Alleen maar kijken

Eerste dooidag maar het gaat vlug.

Wanneer Wilma en Wim maandag 13 februari 2012 vroeg in de middag huiswaarts gaan na een gezellige zondag avond en sinds lange tijd eens hebben uit geslapen. Je ligt natuurlijk heerlijk aan de achterkant van het huis lekker stil met die nieuwe verduistering gordijnen. Het is er pikdonker en van tijd dan geen weet.

Gisteren middag zijn Wim en Wilma op visite gekomen in Warung Freek. Het is te koud om te vissen het vriest nog steeds zeker ‘s nachts. Ze blijven overnachten want waarom zou je ‘s avonds van alles riskeren met die ijssel en dat was maar goed ook want het zou spek glad worden met heeeeel veel blikschade of nog erger. Kunnen we lekker bomen over ons vak de fotografie. Photoshop ideetjes doornemen, papiersoorten testen en opnamen uit proberen.

Jaja Wilma kijkt haar ogen uit, Wim kan koken.

Natuurlijk gaan we wat kokkerellen met kipdrumstick, garnalen, warme kaas gerechten, sla, tomaten en Chinese bami. Rare combi zou je denken maar Wilma is vegetarisch vandaar. Heb je al snel pitten tekort met alles dubbel maar we hebben geen haast. De hele avond ligt nog voor ons.

Jawel Wim dat is archide olie gemaakt van pinda’s en smaakloos en en met een klontje boter verbrand het  nooit.

Maar het duurt wel lang hoor die vrieskou en daar heb ik helemaal niets mee. Vroeger als kind al niet. Dan viel ik natuurlijk op de binnen kant van mijn knie en kon twee maanden niet voetballen. Verschrikkelijk vond ik dat maar natuurlijk wilde ik wel profiteren van al die gezelligheid en als we dan met een ploegje naar de viersprong gingen een uitbater midden in de Dordse Biesbosch. Er was altijd wel een ouder die ons wegbracht met een busje want fietsen was een hele onderneming vanuit Dubbeldam door die dikke laag sneeuw bemande ik de beste tafel van de zaak en zorgde dat als er een paar kleumend binnen kwamen er hot chocomel te wachten stond met wel of geen drank eeuuhe slagroom bedoel ik natuurlijk. En toen er eentje door het ijs zakte, toevallig waarop ik een oogje toendertijd had was het feest kompleet natuurlijk daar aan dat tafeltje in die serre achter glas met een zonnetje door de ramen. Afein we dwalen af.

Een elfsteden tocht zou er niet van komen maar de alternatieve werd wel verreden op 8 februari.

Van dat vissen komt dus helemaal niets van terecht, beetje internetten, zo kom je terecht op Marktplaats en denk van al die dubbele vis attributen kan ik er net zo goed ook opzetten maar puntje bij het bekende paaltje koop je meer dan je verkoop. Onderhandelen over pluggen, hengels een Godtfather Parabolic die ik altijd al een keertje wilde uit proberen en bijpassende  molen van Spro de RedArc 10400 want ik heb het liefst allemaal dezelfde spullen aan board zodat je snel kunt verwisselen. En natuurlijk of moet ik zeggen gelukkig komen Huib, Gerda, dokter Erik, Sandra, en zaterdag’s Lange Erik met natuurlijk met Vera, Bram en Willem de volgende generatie vissertjes, Theo, Joop, Waldi, Ageeth, Netty met natuurlijk Buddy het vriendinnetje van mogli, Martin, Dorien, Freekie, John, Leo, en wie ik vergeet met mijn dronken kop kortom de vaste bemanning van de koffietafel en  Stammtich geregeld buurten want anders zou de verveling genadeloos toeslaan in huize BassBuster.

Erik komt 2 februari gezellig brunchen want veel te koud om te werken in de tuin de bijl staat in het vet.

De kippensoep was een hot item en werd genadeloos bekritiseerd in de tijd van bruine bonen- en de erwtensoep. Voorral met wat rijst en sambal voor de Indo’s onder ons. Heerlijk. En van Erik geen foto’s meer want hij staat liever in het BassBuster journaal met grote vissen op de gevoelige plaat dan achter de kachel. Raar natuurlijk want wat kan hij nu beter kokkerellen of vissen daar zijn we nog niet achter dus maar flink oefenen zou ik zo zeggen. Want hij neemt zo af en toe wat lekkere dingen mee (Goeleh Ikan). Maar dan moet je natuurlijk net bij mij wezen en zeker in dezer dagen en ga je zeker op de gevoelige chip. Want zout wordt je er wel van natuurlijk van die harde laag op het water.

Tuurlijk zo af en toe is het een zootje in de keuken.

En van mijn Omaatje Moes geleerd want Oma Moes, zo wilde ze zelf worden vernoemd als je je basis gerechten kant en klaar staan heb je zo een grote tafel klaar staan.

Mijn beide Omaatjes komen we geregeld tegen in mijn verhalen dus hier eens een plaatje van Oma Moes uit Baarn.

En 9 februari is Erik er terwijl we weer wat in elkaar flanzen en ik hoef maar een kort telefoontje te plegen dan komen Waldie , Ageeth en Wouter de stammtich kompleet maken.

Zelfs Wouter vond het te knauwen.

Goeleh Ikan. (Gestoofde vis in pittige saus)


* 1 kg. panklare makreel of kleine schelvis,

* 1 theel. laos,

* zout,

* 1 theel. koenjit,

* 1 eetll. asem,

* 1 theel. basillicumblaadjes,

* 1 grote ui,

* 1/2 theel. serehpoeder,

* 1-2 eetl. sambal oelek,

* peper.


Pel de ui en snipper hem fijn. Was de vis, verwijder het zwarte vliesje in de buikholte door het met wat zout te wrijven. Wrijf de vis in met de asem, wat zout en peper. Zet de vis op een koele plaats. Maak de ui, de sambal, de laos, de koenjit, de basillicum en de serehpoeder fijn in de vijzel, doe er 3 dl. water bij en breng het mengsel aan de kook. Snijd grote vis in moten. Doe de vis in de saus. Laat deze op laaggedraaide vlam zacht koken tot de vis gaar is. Controleer dit door een stukje vis van de graat te nemen.

Bron Internet; Tante Lenny’s idonesisch kookhoekje

Erik kan je om een boodschap sturen.

Natuurlijk vermaak je je wel maar nu weet ik waarom ik elk jaar rond deze tijd naar Lombok ga. Heerlijk vissen in een zonnetje, nee dan heeft Mario het beter voor elkaar. Daar krijg je dan een fotootje van om het ff lekker in te smeren. Die is goed bezig en ik denk dat zijn harde schijf goed leeg is om het nieuwe seizoen te beginnen in zijn winkeltje in de Oostzandijk naast de Kerkstraat in Hellevoetsluis.

Dan Mario die zijn tweede Six-Gill boven haalt met een lekker zonnetje op je bol bij René.

Gunnen we hem natuurlijk allemaal en kan je vertellen dat ik hele mooi plaatjes van hem heb gekregen van de meest exotische vissen uit Thailand en La Palma. Prachtig. Geweldig hoor en we hebben zo dadelijk weer wat te kletsen aan de Stammtich aan de Rijksstraatweg.

Wij moeten het hier dus mee doen.
Wim weet nu ook wat een gebakken eitje is bij WarungFreek.

Wij doen een toastje wit brood met Monchou kaas en gerookte zalm erop geleerd van Waldi als voorafje met een bruin boterhammetje met schouderham, gebakken ei van Ellen zo uit het wild van de boerderij, kaas en warme gerookte ham met Italiaanse tomaatjes. Heerlijk.

We proberen nog wat met wat vijf flitsers om de buiten situatie gelijk te houden met een binnen situatie om een portret te maken natuurlijk nu in scène gezet. Maar we moeten nog flink wat oefenen om een donkere kamer naturel uit te lichten met flitsers zonder hinderlijke schaduwen. Dat is toch anders als met studio flitsers die we gewent zijn.

De post komt de pluggen brengen die ik via internet heb gekocht we kunnen weer vooruit.

Maar vandaag is de dooi dus begonnen en Wim en Wilma moeten nog foto’s printen vanmiddag voor een bruidspaar en gaan rond 14.00 uur richting Zoetermeer. Ik ga even kijken aan het Haringvliet weliswaar met hengel eigenlijk tegen beter weten in maar moet toch echt nog een paar dagen wachten. De post brengt een doosje en we kunnen weer deze zomer op de roofblei, snoek, baars, winde en forellen met o.a. deze pluggen. Ik sta te popelen om de boot te water te laten alles is er klaar voor op de bridge (o.a. steun voor hengels, gps, marifoon en radio antenne, radar reflector, ankerbal, claxon, verstraler voor en breedstraler achter, etc.), elektrische lier, steun voor reserve band, downriggers, Humminbird fishfinder installeren incl. sonde, front troller. Dan kom ik er gisteren achter dat mijn backtroller kapot is. Waarschijnlijk vocht in de motor gekomen en dat na vijf keer gebruiken. Heb ik weer. Pfffttte wat een lijst het lijkt wel werk. Ik mag wel opschieten anders ben ik te laat voor de zeebaars…

Reactie’s

Freek,

het ws weer heerlijk en gezellig.

Mooi he, Erik in zijn element! De kip zit nog op het plafond.

Waldi en Ageeth

Hee Freekie,

Leuk joh… Hoeissie?
Wij vinden de blogg heel leuk. Wil je ons re-directen naar —.–com want ik

ga dit e-mail adres beëindigen.

Groetjes John

Antw.: We zijn lekker bezig behalve met vissen

Hoi Freek,

Bedankt, voor je leuke mail.

Het is wel een gezelliige boel bij jullie he ???

En wat lijk jij veel op je oma zeg een vriendelijk  gezicht, lijkt me een heel lief mensje, dat straalt ze tenminste uit!!

Groetjes,

Loes

hoi FReek.

Heb even gekeken wat je opgeschreven hebt.

Echter het is Ikan Bali wat ik maakte.

Erik

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *