Waar blijven ze

Niet elke dag vang je je visje maar waar blijven de grotere

Elke dag deze maand oktober ga ik wel even een uurtje naar de Punt maar het is sabbelen. Het kan nu elk moment losbarsten op het Haringvliet. Zodra de bladeren gaan vallen gaat ze elk jaar loss alsof dat een startsein is en dan moet je er bij zijn want dat zijn altijd korte aas momenten.

Dat soort vreetfestijnen zijn van korte duur meestal een klein uurtje en dan maakt het niet uit wat er aan je spelt geknoopt zit ze knallen overal boven op. Grote scholen trekken dan vretend over de stekken, langs het talud op rooftocht. Daar wachten we dus elk najaar op “het snoekbaarsseizoen”. Dit verschijnsel is niet alleen bij roofvissen zo ook bij karper wedstrijden zie je dit. Dan worden de karpers allemaal in een bepaald uur gevangen over het hele parcours zelfs verdeeld over verschillende waters alsof er een knop wordt omgedraaid.

We zijn een paar dagen achtereen door het Europoort gestruind op zoek naar de zoute variant.

De water temperatuur is bijna twintig graden dus we hebben ook al de zeebaars proberen te vinden vorige week door de afwezigheid van onze zoetwater variant de snoekbaars maar dat is niet echt gelukt dit jaar in de Europoort gebied. Zelfs de nachtelijke uurtjes geprobeerd met opkomend water. Het resultaat was alleen dat we om twee uur ‘s nachts aan de nasi met kip zaten maar daar zat Leo niet mee. We hebben gezien dat er hele planten bedden het Spui in verdwijnt richting Oude Maas naar zee en daar onder wemelt het van het speltaas. Dan zou je toch verwachten dat daar de zeebaars op loert in bijvoorbeeld in het Hartelkanaal. Maar het geluk was niet aan onze zijde terwijl we ze wel hebben zien vangen en daar zaten mooie exemplaren bij. Weliswaar door cracks, doorgewinterde zeebaars vissers die er het hele jaar door staan en het water tot op hun broekzak kennen.

Met af en toe een dreumes in de vijftig centimeter maar zo close gefotografeerd lijkt het heel wat.

Meestal heb ik mazzel en vang een enkele dreumis maar maar moet het ook wel eens doen met een enkele tik zoals de vakterm luidt. De water temperatuur moet eerst zakken en het liefst wat regen van bovenaf in ons deltagebied.Wat dikker, donker of hoe je het ook wilt noemen mag van mij ook want het Haringvliet wordt steeds helderder. Met flink water regen spoelt er dan veel vuil mee en wordt de badkuip hier door gespoeld naar zee. Het is tenslotte het laatste zoet water wat valt in dit grote gebied en alles bezinkt en dat mag best flink doorspoelen. Het laatse stuk ook voor de vissen van daar de extreem grote baarzen, snoeken er is deze week eentje van 1meter 24 gevangen en snoekbaarzen. Het gaat steeds meer de kant op van snoekwater hier die houd daar wel van als zicht jager en vadertje glasoog wordt zo weer verdrongen hier op de grote plas.

Het speltaas is er in overvloed dus we staan er nu slecht voor vanaf de kant met ons kunstaas. Houdt ze maar eens voor het lapje ermee  nu er overvloed is aan vreten. Je moet je shadje nu wel heel erg natuurlijk kunnen bewegen want de aanbeten zijn voorzichtig vaak maar een klein roffeltje dat je voelt te weinig om aan te tikken of het kunstaas wordt even tegen gehouden alsof je in wier zit. Soms voel je het niet eens op je top, vinger of hengel deze geven geen reactie of trilling door maar zie je het aan de lijn die even stilvalt of juist zich een ietsje pietsie strekt. Sla maar aan want de staart dreg zit maar net in het lipje. Vaak is het een gat in de lucht of een losse dus even meekomen en hij schiet los.  Komt bij dat de wind Bfr 5 Zuid ook niet echt meewerkt. Maar het is elke namiddag natuurlijk heerlijk om hier te zitten. Je vangt zo nu en dan wat maar er zijn ook dagen bij dat ik al weer na een uurtje thuis ben. Fantastisch is het zo naast de deur vissen.

De herfst komt er aan op dierendag en dendert over het Haringvliet.

Het is het maken van mooie plaatjes, het zien van de futen die steeds weer boven komen met visjes want vreten is er ook voor hun nu genoeg. Het is genieten hier op dit stukje Haringvliet en thuis op de bank vang je sowieso geen vis.

Plotseling windstil op 5 oktober.

En als ik samen met Leo zondag 5 oktober zit moeten wij het weer zonder vis doen maar een dikke schreeuw verteld ons dat er in een bootje een Rfb wordt geland van 72 centimeter. Prachtig is dat we kunnen de gehele dril volgen en de man geniet er duidelijk van. Wat een enthousiasme klinkt er over het water. Wij moeten het doen met een enkele losse en dat is het voor vanavond.

We zijn er weer op 7 oktober.

Maar overdag is het minstens 5-6 Bfr en valt de wind een beetje in de avond en dan zijn wij er natuurlijk. Na harde wind kan het stormen op de Punt maar dat blijft uit, ook vandaag. Het is veel uren maken dit najaar 2014 maar dat doen we elk jaar. Wachten op een bijt moment in de scholen aasvis die er op dit moment nog is en dan moet je er zijn. Komt bij dat het heerlijk rustig is als er weinig wordt gevangen op deze A-stek. Want ook hier gaat de tam tam snel als er goed gevangen wordt. Dan sta schouder aan schouder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *