Buckaroo’s naar de Haaien

Alleen een tasje kleding mee.

Vrijdag 20 september 2024 gaan er acht Buckaroo’s met de QuoVadis2 op haaien jacht. Vandaag rijdt ik met Marco mee vanaf de carpoolplek. Heerlijk relaxt voor mij dus.

We vertrekken bij de Neeltje Jans met de QuoVadis van schipper Sjef Mathijsen.

07.28 uur.

We zijn allemaal ruim op tijd aanwezig. De visdrang is te voelen, te ruiken hier in het zilte.

We gaan vissen op de gladde haai. De gevlekte zullen we vandaag niet tegen komen. Dan moet je vroeger in het jaar zijn maar die schijnen pas weerstand te geven maar dat is dan iets voor volgend jaar. Dan mogen er ook maar vier aan board om te vissen en bij een aanbeet moeten dan de andere hengels opgehaald worden. Spannend allemaal dus. Eerst maar eens proberen er eentje te vangen.

0741 uur. All on board.
Koffie met appelkoek.

We worden verwelkomt door Sjef met koffie en appelkoek. Altijd goed natuurlijk om te beginnen.

En op eentje na leeg is mijn doosje.

En dan horen we dat we dat we vandaag naar buiten gaan om achter de gladde vinnen aan te gaan. Mijn doosje zeeziek tabletten is gelijk half leeg en de rest van de inhoud ben ik twee uur later kwijt.

07.50 uur.
De sterke verhalen.
Touwtje om de bolder.

Er gaat tegelijkertijd nog een bootje door de sluis heen gelijk met de onze.

Beetje slek graag.
Dat wordt nog wat jongens, naar buiten.
Met z’n 2en in de sluis.
We zijn op gelijke hoogte.
Matroos Arno.
Ik weet niet waar ze het over hebben.

Wel touwtje vast houden in de sluis maar dat weten ze allemaal wel. Het verval valt wel mee in ons platte landje. Te zien aan de donkere rand in de sluis. Dat is wel anders in Engeland met enkel meters verschil.

Hengels overboard.
Je maakt wat mee.

Nog een mooi verhaal van Tommy Cooper eeeuihe van onze schipper. Met Hengels kunnen over boord bedoelt die niet ze over de reling te kieperen. Alleen het aas met lood dus. Dat is dus al eens gebeurd volgens Sjef zodoende legt hij het voor de zekerheid toch ff uit.

We zijn op de pad.
Rustig zeetje.

De sluis door en we zijn op weg naar onze jachtgronden. Dat is niet zo ver de zee op we blijven de kust zien. Dat vinden enkel onder ons een goed idee. Die beginnen al een beetje pips te zien.

Onderlijn maken.
Sjef zweert bij deze haken.
Zo moet de garnaal er aan.

Dan maakt sjef de onderlijnen klaar, een meter lijn en een circlehook er aan. Doet voor hoe er een garnaal aan te spiezen. Dat is heel anders dan ik gewent ben om op de zeebaars te vissen met de dobber. Daar wil je dat de garnaal spartelt. De haak gaat dan door de staart heen zodat het klikkende geluid wat de garnaal produceert blijft om de zeebaars te lokken. Hier zit de dode garnaal geheel op de steel met de haak onder zijn buik. En dan de staart vast gebonden met binddraad zodat die goed blijft zitten.

Zo dus.
Dan vastzetten.

Dat dan die haaitjes het kunnen vinden op zo’n groot oppervlak. Er moeten er wel heel veel zijn denk ik zo. Wordt het geen plaag. Ze zullen al die garnalen op eten die de plat- en rondvis ook graag wil op zijn bordje. Maar goed eerst maar eens een hengel scoren.

08.39:20 uur. Zo die ligt erin.

Sjef heeft amper de tijd om de hengels uit te delen met een garnaal aan de haak geregen. Ingooien en flink lijn geven zodat die in een bocht staat zodra het lood op de bodem ligt doet hij voor. En zodra de hengel top een reactie vertoont snel in halen die lijn. Niet slaan maar strak trekken en draaien aan die molen.

08.39:30 uur. De eerste aanbeet is voor Kees.
08.40:02 uur. En gelijk de tweede voor Dennis.

En terwijl ik nog mijn hengel moet krijgen worden de eerste haaien al gevangen. De hengel klaar gemaakt door Sjef ligt amper een halve minuut er in zie ik nu duidelijk aan de tijd op het fototoestel onder de foto’s.

08.40:10 uur. De eerste is aan board.
De tweede is voor Dennis.
08.40:37 uur.
Duidelijk een mannetje.
08.41 uur. Poseren met de eerste van de dag.
Arno met nummertje drie.

En de eerste wordt genet door Arno voor Kees. Maar goed dat er twee landingsnetten zijn want bijna tegelijkertijd net Sjef er eentje voor Dennis. Sjef laat gelijk zien dat dat een mannetje is. Die heren hebben dus eentje meer dan dat wij gewent zijn. Later zal ik meemaken dat de Hom met best wel grote kracht er uit kan spuiten. Dan moet Arno er eentje lossen. Dat is jammer.

Lekker begin.
Met volle mond binnen takelen.
Oké, ff proppen.
Even poseren.
Wat een taktiek.
Nu moet Dennis netten voor Marcel.
Netten en onthaken door je maatje.

Voor Dennis dus een mooie tachtiger en even later moet die voor zijn maatje Marcel er eentje netten. Die propt net een broodje naar binnen. Dat is ook een techniek die ik ook bij mijn tweede vis zo dadelijk uit probeert. De vis drillen lukt nog wel met een frikandelbroodje in de mond maar de laatste helft wordt naar binnen gepropt om toch een foto met de vis te scoren.

De stuurhut
Fishfinder
Genoeg vis te zien.

Maar dan wordt er toch ook nog een hengel voor mij uit het vooronder gevist. Een onderlijn geknoopt en kan ik gelijk op de scanners zien dat het wemelt van de haaitjes onder de boot geattendeerd door de schipper. Ik kan niet wachten mijn aas naar beneden te laten zakken.

8.49:27 uur. Gertjan net voor Marco.
08.50:23 uur. Weet je het zeker.
08.54:49. Het waait plotseling.
08.57:24 uur. Arno vangt nummertje zeven
08.49:32 uur. Nummertje vier voor de boot
08.53:58 uur. Kees zijn tweede.
08.55:56. Nummertje zes
09.01:23 uur. Heb is ook vis.
08.50:19 uur. FF meten
08.54:49. Dat is de vijfde vandaag.
08.56.12 uur. Arno is aan de beurt.
Gertjan heeft het door.

En terwijl mijn hengel opgezocht wordt en van een onderlijn wordt voorzien wordt er op het achterdek gewoon doorgevist en gevangen. Dan is mijn hengel ook klaar en kan ik meedoen. Sjef gooit voor me in nadat die de haak heeft beaast en binnen een minuut heb ik er al een haaitje aan hangen. Weliswaar de kleinste van de dag maar het is er eentje.

09.04:57 uur.
09.06:32 uur.
09.13:06 Elf alweer voor Arend.
Nummertje negen is binnen.
09.10:18 uur. De tien is voor Marco.
09.16:47 uur. 12 Voor GertJan
Kees kwispelt ervan.
09.12:52 uur.
09.17:53 uur. Ik heb 13 en blij mee.
09.18:14 uur Een negentiger.

Er is wel leven aan board. Om de beurt heeft er wel iemand een aanbeet en als je naar Sjef luistert. Niet slaan maar gewoon strak draaien en dan zo snel als mogelijk binnen draaien dan kan je je vis netten. Ik hd de kleinste van vandaag maar nu pak ik er toch eentje van negentig centimeter. Ben er reuze blij mee. Wat een leuke ervaring is dit weer.

09.26:18 uur. Kees met nummertje 14.
Je buurman helpt je netten.
09.39:54 Marco met de 15e
09.40:16 uur. Net niet de magische grens van vandaag.

Het gaat toch met horten en stoten en als ik dan vraag aan Sjef of die haaitjes in scholen zwemmen is daar het verlossende antwoord. Daarom hebben we allemaal tegelijkertijd beet. Waarom geen rummyzak aan het anker met haring afval ofzo maar dat werkt niet hoor ik dan.

09.40:53 uur.

En dit helpt ook niet. Als er dan een aanbeet is en de stroom begint er uit te vallen zitten aan de andere kant van de boot alle lijnen in elkaar gedraaid. Ik doet het even later niet vel beter. Even niet opletten en mijn lijn raakt de onderkant van de boot. Maar dat voor later.

09.41:38 We kunnen weer.
09.43:07 uur. De 16e ook en 90+
Kees met een 90+

En na het uit elkaar knopen komt er voor Kees toch een mooie vis boven water.

09.43:38. Jammer.

Maar door wat te enthiosast in gooien van mijn kant richtin uptide zitten ik Arno toch ook een keertje na een aanbeet met hem in de knoop. Maar mijn vis ben ik kwijt

09.55:42 uur. Daar gaan mijn pilletjes.

Maar dan heeft GertJan het zwaar. Ik heb toen we instapten voor de zekerheid een pilletje genomen. Ook om me heen konden ze dat wel gebruiken. Maar de rest van het doosje ben ik nu kwijt. Ik ben een keer ziet geweest toen ik met Joop viste rond de blokkendam. Weet dat nog als gister. Dat gun je echt niemand. Maar GertJan is sterk. Kots eigenlijk gelijk een kwartiertje later zijn pilletje weer uit na een kippenpootje natuurlijk met te sterke kruiden. Dat is jammer want ik heb er niet meer voor em. Je hoofd zegt wat te eten en het ruikt heerlijk Maar dan. Ik weet er alles van. Voor ik naar zee gaat neem ik steevast een pilletje. Zekerheid voor alles. Laat me de dag niet verpesten. De schipper vraagt vele malen om richting de kust te gaan maar GertJan houd nog even vol en dat is knap.

Innige omarming.

Maar de rest zegt ook we zijn met z’n allen om er een leuke dag van te maken dus we vertrekken om dichter bij de kust te gaan vissen. En dat siert de mannen. Samen uit, samen thuis. Als ik mijn hengel binnen haalt heeft mijn garnaal gezelschap gekregen.

10.09 uur. Ankerlier.
Die gaan zo dadelijk ook vertrekken.
Twee matrozen aan board.
Beetje buiswater.

Voor Gertjan kan het allemaal niet snel genoeg gaan. Dat rode bootje verderop even als die achter de rug van Gertjan ligt zal zo dadelijk ook bij ons komen liggen dichter bij de kust. Daar is het ook dieper dik twintig meter terwijl we vanaf negen komen.

10.34 uur. Vrolijk verder.
Alles op film.
88cm.
Nummertje 17 voor vandaag.

Het duurt eventjes op de nieuwe veel diepere stek. De boor die er al lag zien we ook niets vangen dus afwachten. Maar al snel zien we de top van Marco verdacht bewegen en daar komt de eerste al op deze nieuwe lokatie.

10.37:08 uur.
10.47 uur. Want tweede hengel ook beet.
ArendJan aan de bak.
Bijna 80cm.
Met vereende kracht.
11.02 uur. De eerste steenbolk.

Er wordt nu ook met zagers gevist en dat geeft meer beroering aan board. Kleine vis zit nu aan het aas te plukken en zo nu en dan komt er dan ook een kleinere vissen boven water.

11.02 uur. Marcel weer een haaitje.
11.03:57 uur.
Dat zijn dus al 19 haaitjes vanmorgen.
11.04:05 uur.
11.03:22 uur. Arno ook lekker bezig.
Nummertje 20.

Haaien zwemmen dus ook in scholen dus zodra er iemand een aanbeet heeft is iedereen klaar wakker en staart naar de top van zijn hengel. Gebeurt er niets dan slaat de twijfel toe. Zit mijn aas er nog wel aan, ligt de lijn nog goed of zit het in de war met het lood. Waarom heb ik geen beet en meer van die gedachten knallen dan door je hoofd.

11.14:59 uur. Weer eentje voor Marcel.
Kijk nou.
Nummertje 21.
Ook voor Marco.
Bijvangst voor Dennis.
11.35:55 uur.

Met die zagers op dieper water is er wel meer variatie gekomen in de vangsten. Raar maar er zit geen enkel zeebaars of redelijke platvis bij.

11.36:03 uur. Hebbe die kip.
Haaitje 22.
12.07:05 uur.
12.18:26 uur.
Onder toeziend oog van Sjef.
11.37:44 uur.
Nummertje 24.
Haaitje 26.
FF wachten.
Haaitje 23.
12.14:25 uur. Haaitje 25.
Alles gaat weer terug.

Bij mij blijft het stil en ik denk dat dat te maken heeft met hoe ik de garnaal aan de haak knoop.

12.22:16 uur.
Het loopt zo weg

Toch zo nu en dan kijken en jawel hoor vaak is de haak leeg. Of er zit wel een hele mooi zeester aan en dat loopt dan toch na stil liggen weg.

12.24:25 uur.
Nummertje 27 is voor Dennis.
Spekkie naar mijn bekkie.

Als ik dan al een tijdje niets te doen heb behalve dan de plaatjes maken komt Sjef met een heerlijk bordje warme hap. Dat is prima verzorgt zo. Het is een uurtje dood tei horen we dan van de schipper. Daarom draaien we alle kanten op en moeten we uit kijken dat de lijn niet onder de boot komt. Ben je geheid het lood kwijt zegt die dan. Dus wordt de inwendige mens bediend. Heerlijk. Ik neem volgende keer wat sambal mee.

12.31:20 uur. Dat gaat er wel in.
Ik vang alleen zeesterren.
Lunchtime.
Dennis met haaitje 29.
12.49:14 uur. Marcel pakt nummer 28.
13.02:15 uur.

Sjef ziet me al even aanklooien met die garnaal aan de haak zetten en doet dat nog eens voor. Ik ben er veel te gemakkelijk in maar die garnaal moet perfect recht gezet worden op de haak.

Ben er reuze blij mee.
Dankjewel Marco voor de foto.

Tja en dan pak ik de grootste van de dag. 106cm. Heb ik de kleinste en de grootste vandaag. Ben er reuze blij mee. Heb ik vandaag niet aan de kwantiteit gewerkt maar wel aan de kwaliteit.

13.14:01 uur. Nummertje 30.

De haai kijkt me nog even aan en dan gaat die terug in zijn element.

13.23:41 uur.

Ik ben er weer even en trek mijn schoenen weer aan. Wat een leuke ervaring is dit weer om mee te maken. Dat moet even bezinken zo’n mooie vis te vangen en dat in Nederland.

13.26:41 uur. Haaitje 31.
Dat is een beste.
13.49:42 uur.

Als dan Sjef mijn haak beaast ziet je dat je het helemaal verkeerd heb gedaan want gelijk heb ik weer beet. En achter me dan ook want Kees heeft er dan wel een hele grote aan. Die is een kwartier bezig om de vis omhoog te krijgen. Is het een rog.

Wat een runs.
De ene na de andere run.
13.50:56 uur.

Nee en Sjef is erbij om te assisteren. Maar jammergenoeg, Kees moet zelfs de hengel overgeven aan Sjef om deze vis te vangen verspelen we hem. Iedereen heeft hem gezien net als Arno hem wilt netten. Wat jammer. Het was de grootste van de dag geweest denken we.

13.47:43 uur. Haaitje 32.
13.50 uur. 33 is voor Dennis
14.09:54 Haaitje 36.
13.43:08 uur.
13.57:12 uur. Mag ik nummer 34 vangen.
De enigste platvis vandaag.
Marco heeft nummer 32.
14.04:02 uur. Marcel pakt 35.
Dan komt de schipper met een lekkernij.

Als Sjef mijn haken beaast vang ik wel haaitjes. Het is dus een secuur werkje dus. Heb weer veel geleerd. Elke visserij heeft zijn specifieke aas aanbiedingen en doet je dat niet goed is dat het vangen of niets vangen.

14.39:09 uur. Gertjan vangt er nog eentje.
Maar de laatste is voor Marco.
15.14:47. uur. Haaitje 37.

We nokken af. Iedereen heeft het naar de zin gehad.

Die worden weg gegooid??.
15.29 uur.
Schrobben dat dek.
Weer bij de kust.
15.26:05 uur.
We kunnen naar binnen.

Het was weer een heerlijke dag georganiseerd door Marco. Deze keer speciaal natuurlijk want kon gewoon instappen met mijn tasje kleding en een fototoestelletje. Wat een heerlijke dag. Bedankt goosert. Was de gelukkige om de grootste en de kleinste te vangen vandaag. Kwaliteit boven kwantiteit dus. Het was een onfortuinlijke ervaring dat smaakt naar veel meer van die gezellige dagen. Laten er nog vele volgen. Door de schipper worden de haken maar één sessie gebruikt maar bij mij krijgen ze inclusief onderlijn een tweede kans.

15.38:24 uur.

Tuurlijk de adrenaline is sky hoog en daalt nu langzaam. Wat een heerlijke dag was het weer vandaag.

Groepsfoto.

Sjef maakt wel even een plaatje van de mannen. Een heerlijke dag gevist weer. Bedankt Marco voor het organiseren. Wat een leuke visserij is dat op die haaien. Het was weer genieten en een mooi BassBusterAvotuur.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *