. En omdat we hebben ingesteld dit jaar dat je je nummer mag ruilen met iemand die slecht ter been is om naar achteren te lopen bijvoorbeeld elf en twaalf, te schuine helling als stek één en twee beide op de 8 vijver als voorbeeld. Ruil ik met Jan dan hoeft de cateringbus niet meer van zijn plaats. Ik doet toch liever feederen en weet dat Jan eigenlijk alleen maar met de vaste stok vist. Minder aanbeten dat dan weer wel maar met die dikke brasems van meer dan drie kilo moet je heel wat voorns vangen. We vissen immers op gewicht.

07.55 uur.

Er is vandaag meer herrie want het verenigingsgebouw wordt gerenoveerd en de gehele inboedel wordt er uitgesloopt. En Aad maakt even kennis et zijn nieuwe buurman. Die gaat sowiso feederen en heeft zelfs zijn vaste stok thuis gelaten voor vandaag. Het is goed een plan te hebben van tevoren.

0759. uur.
Tis wel een gedoe op deze stek.

De meesten zetten de auto neer bij de stek en laden alles snel uit. Gelukkig staat het gras niet al te hoog. Als je hengelzak maar eventjes op dat gras ligt zit die vol met slakjes. Heb er nog even mee gevist maar die wilden ze ook niet hebben. Naast me op vijf dus Harry, op vier Martin, drie zit Jan en dan op twee Aad en helemaal vooraan tegen het hek uit de wind Jan. Aan de andere kant weer Joop die vind dat frappant hoe vaak we naast elkaar zitten. Ik vindt dat best want die kan ik wel hebben als buurman. Gezellig hoor. Daarnaast zit Kees op acht, Gerbrand op negen en Hans op tien heeft het eind nummer vandaag. Een klein groepje dus.

09.01 uur.

Maar na een half uur heeft nog niemand een aanbeet kunnen registreren. Dat had niemand verwacht hier op deze stek. Zeker de vaste stok vissers want een voorntje, baars of grondel is hier altijd wel te vangen. En Martin begint vroeg met zijn wandelingen. En jawel hoor als die terug loopt heeft die beet maar verspeelt die de eerste aanbeet van de dag.

09.02 uur.

Ik heb ook de bolognese hengel 7 meter klaar gezet en wat balletjes voer op de zes meter rand gegooid. Daar zit net een richeltje van tien centimeter met daarna een paar meter vlak tot de tien meterrand. Op dertien zit er ook nog een rand maar het gaat zo meteen harder waaien met zo af en toe dikke regen. Dan zit je hier in de bocht niet lekker te vissen op dertien meter en elke keer af steken onder de plu.

09.18 uur Zo ziet ik Martin het liefst wandelen.
Heerlijk warme appelflappen met visvoer.

En dan krijgen we weer een heerlijke traktatie. Martin is 79 jaar geworden en deelt warme appelflappen uit. Dat gaat er wel in want het is fris aan de waterkant. Gefeliciteerd Martin en dat we nog lang met z’n allen zo mogen vissen. TightLines. En Terwijl ik de versnapering aanpak gaat de top dansen. Met het fototoestel in de ene hand probeer ik snel de hengel te pakken maar de lijn staat al slap. Zo slap dat ik geen druk kan houden op de vis. Ik voel hem nog wel maar dat is het dan ook. Maar dat geeft wel gelijk goede moed ik heb weer vangdrang gekregen want het geloof er in stond even op een laag pitje hier op stek zes .

10.15 uur.

En dan eindelijk na bijna twee uur vissen met tien hengels te water heeft Kees op stek acht eindelijk een platte. Te vies om beet te houden maar voor hem is de nul eraf. Joop heeft hem helpen netten maar die raak ik niet aan zegt hij. Want als ik hem had gooide ik die terug zegt hij en dat kan die zonder te lachen zeggen vanachter die grote snor vandaan.

Vrijgezellenfeestje of potenbal.
11.11 uur. Mijn vrind is er weer.

Maar na twee en half uur vissen is er één brasem gevangen. Ik heb wel eens een lijnzwemmer dus er is wel vis in dit gedeelte van de sloot. Maar krijg geen aanbeten wat ik ook aanbied als aas.

11.27 uur.

En dan na drie uur turen pakt Kees zijn tweede vis, een halfwassie volgens Joop. Die heeft enkele wormen hotels gebouwd op zijn tuintje en dat werpt vandaag zijn vruchten af. Vanmorgen nog verteld hij trots van een nieuwe geopende hotel. Eén laag turf, en dan een dikke laag paarden en koeien poep met stro er op. Handje wormen er in en die zijn dan voor de najaarscompetitie in september.

11.48 uur.

En dan net voor het middag uur blijft er wat aan de haak hangen. Maar dat mag ik van de mannen niet wegen.

11.59 uur.
Joop pakt een dikke platte.

Als dan eindelijk mijn buurman er ook eentje pakt en gelijk een hele grote brasem. Past maar net in zijn schepzakske. Achteraan heeft Hans er net eentje verspeelt. Zou het laatste half uurtje dan toch nog wat gaan opleveren.

12.22 uur.

Maar alleen Hans achteraan heeft na zijn verspeelde brasem gelijk bij de volgende worp een nieuwe aanbeet en weet die te verzilveren en de rest kijkt er naar.

12.22 uur.

En dan heeft Aad op twee tien minuten voor tijd ook nog een brasem gevangen en terwijl Jan op één er naar zit te kijken hoe Aad die vakkundig land. Jawel die hoef je dat niet meer te leren. Die vist ook al heel zijn leven. Duikt voor het eerst Jan zijn dobbertje onder en vangt die nog een winde net voor de toeter.

12.41 uur.
Kees heeft er twee.

Veel valt er dus niet te wegen vandaag. De klok is een uurtje vooruit gegaan. Alle vis is in het laatste half uurtje gevangen. De grappen en grollen zijn nu zo gemaakt. Hans horen we dat die er nog vijf heeft verspeelt. Schoten los na een paar slagen inhalen en degene die die had zat het haakje maar net in de lip. Lag los in zijn schepnet. Volgende keer maar de onderlijn verlengen als dat weer gebeurt. Gelukkig stond de wind zuid over de lengte van het Kanaal. Was goed te zien hoe die buien aankwamen dan zag je de windmolens niet meer staan achter de regenbuien op het Haringvliet. Heb je die aantrekkende wind naar zeven in de rug met deze buien dan krijg je ook al dat buiswater van de bussen, vrachtverkeer voor de nieuwbouw en autoverkeer over je heen. Buiten al die herrie erbij, ik zit hier niet graag. Als dan aankomende weken ook nog het zonnetje erbij komt dan heb je die altijd recht in je gezicht over dat water heen en ziet je niets of heel weinig en kom je thuis met las ogen. Joop mag het zeggen voor volgende week en alhoewel die hier toch heeft gevangen kiest die voor de 8vijver in het Kooistee bos. Gelukkig. Lekker uit de wind in dat park. Wel uitkijken voor de hondenpoep.

De uitslag van Jan Jobse.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *