VethsVK naar het Voornse Kanaal

Verzamelen bij RIJO.

Vandaag woensdag 20 maart 2023 vissen de veteranen afdeling van het Voornse Kanaal weer voor het eerst op het Kanaal door Voorne. Jan de Bruin mocht het kiezen wilde niet weer op de 8vijver vissen. Het zou in eerste instantie stek aan de Ravelijnstraat zijn maar daar is het nog te zacht. Er groeit nog geen gras op de kanten sinds ze de nieuwe beschoeiing hebben geplaatst. Dus kiest hij aan het Voornse Kanaal ter hoogt van stek “het Boertje”. Dat is dus voor acht uur verzamelen bij Chiara en Danny onder de luifel die daar nu de scepter dragen.

Dat is wel heel riant deze verzamelplaats onder het luifel van de dansschool van oprichters Joop en Riet Reichard. Er liggen zelf kussentjes op de banken.

Thomas gaat ook meedoen.

En we kunnen Thomas verwelkomen die wil ook elke week mee gaan vissen. Heeft een hele nieuwe viskar gemaakt en die ziet er primadelux uit. Heel veel plezier bij de groep je bent welkom bij de VethsVK.

We zijn er allemaal hoor zegt Harry.

Jan de Bruin heeft voor de meesten maden meegenomen vanuit Oostvoorne. Dankjewel gozert en volgens Harry zijn we er allemaal dus we kunnen loten om een stekkie. We hebben er dus allemaal zin an.

Dus we kunnen beginnen.
Kees zit op acht en Marin naast hem op zeven.
En ik dan de laatste.
Spannend want hier wordt voor het grootste gedeelte.
Joop zit op vier naast Thomas op drie.
Kan niet beter denk je dan.
je ranking bepaald.
Dan de laatste 2 nog.

Als altijd haal ik dan de laatste twee nummers uit het zakje. Wrijf er nog eventjes over en de warmste, waar ik het geloof in heb neem ik dan. Jan altijd mijn linkerhand en trekt vandaag zes. En warempel trek ik als laatste het kop nummer. Dat ziet er prima uit voor vandaag dus ik zie het helemaal zitten zeker na het hier vissen van verleden zaterdag. Door die voorbereiding zijn al mijn spulletjes weer dik in orde voor de feedervisserij. Dat wordt knallen vandaag.

Weer een kadootje van Jan.

En dan heeft Jan nog een kadootje voor me een hengel specifiek om op forellen te vissen. Jan is er één keer mee weg geweest om in het ’t Mun te vissen maar deze staat nu al jaren doelloos op zolder te verstoffen. Dat komt goed uit want ben uitgenodigd om mee te vissen in zo’n forellen putje onder de rook van Moerdijk. Komt dus precies op het goede moment. Hoef ik er daar geen eentje te huren. Toppie en weer bedankt Jan. Die is thuis ruimte aan het maken en wat die niet meer gebruikt geeft die weg. Ik ben er blij mee.

Zoals te lezen was mijn schepnetsteel brak af terwijl die op mijn schoot lag. De brasem was zo zwaar en groot dat de staart er half uit hing en die platte van een kleine vier kilo klapperde een paar keer en krak. Dacht er makkelijk af te komen en met een boutje klaar is Freek maar dan past dat niet meer met in elkaar schuiven voor vervoer. Dus opnieuw naar de tekentafel en gepopt. Veel netter zo. Het werkt allemaal weer zoals het moet.

Maar om half negen zit iedereen dan.

En dan om half negen gaat de toeter en zit iedereen. Ik zit nog wel wat ruim door die weg versmalling achter me maar de rest zit toch wel dicht op elkaar. Dat komt omdat we de auto wat verderop niet achter ons kwijt kunnen door de weg versmallingen en de huizen die er staan. Dat heb je dan weer wel met zo’n grote groep. Het is jammer dat niet iedereen op een steiger durft te vissen want dan zijn de mogelijkheden legio langs het Kanaal. Dit is wel gezelliger want op die steigers zeker als het riet volgroeid is ziet je je buurman niet eens zitten terwijl je hier met elkaar zit te klessebessen. De BassBuster vist ook mee met de BP-Buckaroo’ en die ziet je dan alleen bij het loten en op de afterparty bij het wegen. Wel spannend natuurlijk want daar weet je niet wat de ander vangt.

Als een spiegel zo glad.

Het weer is heerlijk en het wordt steeds warmer. Er staat zo goed als geen wind en het water is als en biljartlaken zo glad. Maar we zien ook geen vissen draaien, geen futen jagen het is akelig stil en niet alleen aan de overkant.

08.38 uur. Gerbrand heeft de eerste van ons allemaal.

Maar al snel in vijf minuten heeft mijn buurman al vis in het netje liggen. Dat is vlug mijn eerste dit jaar roept die naar me. Want vorige week geen stootje gezien.

09.14 uur als een spiegel ligt het erbij.

Maar ik kan nog niets bespeuren op mijn stek en blijf toch maar korfjes voer brengen op ze te activeren in mijn omgeving.

09.18 uur Ger zijn tweede.

Dan pakt Gerbrand zijn tweede mooi voorn. Alleen Jan de Bruin heeft met de vaste stok één voor en Jan Jobse en grondel. De rest heeft nog niet gezien op de top of de dobber.

09.58 uur een zwartbek grondel.

Stap ik over van wormen daarna maïs en doet er maden aan. Misschien dat ik ook een paar blankvoorns kan activeren en blijf regelmatig een korfje voer brengen. En tijdens zo’n sessie ik heb geen beet gezien zit er en Grondel aan de haak met drie maden ver geslikt. Dan zit je niet fijn te vissen met die gladjakkers op je stek. Misschien toch teveel wormen genipt die door mij voer zitten. Maar ls die op je stek zitten dan kan je de andere vissen wel vergeten.

10.48 uur toch maar en tweede stek aanmaken.

Ik ben schuin naar links gaan vissen. Ik zit op de kop dus dan kan het. Zoek dan toch de rust op maar ik gaat een tweede stek opzetten dicht onder de overkant. Want ik ben bang dat er alleen maar grondels op mijn stek zitten aan die minuscule trillingen op de top te zien.

Aan het voer ligt het niet.
Wordt gewaardeerd.
Bang zijn ze niet.
Wandelt gewoon onder de hengels door.

Het mannetje is wat voorzichtiger die blijft in het watyer en houd alles goed in de gaten maar die bruine het vrouwtje loop gewoon om me heen te sjacheren.

Wat plaatjes vanaf de andere kant van Kees gepikt vanaf de veteranen app.

Nog vijf minuten.

Driekwart van de boys heeft niet gezien op de hengeltop of dobber. Dat is altijd goed te zien want er zijn er dan al ver voor de toeter al afgetaaid. Ik niet maar vandaag begin ik toch ook voor het eindsignaal al met inruimen van de auto. En als ik dan nog een laatste korf wil vullen en inhaal ziet er een roofbleitje aan. De top heeft niet bewogen

12.29 uur wordt mijn gewicht verdubbeld.

En als ik dan nog een laatste korf wil vullen en inhaal ziet er een roofbleitje aan. De top heeft niet eens bewogen. Ik hoef de korf niet meer te vullen want daar gaat de toeter al. Twee grondels en een roofbleitje gevangen.

Nuno helpt Martin wel ff.
12.39 uur en hij flikt het weer.

En jawel hoor Martin flikt het weer zoals altijd vandaag. Die doet zijn faam weer er eer aan. Hij is gaan klessebessen bij zijn buurman Joop na een half uurtje wandelt die terug naar zijn hengel en die staat tikkend in de steun. Zo vangt hij twee mooie voorns. We zitten vandaag lekker dicht bij elkaar zegt die dan doodleuk. Ik ben nog binnen de twintig meter van mijn hengel. Dit fenomeen gebeurt dus elke week bij em. Nog een leuke anekdote is dat we met een mannetje of zes hebben gezocht op zijn stek en ver daar vandaan naar zij gehoor apperaat. Nergens te vinden. Harry zegt als ik em kwijt ben kan ik em vinden via mijn telefoon. Maar dat appje heeft die niet en na een half uurtje zoeken geven ze het op. 1000 euries kost zo’n oorfrutsel. En terwijl we nog wat drinken bij de nieuwe bus van Jan voelt tie wat dieper in zijn zakken en wat denkje.. Precies en dan moet je die commentaren horen. Zeker die eerste knikker verschoven en achter die tweede gevonden. Iets over en grote zak en enz. de ene weet het nog beter dan de ander te vertellen. Het blijven mannen onder elkaar natuurlijk. Heerlijk.

12.40 uur.

Nee Joop heeft niets om te wegen maar dat is ook niet zo raar. Het leek wel een theekransje om em heen. Hij maakt het veel te gezellig om em heen. En dan wandelen ze terug naar hun eigen stek en staan ze vissen te scheppen. En van de rumoer en onrust op zijn plek valt alles stil en dan heb ik het nog niet eens over de concentratie. Die is natuurlijk helemaal ver weg te zoeken. Nee een leeg netje is niet zo raar op stek vier.

Bedankt Nuno
Tis fraai allemaal.

Mijn net zit vast aan de balk onder water en Nuno heeft al meer met dat bijltje gehakt en krijgt hem los zodat ik toch nog wat te wegen heb. Er is een grondel ontsnapt en dat is vandaag jammer als het om de grammen gaat. Kan net een puntje meer of minder zijn en aan het eind van de competitie kan dat een plekkie hoger of lager op uitkomen. Maar zo fanatiek gaat dat er hier niet aan toe.

Wat een softdag.

En zo zie je maar weer ens een paar dagen geleden hier nog dikke brasems en dito voorns gevangen in m’n eentje een kilootje of tien en vandaag met twaalf man amper drie kilo. Dacht met die lange tussenpozen dat het nog moest gaan gebeuren op dit stukje kanaal maar we weten beter nu. Dat was gewoon een goede dag.

De definitieve uitslag van Jan Jobse en de totaalstand van Jaap houden we tegoed. Heel veel beterschap over zes dagen et de neusoperatie. Dat het goed mag lukken en je van dat apneu apparaat verlost bent. Daar weet ik alles van het, went wel maar of dat nu lekker slaapt met die mondkap om en die herrie. Alles beter natuurlijk dan dat doffe gevoel in je kop door te weinig zuurstof te hebben gekregen met dat snurken maar toch. Beterschap. Voor volgende week heeft Aad gekozen ook weer voor het Voornse Kanaal maar nu ter hoogte van de bibliotheek en dan de hoge nummers. Als nu eens de sluis open ging al die brasems uit het Haringvliet liggen te trappelen voor de deuren om binnen te komen en het binnenland op te snorren. We wachten nee hopen er op dat ze massaal de paaigronden gaan opzoeken.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *