Met Jan en Willy op steiger 80

De mannen zitten er al

’s Maandags gaan Jan en Willy altijd saampjes vissen en zo nu en dan mag ik met ze mee zo ook maandag 29 juli 2024. We hebben afgesproken aan het Voornse Kanaal ter hoogte van de steiger 100. Want daar is het een stukkie dieper daan bij ons vooraan dichter bij Hellevoetsluis. Kan Jan gelijk zijn simmetjes af stellen voor de Moonlight wedstrijd van de Catfisch voor a.s. zaterdag.

Maar als ik langs het Kanaal rijd zie ik ze al zitten bij de tweede wissel. Dat is van vroegere tijden dat deze stek zo heet. Toen er nog platbodems werden voortgetrokken en later scheepsverkeer van zee en Haringvliet naar Rotterdam konden de grote boten hier makkelijker passeren omdat het een stuk breder was gemaakt.

09.06 uur.

Na een ruime begroeting om half negen hoor ik dat je verderop niet kan zitten. Daar is het riet helemaal om de steigers heen gegroeid. Dat zal dan gemaaid moeten worden voor de grote Moonlight wedstrijd. We gaan zien of ik links of rechts van ze gaat zitten maar ik verkies toch rechts de steiger voor de schuine kant die links is. Achteraf hoor ik dat daar drie dagen een karpervisser heeft gezeten en ik denk dat ik dan meer vis vandaag had gevangen. Want verderop zit er ook een visser al een paar dagen en die heeft de brasem er op zitten zoals ze zeggen. De ene na de andere zegt deze vriendelijke man uit Zeeland. En ’s nacht zit hij op de karpers. Ik zet m’n spulletjes op de steiger en na de afstelling, ik wil vlak bij het riet vissen omdat het daar al dik drie meter diep is. Vang ik al een dikke voorn bij de eerste worp naar de overkant.

09.30 uur. Dat schiet niet op.

Als ik dan mijn tweede hengel installeer schuin naar rechts en eindelijk naar wens ligt gooi ik in de eerste een pruik. Gek het is windstil en kan me niet heugen met feederen een pruik te hebben gegooid. Maar goed je zit lekker in het zonnetje.

10.46 uur.
10.49 uur.
10.52 uur.

Okeeje goed dat zijn hele mooi voorns en allemaal bij het neervallen van een heel klein stukje worm aan de haak. Zodra je wat anders er aan doet terwijl dat wel in het grondvoer zit pakken ze het niet. Maar je pakt er drie en het is weer over. Dus echt wild is het tot nu toe niet. Al slaat ik er geregeld eentje mis.

10.53 uur.

Maar dan hoor ik dat eindelijk mijn buurman ook moet scheppen. Want die zit alleen maar in de kleine vis.

10.53 uur.

Tot nu toe die ik vang aan de overkant zijn een flink stuk groter. Het is hard werken elke keer een kleine korf naar de overkant gooien. De wapperlijn laten afzinken. Efkes laten liggen en opnieuw inwerpen.

12.08 uur.

En dan plotseling zijn ze bij mij ook niet allemaal de grootste. Dat is lastig vissen met de Winkler Picker op dat kleine spul. We hoepen op een platte natuurlijk daar moet je heel wat van dit kleine spul van vangen om aan het gewicht te komen.

12.53 uur.
Een mooie brasem.

Maar dan krijgen we visles van onze Belgische vrind. Daarom vis ik mee. Hier kan ik wat van opsteken. Moet ik nu toch mijn plan ombuigen. Ik gokte ook aan de overkant op een dikke brasem. Daar moet je toch heel veel voorntjes die Willy tot nu toe heeft gevangen tegen over stellen. Okeeye denk dat die dik zestig van dat kleine spul heeft gevangen van tien cm maar pet zo’n platte erbij doet die mee om de prijzen. Ik ben er dus nog niet uit waar ik woensdag, vrijdag en zaterdag mee gaat vissen.

13.00 uur.

Maar als ik terug komt op mijn stek en weer zit na een nieuwe worp vang ik ook een dikke brasem. Missie geslaagd dus. Die aanbeet had dus niet veel later moeten komen. ” I love it when a plan comes together.”. Zal ik de gok wagen en mijn zinnen zetten op die ene grote vis en hopen er een paar dikke voorns te vangen.

13.21 uur.

En dan ben je bijna om. Want na een lichte aanbeet voelt de eerste meter zwaar aan. Watte nog een platte. Maar nee hoor het is geen feest. Een grondel die zich heeft vast gezwommen in een tak.

Tis wat het is.

Met een kilo aan voorntjes en een dikke twee kilo aan een brasem is de keuze gemaakt voor een zaterdag. Wat leuk ik wordt onder het vissen gebeld door Aad van de Meer wie ken hem niet. Maar wel onder het Vissertje VD Meer. Verwent zeebaars visser. Of ik morgen mee wil die stekelige gasten achter de vodden zitten rondom de uiteinde van de waterweg. Wat denk je zelf. Tuurlijk wel ff wat omgooien in deze week maar ik ben er voor een nieuw avontuur. Ik ben morgenochtend vroeg in Delft om op te stappen. Zo heb je een rustige week en zo vis je weer elke dag. Heb er zin an..

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *