Toppie Stad

We vertrekken vanuit Middelharnis.

Vandaag donderdag 27 oktober 2011 met Patrick Stad gevist. Die heeft een maandje geleden geproefd van het verticalen en wilde graag dit nog eens meemaken. Van die dreunen op je Godtfather

En hij is er vroeg bij, nog maar net licht buiten en de deurbel gaat al. Eerst koffie en we nemen het vismateriaal door. Patrick vist normaal op de karper en ‘s winters met dood aas op de meter snoeken voornamelijk op het Aa in Zoetermeer. Dan is zo’n aanbeet direct van onderaf natuurlijk fantastisch. Bij het vissen vanaf de rodt pot, je hengels staan dan op steunen met een pieper die je waarschuwt wanneer de vis er va door gaat mis je dit natuurlijk allemaal omdat met dit systeem de vis zichzelf haakt. Ik en dat is het cruciale moment en dat zal elke verikaler, diogonaler, kantikaler of dropshotter beamen dat het juist gaat om die aanbeet. Die agressieve dreun die je krijg vanuit de diepte als de rover zich stort op je shad.

Het is druk op de plekken uit de wind.

We starten uit de wind net buiten de haven van Middelharnis dik over 10en het is er druk. Twee bellyboten uit Brabant die er wel vaker zijn en wat Belgen en Polen met een bootje. Floris is ook vertrokken uit Waddinxveen en zal er samen met Erik over een klein uurtje zijn. Wij vissen dan nog even hier om dan zodadelijk samen naar de Oude Maas te gaan via het Spui. Ik laat de shad zakken en krijg er gelijk een ferme tik op en de eerste mooie vis een dikke vijftiger is binnen. Over het algemeen geen dreumesen op het Haringvliet maar ze zijn natuurlijk wel dunner bezaaid in aantallen. En als ik dan tien minuten later er weer eentje vangt is het gedaan. Op een vis in de bellyboat na zie ik niemand wat vangen het laatste half uur. We eten een broodje en gaan vast richting Spui op ons dooie gemak. We kunnen toch niet hard varen want er staan flink wat golven (5) op het Haringvliet. Maar op het Spui krijgen we ook geen aanbeten. Ik bel Floris maar krijg geen gehoor. Die had er allang moeten zijn. Die is altijd eerder een uurtje te vroeg dan twee minuten te laat al het om vissen gaat. We zien hem dan wel op de OM en we scheuren met dik 50 km per uur over het Spui langs Oud Beijerland richting Dordrecht.

Oude Maas is al weken goed vissen.

En op de OM is het goed vissen. Elke ronde over de goede stekken heen levert vis op soms wel vijf, zes vissen per drift maar over het algemeen zijn de formaten het probleem. De aanslag op je materiaal is fantastisch, heerlijk die ferme tikken maar de meeste vissen zijn rond de veertig centimeter groot. We gaan over op een andere techniek en we gaan ankeren en proberen te dropShotten. Misschien dat we iets van de grond wel grotere kunnen vangen, of slepende op de stroom met de shad. En deze techniek pakt goed uit. En zeker met de keuze van Patrick om met grotere shads te gaan vissen 20cm die van Fox doen het vandaag uitmuntend. Wel minder aanbeten maar tenminste grotere vissen.

Nog geen wereldformaat maar al wel richting de 60.

Nu gaat het lekker en we vangen wat mooiere exemplaren.

Patrick is niet te houden vandaag op de OM.

En Patrick… die is niet af te stoppen. Zijn wat slepende techniek met de Fox is dodelijk vandaag.

De ene na de andere komt boven zeilen.

De wind is wat minder geworden en als het zonnetje dan af en toe doorbreekt is het gewoon lekker. en kan zelfs de jas uit. Het water is bijna spiegeltje glad maar heel veel onderstroom. Het giert als een jekko.

De enigste baars van vandaag mag ik haken.

Het gaat lekker en hebben een uurtje dikke pret als plotseling eigenlijk de stroming in één keer om gaat. Zo snel heb ik dat nog niet meegemaakt.

En als je dan al telefonerend een vis staat te drillen, dan hoor je er echt bij.

Binnen een minuut giert het werkelijk de andere kant op en is het gedaan met deze techniek. We krijgen nog mondjesmaat aanbeten.

Als dan Floris en Erik aankomen.

En wanneer de TroutBuster dan aankomt en al driftend weliswaar weer dat kleine formaat dreumesen om ons heen blijft vangen weer vijf zes vissen per drift zijn we om. Dan maar wat kleinere vissen maar we willen natuurlijk een kromme stok in onze handen. We gaan ook weer driften en varen steeds op om je dan weer vervolgens een kilometertje of twee te laten afzakken over de goede stekken heen..

We vangen os het snot voor de ogen.
Weer dreumesen zat te vangen.

En sporadisch dat we een vis vangen boven de vijftig centimeter maar we zitten heelijk te vissen. Bijna windstil en de scheepvaart is opvallend rustig. Het is al dik na vijven als we weer richting Spui vertrekken. Om zeven uur willen we in de Hoad zijn op de helling in Middelharnis en onderweg nog een paar stekken aan doen. Op het Spui krijgen we weer geen aanbeten. Raar is dat toch maar op dit water is het alles of niets. Maar voor de havenhoofd van Middelharnis deze keer aan de ander kant als vanochtend nu de wind is gaan liggen krijgt Floris er een goeie aan. Zo eentje die na de dreun vast op de bodem staat en na een eeuwigheid, je gaat bijna denken dat je vast zit gaat zwemmen. Een paar beuken geeft en lijn nemend de slip laat gillen. Om dan vervolgens te lossen. Wat jammer is dat nu, die wilden we allemaal wel zien.

Vlak onder de voeten van Patrick.

Wat een dreunen weer het is fantastisch. Ik ben een keertje bijna zelfs mijn hengel bijna kwijt omdat ik denk geen bodem te hebben terwijl ik met de elektromotor aan het stoeien ben om in de goede positie te komen en laat tegelijkertijd wat lijn vieren en als hij de lijn bijna strak staat krijg ik me een dreun erop. Kan m’n stok nog net goed vast pakken terwijl hij balanceerde op mijn handpalm. We vangen nog een paar mooie dikke ronde vissen allemaal rond de zestig cm eigenlijk het zelfde formaat als vanmorgen wat vroeger op de dag als Floris onder grote hilariteit een vis onder de voeten van Patrick vandaan peutert met de droge opmerking van “die zag ik nog net ff legge” gaan we er uit. Anders missen we het frietkot.

Mannen het was me weer een waar genoegen ons samen zijn.

En daar sluiten we altijd de dag af onder het genot van een bananen shake natuurlijk. Alleen jammer dat de saté op was want die kippensnitzel was geen goede aanrader. Dat wordt em niet volgende keer maar weer het gewone recept graag. Zeker met dat gebit van mij.

Reacties:

Hoi Freek,

mooie dag was dat, jammer dat ik er niet bij kon zijn.

Hoe is ut met je lier?

Kan morgen wel ff langskomen

Waldi

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *