VethsVK 24.7 Najaar Comp. Ravelijn

07.40 uur.

Vandaag 28 augustus 2024 alweer de zevende wedstrijd in de najaar competitie vissen we aan de Ravelujn dit keer gekozen door Jan de Bruin.

Als ik aankom gaan we gelijk loten. De mannen hebben visdrang. Allemaal goede zin vandaag. Er zijn erbij die hier graag zitten en dan vooral met de vaste stok voorntjes vangen. Mijn stek is het niet. Altijd tegen de zon in kijken. Dat verkeer achter je rug met die herrie. En als het regent dat vieze water van vooral die bussen over je heen.

Nuno trekt ook hetzelfde als de laatste keer.
Ed vindt het allemaal best.
De kapitein durft niet te kijken.

Altijd weer een genot om naar te kijken. Iedereen is weer benieuwd naar zijn plekkie en wie er naast em zit.

Zijn maatje Kees neemt altijd aas mee voor Jaap.
De kansen worden berekent.
Voor mij laten ze het kopnummer achter.

Er blijven drie lootjes over voel ik in het zakje. Klopt zegt Jan want die nieuwe is er niet en ik weet niet of die nog komt. Dan pakt Jan steevast mijn linker hand en dat is nummertje vijf. Daar heeft die zondag ook ongeveer gezeten. Er zijn er die hetzelfde nummer trekken als de laatste keer en zo ook ik. Hoe bestaat dat dan. Zit ik weer op de kop waar ik de vorige keer niets in te brengen had. Nu dus geheel anders aanpakken.

Weer de kopstek.

Op de acht, negen meter lijn ligt een touw of zoiets op de bodem dat weet ik van de vorige keer Ik moet due verder of dichterbij vissen vandaag. Want ik gaat met de vaste stok vissen. Op de plek waar het vorige keer vol lag met bellen en bellensporen liggen nu twee bij bootjes dus ik moet wel. Naast me kan Fred wel feederen zijn box is niet bezet en zo ook voor Gerbrand die daar naast op drie en Joop ook op vier vandaag.

08.10 uur Het opbouwen van je spullen.

Met de vaste stok heb ik best veel werk om mijn plek op te bouwen. Je kist, vroeger je kanis staat tegenwoordig ook niet zomaar. Zet em nou goed waterpas en besteed daar je tijd aan want als de rest er aan hangt lukt dat niet meer. Je blijft heen en weer lopen naar de auto want als je zo weinig met die vijftien meter stok vist als ik is het even puzzelen van hoe zat dat ook al weer. Vandaag staat die afgesteld op de dertien meter rand. Die is precies onder de top en het scheelt zo’n dikke tien centimeter dat het daar best wel stijl afloopt. Begin staande haak boven op dat plateau en wil later net iets verder gooien en het aas tegen de rand aan trekken. Maak ook een stokje klaar om vlak aan de kant te vissen tegen de flondr aan om misschien een mooie baars te kunnen foppen. Zal die stek onderhouden door er telkens wat casters en pinky’s heen te gooien.

08.37 uur. Dat is gelijk een hele mooie voorn.

Maar dan gaat de toeter al de tijd vliegt als je je spulletjes bezig bent goed neer te zetten. Net mijn hengel uitgezet en de dobber uitgelood. Gooi er wat balletjes in want cuppen komt zo dadelijk wel. Het stroomt zo goed als niet dus dat komt wel goed met korrels, casters, pinky’s en geknipte wormen in de tweede fase. Ben met de tweede hengel bezig er een simmetje aan te knopen als ik een dobber mis waar ik die wel verwacht onder de top. Maar snel kijken en dat is snel. Een hele mooie dikke voorn hangt daar aan. Die vergist zich en pakt mijn twee maden en een castertje.

Mijn leefnet moet ik nog uitvouwen.

Gelukkig heb ik nu wel al mijn schepzakske al gereed gemaakt. Maar mijn leefnet moet ik nog uitpakken. Als dat een voorbode is dan krijg ik een druk ochtendje. Ben gelijk helemaal zenn. Was helemaal niet blij met mijn kop nummer na het laatste debacle maar iedere visdag is anders zegt mijn buurman Fred altijd en ik moet em nu gelijk geven. Wat een begin en wat een mooie dikke voorn is dat dan. Laat dat schooltje maar foerageren op mijn voerstek.

08.40 uur. Zo nu kan die in mijn leefnet.

Snel het leefnet aansluiten op de poot van mijn Rive kist en de vis na een portretje kan daar een paar uurtjes relaxen. Laat de gehele familie maar komen azen.

08.52 uur. Zo, laat maar komen, ben er klaar voor.

Maar daarna kan ik niets meer trickeren. Hoe kan dat nu. Alvast wat verder dus dieper vissen. Halve meter naar me toe trekken en op de grond tegen het talud maar het lukt niet erg. Kan wel twee meter uit de kant een paar roofbleitjes en grondels vangen maar daar blijft het dan ook bij het eerste uur.

10.17 uur. Maar dan krijg ik mentale hulp.

Désiree van de Catfisch komt kijken hoe het gaat aan de waterkant maar veel kan ik haar aan informatie niet geven. Het is nog verschrikkelijk taai. Maar heb al meer in de weegschaal dan de vorige keer op deze stek dus we klagen niet. Het is droog en een lekker zonnetje op het bolletje. En in goed gezelschap. Wat wil je nog meer zou je zeggen. Wel dat rode puntje mag wat vaker vertrekken onder water.

En dat helpt dus.

En met afsteken van de hengel en opnieuw de haak beazen ligt de dobber eventjes voor me in het water en waarempel met de volgende delen er aan schuiven zit er een voorntje aan de haak.

Moet de anderen ook even gedag zeggen anders worden ze jaloers.

Désiree gaat dan ook langs de anderen maar nu maar hopen dat ze de vis niet meeneemt naar mijn concurrenten voor vandaag. Ik gaat nog eventjes naar die dertien meter lijn maar vist al snel nog geen drie meter uit de kant. Daar vang ik nog een aantal voorntjes allemaal zo rond de vijftien centimeter door te vissen halve meter boven de grond. En door zo nu en dan wat pinky’s te strooien. Dat gaat lekker totdat er een fuut over mijn stek heen raast. Dan is dat over. Gaat dat zeker zo dadelijk nog eens proberen. Blijf dus zo nu en dan voer en pinky’s strooien.

11.28 uur. Dan wordt de stek van mijn buurman ingestraald.

Dan ruik ik warme saucijzen broodjes en jawel hoor daar is Yvonne die Fred komt ondersteunen zowel innerlijk als mentaal. Want die krijgt even later op de feeder de enigste aanbeet waar die op kan aanslaan na al dat gesabbel van kleine vis waarschijnlijk. Een brasem. Probeer daar maar eens voorntjes tegen te vangen. Maar ik gaat mijn best doen. Ik krijg nog wat wormen en casters van Fred voor mijn Goldy’s. Maar met die casters die ik tussen de pinky’s door gooit pak ik toch nog een mooie winde van derig centimeter tussen de aasvisjes door. Heel blij mee.

12.06 uur. Maar dan krijg ik hulp van Bobby.

Bobby komt me ook het laatste half uurtje nog helpen maar het dobbertje gaat nog maar één keer onder en die wordt gemist met aanslaan.

Jammer, mis.
Wel warm in het zonnetje.

Het laatste kwartiertje weer naar de dertien meter. Daar een uurtje geleden geknipte wormen gebracht. Maar er meld zich jammer genoeg geen brasem, ruisvoorn of winde. Nee zeker na vandaag weer, mijn stek zal het niet gaan worden.

Bas begrijpt het.

Dan komt Bas met een steenkoud biertje. Tja zo kan de dag niet meer stuk. Heerlijk na het visfestijn zo’n koude klets.

Weegploeg.
En een droog net.
Onder toeziend oog.
Een dikke kilo.
Nee, eerst de meter op nul.
We zijn er niet uit.

Dan komen JanB, Nuno en JanJ de boel wegen en het valt niet eens tegen. Twee mooie voorns en wat aasvisjes brengen nog 1350 gram op.

Een voorn en winde leveren nog wat op.

Maar snel vergeten. Volgende week gaan weer naar het Voornse Kanaal maar ter hoogte van waar vroeger de Bibliotheek was bij de zwarte boot. Daar vissen vanaf de hoge nummers dus vanaf stek twintig naar voren.

De officiële uitslag van Jan Jobse.

En de totaaluitslag die nog niet zo veel zegt. Behalve dan dat Fred een straatlengte voor staat op de rest van de Gang.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *