VethsVK 24.3 Najaar Competitie

Ik ben dus niet de laatste.

Ik heb er zin an woensdagochtend 31 juli 2024. We vissen in het Voornse Kanaal ter hoogte van de Ravelijnstraat. Dat stuk heeft Rijkswaterstaat de kante helemaal vernieuwd. Die begon weg te zakken door het zware verkeer wat er over de kanaalweg komt. Zondag heeft Jan de Bruin er gevist zoals te lezen is in het verslag van fröbelen op zondagmiddag. Dus we zijn er allemaal klaar voor en de meesten gaan vissen met de vaste stok. Dat magische dobbertje heeft bij de meeste veteranen toch de voorkeur boven de top van de werphengel.

Bij mij spant het er om. Ik heb zondag dus allerlei simmetjes gemaakt en mijn vaste stok attributen nagezien. Ik ben er klaar voor dus. Het ligt een beetje aan het loten waarmee ik gaat vissen. Het eerste stuk haal ik wel met mijn dertien meter stok. Eventueel kan ik die nog verlengen naar vijftien meter moet dat nodig zijn. Dan haal ik de meerpalen en belangrijker de bootjes. Want daaronder ligt de vis in de schaduw van die bootjes. Daar wil ik dan tegenaan gaan vissen. Met de feeder lukt dat nooit want het is er vijf meter diep en de korf zal toch naar je toe komen bij het zakken naar de bodem. En je wilt ook niet tegen de boot aan gooien of die meertouwen raken.

Nog niet iedereen is er.
De tijd wordt wel vol gelult.

Maar een goede tip kreeg ik van de Sensas vertegenwoordiger die ik sprak bij Hengelsport de Catfisch toen ik om steunen voor die lange lat, wormen, maden en pinkys kwam. Kijk uit met afsteken want je moet wel in één beweging die delen uit elkaar halen en niet half want dan scheuren ze open. En goed op je benen laten rusten want dat lange end is zwaar. Heel zwaar zeker als het wat waait. Zal je zien dat ik alles klaar heb voor mijn plan ik een lootje trekt waar ik makkelijk kan feederen.

07.36 uur. We zijn er allemaal.

Als we er allemaal dan zijn kunnen we gaan loten. We hebben een gastvisser vandaag. Willie doet ook mee. Die zal ons de kneepjes van het vissen komen bij brengen. Maar die weet natuurlijk niet dat als iedereen er is we gaan loten. Normaliter is loten om acht uur maar dat wordt steeds vroeger doordat eenieder visdrang heeft en steeds vroeger komt. En is iedereen er dan is het loten zegt Kapitein Harry.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

En of de duvel er mee speelt. Ik trek het kopnummer en daar t.ov. die stek liggen geen bootjes.

Helemaal vrij voor me uit.

Heel de zondagmiddag lekker bezig geweest maar het is voor niets geweest. Ik kan gewoon feederen op deze plek.

Ik heb het Kopnummer.

Dus ik laat de vaste stok in de auto en gok op een brasem vandaag. Dat is ook verleden maandag gelukt dus waarom vandaag niet. Dit ziet er goed uit want op mijn plek ziet ik grote bellen plakaten. Lijkt er op dat ik met de neus in de boter val, dat ziet er goed uit. Toch ook de boulanaise hengel klaar gemaakt als backup als ik me van de nul af moet vissen.

08.38 uur.

We zijn begonnen. Naast me zit Jan de Bruin. Daarnaast op drie Fred die het de laatste wedstrijden zo goed doet. Op vier Ed, dan Joop op vijf. Op zes de Champ van vorig jaar Nuno dan Gerbrand en op acht zit Willy als gastvisser vandaag die het ons zal gaan vertellen hoe ze te vangen. Op stek negen zit Jan Jobse daarnaast op tien Hans. Kees op elf en het staartnummer heeft Jaap.

09.03 uur.

Dan ziet ik aan de overkant Thomas voorbij komen. Die moet voor zijn schouder naar de fysio. Toch rijdt die eventjes om om me te ondersteunen. Meestal brengt die me geluk. Want het is al vaker gebeurt dat ik nog niets heb gezien op mijn stek en waarempel hij komt naast me staan en ik krijg een aanbeet. Beetje het Yvon syndroom zoals bij Fred. Maar vandaag lukt het niet en na een half uurtje moet die echt gaan.

Het kan dus wel.
09.09 uur. Hebbes.
De eerste brasem aan deze kant is voor Fred.

Maar dan kan mijn overbuurman na dik een half uur een mooie platte vangen. Het kan dus wel. Terwijl Jan en ik hier vooraan op het parcours nog op de eerste aanbeet zitten te wachten. Wat een verschil met verleden zondag. Toen kon Jan er zoveel vangen als die wilde. Wel heb ik al een klein voorntje weten te vangen van een twaalf centimeter met de boulonaise hengel op de vijf meter lijn. Bij mij is de nul er in ieder geval al af. Jan vangt pas zijn eerste voorn na anderhalf uur vissen maar verspeelt die bij het afsteken van zijn delen. En dat gebeurt een paar minuten later nog een keertje. Wat een pech en daarna is het weer een uurtje stil op zijn stek. Wat een rare visserij en dat terwijl de vissen boven water komen op zijn stek. Ze lachen me gewoon uit hoor ik em zeggen.

Toch een nat netje dus.

En dan moet jan dan toch zijn netje nat maken. Ed zijn overbuurman heeft er een dikke paling aan hangen en zijn elastiek is meters uit zijn top vertrokken. Bij ons de veteranen mag iedereen elkaar helpen met scheppen of met andere calamiteiten waar om een derde handje gevraagd wordt. Want zo’n dikke paling is wel heel lastig om zelf te netten. Hij springt zelf twee keer uit het net bij Jan. Dat die er nog aan zit is me een raadsel. Wat een mazzel zou je dan zeggen maar die tellen niet mee voor de wedstrijd. Is in Nederland een beschermde vis geworden. Bij onze buurlanden zelfs over de grote plas in Engeland mag je ze nog gewoon vangen als sportvisser en zelfs consumeren. Want het is natuurlijk een geweldige lekkernij. Net als een de snoek. Die telt ook niet mee voor het klassement.

10.20 uur. En in het mandje.

Wel weer een snoekbaars, baars, en b.v. een grondel is ook een buitenlander onder water (inheems) in ons kikkerlandje net als de roofblei. Maar dan word het lastig want die roofbleien zijn hier nog niet zo lang. Die zijn hier gekomen toen de Donau is doorgetrokken. We hebben er een geweldige sportvis aan en gelukkig zit die vol met graat net als een fint anders zou die net zo als de snoekbaars achter zijn vodden aan worden gezeten door jan en alleman om er wat aan te verdienen. Die roofblei is moeilijk te onderscheiden met een winde en zeker nu ze er al een tijdje zijn en het broed zich mengt ander witvis soorten als de voorn, winde, ruisvoorns en zelfs brasem en kolblei het worden allemaal hybride zoals we dat dan zeggen. Niet meer uit elkaar te houden dus zolang ze niet volwassen zijn. Ed pakt even later overigens nog wel een snoekbaarsje van twaalf centimeter.

10.25 uur Mijn eerste voorn vanaf de overkant.

En terwijl mijn buurman nog worstelt met het onthaken van die paling kan ik mijn eerste 350grams voorn vangen. Hèhè eindelijk dat werd wel tijd ook. Want achteraan bij Jaap en zijn buren daar loopt het wel gelijk goed en die vangen er mooie voorns. Die haal ik vandaag niet meer in dat is onderhand wel duidelijk. Het is hier vooraan een taaie bedoening.

Eindelijk eentje die blijft plakken.
10.41 uur.

En dan eindelijk na bijna tweeënhalf uur vissen heeft Jan ook een mooie voorn en dat scheelde maar weinig of die was hem ook kwijt. Die lag onthaakt in het netje. Ze doen het dus heel voorzichtig.

10.47 uur eindelijk mijn tweede.

Wat is het een taaie bedoening vandaag. Alle twee de vissen vang ik bij het neervallen van de korf. Ik gaat een kleinere korf er aan zetten met een lange wapperlijn van bijna anderhalve meter. Zodat mijn aas een hele lange glijvlucht krijgt en ik een grote waterlaag afvist. Maar dat is de sleutel ook niet wat ik er ook aan de haak rijg.

12.06 uur.

Dan komt Yvonne er bij staan bij haar Fred met een heerlijk warm saucijsbroodje. Maar daar krijg Fred de tijd niet voor. Die warme hap dan want als Yvon er bij komt staan geheid dat Fred een aanbeet krijg na de steevaste uitgebreide vriendelijke begroeting. Hij heeft er alweer een brasem aan. Wat vist die dit seizoen de sterren van het dak. Goed gedaan goosert

12.09 uur.

Ook désiree komt eventjes in de pauze van Hengelsport de Catfisch kijken hoe het er voor staat want zaterdag is de jaarlijkse Moonlight Avond Fishing die ze organiseren weliswaar helemaal aan het einde van het Kanaal door Voorne vanaf steiger 111.

Daar doen we bijna allemaal aan mee. Zal weer gezellig worden en een latertje

Stilleven

Dan eindelijk de verlossende toeter. Wat een drama vandaag weer. En terwijl ik mijn spullen opruim staat eindelijk de hengel te dansen in de steun. Op een trosje wormen. De laatste vier op de haak geregen en zit er een hele grote dikke voorn aan. Wat is dat nu jammer. Vissen we twee minuten te kort..

De uitslag aan de waterkant.

En de definitieve uitslag van Jan Jobse.

Als ik later Kees Westdorp spreekt die informeerde hoe het bij ons was vergaan kreeg ik als antwoord dat bij de HSV de Watergeus het een kopie was van onze wedstrijd weliswaar ter hoogte van Cebeco. Ook zaterdag het snot voor de ogen vangen en vandaag heel taaie visserij. Tja wat heb je dan aan voorvissen buiten de lengte van je simmetjes afmeten… Volgende week vissen we weer in de Vestinggracht ter hoogte van de Glacisweg ditmaal gekozen door Nuno die aan de beurt was om een keuze te maken

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *