VethsVk op de 8Vijver

07.45 uur.

Ik heb er zin an na een zondag voorvissen. De competitie begint weer met de veteranen van de Hengelsport vereniging het Voornse Kanaal. Vandaag woensdag 13 maart 2024 vissen we met elf man. Piet, Fred en Martin kunnen vandaag niet mee doen. Maar vanaf volgende week doet Thomas mee. Zo blijft het elke week een flinke grote groep die vissen. Je hoopt na een zondag zo goed te hebben gevangen achterin niet stek 2 tot en met 6 te loten maar het valt deze keer reuze mee. Ik zit op 10. Dezelfde plaats dus al zondag maar nu kan ik niet schuin weg vissen naar het midden want daar zit nu Joop. Die zit dus op mijn plek te vissen van drie dagen geleden.

Het loten is al een soap op zich zelf. Natuurlijk wordt hier al je ranking geplaatst. Loot je hier drie tot vier dan ben je in dit jaargetijde gezien. Maar over twee maanden wil iedereen daar zitten als de voorns binnen komen wandelen want met de vaste sok verslaat je dan alle feedervissers.

Eens ff zien hoor.
Tja ik zie et nummer 2.
Altijd spannend.

En Jaap vindt het eigenlijk niets alleen te vissen in de kleine vijver maar ruilen wil die ook niet. Dat is sinds kort onder elkaar mogelijk. Sommige kunnen echt niet helemaal naar achteren wandelen met hun spullen en zeker niet nu de Veths van boven af van het bestuur der vereniging de orders hebben gekregen dat er niet meer met de auto over het fietspad mag worden gereden om dan je spulletjes uit te laden en je auto weer terug te zetten. Tja, laat ik het in het midden houden mijn mening want ik wil mee blijven vissen. Maar moet nu toch weer investeren in wieltjes waar ik liever voer voor koop.

Ik altijd de laatste.

En ik hoor het alweer. Jawel hoor Freek is er ook dus we kunnen een lootje trekken. Prachtig is dat met die vis knarren. Daar zit een partij how now en ik kan er alleen maar van leren. Ben er steevast kwart voor acht terwijl we om acht uur loten maar toch ben ik altijd de laatste die arriveert. En dan staan ze allemaal te trappelen om te vissen. Al die vissende legendes staan er dan al te wachten om te loten. Ik trek natuurlijk weer als laatste en dan pakt Jan steevast mijn linkerhand voor hem dus rechts.

Ik zit dus waar ik zondag ook zat.
De rest van de plas.

Ik zit vandaag op stek tien. Dat is een heel eind stiefelen met je spullen en in dat gras is het zo nat dat je tot aan je enkels in de drek staat. Naast me op elf zit Nimo, we zitten dus waar we allebei op zondag zaten. Dat is wel frappant. We hebben er zin an na die goede vangsten van een paar dagen geleden. Maar de ene dag is de andere niet en dat geld zeker in het vissen. Daar kan het helemaal verschillen zelfs per uur.

Zo blij met mijn wieltjes.
En er klaar voor 08.30

Alles bijeen gesprokkeld om te witvissen. Rive kist van Piet, ook pas nog zijn feeder en pellet hengels overgenomen, wieltjes via marktplaats, de method stokken had ik al, van Arno zijn vaste stok met toebehoren over genomen. Helemaal blij mee met alles. Gaat het ook steeds leuker vinden en de Buster ziet steeds minder het ruime sop.

08.37 uur.
08.43 uur.

Maar de eerste van de dag is voor de Champ van vorig jaar. Al na 7 minuten kan die de eerste vis drillen maar jammergenoeg verspeelt tie die. Das jammer en iedereen weet dat want ajajajaai schalt over de plas. Het handelsmerk van onze portugese medestander. Wat zullen we volgende week horen van Thomas als die mee gaat doen. Zijn roots zijn Duits. Ik ben benieuwd. Maar binnen tien minuten kan Numo zijn tweede aanbeet wel verzilveren. De vis zit dus al duidelijk op zijn stek. En met dat nog koude water zwemt de vis nog niet massaal dus het is nu voor hem zaak ze op zijn stek te houden.

09.17 uur.

En dan eindelijk uit het niets kan ik ook een platte netten. Ik heb twee afstanden een voerplek gemaakt en na wat korven voer gebracht te hebben vis ik daar dan om en om op. En vandaag weer op de verste stek pak ik nu een vis zoals zondag ook het geval was zoals te lezen valt in de BassBusterAvonturen.

En binnen tien minuten later pakt Numo zijn tweede.
09.24 uur.

Maar mijn buurman de kampioen van vorig jaar laat niet met zich sollen en pakt gelijk er achteraan zijn tweede brasem. Dat wordt dus nog scherper vissen voor mij. Alleen op stek 1 wordt beter gevangen en heeft Jaap daar al vroeg een karper en een platte in zijn shepzakske. De rest zit nog te verzinnen wat te doen aan deze misère.

Kees is een jaartje ouder geworden.

Maar dan komt Kees met een traktatie om ons een beetje op te beuren. Een hart onder de riem te steken want erg best gaat het nog niet bij iedereen om vis te vangen. Kees gefeliciteerd en bedankt voor de lekkernij. Heerlijke boterkoek heeft die gebakken… Waar halen ze de tijd vandaan.

09.48 uur.
10.05 uur.
10.05 uur.

Als dan plotseling naast me aan de andere kant Joop het op zijn heupen krijgt en twee maal kan netten. Ik ziet niets meer op mijn stekken. Krijg er nog een beuk op en mijn haak is helemaal uitgebogen. Zal een karpertje zijn geweest maar daarna wat ik ook probeert te forceren er is geen beweging meer op mijn voertje te bespeuren.

10.23 uur.

En ook Nuno kan er weer eentje foppen en de rest van de plas zit er naar te kijken. Hoe flikt die dat toch steeds.

10.24 uur.

En dan eindelijk na twee uur vissen kan ik mijn tweede platte foppen. Dat werd wel eens tijd. Mag nog niet mopperen want aan de overzijde gaat het nog slechter qua vangsten daar heb ik mooi zicht op. Wat een verschil met dat voorvissen. Je zou zeggen Zuidwesten wind is toch beter dan oost we Nuno zat in zijn T-shirt te vissen. Maar het waait vandaag wat harder en wij zitten er recht in en het is gewoon koud hier in de hoek. Ik zit met dikke trui en warmte pak aan op mijn Rivekist. Door die wind zitten wel de karpers in het vuil gedreven in de hoek van de vijver te rotzooien. Alles wordt losgewoeld. Zelfs dus die takken.

10.27 Uur tak met vis.
Takken vol met methods en korven.
Ik kan er nu net bij.

Maar dan heeft Nuno een serieus probleem. Er was al een tak van de bodem af gekomen op zijn stek. Ze hebben de knotwilgen drie weken geleden gesnoeid. Zo’n tak komt niet uit zich zelf los en vanmorgen was er ook al een flink gerommel door karpers onder de kanten. Nu is er na de aanbeet de vis in de twijgen gezwommen. Terwijl Numo de vis zachtjes naar zich toe trekt probeer ik de tak te pakken met het schepnet. En waarachtig het gaat lukken en we zien een dikke karper boven komen tussen de takken. Maar door die takken is die ook lastig te netten. En als ik dan het net in het water steekt en diep onder de vis wil steken ziet hij het, draait zich om en lossen we de dikke spiegel. Zonde wat een pech na zolang er mee geworsteld te hebben. Aan de overkant heeft Jaap op stek twee in de kleine vijver ook al een karper gevangen. Dat zal moeilijk in te halen zijn door de rest van de gang en dit was een goede mogelijkheid voor Nuno om een gooi te doen al in de eerste wedstrijd de kop in het klassement in te nemen.

10.29 Uur het lijkt wel kerst.

En als dan Nuno zijn vangsten laat zien en één method is zelfs met elastiek ben ik te laat en kan nog net mijn hengel redden. Bonkend en rukkend gaat de top heen en weer. De top ligt al in het water maar kan niet goed bij de hengel. Dat is nu weer jammer want wil ik nog meedoen om de knikkers moet ik minstens nog twee dikke platten vangen. Zo zie je maar. Bij de één kan weglopen en de vis haakt zich zelf en kan de hele plas door zwemmen en bij mij ben ik te laat om de lijn strak te zetten om spanning op de lijn te houden.

11.21 Uur.
En jawel hoor.
Wat een mazzel.

En dan het fenomeen loopvis. Terwijl je zorgzaam een voerplek aanlegt en probeert dit met deze wind zoveel als mogelijk is dus binnen een vierkante meter te houden zijn er bij die gooien zomaar in niet één keer op de zelfde plek en vangen ook hun vissen. Zo zijn er ook die aan de wandel gaan, de beentjes even strekken en terwijl jij dan geconcentreerd op de top let en zelfs te laat bent zo geniepig gaat het zo nu en dan. Ja je raad het al pakken ze toch een vis. Zo ook Nuno vandaag die heeft het even gehad na die takkenvis en wandelt naar de overkant om daar zijn verhaal ook kwijt te kunnen en te vragen hoe zwaar de vis van Jaap was. Ik let wel een beetje op zijn hengel dat half uurtje maar als die terug komt en ter hoogte achter me langs loopt zie ik zijn top dansen. Je heb beet kerel maar de lijn hangt inmiddels slap. Nee joh zegt hij en pakt zijn hengel op. Is de vis naar em toe gezwommen en zodoende pakt hij dan toch zijn derde brasem. Ongelofelijk maar het gebeurt wat je naast zit. Elke week weer daar heeft Jan Jobse een kaartje voor en Martin Spaans die er nu niet bij weet dat geintje elke week te presteren.

11.54 Uur.

En als dan mijn andere buurman aan de linkerkant op stek negen. Joop een half uur voor tijd er volgens zijn zegge een voerboot aan heeft zitten en ook zijn derde brasem vangt gaat ik nog sneller vissen. Want eindelijk ziet ik weer wat beweging op mijn stek qua lijnzwemmers en trillingen op de top. Zelfs na vijf minuten is mijn pellet uit het elastiekje, soms een halve zit er nog in hoe krijgen ze dat voor elkaar. En wat ik ziet is alleen maar de top trillen veel te weinig om ook maar op te slaan. Probeer het wel natuurlijk maar geen successen.

12.11 Uur.

Nuno naast me verspeelt alles bij de volgende aanbeet en stopt er mee. Het is nog een klein half uurtje en ik plaag hem ermee dat dat zijn grote fout wordt vandaag en ik er nog twee bij gaat vangen. Hij heeft er inmiddels al drie zo ook Joop aan de andere kant. En warempel daar gaat mijn top en wijst schokkend in de steun naar de overkant. Ik kan nog een dikke platte netten. Daar ben ik reuze blij mee. Heb er nu ook drie net als mijn buurmannen. Dat wordt spannend zo dadelijk bij het wegen. Maar ik heb nog een kwartiertje te gaan.

12.40 Uur spannend.
Zorgvuldig wegen.
Het ligt natuurlijk dicht bij elkaar.

Ik heb drie redelijke brasems en net geen vijf kilo. Achteraf heb ik het niet eens zo slecht gedaan dus. Jaap heeft bij zijn karper er ook drie brasems bij dus die was gelijk sowieso niet meer in te halen. Alleen jammer dat vanmorgen zijn tante is overleden na een ziekbed en dus vroeger is gestopt. 26 maart a.s. wordt die ook geopereerd aan zijn neus om van zijn apneu af te komen dus die zien we eventjes niet. De familie Jansen allemaal gecondoleerd en Jaap natuurlijk een voorspoedig herstel van ons allemaal zodat je er weer snel bij mag zijn. Vandaag heb je in ieder geval je visitekaartje afgegeven.

Bij mijn buurman Joop.
Er komt geen eind aan an dat net.
Ook drie platten.

Met aan deze kant op de wind hebben we allemaal drie brasems kunnen netten. Weet dat Joop in ieder geval één dikke duikboot bij heeft want dat riep hij tijdens de drill en heeft een halfwasie zoals die altijd roept maar dat is bij elke platte. Die derde was ook een beste dacht ik te zien. Het zal er allemaal om de grammen gaan denk ik zo.

Dat het maar snel wat droger mag gaan worden want je zakt tot aan je enkels in de modder. Wat een blubberzooi. En dat zal volgende week zeker niet minder zijn aan de Ravelijnstraat. Jan de Bruin mag het zeggen waar we gaan vissen en dat is daar helemaal zijn ding met de vaste stok vissen. Maar met die nieuwe beschoeiing zetten is alle geegaliseert en loopt het nu knap schuin naar de waterkant toe. Er is nog geen gras en met al die regen moet ik nog maar zien of we er wel kunnen vissen. Jan zal er eerst gaan kijken en anders wordt het bij het Boerke. Vlak bij RiJo.

En als ik dan na opruimen en helemaal van achteren naar voren ben gestrompeld hoor ik van de mannen dat ik een tweetje heb gevist. Dat is helemaal nog niet zo slecht gevist dus vandaag tussen die cracks van de VethsVk. Helemaal blij er mee.

Op de veteranen App.

Op de veteranen app.
Ook de kneepjes worden doorgegeven.

De waardering is er ook voor mijn verslag.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *