Middagje relaxt vissen

Woensdag middag 7 september 2005 met Frans karperen. Voor mij al weer even geleden. Heb mijn karper uitrusting door de drukte van mijn werk al in geen 20 jaar aangeraakt. Maar door het enthousiasme van Frans ben ik weer aangestoken door het vis virus. Komt bij dat ik niet zo’n statische visser ben met piepers maar de voorzitter van de grootste vereniging van het eiland “het Voornse Kanaal” met een kleine 3000 leden maak je niets meer wijs op dit gebied. En dat is aanstekelijk dus. Ik heb voorheen heel veel witvis wedstrijd vissen gedaan met de hengelsportvereniging uit Dordrecht. HSV Sterrenburg. En als je altijd op stromend water, de rivier heb gevist valt dat hier in deze regio vies tegen. Met overwegend stilstaand water is dat voor mietjes zal ik maar ongemanierd zeggen. 

Op stromend water ben je veel meer “bezig” het stroomt immers. Uitkienen waar je moet voeren, wel of niet verzwaard. In de wedstrijd va 4 of 5 uur kan je misschien wel 4 meter opschuiven naar voren maar ook naar achter. Dan zou je niet meer bij je voerplek kunnen komen of met steeds lagere lijn gaan vissen wat natuurlijk niet ten goed komt van de precisie. Je kan niet meer tegenhouden zodat je aas iets ven de bodem loskomt boven je voerplek om de brasem te verlijden of je dobber “sturen” langs je voerplek voor mooie voorns. Van feederen was nog geen sprake laat staan van Match, Winkler Picker etc. Met een werphengel ging je snoeken als je daar het geld voor had tenminste want met een stevige bamboe hengel lukte dat ook nog wel. Je had alleen van zware vaste stokken. En natuurlijk tegelijkertijd je omgeving in de gaten houden en opletten op die duwbakken die voorbij komen. Want af en toe ben je al je water kwijt door de zuiging van die boten. En linker is als al dat water weer terug komt. Je vist dus veel actiever en dat is niet alleen het hoogteverschil van eb en vloed. Dan heeft het materiaal wel een heel positieve vlucht genomen. En een hobby mag tegenwoordig wat kosten natuurlijk. Maar vanwege het water verandering naar stilstaand door de verhuizing naar Hellevoetsluis was voor mij de lol er een beetje af en stortte al mijn tijd in mijn werk. En dat was eigenlijk ook nodig wil je wat opstarten zonder beginkapitaal. Maar vanaf vandaag zou dat allemaal veranderen en dat kan ik je zeggen nu anno 2011. Frans bedankt maar vond het toch nodig om dit alles te vertellen wie dit allemaal op zijn geweten heeft. Hahaha.

In de Vestinggracht Hellevoetsluis

Het was heerlijk in het zonnetje en zowel Frans al ik door mijn werk kennen veel mensen in Hellevoetsluis dus aanspraak genoeg ook van niet vissers. Het is een komen van gaan en zo blijf je een beetje bij wat er zoal op Hellevoet gebeurt en dat gaat niet alleen over vissen. Wat slap geouwehoer zeg net ouwe wijven en dan zijn natuurlijk die piepers (beetverklikkers) wel handig. Want karperen is meer dan alleen vissen. Het heeft een geheel eigen sociaal leven lijkt het wel en ze kennen elkaar allemaal. Vissen ze niet dan nog zijn ze er als de kippen bij als een ander zit te vissen. Het duurt vandaag best wel even voordat we wakker worden gemaakt door het verwachte toontje uit de Fox beetverklikker. Vis… en door het zelf haak systeem van tegenwoordig hoef je niet meer aan te slaan en kan de drill direct beginnen.

Die systemen zijn allemaal nieuw voor me

En na een paar mooie uitvallen komt er een mooie Schubkarper* boven en wordt vakkundig de vis geschept door de meester himzelf. Nog een plaatje, een inspectie op beschadigingen en/of parasieten. Zonodig wordt hij anders behandeld en hij kan weer terug. Gezellig hoor zo met je vismaatje de hele wereld bekritiseren in je luie stoel met het zonnetje op je bol. Zouden we veel vaker moeten gaan doen lekker je hoofd leeg maken dus voor herhaling vatbaar.

Goede generale dus

Zaterdag gaan we met z’n tweetjes meedoen aan een karpermarathon. Zal voor het eerst zijn dat ik aan zoiets meedoet maar met zo’n leermeester zal dat peanuts zijn. Moet nog wel even langs Mario (Catfish) want het is al even geleden dat ik heb zitten karperen. Wij deden het nog met een piepertje een aardappel wel te verstaan en niet zo’n moderne elektrische waker zodat je kan maffen in je tentje ja er is heel wat veranderd, mais, meatworst of als je het ruig wilde doen en je je zakgeld had gekregen wat roggebrood met vanilie, hennep, en aardappelkruim balletjes van kneden ter grote van een kippen ei en dat aan de haak. De haak deed je eigenlijk verstoppen in je aas. Tis ook al weer een kleine 20 jaar geleden dat het ergens om ging dus onderlijnen, haken, rodpot, spelden, lood, afhouders en weet ik allemaal niet wat  halen. M’n hengels zijn natuurlijk ook hopeloos veroudert maar gelukkig heeft de secretaris van onze welbekende visvereniging Jan de Snaaier een nieuw setje gekocht en kan ik zijn “oude” (een beetje karpervisser moet natuurlijk bij blijven dus deze hengels zijn voor mij prima geshikt) Special Triton Carps 12ft met Shimano’s beetrunners 6000RE over nemen. Ik ben er helemaal klaar voor.

*De Schubkarper is de meest voorkomende karpersoort in de Nederlandse viswateren. De Schubkarper is een kweekvorm van de Boerenkarper en wordt regelmatig uitgezet. Deze soort kan uitgroeien tot geweldige bakbeesten (biggen) met een flinke lengte en een enorm gewicht. Deze karpers zijn in tegenstelling tot de Boerenkarper wat dikker, ronder en hebben een hoge rug. Zoals de naam het al een beetje zegt is deze karper geheel beschubt. Zijn schubbenlichaam bestaat uit allemaal kleine ronde schubjes die samen een geheel schubbenpatroon vormen waarbij er op het gehele lichaam, behalve de vinnen, staart en kop totaal geen huid te zien is zonder schubben. De schubben kunnen een kleur hebben die varieert van goudgeel tot grijsbruin.

1 antwoord

Trackbacks & Pingbacks

  1. […] Middagje relaxt vissen Monteur komt aan huis. […]

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *