VethsVK 24.9 Najaar Competitie Bieb

Hans heeft een nieuwe sjees.

Als ik woensdagochtend 11 september 2024 aankom op het Voornse Kanaal ter hoogte van de Oude Bieb zijn de mannen net de nieuwe auto aan het goedkeuren van Hans. Paarlemoer wat een mooie kleur is dat dan. Jawel dat is een hele mooie auto met allerlei extra’s erop.

Gelukkig is het droog want ze hebben wel slecht weer afgegeven voor vandaag. Zo nu en dan harde windstoten en regenbuien die overtrekken. Ik zou vanavond om zes uur de vv Nieuwenhoorn elftallen op de foto zetten voor de presentatie gids maar die hebben we maar verplaatst naar volgende week dinsdagavond in overleg gisteravond.

07.38 uur. Ed en Fred zijn deze keer de laatste.

Daar komen met windje tegen Ed en Fred al aan. Die zijn met de fiets en dat is goed bekeken van ze. Met dat karretje hoeven ze bijna niet te slepen en zetten die naast de vis stek neer.

Fred pakt 10.
Kees op 17.
Hans zit naast me.
Joop op 16 naast Jan B.

En dan maar hopen op een goed lot. Want bij het loten wordt eigenlijk je plek al bepaald met wat je vangt. Buiten je kennis op dit water natuurlijk want het loopt grillig op het kanaal en dat zou je niet zeggen. Eén bak water maar de vaargeul loopt niet in het midden. die slingert een beetje van de ene naar de andere kant. Zo kan het zijn dat je tegen de overkant moet vissen in het diepste gedeelte terwijl vijf stekken naast je juist in het midden moet zijn.

Jan is tevreden.
Die heeft het eindnummer.
Ik zit naast John.

Jan Jobse heeft er voor gekozen hier te vissen en pakt net als Jaap vorige week die toen mocht kiezen de beste stek aan deze kant namelijk nummertje twintig. Daar komt meestal de winnaar vandaan. Denk dat het daar op de laatste drie nummers net wat dieper is als de rest van de oplopende nummers naar stek 12 toe.

Naast me onder de plu zit Hans.
Stekkie 12.
Naast me zit John.

Hans is zijn leefnet vergeten en ik heb wel een extra bij me maar die is te kort voor hier. Op de steigers zit die aan een speciale houder op mijn Rive kist dan passen er wel vier naast elkaar op. Je mag maar twintig kilo tegenwoordig in een leefnet houden. Dat zijn zes platten in het voorjaar. Alles wat meer is telt niet mee en als er meer dan vijventwintig is zit wordt die gediskwalificeerd. Dat wel je echt niet meemaken. Volgens mij heeft die dat expresse gedaan zodat die weer een ritje kan maken in zijn nieuwe auto. Hij is ook weer ruim op tijd terug en kan beginnen met vissen gelijk na de toeter.

Geen onderlijnen dus.

Als de toer gaat ben ik bijna klaar. Gaat natuurlijk weer van alles fout en ben mijn grijze kistje vergeten. Daar zitten de aller dingetjes in die je nodig heb. Maar belangrijker is dat ik die gebruik als het regent en dan blijft mijn aas de pinky’s, maden wormen etc. droog. Nu stoot ik natuurlijk mijn open aas plateau aan en ben de helft van mijn voerpink’s kwijt.

08.36 uur. Snoekbaarsje.

Met die harde wind zo dadelijk ben ik van plan alleen met de feeder en bolonaise hengel van zeven meter te vissen. Ik zit vrij hoog op de kant en vis dan bij het eerste talud hier op stek twaalf. Die zit op vier meter uit de kant. Zo zit dat precies onder de top en kan dat net aangooien met korrels vier en pinky’s. De stroom komt er ook nog goed in dus kan ik met de wind mee gooien zodat de pinky’s vlak bij de boden recht voor me terecht komen. Ik gaat daar ook beginnen en gooi wat balletje voer schuin recht voor me en daarna zal ik zo nu en dan die kleine maden gaan gooien. Zal zo dadelijk met de korf aan de overkant wat voer brengen. Maar ik krijg al gelijk beet. Ik vis staande haak om mee te beginnen onder de top en zo nu en dan net over het talud tegen de schuine rand boven de bodem. En jawel hoor de dobber blijft even staan en gaat onder. De nul is en het lijkt me een snoekbaarsje en geen schele pos.

08.41 uur.

En dan zit ik plotseling een uurtje heerlijk te vissen. Wat een genot vergeleken met vorige week. allemaal voorntjes dik vijftien centimeter groot met zo nu en dan een baarsje er tussen door. Zit één knappe baars bij van dertig die flink partij geeft en die moet ik scheppen.

09.30 uur. Mijn vriendjes zijn er ook weer.

Maar als Jan Jobse langs komt om kwart over negen valt het stil bij mij. Ik vang er nog eentje waar Jan bij staat en die zegt dat ze bij hem niet zo groot zijn. Maar die heeft er pas twee terwijl ik er al zeker vijftien á twintig heb. Ik zl er vlak voor tijd nog eentje vangen maar daar blijft het ook bij wat ik ook probeert. En aan de overkant komt één grondel vandaan en aanbeet heb ik nog niet eens gezien.

10.15 uur. Ben blij de plu met haringen vast te hebben gezet.

Zo nu en dan duikt het zonnetje eventjes weg en steekt de wind op. Dan is het alles even vast houden. Wat een windstoten en dan die buien er over heen.

De weegploeg.
In een klein uurtje gevangen.

En dan is de marteling over. Waar is die vis gebleven na een uurtje. Is er een dikke snoek komen liggen want de stroming was er eigenlijk de gehele wedstrijd. Ben blijven strooien met pinky’s maar heb geen vis meer gezien op de vier meter lijn. En op de feeder daar was het helemaal een stille bedoening.

Toch nog 4.

Met al die kleine vis moet ik het toch afleggen tegen de feeder vissers die allemaal één of twee brasems hebben kunnen foppen achter in het parcours. Voorin is het bar slecht gesteld met de vangsten. Op een uitschieter na. Alleen John heeft er een dikke brasem kunnen vangen naast me. Een uit de kluiten grote solitaire vis denken we. Want verder weinig activiteit op zijn stek gezien hoor ik van hem.

De officiële uitslag van Jan.

Jan Wulfraat blijft nog eventjes reizen langs de Oostkust horen we van hem. Dat bevalt hem prima daar.

In de top is er weinig veranderd alleen dat Ed stilletjes omhoog schuift van acht naar plek vijf en Japio nu wegzakt van vijf naar zeven. Maar we zijn er nog lang niet. Zo te zien maken de vrienden Fred en Nuno de dienst uit en die zullen strijden om de titel volgend jaar wie zich de Champ Najaar Competitie 2024 mag noemen. Want ze hebben zich al los gevist van de rest en dat zal niet meevallen die nog in te halen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *