Eindelijk het water is bruin

Leo met een mooi PR van 1 meter + zes centimeter op 8 december.

Het vissen in december ziet er goed uit want eindelijk is het water bruin zoals we op de “Punt” zeggen. Je keek minstens 4 meter diep in het water laatste weken vanaf de kant en dan is het slecht vissen op vadertje glasoog maar het lijkt of alles drie, vier weken later is in de natuur vergeleken met vorige seizoenen.

We hebben dus vanaf de kant hele goede zin want met de boot vissen is niet te doen. En nu de beroeps van het Haringvliet af is moet het toch beter gaan worden vanaf de kant. Het moet wel leuk blijven met de wind die is niet onder de 4bfr geweest dus we pakken de mooie uurtjes vanaf de kant.

Nee, lekker weer om te vissen was het niet.

27 december 2012. Maar ik kan de bijt uurtjes niet vinden. Krijg al de naam op de “Punt” net net laat te zijn. Want zijn ze loss dan ben ik te laat op de goede stekken en het zijn soms echt kwartiertjes net voordat het echt begint te echt stromen en dat doet het nu eindelijk af en toe als een jecco. De 32 gram loodkoppen kan weer uit de kast. Laat het maar flink regenen bij onze oosterburen en in Zwitserland

Donker water en eindelijk regen aan de bovenloop en er wordt weer een visje gevangen.

De eerste week wordt er aardig gevangen, door sommige dan vooral net voor donker worden. Ook hebben de snoekbaarzen van die mooie groene vlekjes op de flanken die zo mooi mee kleuren met dat gouden en zilverblauwe. Deze zag je al jaren geleden alleen op de Oude Maas maar die variant is dus verder afgezakt naar het deltagebied

Als ik ‘s middags aankom verjaag ik de waterkoeten en zit ik alleen, dat wil alles zeggen.
Aasvis is er dus.

28 december 2012 ik ben zoekende. Je moet er er wezen als het “bijtuurtje” aanbreekt. Er is een overschot aan aasvisjes van winde, voorn baarsjes en snoek-baarsjes. De futen doen hun best en met tientallen, nee honderdtallen duiken ze in de stroomnaad. Je kan niet begrijpen hoe ze dat allemaal weg stouwen. Ze slokken het naar binnen en duiken alweer. Dat gaat zo heel de dag door met af en toe massaal een pauze van een uurtje. Dat is natuurlijk weer raar dat ze massaal stoppen om na een klein uurtje weer te beginnen met schrokken

Nee met de boat is het niet te doen.

Maar het is net te doen met deze wind uit het westen in de rug maar af en toe draait hij naar zuid en komt hij recht de haven in en dan mis je denk ik alle aanslagen op je shadje. De wind waait een grote bocht in je lijn al stop je de lijn de laatste meter als bij het feedervissen zodat de lijn zo strak mogelijk staat en als de loodkop van 32 gram!! eindelijk de bodem aantikt lig je al bijna weer tegen je eigen talud aan door wind en stroming

Soms wel een project X-feest op de goede stekken.

Zoals ik al vertelde moest je er echt zijn op de goede momenten en daarom heet het vissen en geen vangen want die momenten veranderde nogal van dag op dag. Natuurlijk zijn dan die fanatiekelingen die vissen van ochtendgloren naar donker zeker nu de zeebaars zijn kuierlatten heeft getrokken en naar het zuiden terug zijn getrokken in het voordeel. Het is druk aan het Haringvliet. Dan maak je zeker een leuk kwartiertje mee met natuurlijk wel de goede shad hebben want ze zijn nog kieskeurig ook onze vriend de Zander

Terwijl andere stekken uit de gratie liggen.

Zoals ik al zei ik pieste er elke dag weer net naast en kwam soms maar tien minuten te laat volgens de ingewijden. Door aanloop aan de Stammtisch van Warung Freek, verjaardag van mijn allesie met de daarbij behorende aanloop heel de week want lijkt of iedereen vrij is en het gaat zo slecht met de economie.. wie houden die dan draaiende, de visite -familie en slapers, brunchen met de beroemde cholesterol hap zoals Leo het zo mooi omschrijft van huize Oosterhuis de gebakken eitjes uiteraard zonder bruin randje daar weet Ursula alles van, met spek, ham, verse tomaten, witte bonen in tomatensap, verse worst, zout, witte peper voor de eitjes en zwarte voor de tomaatjes van natuurlijk de TroutBuster en belegen kaas mmhm, beregezellig allemaal een dag is zo om en dan is het natuurlijk  moeilijk kiezen. In Bfr 6 staan met regen hopend beiden in de rug te hebben of je gasten entertainen

Zelfs de kerstman is deze keer te laat.

28 december 2012. Zelfs kerst avond voordat we naar de kerststal gaan in vol ornaat mag niet baten. Note; mijn zwager Martin zat ondergedoken in de auto op de heenweg bang herkent te worden naast de kerstman. Hahaha die wilde niet herkend worden. Geen tikkie kan ik registreren terwijl de clan iets vroeger in de middag toch een leuk uurtje meegemaakt schijnen te hebben gehad.

Van Issa de klusser mag ik wel even ruiken hoe dat gevoel smaakt.

De jongens kunnen er wel om lachen als ik daar als kerstman staat te vissen en de vakantiegangers van de vakantiedorpen die een wandelingetje maken om de gourmet te laten zakken ben ik een bezienswaardigheid en ga op de foto met ze omdat Martin ze doorstuurt als ze vragen hebben wat voor vissen het zijn, is dit de zee, is dit zout water, hoe diep is het dan, eten we dat in ons restaurant, zijn jullie gestoord om hier te staan op kerstavond met dat mooie weer, enz, dat soort vragen dus en sta ik in mijn beste duits, engels, frans, vlaams te vertellen wat we aan het doen zijn. Hellevoetsluis op de kaart te zetten dus en zal Bert van Houten van het gemeentehuis eens vragen om opslag. Iedereen wenst de kerstman goede vangst maar het brengt geen geluk. Het mag allemaal niet baten en mag ik met Issa www.issaklusbedrijf.nl op de foto zodat er toch een Zander op staat met Kerstman.

Er is zoveel aasvis dat je ze per ongeluk haakt.

Zal ik het verleerd hebben op dit water, mijn thuiswater, mijn Haringvliet te lezen. We gaan gewoon door en Martin helpt me in mijn vertrouwen. We zitten elke dag een paar uurtjes lekker uit te waaien met de kerstdagen maar op een losse en dat was een mooie vis een paar ferme tikken, je begrijpt niet waarom we ze niet  haken want de dreun is af en toe tot in je schouder te voelen komen we niet veel verder. Wel kost het veel staarten van de shad maar veel verder kunnen we de dreg niet naar achteren zetten willen we niet alle actie uit de staart halen

De futen zijn moddervet.

Ze zijn dus toch volop bezig maar volgevreten en bezig als enigste rover waar dat bekent van is om de visjes de start af te bijten. Snoekbaarzen doen dat om een voorraad aan te leggen voor slechtere tijden als ze vol zitten om ze dan later op te halen. Ze, de gevangenen, kunnen immers toch niet wegzwemmen. Misschien is dit “het” moment om met dood aas te vissen. Die slecht zwemmende visjes worden door de stroming meegevoerd en liggen denk ik ergens op een hoop in een dieper gedeelte of een nering. We zien dit fenomeen ook in b.v. Indonesia waar op de markt alleen levende have worden verkocht. Wij lachen om foto’s met een brommer met tientallen kippen of eenden maar ze hebben geen ijskast daar in ieder huis. Is onbetaalbaar want het is de hele dag horren met dat ding of er is sowieso geen stroom. Dus levend bewaren

Sjappo voor mijn maatje in deze harde tijden.

Maar we moeten het dus doen met een paar dreunen en het is moeilijk vissen met de wind uit het zuidwesten. En dan op 26 december

Leo heeft zelfs paraplu als ik aankomt.

Is het ‘s middags plotseling windstil als ik aankom op onze stek, het miezert maar voor de rest is het natuurlijk perfect we zitten met z’n tweeën te vissen want iedereen zit hutje mutje onder het oog van de vuurtoren dus we kunnen lekker te chatten met onze vaste supporter Robert die Leo zelfs droog houdt

De Shamp van de Punt doet van zich spreken.

Dan eindelijk krijgt Leo een niet te missen dreun er op en zijn smile spreekt boekdelen. Zijn eerste worp met de tricolore van vorig jaar na eerst een tenniselleboog te hebben gegooid met alle kleuren uit zijn voorraad. Zou kleur en vorm dan toch wat uit maken ik begin het te geloven als zijn tweede worp een nog mooiere exemplaar op levert

Dat is een mooie afsluiting voor vandaag.

Vadertje glasoog toch nog kunnen irriteren met een zelfgebouwde shad en ook maar net gehaakt op de dreg. En dat was het weer voor vandaag. We krijgen wel wat tikken maar we kunnen ze niet verzilveren. Een paar losse, vissen die we wel haken maar na en paar meter gevecht zich kunnen los rukken. Dat is vissen… Voor de televisie vang je niets dus staan we er morgen weer, elke dag een paar uurtje uit te waaien totdat de wind wil vallen en we eruit kunnen met de BassBuster.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *