Buckaroo’s naar Nieuwkoop 2018

Veel van gehoord de plassen van Nieuwkoop maar nog nooit op gevist tot vandaag 21 juni 2018. Ik mag weer mee vissen met de Buckaroo’s van de BP. Altijd weer een reuze gezellige dag met die gasten en ben blij weer van de partij te mogen zijn.

Afgesproken om half acht koffie maar met de vertrektijd van 06.15 uur kan ik nog net een kop koffie meedrinken. De mannen hebben visdrang en staan te trappelen van ongeduld.

Eentje op sleeptouw.

Ze gaan feederen uit de boot en ik ga trollen en werpen tussen de leliebedden en planten proberen een snoek te vangen. Die moeten er hier genoeg zijn.

Ik vertrek wat later.

Ik moet m’n hengels nog optuigen en we hebben heel de dag dus plan plan voor deze Indo en vertrek een half uurtje later op m’n gemakje aan de kant onder de wind.

De mannen steken direct over en ik sla links af.

Een mooi plassen gebied met heel veel groen en een gemiddelde diepte van hoog uit twee meter. Ik ga trollend de plas verkennen en sla links af. Er staan witte koppen en zo af en toe golven van een halve meter en dat is niet fijn in deze stalen sloep.

Tot nu toe zeg ik je kan hier best wonen.

Wat een vegetatie staat hier overal. Zullen ze dat expres allemaal laten staan voor die huizen.

Op de plas moet je niet zijn.

Op de plas is het niet lekker, meer dan frisjes maar achter de eilandjes is het heerlijk vertoeven dus de motor in de laagste stand en de oevers maar afstruinen van die eilandjes. Geen idee hoe het talud hier loopt.

De monding van een kreek.

Dan kom ik een kreek tegen en op goed geluk er maar in. Op sommige afslagen staan bordjes dat je er niet zeilend of met een motortje in mag.

Dan maar pauze. Lag er wel lekker

En zoals ik al vermoede tijdens het varen kom ik weer op die grote plas uit maar daar staan nu wilde witte koppen op het water. Ik gaat ff aan zo’n steigertje m’n boterham met een glas chocomel nuttigen en al snel lig ik lekker in het zonnetje uit de wind te schommelen op het water. Je raad het al de mannen waren naast me al ff bezig. Ik kwam met m’n gesnurk boven de machines uit.

De mannen zijn klaar dus kan ik weer verder.

Dat was een heerlijk plekkie en weet nu hoe Swiebertje zich voelde in z’n hooiberg met alleen het horen van de vogeltjes, de wind en ….. de natuur. En m’n gesnurk natuurlijk.

Hopathee op naar die dikke bakken op het grote water.

Maar ik steek m’n neus nog niet buiten de kreek of ik ben al zeikers nat van het boegwater. Ook nog dat dat helemaal niet rustig varen is met één hand aan de knuppel van de Mercury en in de andere hand m’n hengel. Alles ligt binnen no-time kris kras in de boot.

Aan deze kant heet het de Machinesloot, lekker duidelijk ook.

Dus zo moeilijk is het niet we gaan terug en vissen die hele kreek nogmaals in t.o.v. gestelde richting nog eens terug. Vorige week nog eentje met bootje koppie onder gegaan. Zo’n stalen boot is het in één keer richting bodem. Die ging tegenwind wat aan de harde kant en liep ven achter vol water en toen het onder z’n voeten opdook en hij naar voren dook incl. zijn gewicht dook de neus zo het diepe in. Jaap heeft z’n bootje nog gevonden daar waar de benzine tank dreef. De opvarende is gered door een plezierjacht die een trapje achterop had hangen. Z’n maten konden em niet aan board krijgen met het gewicht en z’n natte kleding. Ik krijg zo nog meer van die anekdotes aan te horen van Jaap onder het genot van een paar verse gerookte palingen. Maar nu loop ik wat te ver vooruit…

Het is hier heerlijk vertoeven maar waar is onze Esox Lucius.

In deze kreken van vijf meter breed is het heerlijk vissen. Stukje trollen elk zijwatertje uit gooien met plugjes, serieuze pluggen of spinnerbaits en juist serieuze spinners maar niks, nada noppes. Onbegrijpelijk maar ik zie ook niet echt aasvisjes zoals op het Haringvliet.

Toch van de nul af.

Maar trollend naar de volgende stek een breder stuk met dito planten of een zijn watertje krijg ik dan eindelijk iets om op te slaan. Had al wat tikkies gevoeld maar deze is serieus. Heerlijk zo’n dril op ondiep water op m’n lichte parabolische godfathers. Toch niet voor niets geweest. Had me vandaag ook niets uitgemaakt. Het is heerlijk weer en relaxt vissen. Met een fantastische groep nee hoor ze kunnen me elke wek hier een dag heen sturen met deze conditie’s.

De snoek (Esox lucius) is een grote zoetwatervis uit de familie van de snoeken (Esocidae). Het is een van de roofvissen die in België en Nederland voorkomen. De snoek is daarnaast in delen van Europa, Azië en Noord-Amerika te vinden. De snoek is een zoetwatervis en heeft een karakteristieke, torpedo-achtige lichaamsbouw. Snoeken kunnen 15 jaar oud worden. e snoek is een algemene soort in Nederland en België, en is te vinden in vrijwel alle binnenwateren. De vis leeft in zoet water, maar kan ook worden aangetroffen in brak water. Daarnaast komt de soort voor in vrijwel heel Europa, Noord Amerika en in delen van Azië.

In Noord-Amerika komen naast de snoek (Northern Pike) ook andere soorten Esocidae voor, waarvan met name de wat grotere en sterkere muskulunge (Esox masquinongy) noemenswaard is. Ook in de Amoer komt een snoeksoort voor, de Amoersnoek (Esox reichertii).

De snoek heeft een karakteristieke bouw; een zeer langwerpig, torpedo-achtig lichaam met kleine vinnen en een kenmerkende snavelachtige bek. De rug- en aarsvin zijn bijna symmetrisch en naar achteren geplaatst. De onderkaak is duidelijk langer dan de bovenkaak en steekt uit.

De kleur van de snoek is variabel, van groenbruin tot grijsbruin met goudkleurige stippen, vlekken of strepen op de flanken, de buik is geelwit. Hoe ouder de vis wordt, hoe meer hij zijn goudgele patronen verliest; oudere exemplaren zijn vaak egaal en donkerder van kleur. De vrouwtjes kunnen een lengte van 1,40 meter bereiken, terwijl de mannetjes niet groter worden dan ongeveer 85 cm.

We gaan weer verder.

Maar op de terugweg kom ik een grote zwarte sloep tegen met duikers materiaal. Wat moet je hier zien onder water en iemand van het beheer alhier en die werpen zoveel veendeeltjes op dat het pikke donker water wordt. Ik wacht nog een klein half uur maar als het net optrekt komt die sloep weer terug. Nee nu vindt ik het niet raar dat ik niets vang trollend. Werpent in de zij stukken dat snap ik niet dat ik geen enkele aanbeet registreert. Ik zie ook geen aasvis terwijl de andere die zitten te witvissen daar heel veel last van hebben. Misschien zit ik gewoon op de verkeerde plek te vissen. Zou best kunnen het is onbekent water voor me en ben er voor de eerste keer. Zeker niet de laatste want het is een leuk water om in te verdiepen.

Op de terugweg nog wat van die inhammen uit gegooid.
En weer verder.

En net na tweeën ben ik weer bij Jaap om een bak koffie te drinken. Steek ik zodadelijk over om de ander buckaroo’s te fotograferen voor de BassBusterAvontuur die daar zitten te wit vissen. Maar onze hobby het vissen en het verzamelen zit ik daar best. Zeker als ik een kilo paling koop en ze ook gaat proeven. Naar zijn rook ovens kijken en de uitleg ervan. De gevangen palingen die in aluminium kisten onder water hangen en ben vergeten waarom er een jute zak in dreef. Misschien om ze rustig te houden dat die het licht tegen houdt?

Tja pak die maar in, heerlijk Thuis zit nog zo’n pelikaan. John kan je er ook wakker voor maken.

Nog maar een broodje paling en en Radler. Maar nu toch af en toe nu een regen buitje. Ik heb helemaal geen zin om me in die golven van soms een halve meter nat te maken door het buiswater. Het is bere gezellig en het is net of ik hier al jaren kom. Wat een heerlijke dag is het lekker relaxt.

Dan komt de rest ook terug met hun verhalen.

En er is goed gevangen door iederen. Een hoop kleine vis maar ook veel platte, brasems tegen de zestig centimeter en daar komen ze voor. Drie kilo vissen en daar heb je sport aan.

Dit keer kost het geen BB motor.

Zo makkelijk is het niet met die wind aan te leggen aan een steiger waar al bootjes liggen.

Tjeerd heeft er eentje van zestig cm gevangen.

Wilmer heeft ook wat foto’s gemaakt. Gelukkig maar voor het BassBusterAvontuur herinnering verhalen boek.

Foto’s van Wilmer.

Voor Tjeert gaat er een hele nieuwe wereld open nu hij naast Wilmer zit te vissen. Die vist alleen maar met pellets. Geen worm of made komt er aan te pas. En altijd zo als nu ook weer gaat hij er met de prijzen vandoor. Dat is een fenomeen met dat spul. Eigen gemaakte rigs, kleine haakjes op best wel dikke lijnen. Nee die is er helemaal in thuis om dikke vissen te vangen met zo’n harde korrel naast de haak hangende. We hebben al afgesproken dat hij de volgende shift elke keer een uurtje onderlijnen mag gaan knopen. Wordt allemaal geregeld van de week door Mike met de team chef.

Mike en Kees hebben ook een prima dag gehad.

Mike had 17 brasems en een berg voorns etc. maar het zijn die platte dweilen die tellen voor de mannen.

Tja wat neem je nu mee.

Er gaat best wel wat mee op zo’n dag. Beetje witvissen met de korf. Wel goed gekozen denk ik met deze harde wind. Met de dobber is lastig vanuit de boot op zo weinig water.

We nemen nog wat te drinken en nemen de dag met elkaar door. Foto’s gaan over en weer en dan met z’n allen naar de Eerste Aanleg om een hapje te eten.

Weer goed gekozen van Mike en het eten was weer heerlijk.

Daar kan je best wat gaan eten in de Eerste Aanleg aan de zuideinde een eindje verder in straat waar dat Jaap Lelieveld zit met zijn verhuur bootjes. Toppie, toppie weer vandaag. Alle Bucaroo’s van vandaag Wilmer Breen, Tjeerd Plantinga, Kees Nagelkerke, Glenn Timmermans, Harry Timmermans, Theo van de bergh en Mike Piepenbroek bedankt voor de gezellige dag. Voor mij een tomatensoep i.p.v. mosterd soep en een Schnitzel met frietjes. De meesten gingen aan de saté van kippendij volgens de kok. Er kan er natuurlijk maar eentje kippendij klaarmaken op en kachel en dat is in WarungFreek. Maar dan komt er een telefoontje van John die nog bij me logeert vanaf het vissen met de World Predator Tour. Die is bij z’n dochter geweest in Amsterdam maar staat nu op de A4 bij Den Haag met een lekke band. Beter gezegd zonder ventiel die is uitgedroogd door het lange stilstaan. Chips ik moet nog langs Marco m’n Hummingbird weg brengen. Daar gaan ze kijken waarom met die WPC na de update en nieuwe accu’s alles zo fout is gegaan. Ik laat de fishfinder achter in het restaurant en Marco haalt em daar morgen op. Zodoende heb ik wat meer tijd want en John ophalen, naar huis, karretje regelen en Jullie ophalen voor elf uur van het vliegveld. Dat wordt allemaal haasten.

Toch wil John terug naar huis ook op de motor.

Das dus een stukje om rijden en em ophalen. Karretje huren in Hellevoetsluis en weer terug om die fiets op te halen. Dan als een speer Julie ophalen op gelukkig Airport Rotterdam-Den Haag. Ja dat is ook weer een apart verhaal die was te laat voor haar vlucht naar Amsterdam. Dus om boeken en gelukkig kon dat naar Rotterdam. Maar dat is weer een andere BassBusterAvontuur. Julie is toe aan een weekje rust met de camper. Tja een workaholic heeft toch ook zo nu en dan rust nodig om op te laden. Die hebben morgen eerst een bruiloft van de familie in Zwijndrecht en rijden daarom nu nog weg met de camper om em daar ergens vannacht te parkeren. Die moeten in hun beste kloffie staan om tien uur bij de kerk. En met al dat verkeer is dat de beste oplossing. En ikke. Na zo’n hectisch weekje met John. Maar eens kijken hoe die paling morgen smaakt van de Fam. Lelieveldt uit Nieuwkoop tussen een wit broodje.

Reactie’s

Hoi Freek,

m.piepenbroek <m.piepenbroek.nl>

Aan: Info Bassbuster <info@bassbuster.nl>

Re:

7 juli naar jisp noord Holland. Altijd leuk daar.

Meedoen hoor

Inge Lugtenberg <ingelugtenberg.com>

Aan: info@bassbuster.nl

Paling

Ohohooooo zo’n paling heerlijk❤❤❤

m.piepenbroek <m.piepenbroek.nl>

Aan: Info Bassbuster <info@bassbuster.nl>

Re:

Net gelezen mooi stuk en.leuke foto’s bedanlt freek

afbeelding-19

Facebook

Wilmer Breen heeft gereageerd op je foto.

afbeelding-74

Wilmer Breen

23 juni om 15:54

Weer leuk verhaal van gemaakt Freek 👍🏻

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *