HSV Sterrenburg. 10e Jaargang no 8. Augustus 1981.

Zeven meter uit de kant

Nog eentje uit de oude doos omdat ik foto’s van die dag heb en de verslagen van Arie van Kersen.

Vissen aan de Kil ter hoogte van het crosterrein. Met de vaste stok want feederen, method, winckler tip enz. bestond nog niet. Ik viste met met 8 gram dobbers die ik met schuiflood dan zo ver mogelijk het talud af gooide met een lange opslag. Zo kon ik in de stroming met dat lood op de grond stil liggen en brasems vangen. Hoe harder het stroomde hoe minder loodkorrels ik gebruikte zodat de dobber boven water bleef steken. Voor brasems te vangen moet je aas zo stil mogelijk liggen. Waren die nog niet op de stek dan hield je de dobber tegen en kwam je made omhoog door de stroming en als je dan de dobber los liet zakte het aas naar de bodem. Meestal kreeg je dan de aanbeet van dikke voorns

Brasems vangen

Ik heb dus nog steeds die dobbers in mijn vitrine liggen

Zie dat ik er zelf nog drie heb met dit systeem

Ik geloofde er dus in in dit zelf uitgevonden systeem met een lange onderlijn en dat moest ik ook wel want het geld voor een langere hengel had ik niet. Had een bruine Mitchell van dacht 8 meter gekocht. Zo trots al een aap met veren. Bij die hengel kon je achter delen bij kopen en daar spaarde ik dan voor om die stok te kunnen verlengen steeds met een 70cm. Je kocht een meter bij en schoof die dan in het laatste deel. Een zwabber natuurlijk maar het ging om verder te liggen, en na een aanbeet zo snel als mogelijk was, die opzet delen af te steken naar je hengel. Zo kon ik meekomen met die langere stokken van de rest voor mij dus een betaalbare optie. Je lag een rijksdaalder in voor de wedstrijd en die werd dan verdeeld onder de eerste drie met bonnen. Zo kocht ik mijn aas daarvan en dobbers. Van het Restaurant van Stichting Bijzondere Cursussen, later Elsevier kreeg ik de kontjes en overgebleven brood. Die gooide ik in dozen op de verwarmingsbuizen van de postkamer en kelder onder de flat op Vinkplein. En dan gingen die door de gehakt molen van mijn moeder heen. Zat ik een middag op het balkon te malen in het zonnetje met de mussen naast me. Dat was mijn mijn basisvoer met flink wat melasse er in, havermout, en flink wat gekregen tarwe en geplette maïs van mijn buurman Peter die bij een overslagbedrijf werkte. Zo kon ik meedoen. En de Paas en kerstbout bonnen gingen dan naar Ria van de keuken die goed voor me zorgde met dat overgebleven brood. Wist toch niet hoe je dat allemaal klaar moest maken. Ik at altijd gewoon zuurkool en peen/uien of ging naar mijn ouders voor de kerstmaaltijd. Ik heb dit jaar 2022 nog het laatste emmertje broodmeel gebruikt. Niets mis mee zo droog werd dat op die verwarming buizen

Toeval bestaat niet maar vorige week eentje van mijn vismaatje Joop gekregen om oude Bolies te malen

En dan gingen die door de gehakt molen van mijn moeder heen. Zat ik een middag op het balkon te malen in het zonnetje met de mussen naast me. Dat was mijn mijn basisvoer met flink wat melasse er in, havermout, en flink wat gekregen tarwe en geplette maïs van mijn buurman Peter die bij een overslagbedrijf werkte. Zo kon ik meedoen. En de Paas en kerstbout bonnen gingen dan naar Ria van de keuken die goed voor me zorgde met dat overgebleven brood. Wist toch niet hoe je dat allemaal klaar moest maken. Ik at altijd gewoon zuurkool en peen/uien of ging naar mijn ouders voor de kerstmaaltijd. Ik heb dit jaar 2022 nog het laatste emmertje broodmeel gebruikt. Niets mis mee zo droog werd dat op die verwarming buizen

*******************************************************************************************

Beste visvrienden. Door ziekte van onze Secretaris, en door vakantie van de man die daardoor het clubblad moest verzorgen, is er in de maand juli geen blad verschenen. Onze excuses daarvoor.

*******************************************************************************************

Wedstrijdverslag 27 juni. Kil Crosterrein.

 1. P. Frijhof 3400 gr.
 2. F. Oosterhuis 2550 gr.
 3. F. vd Graaf 2250 gr.
 4. W. van Winden 2100 gr.
 5. J. Glimmerveen 2025 gr.
 6. A. v Kersen 2000 gr.

6. H. de Groot 1175 gr.
7. P. Bakker 825 gr.
8. A. v d Linden 550 gr.
9. L. van Wingerden 550 gr.
10. A. v d Weteringh 450 gr.

*******************************************************************************************

Het originele verslag

*********************************************************************************************

Wedstrijdverslag 4 juli. Zuidhaven buiten.

 1. F. Oosterhuis 2875 gr.
 2. W. van Winden 950 gr.
 3. H. de Groot 700 gr.
 4. F. v d Graaf 450 gr.

5. J. Glimmerveen 325 gr.
6. P. Bakker 300 gr.
7. P. Frijhof 200 gr.
8. A.v d Linden 175 gr.

*********************************************************************************************

Wedstrijdverslag 11 juli. Merwelanden buiten.

 1. F. Oosterhuis 8750 gr.
 2. A. v d Weteringh 4500 gr.
 3. L. van Wingerden 1800 gr.

Met de vakantie wordt er veel wedstrijden dus afgeschreven, het is wel de beste tijd om platten te vangen

********************************************************************************************

Wedstrijdverslag 18 juli. Kil Bruggehof.

 1. L. v Wingerden. 5200 gr.
 2. P. Bakker. 2400 gr.
 3. H. de Groot 1775 gr.
 4. F. Oosterhuis 1625 gr.

5. J. Glimmerveen 1100 gr.
6. A. v d Weteringh 850 gr.
7. P. Slingerland 675 gr.
8. A.v d Linden 175 gr.

********************************************************************************************

Wedstrijdverslag 25 juli. Merwelanden buiten.

 1. H. de Groot 2750 gr.
 2. F. Oosterhuis 2450 gr.

4. A. v d Weteringh 1200 gr.
5. P. Bakker 1000 gr.

*********************************************************************************************

Wedstrijdverslag 1 augustus. Kil Crosterrein.

 1. F. Oosterhuis 9575 gr.
 2. P. Bakker. 4150 gr.
 3. a. v d weteringh 3300 gr.

4. H. de Groot 2875 gr.
5. A. van kersten. 2075 gr.

Gewoon over de blokken heen bij het eerste talud

Je ziet goed dat als het water zakt waar je zit te vissen. Afgaand is makkelijker vissen dan opkomend water. Je voerplek als je die al kan opbouwen daar kan je als je het verkeerd doet niet meer bij. Vandaar dat ik viste met een lange opslag en die dobber met verzwaard lood

Een heerlijke tijd

Met naast me Arie van de Weterringh, H de Groot en Peter Bakker aan de Kil waar we graag viste. Uitkijken als er een schip voorbij kwam dan kon je je spulletjes oppakken en naar boven brengen. Dan trok zo’n boot je stek leeg en zag je waar je steeds vast liep. de stenen zag je gewoon. Hupsakee weer naar beneden en voeren en vissen maar weer

***********************************************************************************************

Wedstrijdverslag 8 augustus. Wantij.

 1. F. Oosterhuis 2800 gr.
 2. AH. de Groot 2300 gr.
 3. P. Bakker 750 gr.

4. F. Frijhof 550 gr.
5. A. v Kersen 525 gr.
6. A. van de Watering 275 gr.

************************************************************************************************

Totaalstand bijgehouden tot en met 8 augustus.

 1. F Oosterhuis. 32975 Gram
 2. H. de Groot. 15125 “
 3. A. v d Weteringh. 11475 “
 4. P. Bakker. 11350 “
 5. L. van Wingerden. 10600 “
 6. A. van Kersen. 9270 “
 7. J. Glimmerveen. 7600 “
 8. P. Frijhof. 7350 “
 9. A. van der Linden. 4900 “
 10. W. van Winden. 3050 “
 11. Fr. v d Graaf. 2860 “
 12. P. Slingerland. 1400 “
 13. C. van Assum. 100 “
 14. E. Dubbeld. 90 “

Zoals u ziet hebben we een koploper van allure. Maar dat is geen kunst, want als wij een visje vangen dan moet Freek zo nodig weer een brasem er uit halen. Voortaan noemen we Freek Brasem-Freek

************************************************************************************************

VERZAMELEN! VERZAMELEN!

Zaterdag 22 augustus gaan we een half uurtje later verzamelen. Dus om 6 uur.

************************************************************************************************

Wedstrijdprogramma tot en met 3 oktober.

15 Augustus. Merwelanden (binnen). Buiten.

22 Augustus. De Graafstroom.

29 Augustus. Zuidhaven buiten.

5 September. Kil Bruggehof.

12 September. Penn en Bouduim. (Oude Maas)

19 September.. Merwelanden Buiten.

3 Oktober. Weide van Boer Valk (Merwede)

************************************************************************************************

Onze secretaris.

Zoals u misschien wel weet is onze vriend en Secretaris voor de tweede maal in korte tijd weer geopereerd. Gelukkig is nu alles weer achter de rug, en kan hij de tijd krijgen om weer helemaal op te knappen. Gerrit we hopen dat je vlug helemaal weer de “oude” wordt, en dat je weer met ons mee kunt gaan vissen. Alleen Brasem-Freek kan je onmogelijk nog inhalen. Maar Cor v d Assum is nog wel te pakken voor je. Gerrit veel sterkte toegewenst door ons allen, en tot aan de waterkant.

************************************************************************************************

Toen ik van de week, na een vermoeiende werkdag weer voet in huis zette, ben ik na het eten even de tuin ingelopen en ben aan de waterkant even wat gaan vissen. De vangst was erg goed, 12 voorns en 6 brasems (nee ik heet geen Freek). Toen kreeg ik weer beet. En wat ik toen boven water haalde, dat was toch wel wat bijzonders. Er zaten namelijk TWEE vissen aan. Wat bleek nu? Een klein voorntje zat keurig gehaakt, maar een iets grotere voorn daar was het tuigje achter zijn kieuwen gekomen. Ik heb mijn vangst direkt aan mijn vrouw laten zien, dus als u aan mij twijfelt, kunt u het even aan haar vragen. Maar het is toch een vreemde gewaarwording. Sportvrienden tot aan de waterkant. Groetjes A. van Kersen

Ook zomaar vissen was heerlijk aan de Kil

Ik heb de notulen van Arie van Kersen bij mijn oude fotomeuk gezet van diezelfde wedstrijdjes. Zoveel foto’s heb ik niet gemaakt tijdens die wedstrijden maar zal er toch nog een aantal leuke maanden/anekdotes opzetten mettertijd

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *