VethsVk 23.9 Land van Paling

Het is voor het eerst koud aan de waterkant woensdag ochtend 13 september 2023. De temperatuur keldert naar de twintig graden en de windrichting is voor een dag gedraaid naar Noort. Dan is nooit gunstig om te gaan vissen. Die Noordenwind bedoel ik dan. Jaap heeft voor deze keer gekozen we zullen het gaan zien vandaag hoe het uit pakt.

We wachten nog eventjes op Jan Jobse. Die is weer terug naar huis om warme kleding te gaan halen. Die had zich toch vergist die eerste koude dag van het najaar. Hij neemt de honneurs waar mte het loten voor Jan de Bruin want die ie er vandaag niet bij.

Alles ligt er nog rustig bij en Nuno heeft voor vandaag het parcours uitgezet.

Ik trek nummertje zeven. Dat is precies in het midden op het lange stuk. Naast me zit waarachtig weer Joop en aan de andere kant Nuno. Aad trekt weer het tweede staartnummer. Eigenlijk kan je die net zo goed gelijk aan em geven. Fred zit weer op het eind nummer.

Helemaal links dus aan de Haringvlietzijde zit Jaap op het kop nummer één. Dan Hans JanJ Nuno en dan ik achter dat elektrische huisje op zeven. Naast me natuurlijk Joop, dan Harry en Gerbrand op het hoekje. De bocht om maar die ziet je slecht omdat ze wat lager daar zitten Martin, Aad en uiterst rechts voor het sluisje Fred. Ik wil mijn overjas thuis gaan halen want ik verwacht dat het weer een rustige dag wordt met die éne dag Noordenwind precies op woensdag. Ik heb de verkeerde kleding vanmorgen in de auto gegooid namelijk broeken. Maar Joop heeft nog een fijne jas over en hij is denk ik de enigste kleding maat waar ik een beetje inpast met mijn postuur. Bedankt goosert het is een heerlijke warme wind dichte jas.

08:27 uur

Dan is het zover en blaast Jan de fanfare. Iedereen is wakker inclusieve de overkant. Wij hebben niet zo’n haast en babbelen nog wat en als ik in de jas van Joop naar mijn stek gaat. Dat gaat allemaal bij de meeste vetrenen rustig aan allemaal. Plan-plan op zijn Indonesisch gezegd. Aan mijn method zit nog de wafter van vorige week. Ik vervang het niet en vul de method met de hand twee keer zo vol als met dat vormpje en laat die witte knikker er onder bengelen. Het vertrouwen is er nog niet en zeker de laatste weken. Wat gaat het bij mij stroef de laatste tijd in de visserij. Nee ik zit helemaal niet in mijn flow. Het is allemaal taai voor de bassBuster.

08:33 uur.

Ik gooi strak in met die wind best wel stevig in en laat de method zakken terwijl ik de hengel in de steun leg vlak boven het water. Ik hoef niet eens de lijn strak te draaien en die zakt helemaal onder water. Het zakt netjes naar de bodem. Perfect. Een method in contrast met een feeder moet je niet meer bewegen na ingooien. Met een korf kan je dat wel doen omdat de haaklijn langer is en het voer uit de korf moet/kan trekken. Maar beweeg nu de top of was dat de wind. Nee dat verschil zie je wel maar zal wel kleine vis zijn die er aan zitten te plikken. Daar stikt het hier nu van. Ik gaat recht op zitten en draai me om naar Joop om wat te zeggen als mijn hengel uit de steun naar voren wordt getrokken. Wat een rammm was dat dan. Maar goed dat er een oog achter de voorsteun staat verzekert want anders was ik em geheid kwijt geweest.

08:36 uur.

Het is gelijk een mooi dikke F1 schub. Wat ben ik hier blij mee. Het gaat de laatste tijd niet best en dan nu dit. Jan ziet het allemaal gebeuren en wil wel een paar foto’s maken. Als die terug loopt vraag ik hoelang we vissen. Nu drie minuten zegt hij. Dat gaat een hele mooie ochtend worden zo.

08:38 uur.

Zeker als ik naar ik naar links kijk want moet mijn elastiekje vernieuwen aan de method. Jan loop terug naar zijn stek en daar vindt hij een klapperende hengel in de steun. Hij is gelukkig verzekerd en heeft er ook eentje aan zitten. Als dan ook mijn buurman Nuno het aan de stok heeft met één van zijn geschubde vrienden.

08:41 uur.

De karper van Jan gaat er dus vandoor en ik denk door de lijn van Nuno zo te zien. Die trekt veel te hard en ik ziet zijn korf voor me uit de lijn van Jan knallen. Wat is die temperamentvol furieus en boos zoals hij zelf zegt want hij weet zeker dat die ook een vis aan de lijn had. We zullen het nooit weten maar volgende keer moet Jan zijn vis op zijn hoogte houden tijden de drill.

Mijn gevleugeld vriend is er ook weer en komt wat mee snoepen van het voer. Nee bang is deze niet. En wat een sof voor de rest van de tijd. Er gebeurt niets meer. Joop en Harry verspelen beide een vis halverwege. Joop krijgt een aanbeet uit het boekje en doet zijn hengel omhoog en voelt hem nog wel eventjes. Dat is trouwens wel zo netjes van hem of haar. FF zwaai, zwaai en harledoki. Hans en Martin kunnen er ook eentje netten maar voor de rest is het helemaal taai vandaag. Die hebben nog geen lijnzwemmer gezien.

11:50 uur.

Als dan mijn buurman het aan een ieder laat horen dat er vis in aantocht is. Hij heeft al een vuilniszak op de kant gehaald maar die weegt niet mee kreeg hij te horen. JanJ staat al klaar om te scheppen maar vlak aan e kant we weten het dan is de strijd nog niet beëindigt. Sterker nog als die vis je ziet en het net dan krijg je nog een paar runs en moet de slip goed staan zeker bij een stugge hengel. Heel jammer maar Nuno verspeelt hem dus, Jan zijn netje blijft dus droog. Die is wat groter dan die van Nuno en bij ons mag iedereen, iedereen assisteren. Zelfs een kijker of belangstellende en dat hoor ik wel eens anders. we vissen voor ons plezier en iedereen krijgt aan de einde dezelfde prijs. Maar jammer voor onze Portugese vriend die zijn hengel al weg gooide gelukkig in het hoge gras.

12:29 uur.

Jammer en het begon zo lekker vanmorgen. Inpakken en afnokken.

Dan nog de uitslag van Jan Jobse. Volgende week vissen we aan het Kanaal door Voorne ter hoogte van RIJO deze keer gekozen door Jan Jobse. Het zal me benieuwen want twee weken daar geweest voor de eerste keer van mijn leven maar mijn stuk kanaal door voorne is het niet. We zullen het zien.

Rest ons nog de officiële uitslag van Jaap. Zoals je ziet zijn mijn laatste wedstrijden dramatisch slecht. Daar moet ik dus wat aan gaan doen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *