WPC StreetFishing Hellevoetsluis 2014

Hartje Vesting.

Zaterdag 21 juni 2014 maak ik een rondje Vesting in Hellevoetsuis om de StreetFishers te aanschouwen. Ook deze wedstrijdicipline komen de deelnemers overal vandaan. Engels is nog wel te volgen maar ik hoor talen spreken waar ik geen simmetje aan vast kan knopen. Hat is de hele dag taai terwijl gisteren zo goed was.

De spelregels zijn eigenlijk in het kort. De 80 deelnemers worden in koppels verdeeld (geloot) en moeten van elkaar de score bijhouden. Komen ze er niet uit dan roepen ze een conroleur erbij. Dat zijn Joop Flohil en zijn kornuiten de controleurs van de Hellevoetse Hengelsportvereniging “Het Voornse Kanaal”. Die hebben met z’n allen het parcours onderling verdeeld

In overleg met elkaar wordt dan het water uit gekozen.

Op die scorekaart die iedereen krijgt bij inschrijven worden de ondermaatse vissen beloont met vijf punten. De maatse vissen worden in hele centimeters genoteerd met een afronding vanaf 5mm naar boven. Een maatse vis is een vis waarvan de lengte gelijk of groter is dan de minimummaat van de soort. Minimum maat van Baars is 22cm,  Snoekbaars 42cm, Snoek 45cm, Roofblei 30cm, Winde 30cm, Forel 25cm, Pos heeft geen maat net als de Meerval en de Bot 20cm. Vissen die niet op deze lijst voorkomen zijn uitgesloten van punten

Als je hier niet woont of voor heb gevist dan weet je niet dat hier heel de week is gewerkt met pontons.

De vissoort baars kent een quotum van 15 stuks. Dit betekent dat alleen de 15 grootste baarzen voor de puntentelling tellen. Dat zelfde geldt voor de snoekbaars van 10 stuks. Alle vissen boven het quotum zowel ondermaats leveren 1 punt op. De scorekaart is in het bezit gedurende wedstrijd van je koppelmaat.

Bij het sluisje is het druk.

Bij het sluisje is het druk. Dat is ook één van de betere stekken maar dan moet het wel stromen. Gistermiddag zijn er nog 7 snoekbaarzen gevangen in korte tijd en vanmorgen drie maar nu er niet wordt gespuid azen ze gewoonweg niet

De enigste vis die ik over de gehele dag heb zien vangen.

Dan eindelijk een vreugde kreet aan de overkant en er kan gemeten worden. Eindelijk en het is ook een beste baars. Om dit soort formaten is het Haringvliet wereld beroemd. Dat wordt ook nu eer eens bevestigt door het WPC, de Kayak wedstrijden en dit StreetFishing. Er lopen TV ploegen rond en het zal te zien zijn in 34 landen. Wordt Hellevoetsluis even op de kaart gezet of niet

Overal in de Vesting en Voornse Kanaal zie je koppeltjes vissers.

Als je onbekend hier ben dan is het moeilijk kiezen waar zal je heen gaan

De visacademie is er ook om de jeugd op weg te helpen met snoeken.

Afdeling roofvissen uit Zwolle is er ook en de jeugt kan zich inschrijven om een diploma te behalen door de snel cursus roofvissen te volgen.Normaal wordt deze in vier middagen gegeven. Goed initiatief natuurlijk want als de kids met allerlei kunstaas aan de slag gaat kan dat snoek opleveren. Als die niet weten te handelen dan zal de vis beschadigen of erger

Gespot.
Goede zaak dus.

Je ziet het veel vaker dat het virus overslaat van een vriendje i.p.v. een ouder en als Papa of Mama niets met vissen hebben dan kan dat een probleem geven wanneer er een flinke snoek deze keer het blinkertje heeft gegrepen. Landen lukt meestal wel want de lijn is vaak veel te dik gekozen. Je wilt als 10 jarige niet je dure kunstaas verspelen die je van je verjaardag centen hebt gekocht. Maar dan de boel onthaken zonder brokken…

Het Kayak Event.

Bij de kayakers was het taai. Daar heb ik een uurtje naar zitten kijken en niemand vis zien vangen. Wat ik vreemd vond is dat ze allemaal de wierbedden links lieten liggen en op diep water zaten te vissen. Misschien dat ze dat eerder hebben uitgevist toen ik er nog niet was maar vreemd is dat wel

Snel naar een andere stek.
Een enkeling viste langs het rietkraag.
De meeste langs het talud.

Heb er ééntje het riet uit zien vissen voor de bunker.

Het geleerde gelijk in de praktijk uitproberen met de vis academie.

Even later kom ik het klasje tegen die van alles mogen uit proberen qua kunstaas. Er is geleerd eerst uit te werpen vanuit de zijkant (heup). Bovenhands komt dan nog wel maar zo wordt er minder verspeelt is struiken en bomen

Heel veel filmploegen zijn er aanwezig.
Gezellig in de Vesting overal die vissende koppeltjes.

Om een uurtje of vier hou ik het voor gezien na eerst nog even bij Mario te zijn geweest en fiets naar huis. Ik ben de vesting een paar maal doorkruist. Kom nog wat fiere oude knarren tegen die aan de nasi hebben gezeten allemaal met een witte chrysant in de revers. Het is vandaag ook veteranen dag in Hellevoetsluis ook iets om even bij stil te staan. Morgen de laatste dag van het evenement en ik wil toch even naar  de sluitingscremonie met de grote prijsuitreiking om half acht op het Land van Paling. Ben echt benieuwd of iemand van het thuiswater de overwinning pakt of één van de vele buitenlanders die vissen met heel andere technieken. Want “Bass” vissen is populair overal op onze aardbol en elders zijn er vele technieken die hier gedeeltelijk ook te gebruiken zijn. Heb in ieder geval weer hele leuke attributen bij Mario gezien die ik zeker ga uitproberen

De eerste Hollandse boot op 9.

Zoals je ziet valt het voor het thuisfront, de Hollandse deelnemers bij de World Predator Classic niet mee om echt mee te doen tussen de giganten. We moeten maar rekenen op Luc en Jeremy maar die zien we ook een beetje als “onze” jongens. Die kennen dit water als hun broekzak. Dat gaat best goedkomen. Er zijn nog twee dagen te gaan. Kom jongens nog ff knallen. Voel het dat gaat goed komen met onze jongens.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *