VethsVK Najaar Competitie 24.1

Voornse Kanaal bij de Oude Bieb.

De najaar competitie is weer begonnen voor de veteranen van HSV het Voornse Kanaal op woensdagochtend 17 juli 2024. En aan Kees Noordhoek is het vandaag de beurt om een water te kiezen. We zitten dus aan het Voornse kanaal ter hoogte van de Bibliotheek bij de zwarte boot op de hoge nummers. Daar zijn twintig plekken uitgezet en dan tellen we vanaf nummertje twintig naar voren. Door de bank genomen zijn de laatste nummers altijd de betere plekken maar dat zijn de eerste drie ook. Kop nummers is natuurlijk altijd beter om te zitten. Het is dus kiezen voor degene die dat water heeft gekozen.

Ik gaat vandaag alleen met de vaste stok zitten is het plan. En als ik aan kom is het windstil. Zal later zo nu en dan een briesje opsteken en gelukkig maar want de warme dagen beginnen. Eindelijk zomer. Maar er zal hier eerst met de heggenschaar tekeer moeten gegaan worden want wat staat het onkruid weer hoog hier. En aan de waterkant anderhalve meter hoge scheuten van boompjes. Overal waar we altijd zitten komen die grasmachines om ons heen herrie maken. Of we nu langs het de hele vesting gracht zitten, de 8 vijver, Dibbetzplantsoen, Gorslaan, Nieuwe Zeedijk. Glaciswijk, kijk de verhalen maar na er wordt altijd gemaaid om ons heen. Maar hier moeten we het altijd zelf doen.

07.20 uur. Ik hoor vandaag bij de eerste.

Natuurlijk ben ik weer een paar uurtjes te vroeg wakker. Deze keer ook wat vroeger van huis vertrokken want de groene brug op de Statiuonsweg is dicht voor reparatie. Die is net gerenoveerd en nu weer kan je er niet overheen. Dat is lastig voor sommige maar ik kan redelijk makkelijk via de Sprong, Plataanlaan en Vlasakkerlaan rijden. Zo kom ik aan de andere kant uit van de groene brug.

07.36 uur.
Penningmeester heeft alles op orde.
En mag gelijk als eerste loten.

En als we er dan allemaal zijn kunnen we een lootje trekken uit de zak van Jan de Bruin. En weer trekt Nuno het eindnummer twintig. Lijkt wel of dat er een magneetje zit in zijn vinger en dat blokje. Die pakt toch wel heel vaak het eind of het kop nummer. Een goede tip voor hem. Die zou een staatslot moeten kopen.

Dat kon beter..
We hebben het over zijn geluk.

Ik heb altijd de laatste. Voor mij blijft nummertje 12 over. Dat houd dus niet over. We moeten aan de bak vandaag.

Vandaag dus met de vaste stok.

Ik maak drie voerplekjes aan. Eentje op vier hengeldelen, op negen meter en op de rand van dertien meter. Verweg cup ik en op vier deeltjes gooi ik steeds wat droge korrels en pinkies.

09.10 uur.

Ik verkijk me op de tijd die je nodig heb met de vaste stok. Zijn nieuwe tuigen dus ere moet een loodje af en toch een kleintje erbij. Nee toch te zwaar en dan toch maar twee kleintjes om de dobber op scherp te zetten. Als ik eventueel met een worm gaat vissen dan leg ik die wel op de grond neer. Een tweede topset daar vis ik dik twee meter me uit de kant tegen het talud aan. Die kan ik makkelijk bij houden met bijvoeren want het waait nog amper. Dan loop ik te klooien hoe die knoop ook al weer was om je lijn aan het elastiek te bevestigen en na een kwartiertje kloten maak ik er twee platte knopen in… En als ik dan op dat nieuwe simmetje een haak met onderlijntje knopt dan raakt alles in de knoop. Probeer het wel uit elkaar te krijgen maar potjandrie de schaar gaat er in. Zo begin ik een half uurtje na mijn buurman Kees links wat me later aan de wedstrijd. Want die heeft ook al het geluk van de wereld vandaag meegenomen met zijn bolanaise stok. Zit vast aan het hoge gras en kan ook opnieuw beginnen met optuigen.

Daar komt de weegploeg al aan.

Ben ik het verleerd met de vaste stok vissen of hoe zit dat. Ik vang een klein voorntje en dat met vier maden op de haak zwaar op de grond. Eerlijk gezegd niet eens gezien dat ik beet had. Haalde op om weer op mijn stek in te gooien. Want zo nu en dan zat de stroom er goed in. Geluk heb ik wel dicht aan het kantje. Al vroeg een grondel en dat haalt me van de nul af en even later een baarsje van tien centimeter. Als ik even later weer eens overstap als de wind me te gortig word met die dertien meter stok krijg ik een aanbeet en die krijg ik niet van de grond. Zou ik dan toch nog een platte vangen. Maar na wat heen en weer gezwem vertrekt die naar het diepe, de overkant en ik kan de vis niet houden. Een te klein haakje waarschijnlijk. Maar ze zitten er dus wel. Misschien is dat de sleutel vandaag. Nog maar eens proberen en jawel hoor. Geen brasem komt daar boven kijken maar ik kan een dikke baars netten met moeite overigens. Wat een spektakel op dit lichte materiaal het elastiek is meters uit de top. Volgen nog wat kleinere exemplaren. En bij de tweede redelijke baars ben ik mijn haakje kwijt gelukken ligtonze gestreepte ridder Perca dan al in mijn netje. Ik gooi wel steeds wat pinky’s maar het duurt eventjes voordat ik er weer een haakje aan heb geknoopt. Ik krijg daarna dan ook geen beet meer langs het kantje. Of dat het zonnetje ermee te maken heeft wat nu volop begint te branden op het water. Wie zal het zeggen. Maar ik heb het niet vandaag.

Netje met baarsjes.

Die dikke kilo valt me nog niet mee met die paar baarsjes. Verkeerd gegokt vandaag want de eerste vier plaatsen vandaag zijn allemaal met de feeder gevist aan de overkant. De rest van de Veths allemaal met de vaste stok gevist en met twee of drie brasems moet je heel veel voorntjes vangen.

De uitslag aan de waterkant.

Wat leuk we hebben er weer een nieuwe veteraan bij. Ed Toepoel welkom bij de club en heel veel plezier en strakke lijnen. Voor volgende week mag ik kiezen waar we gaan vissen en heb gekozen voor de vestinggracht ter hoogte van de Glaciswijk. Daar hopen we dan maar weer op een goede steknummer. Daar is het alles of niets waar je zit.

Nog niets van te zeggen natuurlijk maar de Champ maakt gelijk duidelijk waar iedereen aan toe is. Goed gedaan Nuno. Kapitein Harry netjes tweede en dat terwijl die een bliek verspeelde die die vlak voor tijd naast zijn net gooide. Spartelde net te veel die gladde rakker. Heel fijn dat Fred weer meedoet met de competitie en gelijk weten we aan welke missie die is begonnen. Die laat er ook geen gras over groeien. Knap op de derde plek.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *