Koud, koud dat het was

De beroemde knoop uit leggen van de BassBuster.

Het is weer zo’n week waar in alles kan 21 februari 2013. Paar dagen stabiel Z, ZW  2-3 af en toe met een zonnetje wat precies in het week end valt. Er is dan ook weer goed gevangen met de boat op het Haringvliet en meer dan twintig vissen per persoon was geen uitzondering. Ze lagen wel geconcentreerd dus als je ze eenmaal had gevonden op de gebruikelijke stekken was het je shad laten vallen en aantikken maar.

Het was wel druk op het Haringvliet met het NKS Lund Challenge 2013 op het Oostelijke gedeelte met 74 deelnemende boten moet dat een wereld record zijn geweest aan vangsen en de vaste gezichten voor op onze stekken vanaf de kant was het aan schuiven want met oosten wind zijn er niet veel plekken waar je lekker staat met in iedergeval de wind niet in je gezicht. Onze StammTisch bij WarungFreek grootaandeelhoudster Gerda vierde haar verjaardag (52) zaterdag dus toen ik m’n winkeldeurtje sloot was het niet m’n warmte pak aan maar m’n balroom dance bleu shoes waren de pineut. En tegen de tijd dat ik weer thuis was kon ik zonder het licht aan te doen m’n bedje vinden dus heel verstandig de zondag ook maar overgeslagen langs de waterkant

Deze keer was de sneeuw binnen een paar dagen weg.

Week zeven was redelijk omdat de sneeuw die viel en niet zo’n klein beetje ook samen met de regen in twee dagen weg spoelde en de waterstand op het Haringvliet lekker liet oplopen. Dat met het stabiele weer qua de wind verklaart waarschijnlijk de goede vangsten eind van de week maar week acht is die gedraaid naar O, NO en het is niet alleen een stuk kouder de vangst berichten dalen gelijk weer naar een dieptepunt. Nu maar hopen dat de windrichting in iedergeval zo even blijft staan. Van mij mag hij direct terug naar Zuid, ZuidWest, Zuid dan loopt de temperatuur ook weer op want dit is koud hoor voor een Indo onder het vriespunt vissen

Tegen de wind in was niet te vissen met twee graden onder nul zonder het zonnetje.

Met al dat mooie weer bedoelen we eigenlijk met weinig neerslag was er bijna geen verval deze week op het Haringvliet en als de sluizen dan open stonden was er nagenoeg geen stroming langs het talud waar je vanaf de kant kon profiteren. En daar ben je als kantvisser toch van afhankelijk. Komt bij dat het weer extreem helder water is dus vadertje glasoog die een hekel aan licht heeft zit sowieso op dieper water. De bootjes zijn in het voordeel deze dagen en als de wind maar even gaat liggen zie je die ook in overvloed rond scheuren van stek naar stek

Dan is het druk op deze stek.

Als ik dan de winkeldeur dicht doet en naar de waterkant rijdt 20 februari 2013 is het druk, heel druk. Isset de Magiër, Issa de Klusser, natuurlijk Ronald, Jan de spruitenkoning en Leo de Champ met een collega van de ECT staan er al. Het is met NO wind heerlijk ingooien op deze stek onder aan de dam maar het is koud. Ik doe mijn raam open maar sluit hem gelijk weer en heb al spijt dat ik gegaan ben want veel ruimte is er niet op de krib. Maar Leo en Robert komen me al halen voordat ik rechtsomkeert kan maken. Ik blijf ook nog maar een half uurtje want moet naar Bram om zes uur het avondeten te gaan halen. Het wordt dus friet eten in huize Rumpt en hij kan gelijk weer overwerken op de terminal want als je voor de familie daar te patatjes gaat halen en er moet nog een vette hap bij ben je gelijk door je zakgeld heen. Dat zijn de duurste aardappels die je kan vinden. De grappen en grollen zijn er weer en dat helpt tegen de kou want aanbeten volgen er niet. Dat is het geluk te wonen vijf minuten vanaf je stekken zodat je het even kan proberen. Is het niets dan ben je zo weer thuis. Toch zit ik te nog overwegen om naar de volgende krib te rijden maar ben zo overgehaald hier dat half uurtje m’n shadje te leren zwemmen. Op de andere pieren is niet te vissen zo koud dat het er is. En als Ronald dat beaamt en die is wel wat gewent daar op de kade op Europoort ga ik tussen de buckaroo’s avn de Punt in staan en zolang je niet omkijkt is het net uit te houden. Je moet gelijk je shadje uit kiezen waar je in gelooft want je handschoenen uit trekken om te wisselen is een crime. Je vingers zijn direct gevoelloos en blauw van de kou

Een knoopie uit leggen lukt nog net.

Maar binnen het half uurtje hou ik het voor gezien. Je vingers en gezicht zijn als versteent. Het lichaam is natuurlijk goed ingepakt en dat valt reuze mee maar dat windje is dodelijk vandaag. Alleen Isset de Magier heeft twee dreumesen gevangen als een echte diehard want als Michelin mannetje met alleen de ogen nog te zien staat hier al dik een uurtje maar dit is echt afzien. Wat een gure wind. We nokken met z’n allen af, alleen Isset is een knoop kwijt en die wordt met blauwe vingers nog even voorgedaan door Leo voordat die gouden rakkers gaat halen. Wat een wereld maatje is dat toch.

GetijTabel Hellevoetsluis.
0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *