KerstBonus 2020

Er is nog een staartje over van gister en zuurkool van de dag ervoor.

Tweede Kerstdag en ben vroeg wakker.  Eerst Henny feliciteren want die verjaart vandaag. Die is altijd vroeg uit de veren. Ik weet dat Leo vanmorgen bij dageraad aan de waterkant is. Door de Covid blijft het stil vandaag voor mij dusse. Ik bel em en jawel om acht uur ben ik er dus klim ik uit mijn bed. Heb nog een uurtje om koffie te drinken en een gebakken eitje met spek te maken. Om acht uur is het nog pikken donker. Als ik dan uiteindelijk de deur uit gaat loopt het al naar half negen en nog steeds donker buiten de auto.

Als ik aankomt is Leo er ook net samen met Camouflage Jan. Piet de Peel was er al eerder en staat op het beste plekkie in dit jaargetijde op het uiterste puntje zodat je het schuine talud aan de overkant kan bereiken

Dit is een filmpje met de aanbeet.

Dus ik stap uit de auto en gaat zonder hengels eerst eens kijken of het wat is. Op deze stek kan je goed vangen maar op deze dagen zijn er eigenlijk maar twee plekken waar je vis vangt. En met die corona zitten we niet te dicht op elkaar. In de goede tijd zaten we met z’n vieren op het puntje te ouwesexhostessen schouder aan schouder. Heerlijk lullen en niemand zat vast in elkaars lijnen. Die tijden komen niet meer terug met de nieuwe aanwas op de punt, dat is verleden tijd. Er heerst nu toch een wat andere sfeer nu de vangsten natuurlijk ook veel minder zijn dan tien jaar geleden. Het is taai vandaag en een vervelende koude ZuidWester wind 5. Witte koppen op het Haringvliet. Robert komt natuurlijk ook langs tegenwoordig op zijn dit jaar gekochte scooter. Hij kan z’n ogen niet geloven dat ik er ook staat om deze tijd. Leo moet van em in zijn arm knijpen of dat hij nog niet slaapt en droomt. Tja hilariteit maar ik ben nu eenmaal niet van het vroege opstaan en dat is dus hier ook bekent. Na een half uurtje lullen en dat kan best langer geweest zijn vangt Piet dan de eerste en gelijk mooie Zander. Een mooie glasoog van 75cm. Tja ik ben er toch met met die verwarming in m’n jas is het goed uit te houden en gaat ook mijn hengel uit de auto halen en kom er tussen zitten. Intussen is Jan de spruiten koning ook gekomen wel zonder hengel maar al snel vist hij met de stok van Camouflage Jan. Die moet wel ingooien met die vervelende wind en dan vist Jan het kunstaas binnen. Die vervelende ziekte, Parkinson lukt dat niet meer om ver in te gooien. Zijn kennis heeft camouflage Jan al heel veel vis plezier opgeleverd. Die staat hier meerdere malen per week tussen de jongens te vissen en heeft dit jaar nog niets zelf gehaakt terwijl er dan om em heen van alles wordt gevangen. Niet te geloven maar hij is er gewoonweg weer elke dag…. om de vissen netjes te netten van een ander. Waar maak je dat nu mee. En hoe Leo hem het ook het leert, voordoet maar tja het kwartje moet nog vallen. Hij gooit zelfs in en geeft Jan de Spruitenkoning zijn hengel en die tikt er een vis aan. En dat is meerdere keren gebeurt terwijl die dan zelf al een uurtje op die plek een tennisarm staat te gooien. Maar dat hebben we allemaal moeten leren. Het is moeilijk water daar op het puntje. Ik had het gelug een half jaartje naast de tovenaar van de punt te mogen zitten. Die heeft zelfs nog met mijn schoonvader hier gevist zal ±1982 geweest zijn. Yoego de tovenaar noemden we hem. Die zat toen in die vluchtelingen boot hier in de haven en kreeg een hengel van de gemeente om de tijd door te komen. Die zat er elke dag en na een aantal jaren wist hij elke kuiltje, het talud, mosselrandje naadloos te vinden. Daar heb ik heel veel van geleerd om op deze stek een visje te vangen. Juist geen zachte top maar een keiharde en dat is één van de sleutels. Zo hebben we allemaal een dikke bos. Ieders heeft zijn eigen tactiek

Tja wat moet je hiervan zeggen.

Maar dan als ik even opschuif en op camouflage Jan zijn plek mag zitten pak ik mijn kerstcadeau uit. Wat een heerlijke drill. Aantikken en hij blijft stilstaan alsof je vast zit. Maar ik weet inmiddels wel beter. Druk houden op de shad tot dat de aarde gaat gaat bewegen en dan kan je aan de bak. Ze neemt zeker vijftig meter lijn een heerlijke run en Leo die naast me zit weet het dan ook gelijk. Dat is wel zo de oude clan gunt dit iedereen is is net zo blij als degene die de aanbeet nog moet verzilveren. Hij begint gelijk te filmen en dan doe je een beetje gek natuurlijk. Maar de run is zo spectaculair dat we denken dat het een dikke snoek is in eerste instantie. Geen beuken krijg ik op de stok maar alleen maar dikke runs naar het diepe. Wat een heerlijke drill is dit. en als Jan hen dan net zien we een dikke snoekbaars. Wat een bak en ben er reuze blij mee.

En dan hoor ik er toch bij.

En even later hoor ik er dus weer echt weer bij op de Punt. Het is een snoekbaars walhalla, baars is een mooi bijvangst. Als je geluk heb in de schemer een roofblei en helemaal mazzel heb je als er een zeeforel zich vergist. Dus als je dan een mooie snoek vangt is dat werelds hier. Lang geleden dat ik weer eens een mooie snoek daar vangt. De laatste tijd begint dit normaal te worden want vadertje Esox lucius Laat steeds meer van zich horen hier op onze stek. Er worden zo af en toe mooie exemplaren gevangen. Tja waar de ballen prooivis, de aasvis zich bevind zijn er ook de predators te vinden die er om heen bewegen. Wij vissen er niet gericht op want Vadertje glasoog is ons doelwit. Ik vis niet zo veel meer op de punt vanaf de kant maar als ik er kom is het altijd bere gezellig. Elke keer neem ik me voor om weer te gaan einde van de dag maar als je niet werkt is je dag indeling veranderd. Zat er toen ik er werkte bijna elke dag om mijn hooft leeg te gooien en ik was gewoonweg verslaaft aan die aanbeten. Heerlijk op een strakke stok die dreunen van aanbeten. Soms tot in je schouder ik droomde er zelfs van. Het wordt een obsessie, een verslaving dus pas op als je hier aan deze visserij begint. Dat moet dus ff terug komen om BallantinesTime bij WarungFreek naar de visstek te vertrekken. We zitten gewoon gezellig bij elkaar te schillen vandaag want de aanbeten blijven uit. Zie zelfs  leo met toeristen uitleggen hoe dat hier een beetje in elkaar zit. Daar is de zee en dit is zoet water. Tenminste dat was het vorig jaar. Nu wordt dit gedeelte steeds brakker maar vertel dat maar eens in Duits. Die komt niet meer aan vissen toe en dat plotseling krijg ik er een beuk op. Veertig meter lijn neemt die en …. löss. Leo met wel lachen op het shadje wat door iedereen is afgekeurd vandaag. Hoorde zelfs dat ze nog geen 5 cent gaven voor mijn doosje shads. Die is al zeker twintig jaar oud. Daar zitten voor mij de vangers in en jawel zolang ik hier op de punt vist geleerd van de tovenaar. Kijk maar eens na wie dat is in de BassBusreAvonturen

Kippensoep maken van de afgesneden kippenpoten.

Maar ik ben vandaag de gelukkige want met vier hengels is het vandaag niet een wereldse dag. De rest had dus het nakijken vandaag op Jan de Spruitenkoning na met zijn snoek van in de zestig cm. We gaan naar huis want het is gewoon weg koud aan de waterkant. Als ik Leo voorstel om een bakkie soep te gaan eten is die zo om. We nemen soep en daarna een dik bordje zuurkool samen met boerenkool. Is best te doen volgens Leo die vanmiddag nog naar zijn zus moet om daar aan de kersttafel te gaan zitten.  We kennen elkaar dus dat gaat goed komen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *