Reddings Aktie DroogDok Hellevoetsluis

Dit is echt Joop zijn putje, de witvis behouden voor HSV het Voornse Kanaal

Anderhalve week buffelen van 13 tot 24 februari 2014 zijn we er weer met z’n allen, wat sporten en dat kan ik wel gebruiken. Onder leiding van mijn vismaatje “Flo” proberen we de opgesloten wit vis te redden in het Droogdok Jan Blanken in Hellevoetsluis

De deur van het droogdok is twee maanden weg geweest voor renovatie dus dit keer was er wel heel, heel veel vis het dok als schuilplaats uit gekozen en dat niet meer terug kon naar het Haringvliet. We proberen altijd zoveel mogelijk vis te redden en gooien het weer terug in de vesting grachten ons verenigingswater van Hengelsport vereniging het Voornse Kanaal. Ik denk dat heel veel hengelsport verenigingen in Nederland stinkend jaloers zijn maar door deze win-win situatie is iedereen blij. Het Dok omdat de pompen schoon blijven en wij met een uitstekende populatie witvis dit keer overwegend voorn, winde, natuurlijk roofblei en baars en een paar hele mooie snoeken. Geen paling of brasem gezien deze keer. En belangrijk; 99% blijft nu leven

Stukje uit Groot Hellevoet

Dus met vrijwilligers, 99% leden van de Hengelsportvereniging Het Voornse Kanaal proberen we zoveel mogelijk vissen te redden en omdat dit keer de deur wel heel lang is weg geweest stonden we tot ons middel in de vissen

Ziet er weer prima uit

Daar beneden waar Joop staat is het laagste punt en loopt er naar links een tunnel naar de pompen nog dieper het Dok in. Het droogdok organiseert trouwens rondleidingen voor de jeugd maar menig volwassene ook interessant en steekt hier ook wat van op. Het bezoekerscentrum zit daar rechts. De film en maquette zijn heel leuk om naar te kijken voordat de rondleiding begint

Links gaat het water naar de pompen

Na een paar dagen is hier de meeste vis gevangen en nu moeten we een trap verder naar beneden daar waar de pompen staan

En dan met ±vijfentien kilo de trappen op naar boven

We scheppen de vis uit het water en dan laten we het uitlekken (om gewicht te verliezen) in een ton met een schepnet. En dan omhoog ermee en Leo Munter heeft de treden geteld en petje af want die heeft denk ik het meeste trappen gelopen en dat is heel zwaar werk. Ik ben het vergeten hoeveel treden het waren maar steeds vijf teveel voor mij. Mijn benen waren steeds boven aan verzuurd met die dik vijftien kilo vissen moest ik even rustig aan doen de eerste stappen naar de watertonnen in de kruiwagens. Heb ook een conditie van postbode sinds ik niet meer voetbal. Daarna gingen ze de auto in en zo vlug mogelijk naar de Vestinggracht

We hebben de vereniging goed kunnen promoten aan de bezoekers van het Droogdok

En de mensen die het bezoekers centrum bezochten, van de rondleidingen en de bezichtiging van de Buffel, die kwamen allemaal even kijken wat we aan het doen waren en keken hun ogen uit. Wat een hoeveelheden vis en werd er gelijk uitgelegd voorral aan de jeugdigen die vonden het prachtig wat voor vissen het waren. Voorn, winde, ruisvoorn, blankvoorn, bliek, brasem, roofblei, baars, snoek, snoekbaars van alles kwam voorbij

Er moet morgen weer een boot naar binnen

Morgen 13 februari 2014 komt er weer een boot naar binnen voor reparatie dus we hebben twee dagen rust. Dan zal weer de vis naar achteren in het dok vluchten door de herrie en kunnen we daarna weer aan de bak

Dok wordt weer gevuld en dat duurt wel even

Joop regelt het goed en steeds zijn we met een mannetje of zes tot acht aanwezig en lossen we elkaar een beetje af. Een ploeg die vis schept, een tweede die de vis omhoog draagt en de derde ploeg die de vis naar de Vesting gracht brengt. De ene komt ‘s morgens en weer de ander om de één of twee dagen anders is dit niet vol te houden

De laatste van vandaag

Tientallen tonnetjes gaan de Vestinggracht in echt geteld hebben we niet maar denk zo maar aan een halve ton per dag aan witvis is gered. Geschat heb ik toen het mijn beurt was om te rijden zeker tien keer een ritje gemaakt. 3 Tonnetje per keer maal 25 liter dan kom je een heel eind. Je moet niet vragen hoe de binnen kant van de auto er uit zag. Het regende dus met blubberlaarzen er in met achterin die natte tonnen

Kunnen we de ligging mooi zien

Het dok ligt midden in ons verenigingswater dus de vissen zitten maar een korte tijd in de tonnetjes. Natuurlijk zijn ze gestrest maar als we met de volgende lading komen zijn ze al geschoold op grote en vertrekken ze. Er is bijna geen uitval en de reigers die hem smeren als we er weer aankomen moeten hun best doen om hun maaltje te vangen. Er is opvallend weinig uitval. Komt door jaargetijde en het koude water daardoor zuurstof genoeg en die er slecht aan toe zijn worden er tussen uit gegeten door de watervogels en de meeuwen

Auto van Joop moet er ook aan geloven
Maar de negentiende zijn we er weer

Vier dagen later ben ik er weer want vrijdag en zaterdag is mijn winkeltje open. In deze tijd zou Henny dat best alleen kunnen runnen maar ik heb zo mooi een excuus hahaha het blijft tenslotte vrijwilligers werk. Nee, hoor in het week-end zijn er mensen genoeg te krijgen gelukkig is dat nog het geval bij onze vereniging

We hebben bezoek er is dus gedokt

Eerst wat foto’s voor het BassBusterAvontuuren Journaal want dit hier mag best vermeld worden ze zijn met z’n allen goed bezig

Hoeveel bootjes zullen al niet zijn gedokt

Links is het bezoekerscentrum achter in is de Buffel gedokt en in “ons” stukje staat de kotter die een aanvaring heeft gehad en er een nieuw stuk houten wand in wordt geplaatst

Joop is bij het laagste punt van het Dok aan het scheppen, midden rechts is het laatste trapje naar de pompen en links onder zie je de vastgelopen pompen en daar rechtsonder wordt alles weer uitgezet

Kijk hier heeft m’n maatje het naar de zin….

We gaan weer vrolijk verder 19 februari 2014 en voor degene die het vol kunnen houden, wij met scheppen, sjouwen, dragen, verversen, rijden en uitzetten en de lezers met het toe-eigenen van deze onzin eeuh reddingsactie

Dat laatste of eerste trapje tis hoe je het bekijkt

Als dan de speciekuip vol is moet er gesjouwd worden naar boven het zwaarste traject. Als je dat een paar keer heb gelopen moet je echt even rustig aan doen. Dus ‘s middags gaat ik weer rijden van het Dok naar de Vesting gracht. Nu waren er toch weinig voertuigen waar we die tonnen in konden zetten. De meeste vrijwilligers zijn op die respectabele leeftijd gekomen dat ze door de weeks vrij zijn en een auto hebben geen prioriteit meer is dus alles op de fiets doen

En als er dan even een zonnetje te zien is, is dit het mooiste gedeelte van onze missie

Bij het weer terug zetten zien we eigenlijk geen enkele vis die het niet overleeft. Ze duiken naar de bodem helemaal van kleur en natuurlijk gestrest en ook van slag. Daar blijven ze daar even rusten helemaal gedesoriënteerd om bij te komen

En als er dan even een zonnetje te zien is, is dit het mooiste gedeelte van onze missie

Bij het weer terug zetten zien we eigenlijk geen enkele vis die het niet overleeft. Ze duiken naar de bodem helemaal van kleur en natuurlijk gestrest en ook van slag. Daar blijven ze daar even rusten helemaal gedesoriënteerd om bij te komen

De grotere vissen wijzen de weg

Maar dan gaan ze scholen vormen, komen uit het riet en van de bodem en vertrekken dan in hun nieuwe omgeving met de grotere voorop. Die geven eigenlijk het startsein telkens als we de drie of vier tonnen hebben leeg gegooid

En kennis overdracht is zo belangrijk

En boven is het continue vragen beantwoorden en dat is natuurlijk hartstikke leuk om te doen. Alle bezoekers hebben wel wat te vragen sowieso waarom we het doen, welke vissen zijn dat en waarom zitten ze hier vast. Ze gaan zelfs mee naar het weer uitzetten

Als we weer terug komen dan zijn er meer kapers op de kust

Ja de rovers weten het wel zowel op, als onder water als er een schooltje vis gedesoriënteerd rond zwemt. Zo’n school zoek ik namelijk ook op op het Haringvliet, Spui en Oude Maas. Daar liggen de mooie snoekbaarzen, baarzen, winde, roofblijen en snoeken in een hinderlaag in de stroomnaad, achter stroomversnelling, taluds of auto en ijskast…

Er komt eens een eind aan.. wat een vis komt daar uit

Zelfs de handpomp heeft het moeilijk we laten steeds wat water er in als we stoppen en er uit als we moeten scheppen met één haal heb nu in het diepe gedeelte minstens twintig kilo mooie voorns van een centimeter richting de 20. Daar hebben we volgend jaar weer een leuke sport aan met onze wedstrijdjes om de verenigingsbeker. Nu maar hopen dat ze de aalscholvers te vlug af zijn of de schuilplaatsen vinden die zijn uitgezet door de vereniging

Petje af hij wilde persé ook met de vissen trappen lopen

Zelfs de jeugd is aanwezig met Pa om te helpen klasse hoor en hij wilde zelf de vissen scheppen, vangen, naar boven brengen, mee uitzetten niets wilde hij overslaan van dit feestje…

Kilo’s en kilo’s vissen zijn het die gered worden uit de pompen

Ook de meeuwen hebben het in de gaten en de school vis blijft dan ook diep tegen de boden als ze langs het riet weg zwemmen

Kilo’s vis komt er uit wat we redden

Rechts boven weer de pompen die gewoon vastlopen en vandaag staan Leo en Joop te scheppen. Omste beurt brengt de rest het boven of rijden naar de gracht

Hoog bezoek vandaag

Het weer zit ook niet lekker mee. De kou is niet zo erg want met dat gesjouw ben je zo warm

Als een geoliede machine
En het gaat maar door wat een vissen
Mooi klusje voorns weer
Die vinden te erg beschadigde visjes wel

Meeuwen, je ziet er geen enkele maar midden op zee of de Oosterschelde zie maar aan de oudere BassBusterAvonturen ze zijn er in enkele minuten als er wat te halen valt. Daarom zijn ze zo’n goed waarschuwingssysteem voor de visser op de predators zoet of zout beter dan elk FishFinder welk merk dan ook

Je auto gaat er ook niet beter van uit zien

Mannen hartstikke bedankt want er is een hoop werk verricht deze keer, gelukkig voor de vereniging dat de deur zolang weg bleef want we hebben heel, heel veel vis in onze wateren. Eugine is wat minder blij met de vastgelopen pompen. Zie daar maar eens een oplossing voor te vinden. Maar de grote regelaar van het Dok is reuze blij dat we al die vis hebben geschept uit het pomphuis. Het probleem van deze keer is nog nooit zo voorgekomen dat er zoveel vis achterblijft. Het jaargetijde heeft een rol gespeeld, de aanleg van de nieuwe kade aan de Hellevoetse zijde voor de nieuwe huizen, en het lang wegblijven van de deur zodat de vis er bescherming zocht

Alles weer opgeruimd

Nee er zou een luchtgordijn moeten komen voor de ingang maar dart kost geld en dat heeft het dok en de gemeente niet en dit wat er nu is gebeurt is natuurlijk uitzonderlijk die grote scholen vis. Maar alles bij elkaar was het een win-win situatie. Wij hebben een gigantische vis uitzetting en het Dok is ook geholpen om zo de pompen vrij te houden. Nu maar hopen dat niet alle spierkracht en de wil is verbruikt bij de vrijwilligers en dat ze een volgende keer ook weer willen helpen

Opgeruimd staat..
Matglas

De laatste vissen worden in het Haringvliet uitgezet en is het tijd voor een biertje met een broodje kroket. Netjes allemaal geregelt door Joop. Of die alles nog even scherp ziet is wat anders. Weet wel dat dat niet aan dat pilsje ligt. Daar ken ik em te goed voor…

Een paar snoepie’s, de kerst op de taart zal ik maar zeggen zijn er ook gered en uitgezet. De dagen dat ik er niet was heeft Koos van Strien wat foto’s gemaakt die ik mag gebruiken. Fantastisch, dat  je dat in je verenigingswater kan uit zetten met je vrijwilligers. Zo blijven de scholen witvis oog gezond. Die predators zorgen daar wel voor door de wat mindere vissen er tussen uit te vreten.

De jeugd afdeling is er
Veteranen helpen mee
Was weer een mooie dag

En nog een fotocollage van de gekregen foto’s van Koos van Strien en Huibert Kreft. Jongens bedankt voor de plaatjes.

Reactie’s

Hay Freek,

Ik vond  het een leuke dag vandaag…..

Oka  ff wat sporten…..maar ff anders,

Het was voor een goed doel!!   Dus prachtig!!

Ik heb de tv leiding ook nog voor elkaar gekregen, werkt goed.

Dus alles onder controlle……

Wat foto_foto-tje….

Groetjes IKKE (Huib)

Huib en Martin die de laatste vissen redden

Jawel vriendje het was fijn dat je een dag heb geholpen terwijl je niets met vissen hebt. Bedankt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *