Vol goede zin

Was weer druk bij de vuurtoren zondag 11 maart 2012.

Gisteren ochtend 13 maart 2012 zo rond koffie tijd komt Leo van de “Punt  vandaan en heeft er mooie vissen gevangen samen met Anton en Jan. Als dan Erik ook langs komt om zijn aanstaande Mercury op te halen voor een onderhoud beurt zijn de plannen zo gesmeed. We gaan er in met z’n drieën in Middelharnis.

Want na de verhalen en foto’s van Leo zijn we we in Warung Freek weer helemaal opgewarmd zeker na die proef vaart van gisteren waar we ook heel goed hebben gevangen in nog geen twee uurtjes tijd. We vielen waarschijnlijk precies in het bijt uurtje en hopen dat vanmiddag natuurlijk weer mee te maken.

Dit vindt ik te koud, geef mij maar de linder.
Onder toezicht van Anton.

We gaan in ieder geval wat eerder van huis dan gisteren en staan dan ook om 13.00 uur voor de Lidl proviand in te slaan en Erik denkt waarschijnlijk dat we heel de week weg blijven. Pizza’s, zak krentenbollen, kokos macronen, eierkoeken en een treetje limonade. Van de honger zullen we niet omkomen. Dat is in ieder geval goed geregeld.

En nog steeds is het windstil dus prima om het backtrollen onder de knie te krijgen want dat moet je wel even door hebben. Drie handelingen tegelijkertijd de elektromotor bedienen, z’n kont van de Linder in de wind houden en de goede snelheid aan houden wat het belangrijkste is natuurlijk zodat de shad netjes met de goede snelheid onder de boot net over de bodem wandelt. Goed voor uit kijken (als in je auto vier auto’s voor uit kijken) zodat je kan anticiperen op de wind, golven van andere boten, stroming en weet ik niet allemaal zodat je het talud goed kan volgen op de goede diepte.

We hebben er zin in.

Traileren is zo voor mekaar met de mannen. en als ik de auto afsluit en de trailer op slot zet hebben Erik en Leo de boot al klaar . Dat alles voor elkaar inclusief op de omgeving letten op verkeer/gevaar als boeien, wrakhout etc. heb ik het niet eens over de stroming die op het Haringvliet natuurlijk reuze meevalt daarna komt pas het vissen voor jezelf en niet andersom. Als je dan eenmaal zover bent kan je de andere boten in de gaten houden of die wat vangen of zich zo manoeuvreren dat ze op jouw plekkie komen te ligeen tegen het goede gedeelte van het talud.

Direkt heeft Erik contact.

En als we dan op ons stekkie van gisteren zijn aangekomen heeft Erik er eigenlijk gelijk een aanbeet weliswaar een natte scheet en dat voorspelt niet veel goeds. Ze doen het heeeel voorzichtig dus en niet zoals gisteren van die keiharde knallen.

Zijn eerste vis als stuurman op zijn eigen bootje de AnkerMeister is in zijn nopjes.

Hij is een maatje kleiner en duidelijk een mannetje terwijl we gisteren overwegend vrouwtjes vingen en een maatje groter. Maar we zijn nog maar net bezig en de middag is nog lang.

Ze doen het dus heeel voorzichtig vandaag maar net op de dreg.

Dat is een lekker begin en we zien het helemaal zitten maar wat we ook proberen de volgende uren is het taai en we kunnen ze niet vinden. Het water is weer glashelder zou dat het zijn zonder wind maar de sluizen van de Haringvlietdam spuien want de lichten branden dus het zou moeten stromen. Maar daar merken we weinig van dat zal wel door de lage waterstand komen. Alle andere boten hebben hetzelfde probleem alleen die vroeg zijn begonnen hebben in de ochtend richting Tiengemeten nog wat kunnen scoren. Pas na alles te hebben uitgekamd, meerdere malen het hele talud te hebben afgevist vangt Erik zijn tweede van de dag het zelfde maatje als de eerste vis.

Leo pakt nog een dreumes.

Als we voor in de boot een zucht van verlichting horen en Leo een aanbeet(je) kan verzilveren. Op grote diepte weliswaar en dan lijkt het nog wat maar na rustige inhalen komt er een dreumes boven.

Wat een aalscholver aan kan richten.

Die is flink beschadigt aan één kant en waarschijnlijk van een aalscholver afkomstig. Van een snoek van dit formaat verwondingen zou je beide zijden van verwondingen zien kleiner natuurlijk en niet van die grote sneden.

Ik was minder gelukkig vandaag met één enkele aanbeet.

En ik moet het vandaag zonder doen. En dat nadat gisteren op deze stek het snot voor de ogen stonden te vangen. Onbegrijpelijke vis onze vadertje glasoog de zander. Van die snoekbaars is niet te begrijpen. Vandaag ook weer zeer helder water maar vandaag geen zonnetje dat leek dus gunstiger maar nee dus. Krijg nog één goede aanbeet maar net achter de dreg wordt de staart finaal afgebeten.

Was gisteren dezelfde tijd beter vertoeven qua weer en qua vangsten, wat een verschil.

We gaan er uit want het wordt ook frisser zonder het zonnetje. Zijn we mooi om 18.00 uur thuis en kan Leo zijn zoontje naar de judo brengen. Hij moet wel opschieten horen we van Monica onderweg op de Haringvlietdam want zijn prakkie spaghetti staat al in de magnetron. Dus scheuren we dik 100 km Hellevoetsluis binnen. Dat gaat wel lekker met de Linder er achter over die brede rotonde’s als je de buitenste ring neemt, dat moet ik niet flikken met de Buster.

Vanmorgen nog even op de Punt geweest kon het niet laten met dat mooie weer.

De winkel gaat om 10.30 uur open en Henny kan dat goed alleen tegenwoordig en om 13.00 uur heb ik een haast klusje voor Eef die een poster moet afleveren van een foto sessie die de heeft om 11.00 uur dus trek ik nog maar even mijn laarzen aan. Kan ik nog net een paar uurtjes mee pakken maar als ik op de dam verschijn is daar Harm met Martin en Jan Nieuwland die vanaf de ochtendgloren 3 lichte aanbeten heeft gehad. Dat is niet wat je wilt horen natuurlijk. De bootjes om ons heen liggen er ook verveelt bij op het water, het is dan ook bijna rimpelloos. Ik ga er bij zitten en na een kwartiertje sla ik op gevoel raak. Dat is een flinke vis zo te zien maar na enkele uithalen voel ik al dat dat geen snoekbaars is. Een snoek misschien zeg ik hoopvol maar nee daar zijn de uithalen weer veel te kort voor en even later zien we dat ik een flinke brasem vals heb gehaakt. De mannen gaan naar de koffie en ik blijf nog even zitten, want ik ben er nog maar net. En als Martin en Harm de auto in willen stappen haak ik een leuke dreumis van ±50cm. Dat doe je goed roept Harm bij wie je moet wezen als je wilt vissen op de meerval op de Ebro (www.demeervalspecialist.nl) en natuurlijk moet ik glimlachen. Ik blijf nog maar een half uurtje maar hou het dan ook voor gezien en laat het water over aan de witvissers waar het ook niet lekker loopt. Tien brasems in een ochtend sessie is veel te weinig voor dit water in deze tijd van het jaar. Zodadelijk eind van de middag nog maar eens terug komen dat is natuurlijk een weelde zo vlak bij huis op fietsafstand want het is uren maken. Het kan een paar uur later heel anders zijn…

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *