Met de VethsVK aan het Voornse Kanaal

De heren wachten netjes op mij voordat ze gaan loten

Vanmorgen woensdag 12 oktober 2022 vissen de VethsVK achter de bibliotheek aan het Voornse Kanaal. Als altijd ben ik de laatste die aankomt. Het is om acht uur loten maar de heren zijn er allemaal veel eerder en wachten dan op de jongste nieuwe telg uit de groep. Ik laat de heren ook altijd voor met een nummertje uit de zak te toveren en pak dan altijd de laatse twee. Jan neemt dan steevast mijn linkerhand en meestal is dat het beste lot van de twee.

Maar deze keer blijft nummer twee over en pakt Jan nummertje acht. Nummer één en drie en veertien zijn de top nummers hier. Dat weet ik van de BP-Buckaroo’s competitie. Die wordt hier altijd gehouden. Dat zijn de nummers met altijd wat meer vis. Dat het zo kan verschillen op een paar meter. Je zou zeggen dat de vissen zwemmen maar toch hebben ze voorkeuren van structuren onder water, randen, geulen daar waar het dus anders stroomt en er voedsel meekomt, mosselranden zit altijd voedsel en algen. Als ik ziet hoeveel mijn goudvissen aan alg weg werken

Naast me op plek één zit Fred
Aan de andere kant de rest van de VethsVK

Het water is als een spiegel en we zien vis draaien. Zo af en toe zelfs dikke brasems. Dat is een goed begin zou je denken. Dat wordt een heerlijke ochtend vissen

Nog nooit op twee gezeten
Wie wat bewaard…

Ik heb mijn vaste stok tevoorschijn gehaald een Ultimate Royal Class 1000-1300. Was diep graven. Met Mario er over gehad dat ik die gekocht heb nog in de nog oude houten winkel op de plek waar die nu weer zit na het baantje, nu onder de woningen. Dat moet net na het millennium zijn geweest want de stikkers op de dobberdozen zijn (hoop ik altans) nog in guldens. Die hengel toen aangeschaft omdat er een mede hengelaar was gaan staan op mijn Ultimate Laguna 12,5 meter. Die woog nog geen kilo ((990gr). Kompeet toen met vijf toppen tot deel 6. Weet nog dat deel zeven te water ging met afsteken aan het Voornse Kanaal bij een regionale koppel wedstrijd met HSV Sterrenburg eind vorige eeuw. Heb je zo’n uitgebreide hengelset maar ben je gelijk uitgevist. Is dus later nog eens iemand op het één na laatste deel gaan staan en nooit meer bij kunnen vinden. Wat een zonde en die staat er dus ook nog steeds

Fred is blij op stek1

Voor mij dus op drie meter zit een randje en dan op volle lengte van de hengel net een halve meter uit de top nog eentje van twintig centimeter. De rest is nagenoeg vlak. Het is windstil dus ik gaat het proberen met die stok op 13,5-14 meter te vissen. Zal niet meevallen maar hoop dat daar de wat grotere voorns zullen zitten. Kan altijd nog dichterbij proberen. Ik weet dat op dat eerste randje onder de kant altijd wel voorntjes te vangen zijn maar ook heel veel kleine, heel kleine baars en natuurlijk grondels.

Het fototoestelletje stelt niet altijd meer scherp. AF begint het op te geven

Ik maak het voor mezelf niet al te lastig en pak een 1,5gr dobbertje met een gele antenne. Steekt mooi af tegen het donkere water. 12/100 en een onder lijn van 10/100. Het gaat een kwartiertje goed maar dan begin de ellende.

Eerst maar eens uitproberen of het me lukt

Zondag nog proefgedraaid met Piet want van wie kan je meer opsteken dan in je kennissen kring die twee keer in de week dit spelletje beoefend. Daar leer ik weer wat nieuwigheden en al snel is het van oja, dat zat zo. En het gaat redelijk tot niet klagen. Een net vol voorntjes. Maar wat een geknoei vandaag na een kwartiertje. Of het de spanning is want Fred naast me begint en moet nog voeren als de eerste visjes al in zijn bewaarnet belanden. Tja dan staat er in eens druk op….

Een goede generale is dus niet altijd een goede

Allereerst kinkt na eventjes vissen mijn onderlijntje steeds om één of twee onderste loodhagels heen. Die lichtere lijn valt als laatste die belangrijke laatste twintig centimeter. Dat moet natuurlijk gaan als dat valt tussen die azende kleine vis tegen de bodem aan. Het duurt even en zes nieuwe onderlijntjes en haakjes knopen later voordat ik door heb dat dat aan mijn loodverdeling ligt. Want nieuwe lijntjes helpt niet of ik moet dikker gaan vissen. Maar die voorntjes halen de twintig centimeter niet dus dat is voor mij geen optie. En dan stap ik ook nog over op kleinere loodhagels. Probleem opgelost maar we zij weer een half uur verder. Dan schiet zo af en toe met een ruk de dobber onder het wateroppervlak best wel diep. Veel harder dan een voorntje die rustig onder trekt op zes meter water. Dan slaat ik een gat in de lucht. Ik denk dat er grotere vissen door de lijn heen knallen. Maar gevolg is wel dat ik een keertje te hard slaat en alle lijn om mijn top zit vast geknoopt. Moest de dobber al wat omhoog schuiven want het water was wat gestegen en de lijn voor een beginner dus te kort van top naar dobber. Na twee uurtjes vissen is het gaan stromen eerst naar rechts en daarna naar links. De sluis zal open zijn geweest maar de vis is ook gelijk vertrokken. Iedereen heeft een uurtje niets te doen. Na de zoveelste knoop pak ik een andere dobbertje en gaat lichter vissen. De wind is weer gaan liggen dus dat moet kunnen. Het wordt 0,4gr en dat pakt toch nog goed uit en dat op 13meter. De vis moet denk ik net zo hard trekken aan het aas als je de dobber goed uitlood maar het aas zal natuurlijker bewegen. Ik heb in ieder geval minder leeg gezogen maden. Inmiddels is Yvon gekomen om Fred te ondersteunen met zowel lichamelijke hulp voor de inwendige mens zoals amandelbroodjes voeren. Als optische hulp en roept steeds als de dobber onder water verdwijnt. Fred loopt 3 op 1. Drie mist hij er of verliest hij met af steken en eentje gaat in zijn netje. Normaliter zit Fred met de Method te vissen maar nu de vaste stok is een prima gekozen keuze hier in dit jaargetijde aan het Voornse Kanaal

Onder toeziend oog van Yvon

Gefeliciteerd Fred met een net vol voorntjes. Kees heeft al gevraagd of dat Yvon volgende week bij hem wil gaan zitten want nadat ze was weg gegaan na haar praatje aldaar viel ook de aanbeten stil. Zou Yvon magistrale krachten hebben op de vissen. Iedereen heeft het laatste uur naar een rood stipje zitten kijken terwijl die bij Fred die steeds verdween. Dusse allemaal jaloers op Fred want die geeft zijn geheim niet kado. Aan niemand niet horen we hem zeggen. Of dat ligt aan de koffie en broodjes die hij van haar meekrijgt elke visochtend en de versnapering van de bakker onder het vissen dat zal ook mee spelen. Wij moeten ze nog thuis zover krijgen

De gevangen vis van vandaag

Met al dat beginners geklooi doe ik het nog geeneens zo slecht en wordt derde samen met mijn buurman Jan. Fred doet het helemaal uitstekend en is de terechte winnaar van vandaag. Kapitein Harry wordt knap tweede en de rest heeft beduidend minder gevangen dan die twee

De Goldys zijn weer in hun nopjes

Fred bedankt namens de Goldy’s voor je giften te doneren aan overgebleven maden.

De uitslag van Jan op de VethVK app

Nog dezelfde middag staat de uitslag op de Veteranen app door Jan Jobse. Volgende week vissen we op Land van Paling. Nu moet de temperatuur niet naar benden donderen dan kunnen we daar nog leuke karpertjes gaan vangen. Er zijn er die nog een karper moeten vangen zodat Jan eindelijk van die €30,- bon af is. Het is de laatste van het vangen van de eerste die een zeelt, brasem en karper vangt

Rest nog de officiële uitslag van Jaap om de dag kompleet te maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *