Land van Paling

09.01 uur. Wil is ook komen kijken.

Ben weer vroeg wakker. Het belooft warm te worden vandaag 11 augustus 2024 en ik app of Thomas in de vestinggracht op het land van Paling zit. Dan kom ik zo naast je zitten en dat is altijd goed.

Op de heenweg rijdt ik langs het Kanaal door Voorne ter hoogte van de zwarte boot of er Veteranen zitten te vissen. We moeten er woensdag vissen en meestal zitten er dan wel een paar om te zien hoe het loopt.

Regelmatig gaat de dobber er vandoor.
Geregeld komen ze gedag zeggen.

En jawel Jan de Bruin zit aan de waterkant. En Willy komt ook eventjes kijken. Die laat altijd zondag verstek gaan en vist altijd op de maandag met Jan. We zien Jan regelmatig een voorntje vangen maar ook de brasems en voorns koen hem gedag zeggen aan het wateroppervlak.

09.31 uur.

Op de punt is het rustig maar even later komen er dan toch twee proberen met shads een zander te foppen. Er zit iemand met doodaas en een feeder visser. Ik gaat natuurlijk even vragen hoe de vangsten zijn.

René laat zijn systeem zien.
Ik laat mijn systeem ook zien.

En die zijn prima. Vanmorgen veel meer beet dan nu hoor ik dan van René uit Spijkenisse. Maar als ik eventjes naar zijn verrichtingen kijkt en zijn aas aanbieding bespreekt is het ingooien, de lijn strak trekken en nog geen vijf minuten dan schiet de top al schokkend richting oosten. Dan ging het vanochtend wel heel goed. René vist graag een wedstrijdje dus ik steek wel weer wat op hoe te vissen en hij laat de onderlijn zien waar die mee vist. Ik loop naar de auto en we bekijken ook die van mij. Dan krijg ik zijn reserve onderlijn. Hier zegt die. Probeer deze maar eens.Dat gaat ik zeker doen. Bedankt en ook voor de kennis informatie. Ben weer wat wijzer geworden. Maar nu naar Thomas. Ben al twee uur onderweg naar em.

10.24 uur. We zitten.
Plu kan je wel gebruiken.

Thomas zit op zijn vaste stek net naast het parkeerterein dus dat is ik zit al snel naast hem. Vissen uit de kofferbak dat vindt ik wel wat. Op het Land van Paling kunnen we vandaag wel een paraplu gebruiken. Lekker in de schaduw met zo af en toe een briesje vanaf het Haringvliet.

Lekker bakkie.

En Thomas heeft alles bij em. Kan zelfs koffie zetten en even later zit ik aan een vers bakkie. Heerlijk vissen zo hoor. Jammer van de suiker die er in zit. Als je geen suiker (meer) in je koffie drinkt dan lijkt het of er heel veel is zit. Maar wat een mazzel. Thomas zijn vrouw komt kijken en belt van te voren of die wat mee moet nemen. Zo krijg ik nog een bakkie op maat gesneden. Wat een lieverd.

10.43 uur. Wassen, duiken en drinken.

Naast me wordt er ook elk uur de dorst gelest. Duiken en wassen. Elkaar achterna zitten het gaat allemaal net goed langs mijn vislijnen naar de overkant.

Ik begin met de gekregen aas van Peter Bakker die verleden woensdag langs kwam. Nogmaals bedankt Gabber voor de method spulletjes.

13.14 uur.

We zitten hier heerlijk in de schaduw onder de paraplu’s en met dat briesje is dat goed uit te houden. Maar dan moet Thomas naar het toilet voor een grote boodschap. Die zit al vanaf zeven uur aan de waterkant.Die houd het voor gezien. Ik heb één aanbeet kunnen registreren en nu ziet ik aan de lijnen in het water dat de vis is gaan zwemmen. Ik verwacht elk moment een aanbeet te kunnen trickeren. En net nadat Thomas weg is net als fde laatste keer heb ik een verschrikkelijke dreun op mijn hengel die gaat hoepeltje rond in de steun. Wat ee klap en de 0.22mm onderlijn is finaal afgebroken. Gelijk na een nieuwe onderlijn pak ik een brasem. En dat is ook een flinke platte zeg. En terwijl ik de vis weer release kan ik nog maar net mijn andere hengel redden.

13.19 uur.
14.51 uur gebroken swiffel.
Zo moet die dus zijn.

Maar dan na weer zo’n dreun, ik heb de hengels bijna parallel aan de waterkant staan. De top van de hengel knalt zonder voorbode in één keer rond richting waterkant. De steun valt bijna om. Nog een keertje en ben ik de haak gewoon kwijt. Een krulletje van de knoop in de lijn achterlatend. En direct bij de volgende aanbeet krijg ik een gebogen haak terug na een run van een paar meter langs de muur aan de overkant. Zelfs 0.23 mm lijn moet het vandaag ontgelden. Zijn vandaag alleen de grote exemplaren aan het foerageren want dit heb ik hier nog nooit meegemaakt. Wat een aanbeten vanmiddag. En na een paar meter jakkeren ze er vandoor met een hoepeltje ronde stok om mij verbouwereerd achter te laten. Wat en geweld vandaag.

15.47 uur Even een afkoelen.
Mijn grote vriend.

Na zijn middag dutje komt Thomas nog eventjes buurten met zijn kleine vriend die gelijk wordt uitgelaten. Na een uitgebreide begroeting besluit die toch eventjes te water te gaan. En gelijk heeft die. Die hond heeft het natuurlijk ook warm met zo’n dikke vacht.

15.50 uur.
16.18 uur.

En terwijl Thomas naast me zit is die getuige van zo’n brute aanbeet de hengel gaat is één keer hoepeltje rond. Wat een klappen zijn dat die ze aan de overkant uit delen.

16.44 uur. Het buigt gewoonweg uit.
Buigen dus uit.

Hoe vang ik die eerste klappen op. De vis moet zich toch inhaken en met een dikkere lijn heb ik duidelijk minder aanbeten. Ze kennen onderhand de klappen van de zweep. Het zijn ook die grote jongens die er doorheen knallen. Heb dus huiswerk te doen. Want het moet wel leuk blijven en vissen met die Winkler Pickers en X5. Wil niet met karperstokken gaan zitten want overwegend zijn het vissen tussen de 50 en 60 cm met enkel bakbeesten ertussen dus. Die zien we cruisen met warm weer aan het oppervlak in het zonnetje. Gigantische slagschepen zo af en toe ziet je voorbij zwemmen.

17.01 uur. Spiegel karpertje
17.09 uur. Nog een knappe brasem.

Ik gaat opruimen het is weer een mooie dag aan de waterkant geweest en tijdens het inpakken toch nog twee duidelijk kleinere vissen kunnen netten als pleister op de wonde.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *