Vissen zijn van slag deze week

Vol goede moed natuurlijk

Vanmiddag dinsdag 29 mei 2012 nog even op het OVM geweest met Erik maar het was niet best. Op ons vertrouwde stekkie gaan we na een dik half uur aan de wandel richting de “bak”. We hebben al die tijd geen enkele vis zien draaien of stijgen. iedereen die we ook spreken heeft geblankt.

Zo het is weer rustig aan de waterkant na het (dit keer Pinkster) week-end. Gelukkig en daar ben ik reuze blij mee kan ik mijn visdagen zelf indelen dus mijd ik de vrije dagen i.v.m. natuurlijk de drukte dan aan de waterkant. Helemaal de vakantie weken met jets en speedboten dan is het juist voor mij stil aan de waterkant. Ik ben vandaag helemaal door gelopen naar achteren en het is best lastig gooien met windkracht 4-5 maar ook dat gaat steeds beter dan twee weken geleden. Erik blijft in het begin van de strekdam hangen want in de luwte er van heeft hij in ieder geval een vis zien draaien en achter het speldaas zien gaan

Nieuwe onderlijn natuurlijk om alles uit te sluiten op breuk
Ben er klaar voor

En met de een vlieg de bruine gestreepte Summersmile Tomato III van Floris Fly Fishtechnieken (zie verhaaal van  20090919- Waar is de snoekbaars…) probeert Erik natuurlijk deze jagende forel op die stekelbaarsjes te neppen en vervolgens te haken. Maar het wordt niets en na een kleine twee uurtjes werpen gaan we een wiskey’tje nuttigen in Rockanje aan de Middelweg. Tja het valt natuurlijk allemaal niet mee om de dagen een beetje positief in te vullend

De snoekbaars laat het ook af weten

Eind van de dag nog op de punt geweest waar twee man sterk al een paar uurtjes stonden met dood aas en shadjes maar die hebben ook nog geen tikkie gezien en ik hou het na een uurtje gooien ook voor gezien. Heb ook daar geen enkele aanbeet kunnen registreren.

Woensdag ochtend moest ik naar de Catfisch maar Mirabel stond alleen in de winkel. Mario was ff naar Joop gelopen die was aan het vissen met de veteranen in de Land van Paling. Natuurlijk ga ik ook even kijken maar ook de witvis laat het af weten. Hier en daar hebben de wedstrijdvissers een visje met één uitzondering van zeven stuks brasems. Natuurijk het is heerlijk 15-20 graden met een zonnetje en windkracht drie super weer maar vis vangen daar zit je voor en neem van mij maar aan dat die mannen allemaal kunnen vissen. Maar hier en daar zelfs een enkele zonder vis. Ze doen het gewoon weg niet ze krijgen ze niet aan het azen. De witvis, rovers alles ligt stil en aan de paai pukkels te zien op de brasem is alles drie weken later. De aasvis op het Haringvliet is één centimeter groot terwijl vorig jaar die al minstens vijf was

HSV het Voornse Kannaal

Kanaal hun beste beentje voor zetten en vissen aan het Voornse Kanaal ter hoogte van Cerbeco hun wedstrijd. Ook daar ga ik natuurlijk ook ff kijken, zou zelfs mee hebben gedaan maar kon niet alles meer op tijd alles vinden vanmiddag. Het is al weer een jaartje of wat  geleden en na ver zoeken 27 juni 2010 een koppel wedstrijdje met met Marcel om de eer van de vereniging hoog te houden dat ik ben weze witvissen. Maar heb belooft aan Wim van Amen de voorzitter dat ik 10 juli in ieder geval meedoet aan de club wedstrijd

Zoetwaterkreeftjes zat

Maar aan het Voornse Kanaal is het ook knudde. Wim haalt eenmaal zijn schepnet door het water heen en deze zit vol met zoetwatergarnaaltjes van een centimeter. Hier zit dus vreten zat voor het jong broed van allerlei vissoorten. Want alles wat beweegt onderwater is er gek op. Krijg gelijk door van Kees waar je moet zijn voor de vers de vase = muggelarven te scheppen maar dan de grote variant en ik ben weer helemaal bij. Is wel een smerig karwei dat scheppen in die rotte bladeren met een puts een emmer aan een stok maar je moet er wat voor over hebben om dat eerste klas aas te hebben. Zeker als ik leer van Jan van Marion hoe ik de poppen van een soort rups waar vissen helemaal dol van zijn uit de rietstengels moet halen (vooral vinden) en ben weer helemaal bij

Rode muggelarven

Rode muggenlarve of dansmug

De rode muggenlarve is het meest verkochte levende voer voor vissen. Rode muggenlarve is ook het  meest economisch te kweken van al het levend voer voor vissen. Rode muggenlarve is de larve van  de dansmug , muggen welke in grote zwarte zwermen boven sloten te vinden zijn. De larven kunnen ook in sterk vervuild en ondoorzichtig water leven. Ze leven in holen in de bodem van de sloot. Hun bloed bevat een enzym waarmee ze uit water zuurstof kunnen binden, daarom kunnen deze  larven ook in zuurstofarm water leven , zoals op  de bodem van een moddersloot.

Het leven op de bodem van een sloot

Het langwerpige lichaam heeft enkele achterpoten,  dit zijn geen echte poten. De staart bevat haren en de mond is met 2 borstelringen bezet.Om onduidelijke redenen verlaat de larve soms zijn hol om naar de oppervlakte te gaan. Op dat moment zijn ze erg  kwetsbaar voor bijvoorbeelstekelbaarsje. In het hol veranderen ze in poppen die naar de oppervlakte drijven en daar tot mug verpoppen.

Als visaas, vers de vase

De grotere larvesoorten van de chironomus-mug of  dansmug zijn uitstekend visaas. Maar omdat de larven klein zijn, is het moeilijk om ze aan de haak  te slaan. Gebruik in ieder geval een kleine maat  voor het haakje.

Bron internet

Maar driekwart zit hier ook dus zonder vis en dat voor het Voornse Kanaal en heel frusterend zie je de windes en brasems rollen over het water. Die hebben gewoon heel wat anders te doen. De natuur is gewoon drie, vier weken later dit jaar. Het is dus plan-plan (iedereen die op Indonesië is geweest kent dat) dit voorjaar. Geeft niets maar je zal maar een wedstrijd hebben uit geschreven en de winnaar worden met één vis. Kan nu dus gewoon gebeuren. Kijk nog even naar Kees de Boer zijn zelf uitgevonden systeem het vissen met de vaste hengel en een voerkorf. De beetverklikker het Cdb systeem hoe kan dat anders heten zit aan de hengeltop en de lijn staat eigenlijk strak naar de zorgvuldig aangelegde voerplek. De wapperlijn met aas en haak wappert of ligt net zolang die lijn is als bij het feederen vrij op te nemen. Heel subtiel vissen dus en de kleinste aanraking van het aas wordt geregistreerd. Daar zit denk ik wel een leuk verhaaltje in en zal dat eens met de uitvinder en fanatiek wedstrijd visser bespreken.

Jan staat er elke dag helemaal verslaaft op die ene tik

Ga nog even tegen beter weten in naar de “Punt” vanmiddag 31 mei 2012 maar sta daar samen met Jan shadjes te leren zwemmen en die zullen het nooit leren. Ga morgen maar eens het Europoort gebied in eens kijken een makreeltje te vangen vanaf de kant. Heb goede berichten gehoord weliswaar van plaatsen waar je niet mag vissen maar het is het proberen waard. Veertig tot 50 stuks makrelen vanaf de kant dat wil ik ook wel eens meemaken op een pilkertje of een spinner op een 15-20 grams hengel. Dat is sport kan ik je verzekeren. Het binnenwater ligt deze week plat en het waait te hard om de rivieren met de boot goed te kunnen belagen. En zoals m’n vismaatje de BassMeister altijd zo mooi zegt; a bad day of fisching still beats a good day at work.. En zo is het maar net en worstelen we maar door.

Reactie’s

Hay Freekje,

Leuk verhaal.

Een vraagje is die rode muggen larve ook iets voor mijn vijver vissen en

eten ze alg?  mijn vijver ziet er uit als een mooi gazonnetje ,waar iedereen jaloers op is!!

Groetjes Huibert..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *