Het was werelds vandaag

Mijn vismaatje is niet boos hoor maar in opperste concentratie.

Maandag 20 juni 2011 bel ik Erik om een uurtje of 12.00. De wind was gaan liggen en vroeg of hij mee wilde gaan roofbleien. Nog ff een telefoontje en dan kom ik er aan was direct het antwoord.

Dat kwam goed uit want moest nog twee pootjes af slijpen van de botenwagen. Die staken net te ver uit onder het chassis en raakte de grond bij de helling in Stellendam. Nu is die knik daar wel heel erg stijl, daar kwamen we vorige week vrijdag achter. Moest toen schuinweg traileren maar nu is alles picobello.

Tuurlijk de brug tegen maar vandaag geen ramp, de economie moet iemand anders maar draaiende houden, vandaag zijn wij vrij.

We moeten nog even wachten op de brugwachter maar om ± 13.30 liggen we dan toch te dobberen in de haven en gaan het Haringvliet op. We weten een groot vlak plateau met een onderwater gelopen strekdam en daar willen we heen. Normaal doen we dit trollend langs de rand van het talud aan de Hellevoetse of Stellendamse kant van het Haringvliet. Altijd mooie baarzen en met een beetje geluk pak je er een flinke snoek. Maar nu zijn we gespind op onze grote vriend Aspius aspius, de roofblei en speren in een keer door dwarsover het Haringvliet heen. Het is windstil met een lekker zonnetje, heerlijk op het water.

Dat belooft veel goeds.

En van verre zien we aan de vogels dat we precies op tijd zijn op onze stek. De rovers zijn los!!! Dan wordt de vis (speldaas) zo opgejaagd naar het wateroppervlak dat de meeuwen meeprofiteren.

Met mooie baarzen als bijvangsten.

Snel er langs driften en de eerste aanbeten zijn er. Mooie baarzen vangen we al werpend met kleine plugjes maar we kunnen eigenlijk niet ver genoeg ermee werpen 3-4 gram de Salmo’s en Rapala’s. We willen natuurlijk niet te dicht lang de hotspot driften want de roofblei is zeer schuw. Daarom waarschijnlijk pakken we geen roofblei en wel de baarzen terwijl we ze wel zien springen.

En gretig zijn ze.

En voedselnijd is er, de plugjes worden met volle overgave genomen en niet te missen. Tjonge wat een klappen op de hengel en die gaan rond tot in het handvat.

Telkens denken we een roofblei te hebben, zulke dreunen zijn het maar het blijkt een dikke baars te zijn. We moeten verder weg gooien en het speltaas is nog zo klein dat grotere plugjes en dus zwaarder zodat er een grotere afstand is te over bruggen geen optie kan zijn. Misschien met een stabilo ervoor maar dat maakt teveel herrie. Het is hier maar 2 meter diep.

We veranderen van techniek.

We gaan veranderen van vis techniek en gaan ankeren stroom opwaarts. Nu kunnen we de plugjes laten drijven in de stroom ver over de hotspot heen en dan weer naar ons toe vissen. We gebruiken altijd drijvende plugjes zodat je ze trollend ook kan gebruiken. Als dan de ene hengel vuil heeft geschept hoef je de andere niet binnen te halen. De plug gaat immers drijven zolang we niet voorwaarts gaan. Doe dit nu niet als je vis heb want een mooie en zeker zeeforel, roofblei of een mooie snoek is zo verspeeld als hij door de lijnenen van je kompanen zwemt. Baars en winde blijven meestal wel diep en heb je daar minder last van en zowieso vissen we daar liever werpend op driften langs de rivierbedding.

En dan is het raak.

En dan is de bear los zal maar zeggen. Nu weten we wel het verschil tussen de dril van een baars of roofblei te onderscheiden. De roofblei komt van onderaf, soms knallend door het wateroppervlak om daar dan even schuddend de plug proberen kwijt te raken om daarna de diepte op te zoeken om dan meters lijn te nemen waarbij je op de top continue tikken krijg. Baarzen blijven diep tot aan de boot sport geven met lange uithalen.

De Bear laat ook van zich spreken.

Ze zijn allemaal dik in de zestig cm en af en toe kookt het water. Overal om ons heen duikende vogels en springende vissen. Moeten scholen zijn van honderden vissen want we zien om de ±10 minuten overal om ons heen dit fenomeen. Ze zwemmen natuurlijk een bepaald gebied af en jagen de scholen jonge vis voor zich uit. Zelfs op de diepe stukken van het Haringvliet. Daar krijgen we nog problemen zat mee denk ik. Dit vreetfestijn duurt zeker een uurtje of 3 tot ver nadat de stroom eruit is. Lijkt wel of de ene helft van de rovers achter het dammetje onder water afwacht en de rest de school jonge vis erover heen jaagt. Als jachtluipaarden de prooi opjagen de groep in. Waarom zal het anders zijn op het land als in het water.

En zelfs onze privé arts in ruste, de nieuwe pensionaris kan oefenen voor zijn BC trip, die gaat helemaal los.

Wij hebben een werelddag, eentje die je niet veel meemaak en genieten met volle teugen. We zijn er weer precies op het goede moment. Dit kan je niet geloven zonder het eerst mee te maken. zoveel vissen drillen, losmaken en weer drillen. Wel veel wisselen van plug want denk dat we nog te groot zijn. De plug dan. Misschien een Delta visje. Als op de zeebaars bij de vroegere blokkendam. Met Stabilo’s of dobbers die je kan vullen met water. Nog heel wat te leren dus. Wat moet het zijn als het speldaas wat groter is en meer lijkt op de grootte van de plug. Wil het graag weten en dan ben ik er weer.

Roofblei

De roofblei (Aspius aspius) werd in 1984 voor het eerst in Nederland gevangen in de Roer. Inmiddels is hij bekend van tientallen locaties in Waal, IJssel en Rijn. Van oorsprong komt hij voor in Centraal- en Oost Europa. Hij heeft zijn areaal via een natuurlijke verspreiding (ondersteund door uitzettingen) in westelijke richting uitgebreid. Hij leeft vooral in de midden- en benedenloop van rivieren. Ook wordt hij aangetroffen in allerlei zijwateren en in meren.

De roofblei paait in april-mei bovenin grindbanken in stromend water. Ook eiafzet op ondergelopen grasland en op takken en waterplanten is bekend. Jonge roofblei eet aanvankelijk klein dierlijk- en plantaardig materiaal. Vanaf een lengte van 20 à 30 cm wordt het een viseter. Hij jaagt dan vaak in scholen. Hoe ouder hij wordt hoe meer solitair hij gaat leven.

In het oorspronkelijke leefgebied is de roofblei in aantal achteruitgegaan. Hij breidt zich sterk uit over Nederland sinds hij hier gevestigd is..  BeschermingDe soort wordt beschouwd als een exoot. Hij heeft in Nederland geen bijzondere wettelijke status. Sinds 2010 is hij opgenomen in de Visserijwet. Internationaal is de roofblei wel beschermd middels de Conventie van Bern (bijlage 3) en de Europese Habitatrichtlijn (bijlage 2)

Bron; Internet Ravon

Mijn maatje met een glimlach.
Dit zien we niet graag.

En zo worden dus kapitale vissen verspeel omdat de andere dreggen in het net vast zitten. Twee klappen en hij is los. Maar wat erger is hij kan zich verschrikkelijk verwonden.

Het feest gaat gewoon door.

Maar het is goud vandaag en je vraag je af waar ze zijn op ie moeilijke dagen. Als je er alles aan doet om een aanbeet te krijgen. Vandaag dus goed gegokt om naar deze stek te gaan. Dat is de ervaring van enkele jaren om hier direct naar toe te varen. Goed uitgepakt dus vandaag.

En allemaal dik in 60cm.
Dikke fun dus.
En zodra de meeuwen weer arriveerde kregen wij het zwaar te verduren.
En een iets dieper lopende plug leverde mooie baarzen op allemaal rond de 50 cm.

Klinkt raar maar we gaan snoekbaarzen. We staan hier nu dik drie uur geankerd en hebben nog nooit zoveel roofblijen op één dag gevangen. Zelfs niet met de bassMeister. Maar we willen vadertje snoekbaars ook nog even belagen. Heerlijk vertikalen op 7 meter met lichte loodkopjes.

Het is fantastisch mooi weer.
Maar er is een tijd van.

En onder het oog van wel een hele grootte boot van de Politie vangen we nog een paar hele mooie snoekbaarzen. Mijn dag kan niet meer stuk. In de stuurhut waren volgens mijn maatje wel 15 petten aanwezig. Een uitje dus.  Ik was te druk op dat moment met drillen. Die boot zien we even later afgemeerd in de haven van Hellevoetsluis. Op de rest van het Haringvliet naar de dam toe op de bekende stekken is het nog niet zoveel. Nog veel te zout denk ik. We hebben nog even geprobeerd hier en daar voor Oudenhoorn en Hellevoetsluis want op de terugweg kwamen we er toch langs maar noppes. We zijn vandaag natuurlijk wel heel erg verwend.

Wilde jullie lezers deze foto niet onthouden, was vandaag de AnkerMeister.
Was weer werelds vandaag, maakt weer alle sepers van de laatste tijd goed.

Nu maar hopen dat de wind meerdere keren valt deze week. Vandaag is het in iedergeval knudde. Hij loopt naar 5 en dat is niet fijn vissen. Nu maar hopen dat dat vrijdag beter is want dan heeft Rob weer zijn feessie. Met de Sirius op de makreel en platvis. Zie het verslag van 25 juni vorig jaar. Daar zie ik weer naar uit. Moet wel de wind wat gaan liggen want zeeziek kunnen we niet gebruiken. Dat wordt dus aan de pil…

Reactie’s

Ongelofelijk Guys !!!!

Wat een superdag moet het voor jullie vandaag geweest zijn. Ik denk dat heel wat vissers in andere delen van onze aardkloot stinkend jaloers zouden zijn met zulke vangsten.

En dan te weten dat ik de komende 4 dagen mag (lees moet) werken. Geweldige reportage weer Freek. Heb met plezier alles zitten lezen en de foto’s bekeken,

gr. Peet

Freek,

Het was weer een mooi verhaal en wat een vissen hebben jullie gevangen.

Nou daar mag je inderdaad trots op zijn zeg.

Lekker zo’n vakantiedaagje he?

En de foto’s zijn ook geweldig.

Ik weet ook nog een goeie fotograaf joh:Freek Oosterhuis ,die heeft al diverse reportages gemaakt  voor ons !!!!!!!

Helemaal geweldig.!!!!

Veel plezier met het vissen met je maatje.

Groetjes,

Loes

Boy’s

Jammer dat ik daar niet bij was. Ik moet nog maar afwachten wat ik volgende week vang op diep water op La-Palma. Met een beetje geluk overschaduw ik dat hele clubje van jullie.

Joop

Zoetwatertrobbers,

Geslaagd, joepie maar hebbie daar ook marifoon voor nodig… Mooie vissen en ben jalours. Kom zondag meedoen.

Martin.

Freek,

vooral doorgaan met deze mailtjes sturen,zit elke keer weer te genieten(of ik er zelf bij ben)ken dat gevoel van een met de natuur enz. enz. gr.ed

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *