Dit jaar zijn we nog te vroeg in Oostvoorne

We starten met de Bombarda.

Vorig jaar waren we te laat en vingen ons klem aan de kleine forelletjes die waren uitgezet maar deze week 21 maart 2013 zijn we veel te vroeg. Ze zitten nog diep en zijn niet te activeren maar daar komt snel verandering in als je het water kan lezen. Het moet nog wat warmer worden zodat de eitjes uitkomen van al de natura rondom en in het Oost Voornse Meer

Op het Haringvliet is het taai en we willen ook wel weer eens wat anders dus we proberen het vandaag 21 maart 2013 op het OVM. Of de forellen al uit het diepe willen komen met het opwarmende water en daar al gaan foerageren. Veel leven zien we nog niet op de ondiepe stukken aan kreeftjes, larven of vlooien maar het is mooi om het water waker te zien worden uit zijn winterslaap en te zien ontplooien voor de lente

We hebben de hele plas voor ons zelf.

We starten met de werphengel een 20-40 gr. 8ft. een 2meter +40 cm met een klein en voorral licht molentje want je staat en loopt er een paar uurtjes mee m’n spro Passion 740 die een prima slip afstelling heeft. Die is heel fijntjes af te stellen voorop de spoel een fantastisch ding voor een heel schappelijk prijsje. Gebruik ze graag op de Rfb maar met onze vriend de zeebaars kan ik die makkelijke, snelle en vooral fijne slip afstelling ook wel gebruiken en thuis gekomen altijd ff het  zeewater en zoutafzetting afspoelen onder de kraan uiteraard met geheel dichtdraaien van de slip en helemaal losdraaien na drogen met opbergen. Ze doen al weer jaren hun werk en ben er dus heel tevreden mee

Geen zuchtje wind dus we zouden alles moeten kunnen registreren.

Bij afslag het frietkotje waar de mooiste duinen zijn te vinden volgens Erik waar ze de frietjes heerlijk bruin bakken gaan we vissen want vanaf de kant bereik je daar makkelijk diep water. Het is nog stadium uit proberen en het waadpak laten we thuis. Met de werphengel gooi je makkelijk 40, 50 meter en dat zijn er maar weinig die dat met de vliegenlat doen. We vissen zo snel een vak af en als de forellen los gaan zodra het een paar graden warmer wordt en alles tot leven komt waar ze op jagen dan zijn we er natuurlijk als de kippen bij met de vliegenhengel maatje zeven. Want als de droge vlieg van het water wordt genomen door zo’n krachtpatser dat is het mooiste wat er is. Lijkt op vissen met poppers op zeebaars, roofblei of winde op de rivieren. Heerlijk is dat als ze er op duiken of geniepig zonder een rimpel te zien of heel subtiel als een karper die een broodkorst weg slurpt van het oppervlak of… Fantastisch gewoon. Dan die explosie die er op volgt, je rod tot in het handvat krom meters lijn nemend dat is alle hens aan dek

Geen enkele rimpel van draaiende vis te zien.

Maar vandaag zien we niets gebeuren op het water. Je kijkt over heel de plas heen en kan iedere rimpeling zien. Als ze al zwemmen zou je toch af en toe wat moeten zien voorbij komen cruisen in het diepe water. En vandaag komen die alleen van het gevogelte dat baltsend over het oppervlak opschept t.o.v. hun aankomende partner. En op het strand zijn vier brandweerwagens komen te staan. Dacht eerst da ze water kwamen tanken maar waarom zout water nee ze kwamen voetballen en na de doeltjes te hebben uitgezet zagen we een heuse voetbalwedstrijd. Nee aan teambuilding hoef je daar niet te werken die is er duidelijk al

Het duurt niet lang meer.

We hebben het na een dik uurtje wel gezien hoewel er weinig tot geen wind is blijft het koud net boven het vriespunt en ben blij dat ik mijn warmte ondergoed heb aangedaan onder mijn vispak. Dat heeft Erik niet gedaan en heeft daar verschrikkelijk spijt van en staat met verkleumde vingers naast me een borrel aan te smeren. Zullen we gaan smeekt hij en dan zien we het beide tegelijkertijd. Kleine vliegjes op het oppervlak en even later wat grotere landen op het water en leggen waarschijnlijk eitjes

De eerste vliegen zijn gespot.

Nu nog de temperatuur een paar graden omhoog en we kunnen met de droge vlieg aan de slag zeker weten dat we er volgende week zijn

De wind steekt ook wat op wat raar is want rond vijven valt hij meestal.

We laten het water aan de watervogels en het strand aan de brandweer waar het gelijk op gaat met de score. Wij gaan borrelen en krijgen er zin in want als eerste de muggen beginnen te leggen dan komen de vissen vanzelf uit het diepe achter de rode muggenlarven aan en is het wachten op het massaal uitbreken van het uitkomen van de de Bibio’s over een week of twee drie elk jaar weer een groot feest, nee een jaarlijkse happening voor de forel en zeker de vliegvissers op het OVM en een mooie visserij voor de verticalers om het gesloten roofvis seizoen door te komen want we kunnen niet allemaal een trip betalen naar de Keys in Florida om b.v. de Tarpoon of zeebaars, zeilvis, marlijn en tonijn of de Bull River, de Sulpher,- Galbraith,- Michell Creek in BC of Alberta de Oldaman,- en Livingstone River te bevissen bekostigen om meer van die exotische exemplaren achter de vodden te zitten. Nee daar hebben wij gewone stervelingen het OVM voor weliswaar op een lichtere stok maar even zoveel lol. Toch…

Bibio rouwvlieg of maartse vlieg

Lengte 8-10 mm, maart-mei.

De naam “Maartse vlieg” heeft niets te maken met de maand maart, maar is afkomstig van de evangelist Marcus, die op 25 april zijn naamdag heeft.

De gewone rouwvlieg en maartse vlieg zijn eigenlijk muggen. Ze zijn 8 tot 10 mm lang. De familie kent meerdere soorten maar de bekendste zijn wel de maartse vliegen Bibio marci, Bibio hortulanus en de gewone rouwvlieg Dilophus febrilis, die algemeen voorkomen rond het begin van de lente.

Rouwvlieg in vlucht.

Ze worden soms als zwarte vlieg benoemd vanwege de geheel zwarte kleur. De mannetjes hebben enorm grote facetogen in vergelijking met vrouwtjes waardoor ze er anders uitzien. Tevens opmerkelijk zijn de lange poten die onder de traag vliegende muggen bungelen. Ook zijn de vrouwtjes iets groter en hebben ze donker gekleurde vleugels. De mannetjes hebben geheel heldere vleugels. Opmerkelijk is dat deze muggen niet erg schuw zijn maar zelfs bij aanraking gewoon blijven zitten. De eitjes worden afgezet in grasland en gazon. De larven voeden zich met dood organische materiaal en vreten aan de wortelhals van grasplanten. De larven lijken op emelten, maar hebben een zwarte kop. Na verpopping komen de muggen eind april tot half mei massaal uit de grond. De gewone rouwvliegen worden vaak tegen de autoruit gedood en kunnen deze dan sterk bevuilen.

Bij het vliegvissen wordt al sinds 1492 een imitatie van de Bibio Marci gebruikt met als naam Mouche de St. Marc of Black Gnat.

Mannetje.

Kenmerken
Door de sterk behaarde en gedrongen gestalte lijkt deze glanzend zwarte mug meer op een vlieg. Ook de populaire familienaam: rouwvliegen of zwarte vliegen verwijst naar de vliegengroep. De draadvormige voelsprieten zijn voor muggen opvallend kort. Mannetjes (216 4a g) met zeer grote, half kogelronde ogen; vrouwtjes (216 4b g, rechter dier) met tamelijk kleine, gescheiden ogen en daardoor ook een duidelijk kleinere kop.

Voorkomen
Bij bosranden, landerijen en in tuinen. Ruim 20 sterk op elkaar lijkende soorten in Nederland en België.

Levenswijze
De maartse vlieg en verwante soorten kunnen in het voorjaar massaal optreden. Ze vliegen traag met hangende poten boven lage vegetatie en worden vaak in een uren lang durende copulatie op zonnige muren en vensterglas aangetroffen. Rouwvlieglarven leven terrestrisch in organisch afval en zijn daardoor compostvormers. Ze kunnen in tuinen soms ook schadelijk zijn door vraat aan plantenwortels.

Bron; Internet en deze info ook vorig jaar gebruikt

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *