2013 Brengt ons nog niet veel

Op 29 december 2012 werd door de Champ van de Punt het jaar wel goed afgesloten.

Terwijl we 2012 slecht af sloten qua vangsten brengt de eerste maand van het nieuwe jaar nog slechtere berichten vanaf de Punt. Nog steeds is het niet te doen met de boot door sneeuw, ijssel op de helling en nu de laatste dagen de wind met uitschieters van 8Bfr.

De eerste week van januari werd er zo nu en dan een mooie zander gevangen maar dan moest je veel uurtjes maken aan de waterkant. Hoog water, laag, stromen er was geen touw aan vast te knopen.

En eind van de dag viel dan plotseling de wind.

En dan waren er soms dagen dat je wilde dat je het toch had gewaagt er met de boat in was gegaan maar ook hier was het touwtje te kort. Onze vriend Edje Aldus kwam met dik windje 4, dan moet je niet op het Haringvliet zijn want dan kan het met windstoten spoken maar dan plotseling was het windstil eind van de middag zo tegen de avondgloren

En dat zegt al veel als Jan “de Spruitenkoning” Nieuwland zijn stok thuis laat en in zijn goeie pak aan toch nog even aan komt fietsen. Van vangen is de laatste dagen geen sprake maar dat geeft allemaal niets.

Maar je mist het dat slappe gelu.. praat als je een paar dagen niet bent geweest met de Buckaroo’s van de Punt. Het is gewoon een heel gezellig ploegje met af en toe een wisseling maar over het geheel is het een vaste kern die er elke dag is. Soort samenscholing, een hanggroep maar dan met een hengel als smoes en lekker chillen met elkaar. Je gaat er zelfs even langs tussen de boodschappen door om bij te kletsen. Als het mooi weer is staan er dubbel zoveel fietsen bij het bankje als er vissen en dat komt niet omdat iedereen met een hengel met de auto komt want die pakken tegenwoordig ook allemaal de tweewieler de meeste op aanraden van hun arts. Een beetje beweging kan geen kwaad op onze cholesterol een pondje eraf leeftijd. We zien Jan in een outfit die we nog nooit hebben gezien om door een ringetje te halen in zijn beste pak aankomen. Ik mocht vanmiddag niet vissen horen we dan een beetje chagrijnig nog ook maar missen doet hij niets want er is nog geen aanbeet geregistreerd. Jan is helemaal om met deze visserij en is er tweemaal per dag te vinden. Zoals Leo zo mooi zegt er is een ochtend en een avond ploeg op de Punt. Het zegt wel wat over de gezelligheid op deze stek onder elkaar. Ik moest mee vanmiddag van mijn vrouw naar de verjaardag van mijn broer was het eerste wat hij zei. Prachtig is dat zo uit het leven en dan die opmerkingen van iedereen. Ik zou het van geen goud van de wereld niet willen missen je ligt af en toe echt in een deuk. Heerlijk is dat

Dat was toch reuze handig op taaie dagen.

Op zo’n dag dat plotseling de wind weg valt mist je de Linder. Die wilde we dan nog wel eens met z’n tweeén op pakken zoals te lezen was in maart 2012 en ‘s avonds een paar uurtjes voor het donker worden meepikken maar met een Buster X doe je dat niet. Tis toch oppassen voor je rug op onze leeftijd

Op het binnenwater hebben we niets te zoeken 22 januari.

Dan heeft iedereen toch twee weken schaatsplezier en de elfsteden koorts natuurlijk maar dat gaan we weer niet redden. In week vier wordt er zelfs een toertocht midden op de dag afgebroken door de grote opkomst. Er wordt dus flink gespijbeld en dat zal niet alleen op school zijn. Het is maar goed dat ze de griepgolf niet hebben gemeten want die is skyhigh denk ik. Vinden de werkgevers natuurlijk niet leuk die drang om te schaatsen, ik weet wel wie het maar wat leuk vindt en dat is de penningmeester van de schaatsvereniging (is het wel een vereniging) die die toertocht organiseerde denk ik. Heel veel deelnemers aantrekken, veel te veel laten inschrijven een soort overboeken dus en wie dat heeft meegemaakt in het buitenland die weten pas wat balen is die zakken nu allemaal door het ijs en niemand die je hoort klagen waar is mijn inschrijfgeld gebleven. Terwijl we met z’n allen heel internet afstruinen voor de koopjes en als er wat aan mankeert pas de vakman opzoeken waar we kunnen klagen want die zijn toch dealer? Nee we gaan ijsvissen op een binnenwater, gaatje zagen met z’n allen plons, plons, plons wat denk je wat dat aan geluid onder water teweeg brengt. De herrie kan niet weg en golft drie keer terug. De witvissen die zouden willen vreten liggen gestrest tegen de bodem voor de eerste uren op het diepste gedeelte van de plas. Hahaha de prijzen hoeven in iedergeval niet te worden uitgedeeld dus er is tenminste een penningmeester blij want er is geen winnaar want iedereen blankt. Gelukkig is er wel iets ondernomen om iets te organiseren en dat is natuurlijk weer positief, een leermoment dus en natuurlijk heel veel lol onder elkaar en moet veel meer gebeuren. Hoeveel verenigingen zijn er niet met en hoeveel haventjes in de buurt. Ik was als jeugdige vissertje lid van HSV Sterrenburg uit Dordrecht en toen deden we dit al in de Zuidhaven in het gebied de Biesbosch weliswaar vanaf de steigers, in de Wijnhaven, Nieuwe haven en Voorstraatshaven maar toch. Ik kan het me nog herinneren als de dag van gister. Koud, koud dat het was met van die handwarmers op wasbenzine die je bij de Kleine Beurs op de Voorstraat in Dordrecht van je verjaardagsgeld aanschafte terwijl je eigenlijk liever een dobbertje kocht…

En als de dooi zijn intrede doet dan zijn we er natuurlijk weer.

Afein.. we dwalen af. Als ik 22 januari aan de waterkant aankomt is Jan er ook met zijn kameraad die altijd vrolijk is me dan ook hartelijk welkom komt begroeten. Even een paar uurtjes proberen en een frisse neus halen hoor ik onze boswachter zeggen maar onze gezamenlijke vriend de Zander laat het voor alsnog mooi afweten. Maar we zijn lekker bezig en oh ja we chillen weer wat af. Jan heeft een nieuwe boot gekocht en een passende motor ervoor gevonden. Trailer verbouwd want hij is nog groter dan de vorige. Van zijn meissie een echte hengel gekregen, waar vindt je die nog. Bedoel ik natuurlijk dat schatje van Jan want ik vis al vijftig jaar maar heb van niemand ooit een hengel gekregen terwijl ik toch ook een prima delux m’n allessie thuis heb. En ze, nog steeds dat meissie van Jan, heeft er nog kijk op ook want het is een Godtfather weliswaar die met een parabolische aktie die wil ik ook nog graag aan mijn collectie stokken toevoegen schijnt fantastisch te zijn met drillen dus Jan aan de hengel zal het niet liggen dat visplezier

De helling is nog te glad maar laten kan hij het niet dus Jan vist vanaf de kant.

En na een klein uurtje is de verwachting gedaald naar minus nul. We hebben er geen geloof meer in een aanslag op onze shad in ontvangst te krijgen. Het hoeft geen dreun te zijn een natte scheet mag ook maar een beetje leven in de brouwerij zou ons goed doen met deze temperaturen. Een adrenaline shot kunnen we beide wel gebruiken maar verkleumt zoeken we de auto weer op. De vis zal dieper water hebben opgezocht, warmere lagen, meer zuurstof en voorral donkerder want het water is weer kraakhelder op het Haringvliet

Wel uitkijken waar je loopt.

Dat zal het blijven deze week hoewel de sneeuw binnen enkele dagen weg is vooral door de regenbuien blijft het Haringvliet helder en dat is geen goed nieuws voor de kantvisserij om vadertje Glasoog te belagen

Windkracht 8 blaast over me heen alleen zittent kan ik vissen.

De laatste week van de maand zijn het al betere temperaturen soms al in de dubbele cijfers het kan snel gaan met een zuiderwindje maar het waait veel te hard om er met de boot op uit te trekken. Misschien volgende week de rivieren maar eens opzoeken

Het regent niet tenminste niet van boven en met 7 graden, windje in de rug is het heerlijk vertoeven.

Nee met dat heldere water wordt het niets. Springtij en hoog water helpt ook niet echt mee want daardoor blijven de deuren gesloten dat hebben we wel geleerd in ’53 vandaag precies 60 jaar geleden. Springtij komt in Nederland ongeveer eenmaal per twee weken voor, ongeveer twee etmalen ná de maanstanden volle en nieuwe maan. Er staat dan bij hoog water op een bepaalde plaats meer water dan bij doodtij

Issa wil wel even een fotoootje trekken.

En met die wind erbij stuwt het water op tegen de sluizen en die kunnen dan natuurlijk niet open om het hoge waterstand binnen de sluizen te lozen. En zolang het niet stroomt op het Haringvliet kunnen we een bijt uurtje wel vergeten. Issa (www.issaklusbedrijf.nl) komt ook nog even buurten tussen twee klussen door en wil wel even een foto maken maar is binnen vijf minuten verzopen, tot op z’n onderbroek nat door het opstuivende water dat over de strekdam heen komt en is weer snel op weg naar zijn volgende opdracht

Wind wordt wat minder eind van de middag.

Ik houd het ook voor gezien op deze laatste dag van januari die ik dus afsluit zoals zoveel dagen van deze maand. Lekker uitgewaaid en met een leeg hooft weer naar huis om de aardappeltjes schillen

Maar goed dat er niet te veel water van boven af komt nu de sluizen niet open kunnen.

Morgen al weer februari wat gaat dat toch snel. We gaan de vakantie regelen want het is zo weer kerst. Moeten de ballen weer van zolder worden gehaald lijkt wel of ik ze gisteren naar boven heb gebracht….

Reactie’s

Hai Freek,

Wilde je mail lezen, maar ik krijg ‘m niet geopend, klopt dat ?

Hoe gaat het zo verder bij jullie ?

Doe de groetjes aan Henny van ons !

Groetjes, Ina

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *